POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Τελικά κάθισε στη σωστή θέση η φον ντερ Λάιεν; Ποιο ήταν το πραγματικό ατόπημα του Ερντογάν; Στην Κύπρο πού θα είχαν καθίσει οι ηγέτες της ΕΕ; 

Σάλο έχει προκαλέσει το ατόπημα της Τουρκίας να αφήσει όρθια την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιστατικό με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, έλαβε χώρα κατά την συνάντηση τετ-α-τετ που είθισται να γίνεται πριν τις επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών.

Ένα γεγονός που έχει εκνευρίσει την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και ανάγκασε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις σήμερα για να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άδικες τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι «σε αυτή τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, ικανοποιήσαμε τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου της ΕΕ. Δηλαδή, η διάταξη των καθισμάτων ορίστηκε με βάση τις υποδείξεις της ΕΕ».

Τελικά τι έγινε ακριβώς και ποιο ήταν το ατόπημα της τουρκικής πλευράς; Απαντήσεις δίνει στο politis.com.cy πηγή από τη Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ατόπημα του Ερντογάν

Σύμφωνα με πηγές από τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η γκάφα που διέπραξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ήταν ότι κάθισε χωρίς να υποδείξει στην πρόεδρο της Κομισιόν τη θέση που θα έπρεπε να καθόταν. Όφειλε ο Τούρκος Πρόεδρος να υποδείξει στην κ. φον ντερ Λάιεν το σημείο ή κάποιος από το προσωπικό της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας της Τουρκίας. Πράγμα που δεν έγινε τελικά με αποτέλεσμα να φέρουν την επίσημη προσκεκλημένη σε αμηχανία.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει ευθύνη για το περιστατικό, διότι όλοι οι ηγέτες των χωρών γνωρίζουν την εθιμοτυπία και το τελετουργικό μιας συνάντησης, ώστε να μην έρχονται και οι ίδιοι σε δύσκολη θέση κατά τη διαδικασίας της επίσκεψης.

Όλοι Πρόεδροι είναι ενήμεροι

Να σημειωθεί ότι πριν από κάθε επίσκεψη γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίες και πληροφορείται ξανά ο ηγέτης του κράτους για το τελετουργικό, ώστε να αποφεύγονται λάθη και παραλείψεις. Ως εκ τούτου, πηγές από τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι είναι απίθανο σενάριο ο Τούρκος Πρόεδρος να μη γνώριζε για το τελετουργικό που θα έπρεπε να ακολουθήσουν στη τετ-α-τετ συνάντηση με την ηγεσία της ΕΕ στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο.

Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας μπήκε στην αίθουσα της τετ-α-τετ συνάντησης βλέποντας κάτω στο πάτωμα και χωρίς να έχει την προσοχή του στους προσκεκλημένους. Στο τέλος ο κ. Ερντογάν πήγε και κάθισε χωρίς να υποδείξει στην πρόεδρο της Κομισιόν τη θέση της, αφήνοντας την να στέκεται όρθια σε αμηχανία και να διερωτάται που είναι η θέση της. Αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήταν το πρώτο ατόπημα του Τούρκου Προέδρου.

 

 

Κάθισε στη σωστή θέση η φον ντερ Λάιεν;

Τελικά η πρόεδρος της Κομισιόν κάθισε στον καναπέ απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αν και ο ομόλογος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως αναφέρουν πηγές από τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών της ΚΔ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ίσως να έπρεπε να καθίσει δίπλα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και όχι αριστερά του Τούρκου Προέδρου όπως υποστήριξαν κάποιοι μετά το περιστατικό. Διότι σύμφωνα με το τελετουργικό, αριστερά από τον Πρόεδρο της Τουρκίας πρέπει να καθίσει άλλος Τούρκος αξιωματούχος και όχι ξένος προσκεκλημένος.

