Φόρμα αναζήτησης

Θεσμική διαφθορά στο Κυπριακό ποδόσφαιρο: Ήξερε η Αστυνομία για Λαρένα

Όχι μόνο δεν σταματάνε οι αναφορές για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρό μας, αλλά βγαίνουν και εκτός συνόρων και πληγώνουν όλο και περισσότερο το ήδη «ταλαιπωρημένο» κυπριακό ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία, η ιστοσελίδα «El Confidencial» ισχυρίζεται πως ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ Χόρχε Λαρένα (έπαιξε από το 2014-19) ήταν ο συνδετικός κρίκος σε διεθνές κύκλωμα προσυνεννοημένων αγώνων και, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αμφισβητείται η γνησιότητα τεσσάρων αγώνων που διεξήχθησαν κατά την περίοδο 2017-18. Πρόκειται για τις αναμετρήσεις ανάμεσα σε ΑΕΚ – ΑΠΟΕΛ (2-0, ημιτελικός κυπέλλου), ΑΕΚ – ΑΠΟΕΛ (1-3, πρωτάθλημα), ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ (1-2, επαναληπτικός κυπέλλου) και ΑΕΚ – Απόλλων (2-1, τελικός κυπέλλου). «Υπολογίζεται ότι κέρδισαν, μαζί με τους ισπανικούς αγώνες που διοργανώθηκαν από το ίδιο δίκτυο, τουλάχιστον 840.000 ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο Χοσέ Μαρία Όλμο. Σύμφωνα με τις αναφορές της εν λόγω ιστοσελίδας, η UEFA ζήτησε από την Αστυνομία της Ισπανίας περισσότερα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ένα από αυτά τα παιχνίδια που υποστηρίζουν οι Ισπανοί ότι υπήρξε νοθεία ο Λαρένα δεν είχε αγωνιστεί. Συγκεκριμένα, στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΑΠΟΕΛ δεν είχε ούτε ένα λεπτό συμμετοχής, ενώ στα άλλα τρία είχε αγωνιστεί σε ολόκληρο το 90λεπτο.

Στο μεταξύ, το όνομα του Χόρχε Λαρένα δεν είναι η πρώτη φορά που σχετίζεται με δημοσιεύματα για ύποπτα παιχνίδια. Τον Ιούλιο του 2018 η εφημερίδα «Εl Mundo» έκανε λόγο για εμπλοκή του πρώην μέσου της ΑΕΚ Χόρχε Λαρένα σε υπό εξυγίανση από την Αστυνομία κύκλωμα στημένων αγώνων σε παιχνίδια της Β’ και Γ’ Κατηγορίας της Ισπανίας.

Σε άλλη αναφορά, η «El Confidencial» ισχυρίζεται: «Η σύνδεση του κυπριακού ποδοσφαίρου με το διεθνές κύκλωμα στημένων αγώνων είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ του Πιζάρο και του Κόρτες και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους πράκτορες του Τμήματος Ελέγχου Ύποπτων Παιχνιδιών, υπεύθυνοι για την επιχείρηση ‘Οίκος’ με επίκεντρο την Ουέσκα, έδειξαν πως στην Κύπρο υπήρχε οργανωμένο δίκτυο».

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση σε διαιτητή και την αναβολή του πρωταθλήματος, ενώ εμπλέκει και την Ελλάδα κάνοντας αναφορά στο συμβάν με τον πυροβολισμό κατά του Ντάρκο Κοβάσεβιτς.

Η Αστυνομία ήξερε από τον Μάρτιο του 2019

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», όσον αφορά τα δημοσιεύματα για τον πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Χόρχε Λαρένα, οι πληροφορίες είχαν φτάσει στην Αστυνομία τον Μάρτιο του 2019. Ο λόγος που δεν προχώρησαν, όπως μας ανέφεραν αστυνομικές πηγές, είναι το είδος της μαρτυρίας. Η μαρτυρία αφορούσε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και ελέω του ότι η Αστυνομία δεν είχε τότε το «όπλο», δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει την υπόθεση. Ζήτησε τη συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας και κλήθηκαν οι Ισπανοί να έρθουν στην Κύπρο για να εξηγήσουν τα όσα αφορούσαν την υπόθεση. Ήρθαν τον Ιούλιο του 2019 και τους ζήτησαν να τους μεταφράσουν τα όσα αναφέρονταν, κάτι που έπραξαν τον Νοέμβριο του 2019. Η Αστυνομία ήταν σε συνεννόηση με τη Noμική Υπηρεσία και τον περασμένο Ιανουάριο και ζήτησε τη γνωμάτευσή της για το πώς να προχωρήσει ώστε να στοιχειοθετήσει την υπόθεση και έκτοτε είναι στην αναμονή. Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης έδωσε εντολή όπως ερευνηθούν οι αναφορές των δημοσιευμάτων της ισπανικής ιστοσελίδας.

