Φόρμα αναζήτησης

Μακαριότατε, έχετε μήνυμα…

Πέραν τον διακοσίων ατόμων βρέθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή χθες ανήμερα της ονομαστικής εορτής του Μακαριότατου για να διαμαρτυρηθούν τόσο για τις παρεμβάσεις του Κύπρου Χρυσόστομου στα της παιδείας, όσο και σε άλλους τομείς όπως είναι η οικονομία ή το επενδυτικό πρόγραμμα. Στην πλειοψηφία τους οι διαδηλωτές ήταν εκπαιδευτικοί, ωστόσο και αρκετοί άλλοι επέλεξαν να παραβρεθούν στη διαμαρτυρία μετά και τις αποκαλύψεις του «Π» που αφορούσαν την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου στην κυβέρνηση για να δοθεί διαβατήριο στον Μαλαισιανό καταζητούμενο επιχειρηματία Jho Low έναντι δύο επιταγών συνολικού ύψους 310 χιλιάδων ευρώ. Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν μεταξύ άλλων: «Τι 30, τι 300 αργύρια», «Κράτος κοσμικό, κράτος καθαρό», «Έξω από τα σχολεία τα ιερατεία».

Εκτός από τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου, οι διαδηλωτές κάκισαν το γεγονός ότι βρίσκεται σε ισχύ η αργία για τα ονομαστήριά του, κάτι που, όπως ανέφεραν, αποτελεί αναχρονισμό και πισωγύρισμα για μία κοινωνία που θέλει να αυτοαποκαλείται ευρωπαϊκή. Επιπρόσθετα, οι διαδηλωτές εκτύπωσαν και «διαβατήρια» τα οποία κρέμασαν στα κάγκελα τις Αρχιεπισκοπής προτού ξεκινήσει η πορεία τους με τελική κατάληξη τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έξω απο την Αρχιεπισκοπή οι εκπαιδευτικοί – Ζητούν κοσμικό κράτος και παρέμβαση Κώστα Κληρίδη

«Καιρός να φύγει»

  • «Είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι εν έτει 2019 ακόμα γιορτάζουμε τη γιορτή του Αρχιεπισκόπου. Ή θα γίνουμε επιτέλους κοσμικό κράτος ή να σταματήσουμε να αυτοαποκαλούμαστε Ευρωπαίοι», ανέφερε ο κ. Ιωάννης.
  • «Αντιδρούμε στην ανάμειξη του Αρχιεπισκόπου στα της εκπαίδευσης. Θέλουμε ένα κοσμικό και δημοκρατικό σχολείο. Ο κόσμος ορθά πράττει και ζητά την παρέμβαση του γενικού Εισαγγελέα», ανέφερε στον «Π» η Μαρίνα Αρμεύτη, εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης.
  • «Απαράδεκτο», χαρακτήρισε η Ειρήνη, τον τρόπο με τον οποίο ο Μακαριότατος εκμεταλλεύεται τη θέση του για να επεμβαίνει παντού. Πρόσθεσε ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε τη σιωπή του Κώστα Κληρίδη», χαρακτηρίζοντάς την ως «ύποπτη».
  • «Η συμπεριφορά του προκαθήμενου της Εκκλησίας ξεπερνά όλα τα όρια», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Λούκας.
  • «Απούσα» χαρακτήρισε από τη πλευρά της η κ. Θεανώ τη δικαιοσύνη στον τόπο και ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρέπει να παρεμβαίνει πουθενά.
  • «Καμία δήλωση του Αρχιεπισκόπου πια δεν έχει εγκυρότητα», πρόσθεσε η Ζέλια.

Απών ο γ.ε.