Συνεπώς θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμη μια πολυθρόνα δίπλα σε αυτή που κάθισε ο Σαρλ Μισέλ, ώστε να αποφευχθεί το ατόπημα. Βέβαια αυστηρά ομιλούντες ο τρόπος που κάθισαν τελικά είναι υποφερτός και συνεπώς το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αγνόησε την πρόεδρο της Κομισιόν και αυτή η εικόνα δύο αντρών που αφήνουν μια γυναίκα όρθια προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Όταν υποτίμησαν τον Ερντογάν

Παρόμοιο περιστατικό υποτίμησης ξένου προσκεκλημένου συνέβη και πριν δύο-τρία χρόνια σε βάρος του Τούρκου Προέδρου κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ, όπου τον έβαλαν να καθίσει σε πολυθρόνα που βρισκόταν σε πιο χαμηλό σημείο από την επίσημη καρέκλα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Μια κίνηση του Ισραήλ που ήθελε να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός είναι ανώτερος από τον Τούρκο ηγέτη. Γεγονός που προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας.

Βλέπουμε δηλαδή ότι τα ατοπήματα σε εθιμοτυπικό επίπεδο έχουν πραγματικές συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο και είναι άξιο απορίας αν η Τουρκία διέπραξε μια γκάφα επί σκοπού ή αν το ατόπημα δείχνει έμπρακτα τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε ότι αφορά το θέμα της βελτίωσης των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι γίνεται στην Κύπρο

Στην περίπτωση της Κύπρου, οι συναντήσεις τετ-α-τετ πραγματοποιούνται μπροστά από το τζάκι που βλέπουμε σε φωτογραφίες ή τηλεοπτικές εικόνες από συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με ηγέτες ξένων κρατών ή αξιωματούχους που ηγούνται της αντιπροσωπείας που επισκέπτεται κάθε φορά την Κύπρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, τα πρόσωπα που δεν είναι στο ίδιο επίπεδο ιεραρχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καθίσουν στους καναπέδες. Δίπλα από τον Πρόεδρο κάθεται ο ξένος αξιωματούχος και μέλος της αντιπροσωπείας με τον πιο υψηλό βαθμό. Δηλαδή ο επικεφαλής της ξένης αντιπροσωπείας.

 

Οι πολυθρόνες μπροστά στο τζάκι του Προεδρικού Μεγάρου.
Οι πολυθρόνες μπροστά στο τζάκι του Προεδρικού Μεγάρου.

 

Για παράδειγμα, το τελετουργικό μιας επίσκεψης στην Κύπρο έχεις ως εξής: θα φτάσει το όχημα στο Προεδρικό Μέγαρο, θα κατέβει ο οδηγός να ανοίξει την πόρτα στον επίσημο προσκεκλημένο και στο πρώτο σκαλί θα γίνει η χειραψία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σήμερα λόγω covid ενώνουν αγκώνες και φοράνε μάσκα προστασίας από τον ιό) και θα βγάλουν φωτογραφία. Θα βγάλουν φωτογραφίες ξανά σε άλλο σημείο της εισόδου του Προεδρικού και θα εισέλθουν εντός του κτηρίου και θα αναλάβουν οι λειτουργοί της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών για να καθοδηγήσουν τα πρόσωπα στις σωστές θέσεις, ώστε να εισέλθουν οι φωτογράφοι των ΜΜΕ.

 

 Το γραφείο μπροστά από τα παράσημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το γραφείο μπροστά από τα παράσημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν ήταν Κύπρο η επίσκεψη

Στην περίπτωση που η επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ γινόταν στην Κύπρο οι δύο επίσημοι προσκεκλημένοι δεν θα κάθονταν μπροστά από το τζάκι αλλά, όπως αναφέρουν στο politis.com.cy πηγές από τη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών, θα κάθονταν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην έρθει κάποιος επίσημος διπλωμάτης σε δύσκολη θέση. Δηλαδή, στο μεγάλο τραπέζι που βρίσκεται μπροστά από τα παράσημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και το οποίο βλέπουμε στις φωτογραφίες όταν επισκέπτεται την Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

 

Ο Τσαβούσογλου ρίχνει την ευθύνη στην ΕΕ για το θέμα με την φον ντερ Λάιεν: «Ήταν υπεύθυνη για διευθέτηση καθισμάτων»

Ο Σαρλ Μισέλ απαντά στις αντιδράσεις από την εικόνα της όρθιας φον ντερ Λάιεν: «Γκάφα του τουρκικού πρωτοκόλλου»

Αγενής Ερντογάν: Άφησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χωρίς καρέκλα και έγινε… χαμός! (video)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.