POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα για παρεμβάσεις Τουρκίας για απόφαση «Συνταγματικού» Δικαστηρίου για μαθήματα Κορανίου 

 

Ως ενέργεια που αντιβαίνει στην αρχή της κοσμικότητας θεώρησε το «συνταγματικό/ανώτατο» δικαστήριο στα κατεχόμενα την παράδοση μαθημάτων κορανίου και αποφάσισε τον τερματισμό τους. Μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν ως «δικαστικό πραξικόπημα ενάντια στην ελευθερία θρησκείας και πεποιθήσεων», μια ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Η απόφαση του «δικαστηρίου»

Η απόφαση του «συνταγματικού/ανωτάτου» δικαστηρίου αφορά υπόθεση της συντεχνίας υπηρεσιών (θρησκευτικών λειτουργών) (HİZMET-SEN) και σύμφωνα με αυτή, αφαιρείται η αρμοδιότητα για διοργάνωση μαθημάτων κορανίου από μια επιτροπή που ονομάστηκε «επιτροπή θρησκευτικών υποθέσεων», που διαμορφώθηκε με πρόσθεσε της παραγράφου 88 στον τροποποιητικό «νόμου» για το «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων».

Η ενάγουσα συντεχνία θεωρεί ότι η παράγραφος αυτή αντιβαίνει στο άρθρο 1 του «συντάγματος» που αφορά την αρχή της κοσμικότητας, με το «συνταγματικό» να προσθέτει ότι αντιβαίνει και με το άρθρο 23 (4) που προβλέπει ότι η θρησκευτική παιδεία και εκπαίδευση είναι κάτω από την επίβλεψη και τον έλεγχο του «κράτους». Αντιβαίνει επίσης στο άρθρο που λέει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χώροι εκπαίδευσης και κατάρτισης που είναι αντίθετοι με τη σύγχρονη επιστήμη και τις εκπαιδευτικές αρχές και πως είναι κύριο καθήκον του «κράτους» η παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης και κατάρτισης του λαού.

Το «κράτος» εκπληρώνει αυτό το καθήκον με προγραμματισμένο τρόπο, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του Ατατούρκ, με ένα περιεχόμενο διανθισμένο με την εθνική κουλτούρα και τις πνευματικές αξίες, ανταποκρινόμενο στην εξέλιξη της εποχής και της τεχνολογίας, καθώς και στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ατόμου και της κοινωνίας, προστίθεται στην απόφαση του «δικαστηρίου».

Παράλληλα ακυρώνει τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων» που είχε γίνει και πάλι με τροποποίηση του «νόμου» το 2017.

Να σημειωθεί ότι η πλήρης απόφαση του «δικαστηρίου» δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι δηλώσεις Αλτούν

Με αναρτήσεις του στο Τουίτερ, ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν χαρακτήρισε την απόφαση «προϊόν ενός νου ιδεοληπτικού και δογματικού. «Η ερμηνεία της κοσμικότητας με τόσο ρηχό και λάθος τρόπο είναι ένα βήμα προς την κατάργηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών» είπε.

Η κοσμικότητα, πρόσθεσε, εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο απαγόρευσης της θρησκευτικής εκπαίδευσης. «Ωστόσο, οι Ιακωβίνοι (ΣΣ: πολιτική ομάδα κατά την Γαλλική Επανάσταση, άθεοι) χρησιμοποιούν την κοσμικότητα για να καταστέλλουν τις θρησκευτικές αξίες και τον πολιτιστικό μας πλούτο.

Αυτή η λάθος απόφαση, συνέχισε, που λαμβάνεται σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η Τουρκία έχει θέσει την δυνατή βούλησή της στην διεθνή αρένα για την ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα το Κυπριακό, «είναι μια απειλή για την ύπαρξη και την ενότητα των Τ/κ».

«Αυτό το δικαστικό πραξικόπημα κατά της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων, που εγγυάται η δημοκρατία, δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό. Η χρονική συγκυρία της απόφασης είναι σημαντική. Είναι καθήκον  του καθενός να δείξει σεβασμό στην δημοκρατία αντιδρώντας σε αυτή την απόφαση που κινεί υποψίες για το ποιους σκοπούς εξυπηρετεί».

Η Τουρκική Δημοκρατία, είπε ο κ. Αλτούν, συνεχίζοντας με όλη της τη δύναμη και την ισχύ να είναι δίπλα στους Τ/κ, εμπνεόμενη από την ιστορία θα σπάσει και πάλι μαζί με τους Τ/κ, αυτό το επικίνδυνο – όπως έγραψε – παιχνίδι, που παίζεται σε βάρος των Τ/κ.

Οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Οι δηλώσεις Αλτούν  είναι πολύ ατυχείς, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν προσθέτοντας ότι τέτοιες αναφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο συζητήσεις δικαστικών αποφάσεων, ανέφερε λέγοντας ότι «εμείς διαφυλάττουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σαν κόρη οφθαλμού».

Όλοι πρέπει να δείχνουν σεβασμός την ανεξαρτησία των «δικαστηρίων» δήλωσε και ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις «κάποιων Τούρκων αξιωματούχων» βιαστικές και επιζήμιες για την τ/κ δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ είπε ότι τα «μαθήματα αποστήθισης κορανίου» θα συνεχιστούν και θα κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις για αυτό. Η εν λόγω απόφαση, είπε, δεν απαγορεύει τα μαθήματα κορανίου και με βάση αυτή θα γίνουν οι διορθώσεις ώστε να μαθήματα να μπορούν να συνεχιστούν.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας Hizmet-Sen, Μεχμέτ Κουρούμαναστιρλί ανέφερε ότι η απόφαση του «δικαστηρίου» που αφορά τα προσωπικά δικαιώματα των μελών της συντεχνίας, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί σε άλλα κανάλια και πρόσθεσε ότι η συντεχνία υπερασπίζεται τις εθνικές και πνευματικές αξίες, είναι άκαμπτος φύλακας του Ισλάμ, ένας ακούραστος στρατιώτης και υποστηρίζει τις ενεργές και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο.

Θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα για τις δηλώσεις Ερντογάν, στη σύσκεψη με Τσαβούσογλου δεν πήγε το ΚΚΔ

Στο μεταξύ, χωρίς το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας έγινε η συνάντηση εργασίας στο «προεδρικό» με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, το οποίο απείχε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την απόφαση του «συνταγματικού/ανωτάτου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα για τα μαθήματα κορανίου. Ο Ταγίπ Ερντογάν μας βλέπει ως βιλαέτι, αντέδρασε και ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί.

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης που ήταν προγραμματισμένη για τις 4.00 το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ έγραψε σε ανάρτησή του ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την Άγκυρα από το πρωί είναι ένα παράδειγμα για το πώς μια λύση δύο ανεξάρτητων κρατών δεν μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο.

Ενώ δεν επιδείχθηκε σεβασμός στην απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου», δεν θα δείξουμε ότι δεν έχει συμβεί κάτι ή ότι στο Κυπριακό υπάρχει κοινωνική συναίνεση, πρόσθεσε ο κ. Όζγιγιτ εξηγώντας γιατί δεν θα είναι στη σύσκεψη στο «προεδρικό» με τα άλλα «κοινοβουλευτικά» κόμματα στην παρουσία του κ. Τσαβούσογλου. «Δεν μπορούμε να καθίσουμε και να αποδεχθούμε οι αρμόδιοι της Τουρκίας να θάβουν την διπλωματία βαθιά και να ενεργούν στην Κύπρο παρά το ότι υπάρχουν Κύπριοι».

Προσδοκία τους, είπε, να καθίσουν και πάλι σε ένα τραπέζι που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αγάπη.

Σε δική του ανάρτηση ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι παρακολούθησε με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση τα επιθετικά και απειλητικά λόγια του Τούρκου Προέδρου για το «συνταγματικό δικαστήριο» του ψευδοκράτους και της «προέδρου» του.

«Αυτή η στάση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι το γεγονός ότι αυτή η στάση προήλθε από έναν θεσμό που λέει ότι αναγνωρίζει την «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος  –  κι επιπλέον, από ένα άλλο κράτος, που ζητεί κάτι τέτοιο, τότε αυτό αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Αυτή η προσέγγιση που εκφράζει ανοικτά ότι βλέπει την βόρεια Κύπρο σαν βιλαέτι (ΣΣ: επαρχία) της Τουρκίας, λέγοντας ‘Εσείς δεν είστε Γαλλία’ έχει ορίσει τη θέση μας με τον δικό του τρόπο» πρόσθεσε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι κι αν έμεινε κάποιος που δεν κατάλαβε ότι έξι μήνες πριν στις «προεδρικές εκλογές» έκαναν παρέμβαση χρησιμοποιώντας όλους τους θεσμούς και όλους τους τρόπους, «σήμερα τελικά πρέπει να κατάλαβαν».

Να σημειωθεί ότι πολλοί Τ/κ πολιτικοί αλλά και απλοί πολίτες ανήρτησαν τα σχόλιά τους για τις δηλώσεις Ερντογάν.

