Φόρμα αναζήτησης

Θέλει τη visa η Τουρκία

Μπορεί οι διεργασίες στη Νέα Υόρκη να ολοκληρώθηκαν, ωστόσο το Κυπριακό έχει και μία ευρωπαϊκή διάσταση, η οποία φαίνεται να επανέρχεται εντός των επόμενων μηνών στα σαλόνια της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η διάσταση αυτή έχει να κάνει κυρίως με τις αξιώσεις της Τουρκίας για ελευθεροποίηση της θεώρησης εισόδου για Τούρκους υπηκόους, όπως επίσης και με το ζήτημα της ενδεχόμενης επανεξέτασης του Κανονισμού για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, το οποίο για χρόνια βρίσκεται στα ράφια των ευρωπαϊκών θεσμών. Αναλυτές θεωρούν πως το επόμενο διάστημα λόγω, μεταξύ άλλων, της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα Κομισιόν, θα γίνουν μια σειρά από επαφές με διάφορες τρίτες χώρες, και με την Τουρκία που έχει καθεστώς υποψήφιας, έτσι ώστε να διαφανούν προθέσεις και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και κινήσεις. Ένα από τα ζητήματα που εκκρεμούν και το οποίο επιθυμεί η Τουρκία να πετύχει είναι η ελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου (visa liberalisation). Ένα από τα εμπόδια για να προχωρήσει αυτό το ζήτημα προκύπτει από τη μη επίλυση του Κυπριακού, καθώς, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την ΕΕ, βρίσκεται και η νομική-δικαστική συνεργασία μέσω μηχανισμού, Τουρκίας και των 28 κρατών μελών. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει την ανταλλαγή εγκληματιών και υπόδικων. Στο σημείο αυτό προκύπτει ουσιαστικά και το εμπόδιο για την Τουρκία, καθώς όσο δεν υπάρχει επίλυση του Κυπριακού και δεν υφίστανται διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να προχωρήσει και να καλυφθεί το κριτήριο αυτό. Βεβαίως αυτό το εμπόδιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δευτερευούσης σημασίας, αφού ο μεγάλος σκόπελος για την Άγκυρα είναι η μη αναγνώριση ενός κράτους μέλους (Κυπριακή Δημοκρατία) και η διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφός της.

Έξι αγκάθια στον μακρύ δρόμο της Άγκυρας
Από τα 72 κριτήρια που είχε θέσει η ΕΕ για την ελευθεροποίηση της θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία, απομένουν μόνο τα 6, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με αναφορές σε τουρκικά Μέσα, έχει δώσει εντολές να εργαστούν οι αρμόδιοι φορείς προς την κατεύθυνση της υλοποίησης όσων προνοούν αυτά τα κριτήρια, ωστόσο, όχι σε σχέση με αυτά που αφορούν στην Κύπρο. Αναμένεται άλλωστε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για το ζήτημα αυτό το επόμενο διάστημα. Τα έξι κριτήρια αφορούν: νομική-δικαστική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και κρατώνμελών της ΕΕ για την ανταλλαγή εγκληματιών-υπόδικων, αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, κινήσεις για συμμόρφωση με τις υποδείξεις της GRECO για το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς, συνεργασία με τη Europol, προστασία των προσωπικών δεδομένων και πλήρη υλοποίηση της EU-Turkey Readmission Agreement.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνάρτηση με το ότι οι διπλωματικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζονται σε επίπεδο γενικών διευθυντών, τεχνοκρατών και αναπληρωτών, οι οποίοι υλοποιούν κατά διαστήματα συναντήσεις μεταξύ τους, όπως επίσης και οι διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο Ευρωβουλής για να επανανοίξει η συζήτηση για τον Κανονισμό του Απευθείας Εμπορίου με τα κατεχόμενα (στο ράφι από το 2004), είναι στοιχεία που θα πρέπει να τύχουν ενδελεχούς προετοιμασίας και ανάλυσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε ανεπιθύμητη κατάληξη αν δεν διασφαλιστούν πρώτα τα συμφέροντά της. Πηγές εντός του Ευρωκοινοβουλίου που γνωρίζουν καλά την προϊστορία με τον Κανονισμό για το Απευθείας Εμπόριο θεωρούν φυσικά αδύνατο να επέλθει κάτι τέτοιο, ωστόσο επισημαίνουν πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος εντός ΕΕ, γεγονός που θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Βασικό σημείο για να αναχαιτιστεί μια τέτοια συζήτηση, είναι το να υπάρξει όντως ουσιαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης το επόμενο διάστημα για την επίλυση του Κυπριακού, όπως αναφέρουν πηγές οι οποίες είχαν εμπλοκή στο παρελθόν με το ζήτημα αυτό.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.