Φόρμα αναζήτησης

«Θέλουν λύση εδώ και τώρα» – Η έρευνα που επικαλέστηκε ο Γκουτέρες

Οι αναφορές του εκάστοτε γ.γ. ΟΗΕ στις εκθέσεις του για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό δεν είναι ποτέ τυχαίες και δεν συμπεριλαμβάνεται οτιδήποτε δεν έχει ουσιαστική αξία και συνεισφορά για τα επόμενα βήματα. Το στοιχείο αυτό προσδίδει στην έρευνα αυτή ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς ο Αντόνιο Γκουτέρες στάθηκε ιδιαίτερα στα ευρήματα για να ασκήσει κριτική στους δύο ηγέτες. Όπως αναφέρει ο γ.γ. ΟΗΕ, η έρευνα καταδεικνύει τη θέληση, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και άμεση συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών. Οι κατηγορίες Γκουτέρες στράφηκαν προς τους ηγέτες, ιδιαίτερα στο σημείο ότι με τη ρητορική τους και ώς ένα βαθμό με τις πράξεις τους, δεν βοήθησαν έτσι ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στην όλη διαδικασία. Ο «Π» έχει στην κατοχή του και αποκαλύπτει τα ευρήματα και τις λεπτομέρειες της έρευνας την οποία επικαλέστηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

 

Θέλουν λύση

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ως κυρίαρχο στοιχείο το γεγονός ότι η πλειοψηφία και στις δύο κοινότητες επιθυμεί συνέχιση των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού. Παρά το γεγονός ότι είναι διάχυτη η επιθυμία και στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να ζουν υπό τη διοίκηση της δικής τους κοινότητας, ωστόσο για πρώτη φορά από το 2009 μέχρι και σήμερα, η πλειοψηφία επιβεβαιώνει πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά σε μια ενωμένη Κύπρο (Ε/Κ 61% – Τ/Κ 51%). Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο το γεγονός ότι την πεποίθηση αυτή έχουν στην ε/κ πλευρά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ στην τ/κ πλευρά οι νεότερες γενιές.

Tα θετικά της λύσης για ειρηνική συμβίωση (*όπου TCC=Τουρκοκύπριοι, όπου GCC= Ελληνοκύπριοι)

 

Το θέλουν, αλλά…

Το 70% των Ελληνοκυπρίων και το 51% των Τουρκοκυπρίων ζητούν συνέχιση των διαπραγματεύσεων και της διαδικασίας των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Το 62% των Ελληνοκυπρίων θεωρεί πως η λύση πρέπει να επέλθει άμεσα, ενώ στην τ/κ πλευρά το 46% θεωρεί απαραίτητη άμεσα μια λύση και το 43% θεωρεί πως δεν χρειάζεται τόσο άμεσα να πιέσουν για μια λύση στο Κυπριακό. Παρά την αισιοδοξία η οποία επικράτησε σε προηγούμενες έρευνες το 2012 και το 2015 για εξεύρεση λύσης, στην έρευνα αυτή μόνο ένα ποσοστό 21% των Ελληνοκυπρίων θεωρούν πως θα βρεθεί λύση. Παρά το γεγονός ότι στην τ/κ πλευρά δεν βλέπουν να βρίσκεται λύση, εντούτοις το 44% δηλώνει πως διατηρεί τις ελπίδες του για λύση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως, τόσο οι Ε/Κ όσο και οι Τ/Κ που διατηρούν διακοινοτικές επαφές, θεωρούν σε πιο υψηλό ποσοστό πως υπάρχει ελπίδα για λύση.

 

Σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης

Ένα από τα στοιχεία που καταγράφεται με σαφήνεια στην έρευνα είναι η έλλειψη πληροφόρησης των πολιτών, τόσο για τη διαδικασία όσο και για το πλαίσιο λύσης. Καμία από τις δύο κοινότητες δεν παρουσιάζεται επαρκώς ενημερωμένη για το σχέδιο λύσης. Το 77% των Ε/Κ και το 79% των Τ/Κ αναφέρουν πως είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένοι για όσα συζητούν οι πλευρές για την επίλυση του Κυπριακού. Περισσότερο ενδιαφέρει τους πολίτες και στις δύο κοινότητες να ενημερωθούν για πτυχές όπως το περιουσιακό, τις εδαφικές αναπροσαρμογές, την ίση μεταχείριση, τον διαμοιρασμό των εξουσιών και τη συνθήκη των εγγυήσεων.