Οι παρευρισκόμενοι τα έβαλαν και με τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος από την ημέρα που ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις του «Π» δηλώνει απών. Επεσήμαναν το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κύπρου Χρυσόστομος παραδέχθηκε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που παρενέβη προς την κυβέρνηση για να δοθεί υπηκοότητα σε άτομα που απευθύνθηκαν στον ίδιο. Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν στον «Π» «ύποπτη» τη σιωπή του Κώστα Κληρίδη, τονίζοντας παράλληλα ότι από το 2014 που διορίστηκε στη θέση του γενικού εισαγγελέα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ούτε μια έρευνα, αλλά ούτε και να ασχοληθεί με ουσιαστικές υποθέσεις, όπως το κούρεμα και το κλείσιμο του Συνεργατισμού. Συμπλήρωσαν δε πως εκ της θέσεώς του ο κ. Κληρίδης θα έπρεπε να ζητήσει εξηγήσεις από τον Μακαριότατο αναφορικά με τις 310 χιλιάδες που έλαβε από τον Jho Low.

«Όσοι διαδηλώνετε, είστε άθεοι, κράχτες της Αριστεράς»

Με νέες τουλάχιστον άκομψες δηλώσεις αντιμετώπισε ο Μακαριότατος τους διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από το κτήριο της Αρχιεπισκοπής. Συγκεκριμένα, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας ανέφερε ότι «είναι πολύ μικροί για να σηκώσουν το αδύνατο ανάστημά τους απέναντι στην Εκκλησία. Και εν πολλοίς, λυπούμαι που το λέω, είναι κράχτες της Αριστεράς. Και οι αριστεροί είναι εκείνοι που δεν έχουν καλές σχέσεις με την Εκκλησία». Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε αρχικά τους διαδηλωτές ως «κράχτες της Αριστεράς», για να επιχειρήσει τα μαζέψει στη συνέχεια, διευκρινίζοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της Αριστεράς είναι καλοί άνθρωποι, θρησκευόμενοι άνθρωποι, και δυστυχώς αυτοί 10, 20, 50 τους εκμεταλλεύονται». Τέλος, αναφορικά με τη σχολική αργία για τα ονομαστήριά του, ο Μακαριότατος ανέφερε πως ο ίδιος ζήτησε να καταργηθεί αυτή η αργία. «Παλιά τη σεβόντουσαν, τώρα όμως δεν τη σέβονται, ούτε οι καθηγητές, ούτε οι μαθητές. Άρα, καλύτερα να κάνουν τα μαθήματά τους. Όταν υπάρχει αργία, ούτε εκκλησία πηγαίνουν, ούτε μαθαίνουν γιατί υπάρχει αυτή η αργία», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως δεν αντιλαμβάνεται τον λόγο που διαμαρτύρονται.

«Αν είχαν λίγο σεβασμό προς της Εκκλησία, δεν θα το έκαναν. Δεν τους προκαλεί ντροπή να διαμαρτυρηθούν προς την Εκκλησία;», διερωτήθηκε.

ΑΚΕΛ: Μιλάνε τα έργα του

«Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου εναντίον του ΑΚΕΛ. Την απάντηση για το ποιος στέκεται απέναντι στην Εκκλησία δίνουν τα έργα του Αρχιεπισκόπου», ανέφερε το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου. «Η αποστολή και ο ρόλος της Εκκλησίας», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, «δεν εξυπηρετούνται με την αποδοχή λεφτών από απατεώνες, ούτε και από την καταστροφή αρχαίων μνημείων για να κτίζονται πύργοι και πολυτελή ξενοδοχεία, ούτε με την καλλιέργεια μίσους και απαξίωσης σε βάρος ομάδων του πληθυσμού».

Όχι στον αναχρονισμό

Η εκπαιδευτικός Μαρίνα Αρμεύτη, εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, μιλώντας στο κρατικό κανάλι ανέφερε ότι «είμαστε μια υπερκομματική πρωτοβουλία, δεν προερχόμαστε από τον χώρο της Αριστεράς». Αναφορικά με τη δήλωση του Μακαριότατου που χαρακτήρισε οκνηρούς τους εκπαιδευτικούς, η κ. Αρμεύτη είπε πως «αυτά είναι κτυπήματα κάτω από τη μέση», προσθέτοντας ότι θεωρεί «ανηθικότητα να χαρακτηρίζεται κάποιος με τέτοιους χαρακτηρισμούς απλά και μόνο για να του κλείσουμε το στόμα».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.