POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Τελικά προτιμούν Λατσιά-Γέρι οι Αγλαντζιώτες, αντί αστικής Λευκωσίας;Για πολλούς ίσως είναι έκπληξη, για άλλους όμως, όχι. Οι τρεις από τους τέσσερις υποψήφιους για τις δημαρχιακές εκλογές στην Αγλαντζιά, στις 2 Αυγούστου, βλέπουν με πολλές επιφυλάξεις έως διαφωνίες την πρόταση της κυβέρνησης για συνένωση του δήμου Αγλαντζιάς με τον μητροπολιτικό δήμο Λευκωσίας και τους δήμους Στροβόλου, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου.

Η υποψήφια Μαρία Βασιλειάδου θεωρεί ορθότερη διευθέτηση τη συνένωση της Αγλαντζιάς με τους δήμους Λατσιών και Γερίου, ενώ η Έφη Ξάνθου ζητά να εξεταστεί και αυτή η επιλογή, με συγκριτικά στοιχεία έναντι της κυβερνητικής πρότασης. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την προοπτική συνένωσης της Αγλαντζιάς με τα Λατσιά και το Γέρι είναι έτοιμος να εξετάσει με θετικό φακό και ο Κώστας Κόρτας. Μόνο ο υποψήφιος που στηρίζει ο ΔΗΣΥ, ο νυν δημοτικός σύμβουλος Αντρέας Κωνσταντίνου, συμφωνεί με τη συνένωση της Αγλαντζιάς σε έναν μεγάλο αστικό δήμο των περίπου 200.000 κατοίκων, μαζί με Λευκωσία, Στρόβολο, Έγκωμη και Άγιο Δομέτιο.

Τι απάντησαν για συνένωση

Οι θέσεις των τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων για βασικά ζητήματα που απασχολούν τον δήμο Αγλαντζιάς καταγράφηκαν σε κυριακάτικο ρεπορτάζ στον «Πολίτη». Μία από τις ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν από τον συνάδελφο Γιώργο Καυκαλιά ήταν η εξής: «Η συγχώνευση με τους άλλους δήμους, όπως έχει σχεδιαστεί, σας βρίσκει σύμφωνους, ή προτείνετε κάτι διαφορετικό;».

  • Η κυρία Βασιλειάδου απάντησε το εξής: «Διαφωνούμε με την κυβερνητική πρόταση νόμου για τη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού υπερδήμου, με τη συνένωση 5 δήμων της ευρύτερης Λευκωσίας -Στρόβολος, Λευκωσία, Έγκωμη, Άγ. Δομέτιος, Αγλαντζιά- που θα συγκεντρώνει σχεδόν 200.000 πολίτες. Προτείνουμε μικρότερο δήμο: Αγλαντζιά, Λατσιά, Γέρι. Δήμοι που έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορούν με τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και την ενιαία ανάπτυξη να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών τους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε η Αγλαντζιά να χαθεί στο χωνευτήρι ενός χαοτικού δήμου».
  • Από πλευράς της, η Έφη Ξάνθου απάντησε ως ακολούθως: «Η απαίτηση για συγχώνευση δήμων για να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας θα έπρεπε να βασίζεται σε οικονομικο-γεωγραφικά κριτήρια. Η προτεινόμενη συγχώνευση με τους Δήμους Λευκωσίας, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου (σ.σ. και Στροβόλου) θα δημιουργήσει έναν μεγάλο αστικό δήμο στη Λευκωσία, που γεωγραφικά έχει συνάφεια, αλλά ίσως να έπρεπε να μελετηθεί και η πιθανότητα συγχώνευσης με τους Δήμους Γερίου και Λατσιών, δημιουργώντας έναν δήμο που θα συνδυάζει βιομηχανική ανάπτυξη, με δυνατότητες επέκτασης οικιστικής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει την ολότητα των εθνικών πάρκων της Λευκωσίας. Σίγουρα θα πρέπει να παρουσιαστούν τα κριτήρια που έχουν ληφθεί υπόψη για την προτεινόμενη συγχώνευση και να συγκριθούν με τις δυνατότητες που μια εναλλακτική συγχώνευση θα έδινε».
  • Ο Κώστας Κόρτας (τέως δήμαρχος 2012-16 και επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος Αγλαντζιάς) διαφώνησε ευρύτερα με τον σχεδιασμό για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, αναφέροντας με αρκετή διάθεση κριτικής τα εξής: «Ο σχεδιασμός που έχει προταθεί δεν με βρίσκει σύμφωνο, γιατί αγνοεί όλες τις μελέτες που έχουν γίνει και οι οποίες σημείωναν ότι, για να είναι βιώσιμος ένας νέος δήμος, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 χιλιάδες κατοίκους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει προταθεί, αυτό δεν ισχύει (σ.σ. προτείνονται και νέοι δήμοι με πληθυσμό κάτω των 10.000 ή και γύρω στις 20-25.000). Δυστυχώς, ο σχεδιασμός αυτός έχει γίνει στη βάση άλλων κριτηρίων, που δεν έχουν να κάνουν με το καλώς νοούμενο συμφέρον των τοπικών αρχών, αλλά το συμφέρον κάποιων άλλων». Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κόρτας δεν απάντησε συγκεκριμένα για την προταθείσα συνένωση της Αγλαντζιάς με τους άλλους τέσσερις αστικούς δήμους της ευρύτερης Λευκωσίας, οι πληροφορίες τον θέλουν να προβληματίζεται και αυτός για την εναλλακτική επιλογή συνένωσης της Αγλαντζιάς με τα Λατσιά και το Γέρι.
  • Ο μόνος εκ των υποψηφίων που στηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης για το μέλλον της Αγλαντζιάς είναι ο Αντρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος είπε τα εξής στον «Π»: «Η συγχώνευση δεν πρέπει να θεωρείται ως το εμπόδιο για την ανάπτυξη της Αγλαντζιάς, αλλά το όχημα μέσα από το οποίο θα μπορούμε να παρέχουμε ποιοτικότερες υπηρεσίες στους δημότες μας. Αυτό είναι το πρώτιστο, κατά την άποψή μου, κι όχι με ποιον δήμο θα συγχωνευτούμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση σε μια μικρή χώρα όπως η δική μας, δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένη σε 370 οντότητες, η κάθε μια με τα δικά της προβλήματα να λύσει και κυρίαρχο στοιχείο στην προσπάθεια αυτή να είναι οτιδήποτε άλλο παρά ο πολίτης. Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού δήμου στη Λευκωσία θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οικονομίες κλίμακας, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν δήμο που θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα δώσει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο, αλλά και τους πόρους, για να ασχοληθούμε, βρίσκοντας λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας στην καθημερινότητά τους».

Και ο Στρόβολος

Σημειωτέον ότι αντιδράσεις υπάρχουν και στον Στρόβολο (κυρίως στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ αλλά όχι μόνο) για την πρόταση συνένωσης του εν λόγω δήμου με τους άλλους τέσσερις αστικούς δήμους της πρωτεύουσας. Υπάρχει η θέση, την οποία ενστερνίζονται τοπικά στελέχη σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα, για αυτόνομη πορεία από τον δήμο Στροβόλου ή για συνένωση με Λακατάμια ή και Τσέρι.

Όλα τα ανωτέρω, καθώς και το δεδομένο ότι αντιδράσεις για τις προτεινόμενες συνενώσεις υπάρχουν και για άλλες περιοχές, οδηγούν στο συμπέρασμα πως αν και όταν η συγκεκριμένη πτυχή της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση αρχίσει να συζητείται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και θα ανεβάσει το θερμόμετρο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.