 

Τα εμπόδια για περισσότερη επαφή και επικοινωνία.

 

Δεν γνωρίζονται οι κοινότητες

Στο πλαίσιο της έρευνας για τις αντιλήψεις Ε/Κ και Τ/Κ σχετικά με το Κυπριακό, διερευνήθηκε σε ποιο βαθμό η μία κοινότητα γνωρίζει τις επιθυμίες και τους φόβους της άλλης πλευράς. Από τα ευρήματα εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως και οι δύο κοινότητες διαμορφώνουν άποψη βάσει στερεοτύπων και προκαταλήψεων που έχουν εδραιωθεί μέσα από τα χρόνια. Η έρευνα κατέδειξε πως η εντύπωση που έχει η κάθε κοινότητα για την άλλη βασίζεται σε αντιλήψεις οι οποίες καταρρίπτονται από τις πραγματικές επιδιώξεις και πεποιθήσεις στην κάθε κοινότητα. Τρανό παράδειγμα, η εντύπωση που έχει η κάθε κοινότητα για το πού θα επιλέξουν να ζήσουν σε ενδεχόμενο λύσης τα μέλη της άλλης κοινότητας. Στο ενδεχόμενο λύσης, το 65% των Ε/Κ θεωρούν πως πολλοί Τ/Κ θα επιλέξουν να ζήσουν υπό ε/κ διοίκηση. Ωστόσο, με την τοποθέτηση αυτή διαφωνεί το 68% των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που δείχνει πως οι Τ/Κ δεν έχουν πρόθεση να μετακομίσουν υπό ε/κ διοίκηση μετά τη λύση. Το 77% των Ε/Κ διαφωνούν με την τοποθέτηση ότι σε ενδεχόμενο λύσης πολλοί Ε/Κ θα μετακομίσουν στην τ/κ διοίκηση περιοχή. Με την τοποθέτηση αυτή διαφωνεί και το 71% των Τουρκοκυπρίων. Η πλειοψηφία και στις δύο κοινότητες (Ε/Κ 73% -Τ/Κ 62%) θεωρεί πως η άλλη κοινότητα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από αυτούς. Η τ/κ κοινότητα θεωρεί σε ποσοστό 69% πως δεν έχει κάτι να φοβηθεί από την ε/κ πλευρά. Ωστόσο, οι Ε/Κ, σε ποσοστό 59%, θεωρούν ότι πρέπει να φοβούνται την τ/κ κοινότητα.

 

Εμπόδια στην επικοινωνία

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν τι είναι αυτό που θεωρούν ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια να υπάρξει μια πιο ενδυναμωμένη επαφή και επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Το 79% των Ε/Κ και το 76% των Τ/Κ θεωρούν πως υπάρχει δυσπιστία από τα μέλη της άλλης κοινοτήτων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο φόβος που αισθάνεται η άλλη κοινότητα. Δηλαδή, οι Ε/Κ σε ποσοστό 73% και οι Τ/Κ σε ποσοστό 60%, θεωρούν πως η άλλη κοινότητα τους φοβάται, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στην επικοινωνία. Οι Τ/Κ σε ποσοστό 74% θεωρούν πως οι Ε/Κ δεν αφήνονται να έχουν περισσότερη επικοινωνία μαζί τους και λόγω κάποιων νομικών ζητημάτων, όπως π.χ. τα οδοφράγματα ή το μη αναγνωρισμένο καθεστώς λειτουργίας στα κατεχόμενα. 72% των Τ/Κ θεωρεί επίσης πως εμπόδιο αποτελεί και η επιθυμία της άλλης κοινότητας να ζήσει χωριστά. Αυτή τουλάχιστον είναι η αντίληψη που έχει η μερίδα των Τ/Κ για το τι θέλουν οι Ε/Κ.

