POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Covid19: Θα μας κλείσουν πριν… μας ανοίξουν – Αγώνας δρόμου για Λεμεσό και εμβόλιαΠροβληματισμό προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, ενόψει και της επικείμενης άρσης μερικών περιορισμών την ερχόμενη Δεύτερα. Ο Μάρτιος, εκτός από μήνας των χαλαρώσεων εξελίσσεται και σε μήνα καθοριστικής σημασίας, καθώς η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις χαλαρώσεις που η ίδια υποσχέθηκε από τη μια, αλλά και το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος από την άλλη. Υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην αύξηση των εμβολιασμών από τις αρχές Μαρτίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένονται στην Κύπρο πέραν των 20 χιλiάδων δόσεων από τις τρεις εταιρείες που πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος χθες ανακοίνωσε και την εξέταση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις 11 Μαρτίου.

Ανεβαίνουμε αντί να κατεβαίνουμε 

Ενώ οι χαλαρώσεις που θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη Δευτέρα δίνουν μία ανάσα αισιοδοξίας και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα, η ανοδική πορεία των νέων περιστατικών των τελευταίων ημερών συνεχίζεται. Χθες η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε 272 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 34.181. Τα χθεσινά κρούσματα προέκυψαν μετά από διενέργεια 43.958 εργαστηριακών διαγνώσεων, με το ποσοστό θετικότητας να ακουμπά το 0,62%. Από τα 272 περιστατικά, τα 79 προήλθαν από τη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, τα 33 από ιδιωτική πρωτοβουλία και 143 από rapid tests. Στα 143 συμπεριλαμβάνονται 93 θετικά από την επαρχία Λεμεσού, τα οποία προέκυψαν μετά από διενέργεια 10.215 τεστ, με το ποσοστό θετικότητας να φτάνει το 0,91%. Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 80 ασθενείς της νόσου Covid-19, εκ των οποίων οι 17 σε σοβαρή κατάσταση. Από τους 17 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 11 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και τέσσερις σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Πάνω από το όριο

Η άνοδος των νέων περιστατικών σχετίζεται άμεσα με την επιδημιολογική επιβάρυνση που συνεχίζει να καταγράφει η επαρχία Λεμεσού. Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά μέχρι 23 Φεβρουαρίου 2021, έχουν διαγνωσθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία 33.242 περιπτώσεις Covid-19 και 231 θάνατοι από τη νόσο. Η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών της Covid-19 είναι 164,7 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους. Τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφηκαν 1.498 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, οι οποίες προέκυψαν μετά από διενέργεια 29.166 μοριακών τεστ και 403.117 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Το 70% των κρουσμάτων αφορούν την επαρχία Λεμεσού. Συγκεκριμένα, από τα 1.498 κρούσματα, τα 1.045 είχαν τόπο διαμονής στην επαρχία Λεμεσού, 282 στην επαρχία Λευκωσίας, 98 στην επαρχία Λάρνακας, 33 στην επαρχία Πάφου και 18 στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Η κατάσταση στη Λεμεσό είναι τέτοια που, όπως δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Μαρία Κολιού, δεν αποκλείεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Το μελανό σημείο

Βάσει των όσων προκύπτουν από την Εθνική Αναφορά για τον κορωνοϊό, δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερες μεταβολές στο εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας, το οποίο συνεχίζει να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, από το πρόγραμμα των rapid tests του Υπουργείου Υγείας διαφαίνεται ότι το ποσοστό θετικότητας παραμένει κοντά στο 0,2% και είναι σταθερό τις τελευταίες 3 εβδομάδες, με εξαίρεση τη Λεμεσό, όπου το ποσοστό το ποσοστό την ίδια χρονική περίοδο είναι στο 0,5%. Η κατάσταση στην κοινότητα χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή, με εξαίρεση πάντα την επαρχία Λεμεσού. Παγκύπρια, η αθροιστική επίπτωση παραμένει σταθερή στο 164,7/100.000. Στη Λεμεσό καταγράφεται αύξηση με 420,9/100.000, από 390,7/100.000 την προηγούμενη περίοδο, την ώρα που η αθροιστική επίπτωση σε όλες τις επαρχίες είναι κάτω από 100/100.000. Η επιβάρυνση στη Λεμεσό καταγράφεται στην αθροιστική επίπτωση, το ποσοστό θετικότητας, τον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ αποτυπώνεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς το 66,3% των ατόμων με Covid-19 που νοσηλεύονται αυτή την περίοδο προέρχονται από τη επαρχία Λεμεσού.

