Φόρμα αναζήτησης

Τεστ κορωνοϊού: Ξέμειναν τα νοσοκομεία από αντιδραστήρια

Σταμάτησαν τις εξετάσεις κορωνοϊού τα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου επειδή… ξέμειναν από αντιδραστήρια. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτήριο της Λεμεσού, για περισσότερο από έναν μήνα εκκρεμεί η έγκριση της ανανέωσης της σύμβασης από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για την προμήθεια αντιδραστηρίων, αλλά και για το επιπρόσθετο προσωπικό που απαιτείται για τη διενέργεια των τεστ. Τα δείγματα, πλέον, αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας. Ωστόσο, υπολογισμοί του εργαστηρίου κάνουν λόγο για ένα πρόσθετο κόστος το οποίο επωμίζεται ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας συνεπεία της εξέλιξης αυτής.

Όπως πληροφορείται ο «Π», για περισσότερο από έναν μήνα το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΓΝ Λεμεσού αναμένει έγκριση από τον ΟΚΥπΥ, τόσο για την ανανέωση της σύμβασης για την προμήθεια  αντιδραστηρίων και απαραίτητου εξοπλισμού για τη διενέργεια των εξετάσεων SARS-CoV-2, όσο για και την ανανέωση της σύμβασης του έκτακτου προσωπικού λειτουργών εργαστηρίου για τη διενέργεια των μοριακών εξετάσεων.

Σύμφωνα με οικονομικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει, σε σύνολο 4.563  εξετάσεων την περίοδο από τις 17 Μαρτίου μέχρι τις 6 Ιουλίου 2020, οι εναλλακτικές προτάσεις (αποστολή δειγμάτων σε άλλα εργαστήρια αντί στο εργαστήριο του ΓΝ Λεμεσού) αναμένεται να έχουν πρόσθετο οικονομικό βάρος για τον ΟΚΥπΥ / νοσοκομεία της τάξης των 1.068-2.068 ευρώ/ ημερησίως, δηλαδή περίπου 32.000-62.000 ευρώ τον μήνα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι εξετάσεις στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας έχουν μέση τιμή, την πιο πάνω περίοδο, τα 85 ευρώ. Για 4.563 εξετάσεις το κόστος υπολογίζεται στις 387,855 ευρώ. Εάν προστεθεί σε αυτό το ποσό το κόστος μεταφοράς (2 δρομολόγια / ημέρα) που σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν ανέρχονται σε 10.600 ευρώ, το συνολικό κόστος φτάνει στα 398.455 ευρώ.
  • Οι 4.563 εξετάσεις πολλαπλασιαζόμενες με τη μέση καλύτερη τιμή της αγοράς (60 ευρώ) κοστίζουν 273.780 ευρώ. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν τα μεταφορικά (10.600 ευρώ), το συνολικό κόστος ανεβαίνει στα 284.380 ευρώ.
  • Το συνολικό κόστος διενέργειας εξετάσεων στο μικροβιολογικό τμήμα του ΓΝ Λεμεσού ανέρχεται στα 163.879,71 ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα αντιδραστήρια και τα αναλώσιμα (148,879,71 ευρώ) και το ποσό των 15.000 ευρώ το οποίο αφορά σε υπερωρίες των λειτουργών εργαστηρίου, γιατρών και την αγορά υπηρεσιών έκτακτου προσωπικού. Σημειώνεται ότι το μέσο κόστος μιας εξέτασης στο ΓΝ της Λεμεσού είναι γύρω στα 36 ευρώ.

Στην ανάλυση του κόστους περιγράφονται και τα πρόσθετα οφέλη από τη διενέργεια, μέχρι πριν μερικές μέρες, των εξετάσεων στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΓΝ Λεμεσού. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η έγκαιρη λήψη των αποτελεσμάτων συνέβαλε καθοριστικά στην αποτελεσματική διαχείριση κλινών, καθώς και στην αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου στο νοσηλευτήριο.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίες Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας, κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει το πρόβλημα που προέκυψε, ανέφερε ότι «ως γιατροί εστιάζουμε στο κλινικό κομμάτι και δη στην έγκαιρη λήψη των αποτελεσμάτων των εξετάσεων ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στα χειρουργεία ασθενών». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «όταν οι εξετάσεις κορωνοϊού γίνονταν στο εργαστήριο του ΓΝ Λεμεσού γνωρίζαμε ότι σε κάποιες ώρες, ή στη χειρότερη περίπτωση την επόμενη μέρα, θα είχαμε το αποτέλεσμα και αμέσψως άρχιζε η διαδικασία για το χειρουργείο του ασθενούς». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νοσηλευτήρια λειτουργούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και υπόκεινται σε ανταγωνισμό. «Και θέτω το εξής ερώτημα: «Δεν είναι ο γιατρός ανταγωνιστικός που δεν έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να ασκήσει την Ιατρική ή μήπως ο ΟΚΥπΥ που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα;»  Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΑΣΥΚΙ, στην οποία κάνει λόγο για αναβολή των εξετάσεων κορωνοϊού και στο ΓΝ Πάφου. «Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να απαντούν με φθηνές δικαιολογίες», αναφέρει η συντεχνία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.