 

Μόνο στο φυσικό αέριο

Διαφορές ακόμα και στην ιεράρχηση των θετικών στοιχείων που θα προκύψουν σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού κατέδειξαν τα ευρήματα της έρευνας. Ο τρόπος, αλλά και η σειρά που ταξινομούν τα οφέλη της λύσης οι δύο κοινότητες, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Για τους Τ/Κ, στην πρώτη θέση ανάμεσα στα οφέλη της λύσης είναι η οικονομική ανάπτυξη, στη δεύτερη θέση ταξινομούν τον τερματισμό της αβεβαιότητας και στην τρίτη την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Όσον αφορά τους Ε/Κ, στην πρώτη θέση ιεραρχούν την επιστροφή των περιουσιών στους πρόσφυγες, στη δεύτερη θέση τις εδαφικές αναπροσαρμογές και στην τρίτη θέση, όπως και οι Τ/Κ, την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

 

Φόβοι σε περίπτωση λύσης/μη λύσης

Οι ερωτηθέντες, πέραν από τα οφέλη μιας λύσης, κλήθηκαν να ταξινομήσουν και να καταγράψουν τους φόβους τους σε ενδεχόμενο λύσης, αλλά και σε ενδεχόμενο μη λύσης. Σε περίπτωση λύσης, ο μεγαλύτερος φόβος και στις δύο κοινότητες είναι οι ενδεχόμενες διαμάχες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ. Στην ε/κ πλευρά υπάρχει επίσης ο φόβος της αύξησης της επιρροής της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως επίσης και ο φόβος ότι στο τέλος οι Ελληνοκύπριοι θα καταλήξουν να είναι μειονότητα. Τον φόβο να καταλήξουν μειονότητα τον συναντάμε στη δεύτερη θέση και στους Τουρκοκύπριους. Στην τρίτη θέση για τους Τ/Κ είναι ο φόβος ότι δεν θα έχουν αυτονομία στη λήψη αποφάσεων. Η έρευνα αγγίζει επίσης τους φόβους των κοινοτήτων σε ενδεχόμενο μη λύσης. Για τους Ελληνοκύπριους, στην πρώτη θέση είναι ντε φάκτο αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων και του καθεστώτος λειτουργίας στα κατεχόμενα. Στη δεύτερη θέση η απορρόφηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία και στην τρίτη θέση η διατήρηση του status-quo. Για τους Τ/Κ, ο πρώτος φόβος είναι ο εκτροχιασμός της οικονομίας, ενώ ακολουθεί ο φόβος για απορρόφηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία και η αύξηση της ανεργίας.

 

 

Ανοιχτοί σε μεικτά σχολεία και γλώσσα

Το 70% των Ε/Κ και 65% των Τ/Κ θεωρούν αποδεκτό τα παιδιά να πηγαίνουν σε μεικτά σχολεία Ε/Κ και Τ/Κ. Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής συγκεντρώνει το ενδεχόμενο μεικτών πανεπιστημίων, με το 77% στην ε/κ πλευρά και το 75% στην τ/κ. Ποσοστό 57% των Ε/Κ δηλώνει ανοιχτό σε ενδεχόμενο υποχρεωτικής εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία. Το αντίστοιχο ποσοστό στους Τ/Κ για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αγγίζει το 61%.

 

Μεθοδολογία

Η έρευνα διενεργήθηκε από μία ε/κ και μία τ/κ εταιρεία ερευνών, μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου του 2018, σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο συμμετείχαν 1.000 άτομα με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας, 500 από κάθε κοινότητα, με μια μέθοδο που επιτρέπει τόσο επιφανειακά όσο και εις βάθος αποτελέσματα. Σε δεύτερο στάδιο, πέραν των ερωτηματολογίων, δημιουργήθηκαν ομάδες εστίασης σε κάθε κοινότητα για συζήτηση και περαιτέρω εμβάθυνση στα ευρήματα. Το στοιχείο αυτό προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ευρήματα, καθώς οι ομάδες εστίασης κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε σχέση με τα αποτελέσματα των απαντήσεων της άλλης κοινότητας. Ακολούθως σε τρίτο στάδιο χορηγήθηκε νέο ερωτηματολόγιο, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν και πάλι άτομα και από τις δύο κοινότητες με τυχαία δειγματοληψία.

 

 

Απαγορεύεται η αντιγραφή/αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου/κειμένου από οποιονδήποτε χωρίς την έγκριση του «ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS». Με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεοντολογίας της ΚΟΕΔ (ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ) επιτρέπεται η αναπαραγωγή ΜΟΝΟ με αναφορά στον online σύνδεσμο (link) που να παραπέμπει στο πρωτότυπο κείμενο/άρθρο.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.