Πρωτιά και στους θανάτους

Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά Θανάτων, μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2021 έχουν δηλωθεί 280 θάνατοι ατόμων που διαγνώστηκαν με Covid-19. Το 68% αφορά άντρες (191 θάνατοι) και το υπόλοιπο 32% αφορά γυναίκες (89 θάνατοι). Από τους 280 θανάτους, οι 231 (82%), είχαν υποκείμενη αιτία τη νόσο Covid-19. Το 67% του συνολικού αριθμού θανάτων με υποκείμενη αιτία τη νόσο Covid-19 αφορά άντρες και το υπόλοιπο 33% αφορά γυναίκες, ενώ η μεγαλύτερη συχνότητα θανάτων παρουσιάζεται στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών. Το 75% των θανάτων τις τελευταίες 14 ημέρες είχαν ως μόνιμη διαμονή την επαρχία Λεμεσού.

Ο επόμενος στόχος

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και ο εντοπισμός περιστατικών σε σχολεία και χώρους εργασίας προβληματίζουν ιδιαίτερα, με το Υπουργείο Υγείας να αυξάνει ελέγχους και εμβολιασμούς, σε μια προσπάθεια θωράκισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και αποφυγής ενός τρίτου κύματος. Ενόψει της αναμενόμενης αδειοδότησης του εμβολίου της Johnson&Johnson εντός Μαρτίου, και σύμφωνα με την ενημέρωση από τις παρασκευάστριες εταιρείες, αναμένεται ότι εντός Μαρτίου θα αποσταλούν στην Κύπρο πέραν των 160,000 δόσεων των τριών εμβολίων, με τη ροή να αυξάνεται το 2ο τρίμηνο του έτους. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται άλλες 20 χιλιάδες δόσεις, με τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 71 ετών να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στόχος είναι τον Μάρτιο να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί σε επαγγελματίες υγείας και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ούτως ώστε από τις αρχές Απριλίου να αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί πολιτών κάτω των 65 ετών.

Πλεόνασμα εμβολίων

Συνολικά, οι παραγγελίες της Κύπρου σε εμβόλια ανέρχονται στις 3,5 εκατομμύρια δόσεις, συνεπώς, με λίγα λόγια, εξασφαλίσαμε εμβόλια για 1,7 εκατ. πολίτες, ενώ ο πληθυσμός της Κύπρου είναι σχεδόν 1,2 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων. Η αρχική κατανομή των εμβολίων από τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβληθεί με την ΕΕ, καθορίστηκε με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Στη συνέχεια όμως η Κύπρος άσκησε το δικαίωμα αγοράς πρόσθετων ποσοτήτων. Ως εκ τούτου, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι παραγγελίες που έγιναν από την Κύπρο για τα τρία εμβόλια που είναι αδειοδοτημένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ανέρχονται στις 2,562 εκατ. δόσεις, δηλαδή για 1,15 εκατ. άτομα. Ειδικότερα, η Κύπρος παρήγγειλε 1,2 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca, 956.000 χιλιάδες από Pfizer, 250.000 από CureVac και 156 000 Moderna.

Η πολιτική της Κύπρου 

Ερωτηματικά ως προς τη διαδικασία παραγγελίας των εμβολίων έθεσαν οι βουλευτές της Επιτροπής Υγείας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, με το Υπουργείο Υγείας να επεξηγεί τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσω ανακοίνωσής του. Όπως εξηγεί, σε κάθε συμβόλαιο που υπέγραφε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ανάλογα με τις συμφωνίες που έκανε σε ποσότητες με την κάθε εταιρεία, προχωρούσε σε κατανομή στα κράτη κατ’ αναλογία πληθυσμού. Στη συνέχεια το κάθε κράτος είχε τη δυνατότητα να παραγγείλει από την ποσότητα που του αναλογούσε, είτε τη μέγιστη διαθέσιμη είτε λιγότερη. Η πολιτική της Κύπρου ήταν από την πρώτη στιγμή να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες εμβολίου για να καλύψει όλο της τον πληθυσμό, και αυτό έκανε, για να μην ρισκάρει να μείνει χωρίς εμβόλια, γι’ αυτό κάθε φορά παράγγελνε όσα εμβόλια της αντιστοιχούσαν.

Αυτά είναι τα σημεία για δωρεάν rapid test το Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου (πίνακας)

 

Ανησυχία για τη διασπορά του ιού στα σχολεία: Υποχρεωτικά τα rapid tests στους εκπαιδευτικούς – Αυστηρή σύσταση προς μαθητές

 

Κύπρος/Covid19: 272 νέα κρούσματα από 43.958 τεστ – Ποσοστό θετικότητας 0,62%

 

Ολλανδία: Ανατροπή στο εφετείο – «Σωστή απόφαση η απαγόρευση κυκλοφορίας»

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.