Φόρμα αναζήτησης

Τέσσερα νέα πράσινα σημεία εσπευσμένα μετά το κλείσιμο του Βατί

Τέσσερα νέα πράσινα σημεία δημιουργούνται εσπευσμένα στην επαρχία Λεμεσού για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στο Βατί. Η απόφαση λήφθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του Επαρχιακού Συμβουλίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Λεμεσού με τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή. Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα τέσσερα πράσινα σημεία που λειτουργούν σήμερα στην επαρχία δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες. Το κλείσιμο του σκυβαλότοπου, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή σε αριθμό πράσινα σημεία και τις δυσβάστακτες χρεώσεις που επέβαλλαν οι ιδιωτικές μονάδες διαλογής αποβλήτων στους μεταφορείς σκιπ, έχουν ως συνέπεια τα άχρηστα αντικείμενα να καταλήγουν στην ύπαιθρο. Το πρόβλημα παρουσιάζεται έντονο, ιδιαίτερα σε ανοικτούς χώρους κατά μήκος του δρόμου Λεμεσού – Πλατρών, μέχρι το Βατί. Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε η άμεση κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων επιπρόσθετων πράσινων σημείων στην Επταγώνια, τη Μουτταγιάκα, το Πελένδρι και το Τσερκέζ Τσιφλίκ, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Το συμβούλιο του ΟΕΔΑ Λεμεσού ανέλαβε να προβεί σε εισηγήσεις και για τη δημιουργία επιπρόσθετων κινητών πράσινων σημείων, μεταξύ των οποίων και ένα στο Βατί, όπου μέχρι πρόσφατα κατέληγαν και όλες οι ροές οικιακών αποβλήτων της επαρχίας, όπως κλαδέματα, ογκώδη κι άλλα άχρηστα υλικά.

Εξασφαλισμένο κονδύλι
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, συζητείται αφενός η κατασκευή πράσινων σημείων που περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό από το κράτος, αλλά δεν κατασκευάστηκαν λόγω ενστάσεων των τοπικών αρχών, αφετέρου δε το υπουργείο ζήτησε προτάσεις από τις κατά τόπους αρχές για δημιουργία νέων πράσινων σημείων. Για τα πράσινα σημεία που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό έχουν εκπονηθεί μελέτες και μπορούν να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν εντός του 2020, αφού υπάρχουν και σχετικά κονδύλια από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Για τυχόν νέα πράσινα σημεία θα απαιτηθεί μεγαλύτερος χρόνος, λόγω του ότι θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες.

Δυσβάσταχτες χρεώσεις
Σχεδόν απαγορευτικές είναι πλέον οι χρεώσεις ενοικίασης σκιπ για τη μεταφορά άχρηστων υλικών από οικίες και άλλα υποστατικά στη Λεμεσό. Οι ιδιοκτήτες σκιπ αποδίδουν την αύξηση των χρεώσεων στις υψηλές τιμές που καθόρισαν οι μονάδες διαλογής οικιακών αποβλήτων στην επαρχία Λεμεσού. Συγκεκριμένα, για την ενοικίαση ενός σκιπ η χρέωση που θα επωμιστεί ο πολίτης έχει εκτοξευθεί από τα 70 ευρώ στα 180 ευρώ. Την ίδια ώρα οι χρεώσεις για τους επαγγελματίες μεταφορείς σκιπ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τους Σπύρος Κατσαράς, κυμαίνονται από 25 μέχρι 80 ευρώ, ενώ προηγουμένως η είσοδος στο Βατί ήταν μόλις 7 ευρώ. Η μεγάλη αύξηση των 90 ευρώ στην ενοικίαση σκιπ έχει ως αναμενόμενη αρνητική συνέπεια τη σημαντική μείωση της χρήσης τους, με αποτέλεσμα τα μπάζα να καταλήγουν σε χαράδρες και ρυάκια.