Φόρμα αναζήτησης

Τα βραβεία της χρονιάς: Οι καλύτεροι του 2018

 

Πολιτικός της χρονιάς

 Υπουργός Υγείας: Είναι μεθοδικός και οργανωτικός. Εργάζεται σκληρά, αλλά αθόρυβα. Στα χέρια του βρίσκεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η Κύπρος, η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και το ΓεΣΥ. Γι’ αυτούς τους λόγους ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου νομίζουμε ότι επάξια λαμβάνει το βραβείο του πολιτικού της χρονιάς. Με τους «Κύκλωπες» και «Λαιστρυγόνες» να καραδοκούν επιδιώκοντας την ανατροπή του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου κατάφερε εντός του 2018 να αντιμετωπίσει καταστάσεις δύσκολες, παραμερίζοντας τα συμφέροντα και έχοντας κατά νου μόνο το συμφέρον των ασθενών. Ως άνθρωπος δεν είναι συγκρουσιακός. Απλώνει χείρα συνεργασίας στις συντεχνίες των επαγγελματιών υγείας και καταφέρνει να καταλήγει σε συμφωνίες που ανοίγουν τον δρόμο σε καλύτερες μέρες στην υγεία.

Ευρωπαίος της χρονιάς

 

Το βραβείο απονέμεται στον επίτροπό μας Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος ολοκληρώνει την πενταετία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας ολόκληρη την Κύπρο να αισθάνεται περηφάνια, αφού από παντού αναγνωρίζεται ότι πίσω του αφήνει έργο. Ως επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ επάξια περιέφερε σε όλα τα μήκη του πλανήτη, όπου υπήρξε συμφορά και πόλεμος, το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Από τον έμπολα στις χώρες της Αφρικής μέχρι τους καταυλισμούς προσφύγων στη Συρία, στην Τουρκία και στον Λίβανο. Το σημαντικότερό του ίσως έργο ήταν το RescEu. Την ανάπτυξη δηλαδή κοινής δράσης μεταξύ των ίδιων των ευρωπαϊκών χωρών σε περίπτωση πυρκαγιών με πυροσβεστικά αεροπλάνα τα οποία θα σταθμεύουν σε διάφορες περιοχές της ΕΕ και θα δρουν επικουρικά προς τα μέλη κράτη τα οποία το έχουν ανάγκη. Πλέκοντας το εγκώμιο στον Χρήστο Στυλιανίδη, ο Ζαν – Κλοντ Γιούγκερ χαρακτήρισε το RescEu ως μία ακόμα σημαντική προσπάθεια προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα αντιβραβεία της χρονιάς από τον «Συνήγορο»

 

Βουλευτής της χρονιάς

 

Η ηγεσία του κόμματός της, της είχε ζητήσει να αποσύρει την υποψηφιότητά της για βουλευτής αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στην επαρχία Λάρνακας το 2016. Η Αννίτα Δημητρίου τελικά επανήλθε, το πάλεψε, και όχι μόνο εξελέγη βουλευτής, αλλά αποδεικνύεται και εξαιρετική στα καθήκοντά της ως γραμματέας της Βουλής. Πέτυχε δε να διεξέλθει με επιτυχία τα καθήκοντά της ως εκπρόσωπος Τύπου στο εκλογικό επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, εκπλήσσοντας κομματικούς αντιπάλους που τη θεωρούσαν εύκολο αντίπαλο στα τηλεοπτικά πάνελ της προεκλογικής για τις προεδρικές. Βουλευτίνα με πολύ μεράκι για δουλειά, διαβασμένη, αλλά και με πολλές απορίες. Υπέρ της μετρά και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα συμπαθής στους συναδέλφους της, ακόμη και από αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Persona της χρονιάς

 Το βραβείο απονέμεται στη δικηγόρο Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία κατάφερε να δώσει «Φωνή» στα ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης (και στα θύματα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικα). Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης & Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας «Φωνή», το 2018 η κ. Παπαδοπούλου έβαλε ήχο στις σιωπές των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών από άτομα υπεράνω κάθε υποψίας (υπόθεση Φραντζή), άνοιξε τον δημόσιο διάλογο για τις μειωμένες ποινές που δικαστήρια επέβαλαν σε θύτες τέτοιων αδικημάτων, και με τις δημόσιες παρεμβάσεις της στα ΜΜΕ και τα Social Media «ανάγκασε» ακόμα και αυτόν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να απολογηθεί δημόσια για την προεδρική χάρη που απένειμε σε καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Επιχείρηση της χρονιάς

 Το επιχειρηματικό deal που σημάδεψε τη χρονιά ήταν αναμφίβολα η απορρόφηση του καλού Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Η τελευταία μέσω της πράξης έχει υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της, έχει αυξήσει το πελατολόγιό της, έχει μειώσει το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεών της, έχει … γιγαντωθεί.  

Το εννεάμηνο του 2018 η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 296 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα και της υπεραξίας που προέκυψε από την απορρόφηση της Συνεργατικής, απορρόφηση η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεκάδες, πάντως, καταστήματα της πρώην ΣΚΤ έχουν ήδη κλείσει και η ενσωμάτωση των εργασιών του Συνεργατισμού γίνεται χωρίς, για την ώρα, να υπάρξει κανένα δυσάρεστο γεγονός.