Στο μεταξύ, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις και τα μαθήματα κορανίου θα συνεχισθούν. Έτσι, τα μαθήματα θα πρέπει να διοργανώνονται από το «υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων και θα εγκρίνονται από το «υπουργείο παιδείας» μετά τον σχετικό έλεγχο. Ο Ερσίν Τατάρ δηλώνει δε ότι θα παρακολουθεί το ζήτημα ώστε οι ρυθμίσεις αυτές να γίνουν άμεσα.

Ο Τ/κ ηγέτης λέει ότι το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους παρέχει σε κάθε πολίτη το δικαίωμα να έχει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, να μαθαίνει τα ιερά του βιβλία και να προσεύχεται ελεύθερα στη δική του πίστη.

Με βάση αυτό, συνεχίζει, όπως δεν είναι ενάντια στο «σύνταγμα» η θρησκευτική παιδεία έτσι και το «υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων» είναι ένας «θεσμός» του «κράτους» για τα θέματα θρησκείας. Δεν είναι σωστό, προσθέτει, να δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για «θεσμό» εκτός «κράτους» και να αφήνονται υπονοούμενα και υπαινιγμοί.

Ξεκαθάρισε, όπως ανέφερε, ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις που βρίσκονται σε αυτά τα εδάφη, που αναγνωρίζουν ως πατρίδα, από το 1571 και «ούτε οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις θα καταστραφούν, ούτε η φωνή του μουεζίνη θα είναι σιωπηλή».

Τα κατεχόμενα δεν είναι Γαλλία, λέει ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου

Σε μια άλλη εξέλιξη, η «βόρεια Κύπρος δεν είναι Γαλλία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επικρίνοντας την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» του ψευδοκράτους για τερματισμό των μαθημάτων κορανίου ως αντίθετη επειδή αντιβαίνει με την αρχή της κοσμικότητας.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συζητήσει λεπτομερώς το θέμα με τον «πρόεδρο» και στη συνέχεια να κάνει εκεί τις απαραίτητες δηλώσεις. “Φυσικά, δεν μπορούμε με καλή συνείδηση να αποδεχθούμε την ανακοίνωση του επικεφαλής του συνταγματικού δικαστηρίου. Πρώτα απ` όλα, ο επικεφαλής του συνταγματικού δικαστηρίου πρέπει να διαβάσει τι είναι η κοσμικότητα. Πρέπει επίσης να μάθει πώς εφαρμόζεται η κοσμικότητα στην Τουρκία” είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως “εκτός αν αλλάξουν τη θέση τους, ιδίως όσον αφορά το δικαίωμα στην πίστη στην τδβκ” κατά την έκφρασή του “δεν θα ανεχθούμε σε καμία περίπτωση βήματα που συνιστούν εμπόδιο στο να διδαχθούν τα παιδιά μας εκεί το Κοράνι”.

“Όπως γνωρίζετε, προβλήματα τέτοιου είδους, που αφορούν τη θρησκευτική εκπαίδευση, έχουν επιλυθεί στην Τουρκία. Η αντίληψη της κοσμικότητας δεν είναι αυτό που θεωρούν. Και η βόρεια Κύπρος δεν είναι η Γαλλία. Η βόρεια Κύπρος έχει υποχρέωση να κινηθεί προς την ευθυγράμμιση όλων των πρακτικών της, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει, με εκείνες που εφαρμόζονται επί του παρόντος στην Τουρκία”, υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “δεν γίνεται να περιμένουν να ανεχτούμε τα βήματα που πραγματοποίησαν ορισμένα από τα τοπικά συνδικάτα εκεί, τα οποία έχουν μικρή σχέση ή μίσος για τη θρησκεία”. Υποστήριξε ότι “ο επικεφαλής του συνταγματικού δικαστηρίου πρέπει να διορθώσει αμέσως το λάθος του. Εάν δεν το κάνει, πρέπει να καταλάβει ότι, προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο, τα βήματα που εμείς θα κάνουμε θα έχουν επίσης διαφορετικό χαρακτήρα. Ο Αντιπρόεδρος μου κ. Φουάτ Οκτάι θα συναντηθεί επίσης με τον κ. Ερσίν Τατάρ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πραγματοποιούνται τα κατάλληλα βήματα για την διόρθωση αυτού του ζητήματος. Εγώ, επίσης, παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις όπως εκτυλίσσονται. Και εμείς θα κάνουμε βήματα ανάλογα με το πώς προχωρούν τα πράγματα”.

ΚΥΠΕ

Τσαβούσογλου-Τατάρ: Έστειλαν εκ νέου μήνυμα για λύση δυο κρατών

 

Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του

 

Εμφαση στα δύο κράτη στις δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ερτουγρούλογλου

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.