Φόρμα αναζήτησης

Τέλος στις παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα

Σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα το Υπουργείο Υγείας τερματίζει τις παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Αυτό τόνισε, κατά τον απολογισμό του έργου του, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με την εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ (Ιούνιος, 2020) δεν θα γίνονται πλέον παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα διότι ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας θα ενοποιηθούν».

Σημείωσε ωστόσο ότι το σχέδιο παραπομπής ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα υγείας του εξωτερικού θα συνεχίσει, κάτω από την εποπτεία της γενικής διευθύντριας Χριστίνας Γιαννάκη, για υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στην Κύπρο. «Εμείς οφείλουμε σαν Υπουργείο Υγείας να προσφέρουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση και την παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών υγείας προς τον Κύπριο ασθενή. Και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε», είπε.

Ενδεικτικά ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι για την περίοδο από τις 2 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 στάλθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 30.743 ασθενείς, 32.199 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια για χειρουργικές επεμβάσεις/ εξετάσεις στο πλαίσιο της υπερωριακής απασχόλησης, ενώ 19.632 εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία που λειτούργησαν εκτός ωρών εργασίας (απογευματινά ιατρεία).

Για την περίοδο από τις 4 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019, παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 2.272 ασθενείς, 13.337 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια για χειρουργικές επεμβάσεις/ εξετάσεις στο πλαίσιο της υπερωριακής απασχόλησης, και 6.818 άτομα εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία που λειτούργησαν εκτός ωρών εργασίας.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ο υπουργός, συνεχίστηκε και κατά τη χρονιά που μας πέρασε το σχέδιο παροχής οικονομικής αρωγής μέσω του τομέα επιδοτούμενων ασθενών του υπουργείου, που σκοπό έχει την εξυπηρέτηση και την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στους πάσχοντες συμπολίτες μας. Το εν λόγω σχέδιο, εξήγησε, επιδιώκει να δώσει λύσεις για τα περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο. Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, το 2018, στάλθηκαν στον εξωτερικό, μέσω του τομέα επιδοτούμενων ασθενών του υπουργείου, 1.115 περιστατικά, ενώ παραπέμφθηκαν 3.599 στον ιδιωτικό τομέα. Την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου 2019, στάλθηκαν στο εξωτερικό, 417 ασθενείς, και παραπέμφθηκαν 1.321 στον ιδιωτικό τομέα.