Δημοσιογράφοι της χρονιάς

 Το βραβείο απονέμεται στους δημοσιογράφους Σωτήρη Παρούτη και Μιχάλη Θεοδώρου του «Πολίτη» για τη δημοσιογραφική τους έρευνα για τις δολοφονίες Ε/Κ και Τ/Κ πολιτών από παραστρατιωτικές ομάδες και των δύο κοινοτήτων την περίοδο 1963-1974. Η έρευνα συζητήθηκε και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, με τον Μιχάλη Θεοδώρου, ο οποίος περιέγραψε κατά κύριο λόγο τις δολοφονίες Τ/Κ από Ε/Κ, να δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση από το αναγνωστικό κοινό. Η ανακίνηση ωστόσο τέτοιων θεμάτων αποδεικνύεται ότι μακροπρόθεσμα λειτουργεί θετικά σε όλες τις κοινωνίες. Εξωθώντας τις να προβληματισθούν περισσότερο, και κυρίως να ανατροφοδοτήσουν τη σκέψη τους με στόχο την αυτοκριτική, η οποία οδηγεί πάντοτε στην αναγκαία πολιτική ωριμότητα, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίλυση όλων των προβλημάτων. 

Βραβείο Πολιτισμού

Μάριος Πιπερίδης: Η ταινία Smuggling Hendrix, του Μάριου Πιπερίδη, απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές τμήμα του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Tribeca, στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τον πρώτο Κύπριο σκηνοθέτη που καταφέρνει μία τέτοια διάκριση για κυπριακή ταινία σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο, με ιδρυτή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Η ταινία συνεχίζει τη φεστιβαλική της πορεία στον διεθνή χώρο με μεγάλη επιτυχία. Ο Πιπερίδης, που εκτός από σκηνοθέτης είναι και ο σεναριογράφος και συμπαραγωγός της ταινίας, κατάφερε να βάλει το κυπριακό σινεμά στον διεθνή χάρτη της 7ης Τέχνης, επιτυγχάνοντας μία διάκριση που ξεφεύγει από τον ευρωπαϊκό χώρο όπου συνήθως προβάλλονται οι κυπριακές ταινίες. Στο Smuggling Hendrix, o Γιάννης χάνει τον σκύλο του, ο οποίος περνά την πράσινη γραμμή της Λευκωσίας. Καθώς η διέλευση ζώων στη μία και στην άλλη πλευρά της νεκρής ζώνης απαγορεύεται, ο Γιάννης πρέπει να καταστρώσει ένα σχέδιο για να φυγαδέψει τον σκύλο του.

Αθλητής της χρονιάς

Παύλος Κοντίδης: Σταθερή αξία για τον κυπριακό αθλητισμό αποτελεί ο Ολυμπιονίκης μας, Παύλος Κοντίδης, ο οποίος παραμένει πάντα στην κορυφή των Laser. Τον Αύγουστο του 2018 αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παγκόσμιος πρωταθλητής, κατακτώντας την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Άαρχους της Δανίας. Η νίκη του αυτή, μαζί με τις άλλες του επιτυχίες το 2018, είχαν ως αποτέλεσμα να λάβει τον τίτλο του «Rolex World Sailor of the Year», δηλαδή του κορυφαίου ιστιοπλόου απ’ όλες τις κλάσεις στον κόσμο. Έτσι, η μεγάλη τελετή που έγινε στη Φλόριδα, είχε, λόγω Κοντίδη, χρώμα κυπριακό!

Επίσης, ο Παύλος πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον Μάιο στη Λα Ροσέλ της Γαλλίας και το αργυρό μετάλλιο τον Ιούνιο στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα.

Για περίοδο έξι μηνών βρισκόταν και στο Νο1 του κόσμου στην παγκόσμια κατάταξη των Laser. Σήμερα βρίσκεται στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης.

Είναι ο πρώτος Κύπριος αθλητής που εξασφάλισε πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που θα γίνουν στο Τόκιο, προσβλέποντας σε ένα δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο.

 Εύφημες μνείες

 

  • Στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για τη συνεπή στάση του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, εισπράττοντας πολλές φορές προσωπικό κόστος.
  • Στον νεαρό βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, που ακούει, διορθώνεται και προοδεύει. Στοιχεία που είδε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου για να τον ορίσει και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος το περασμένο καλοκαίρι.
  • Στο βουλευτή Λεμεσού του ΑΚΕΛ Γιώργο Γεωργίου για τη συστηματική του σχέση με 104 κοινότητες της επαρχίας του, καταθέτοντας προστάσεις και λύσεις. Για την αρθρογραφία του, αλλά και για τη συνεπή παρουσία του στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής.
  • Στον δημοσιογράφο Χρίστο Γεωργίου για το συνεπές και έγκυρο τηλεοπτικό σχόλιό του από το κανάλι Omega κάθε φορά που προκύπτει ένα σοβαρό θέμα.  
  • Στον πολυνίκη αρχηγό του ΑΠΟΕΛ Νεκτάριο Αλεξάνδρου, ο οποίος με ήθος και αξιοπρέπεια έλυσε τη συνεργασία με την ομάδα του.
  • Στην ποδοσφαιρική ομάδα του Απόλλωνα γιατί και φέτος διατήρησε αισθητή την παρουσία του κυπριακού ποδοσφαίρου στα ευρωπαϊκά σαλόνια.
  • Στο Λούη Πατσαλίδη, ο οποίος για ακόμα μία χρονιά με την εκπομπή του μας επιτρέπει να βλέπουμε, εκτός από δελτία ειδήσεων, ακόμα κυπριακή τηλεόραση.
  • Στον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος κατάφερε να εξορθολογήσει τα οικονομικά του δήμου για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.
[bsa_pro_ad_space id=2][bsa_pro_ad_space id=1]