Αντιδράσεις ομάδων

Όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, οι ομάδες ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας, των οποίων το όνομα εμπλέκεται στην υπόθεση Χόρχε Λαρένα, αντέδρασαν χθες βράδυ με ανακοινώσεις.

ΑΕΚ

«Είμαστε στη διάθεση των διωκτικών αρχών»

«Είναι με μεγάλη έκπληξη που παρακολουθούμε την αναδημοσίευση στον κυπριακό διαδικτυακό αθλητικό Τύπο ισπανικού δημοσιεύματος στο οποίο γίνεται αναφορά σε παιγνίδια της ομάδας μας και πρώην ποδοσφαιριστή μας. Με απόλυτο σεβασμό στις έννομες διαδικασίες της κάθε χώρας, δηλώνουμε απερίφραστα ότι το σωματείο μας δεν προτίθεται να εμπλακεί σε δημόσια συζήτηση επί των εγειρόμενων ζητημάτων.

Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των διωκτικών αρχών στο ενδεχόμενο που η παροχή της συνδρομής μας στην εξιχνίαση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης που δύναται να έχει διαπραχθεί από τον οποιοδήποτε κριθεί απαραίτητη».

ΑΠΟΕΛ

«Ψευδή και συκοφαντικά»

«Τις τελευταίες ώρες παρατηρούμε αναδημοσίευση δημοσιευμάτων από την Ισπανία τα οποία αναφέρουν και/ ή εμπλέκουν και το όνομα της ομάδας μας σε προσυνεννοημένους αγώνες. Εν πρώτοις σημειώνουμε και τονίζουμε ότι η ομάδα μας ουδεμία σχέση έχει με τέτοιες δραστηριότητες. Περαιτέρω, επειδή οι πράξεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αποτελούν και ποινικά κολάσιμες πράξεις, καλούμε όλους να είναι προσεκτικοί, τόσο στην πρωτογενή δημοσίευση όσο και στην αναπαραγωγή τέτοιων δημοσιευμάτων, τα οποία καθόσον αφορούν την ομάδα μας αποτελούν ψευδή και συκοφαντικά, τα οποία ασφαλώς και τη θίγουν και μειώνουν το όνομά της σε Κύπρο και Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, επιφυλάσσουμε πλήρως τα δικαιώματά μας για να κινηθούμε νομικά εναντίον όσων δημοσιεύουν ή αναπαράγουν ψευδή και/ή κακόβουλα και/ δυσφημιστικά δημοσιεύματα για την ομάδα μας

ΥΓ: Υπενθυμίζουμε ότι το πρωτάθλημα του 2017-2018 κατακτήθηκε στο 88’ λεπτό του τελευταίου αγώνα της ποδοσφαιρικής περιόδου, για όσους το έχουν ξεχάσει».

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

«Γελειοδέστατα ψεύδη»

«Σε σχέση με δημοσίευμα ισπανικής εφημερίδας, το οποίο φαίνεται να κάνει αναφορά και στην ομάδα μας, ο Απόλλωνας Λεμεσού επιθυμεί να αναφέρει ότι μόνο γέλιο προκαλούν τέτοιοι ισχυρισμοί. Η ομάδα μας ουδεμία σχέση έχει με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας και προς τούτο, ευθέως, θέτουμε τους εαυτούς μας στην διάθεση της ομοσπονδίας, της Αστυνομίας και της ΟΥΕΦΑ, ή και οποιουδήποτε άλλου για μια σοβαρή διερεύνηση του όλου θέματος.

Μέχρι τότε, θα συμβουλεύαμε όλους όπως μην αναπαράγουν γελειοδέστατα ψεύδη, σε σχέση τουλάχιστον με την ομάδα μας, η οποία με πράξεις και όχι με λόγια, προωθεί το τίμιο παιγνίδι και την εξυγίανση του κυπριακού ποδοσφαίρου εδώ και πολλά χρόνια».

ΚΟΠ: «Ουδεμία πληροφόρηση»

Τη δική της θέση έδωσε και η ΚΟΠ με ανακοίνωσή της: «Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα σε ισπανική εφημερίδα, το οποίο έχει αναπαραχθεί από ΜΜΕ στην Κύπρο, η ΚΟΠ επιθυμεί να αναφέρει πως ουδεμία πληροφόρηση έλαβε από την UEFA για το θέμα που αναφέρεται στο δημοσίευμα. Επιπλέον, ούτε έκθεση έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τους υπό αναφορά στο δημοσίευμα αγώνες για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. Σημειώνουμε πως τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα αφορούν αστυνομικές έρευνες που διεξάγονται, από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, από τις ισπανικές αρχές και για τις οποίες έρευνες η ΚΟΠ δεν έτυχε οποιαδήποτε ενημέρωσης».

  • Ως εφημερίδα «Πολίτης» δεν υιοθετούμε τους ισχυρισμούς της ισπανικής ιστοσελίδας, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για την ύπαρξη του σχετικού δημοσιεύματος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.