Φόρμα αναζήτησης

Τελεσίγραφο στον Πρόδρομο για επιστροφή των παιδιών με ειδικές ικανότητες στο σχολείο

Τελεσίγραφο στον υπ. Παιδείας επέδωσαν αγανακτισμένοι γονείς κατά τη χθεσινή τους διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο για την απόφαση που ορίζει την επιστροφή των παιδιών με ειδικές ικανότητες στο σχολείο. Οι γονείς ζητούν ίση μεταχείριση και απαιτούν να αναστείλει το υπουργείο την εν λόγω απόφαση, ούτως ώστε να μπορέσουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο σχολείο τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο υπ. Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε τη λύπη του για τη συζήτηση που γίνεται και επανέλαβε ότι είναι δύσκολο για αυτά τα παιδιά να κρατήσουν τους κανόνες των αποστάσεων. Στο πλαίσιο δηλώσεών του, κατά την επίσκεψή του χθες στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως, υπογράμμισε ότι δεν είναι ώρα, ούτε για διαμαρτυρίες, ούτε για μονομέρειες, αλλά θα πρέπει, πρόσθεσε, με ψυχραιμία να εξεταστούν σφαιρικά όλες οι διαστάσεις για το καλό των παιδιών.

«Λυπάμαι που γίνεται αυτή η συζήτηση, γιατί υπάρχει ένα βασικό δεδομένο, το οποίο φαίνεται ότι ξεχνάμε. Βασικός κανόνας μέσα στα σχολεία, και οπωσδήποτε για τη συμπεριφορά μας, είναι οι αποστάσεις δύο μέτρων. Το ξέρουν και οι γονείς ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να μπουν μέσα στο σχολείο και να τηρηθούν αυτοί οι κανόνες. Θα κινδύνευαν και τα ίδια τα παιδιά και οι συνοδοί, οι βοηθοί και το εκπαιδευτικό προσωπικό, και είναι κάτι το οποίο κανένας μας δεν θα επέτρεπε να το κάνουμε αστόχαστα. Θα πρέπει να εξεταστούν οι περιπτώσεις. Δεν είναι δουλειά των στελεχών του Υπ. Παιδείας. Έχουμε την επιτροπή που έχει γίνει, ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να συμβουλεύσουν τι πρέπει να γίνει για το κάθε παιδί», εξήγησε.

Όπως γράφαμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ μας, το Υπ. Παιδείας αποδίδει την απόφαση αυτή σε συστάσεις της Επιδημιολογικής Ομάδας, ενώ τα μέλη της ομάδας απορρίπτουν ότι το θέμα συζητήθηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα επιστρέψουν τα παιδιά αυτά στις σχολικές μονάδες, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε ότι αυτό θα το αποφασίσει η επιτροπή. «Μπορεί και αύριο ακόμα. Αναλόγως των περιπτώσεων. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι θέμα πολιτικής απόφασης ή γραφειοκρατικής διάκρισης. Θα πρέπει υπεύθυνα μια επιτροπή, που αποτελείται από γιατρούς, να συμβουλεύσει τι θα γίνει», επεξήγησε.

Πολλές, πάντως, ήταν και χθες οι αντιδράσεις που προκάλεσε η υπό αναφορά απόφαση του Υπ. Παιδείας. Οργανωμένοι γονείς της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, σύνδεσμοι ατόμων με αναπηρίες, η ΟΕΛΜΕΚ, η ΠΟΕΔ, σχολικοί ψυχολόγοι και άλλοι, καταγγέλλουν την ενέργεια του Υπ. Παιδείας, την οποία χαρακτηρίζουν αναχρονιστική και αδικαιολόγητη. Ειδικότερα, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης επισημαίνει ότι τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και αναπηρίες φαίνεται να ήταν από την αρχή της πανδημίας σε δυσμενή διάκριση στο πλάνο του Υπ. Παιδείας.

Παράλληλα, καλούν το Υπ. Παιδείας να επανεξετάσει άμεσα το θέμα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για επιστροφή όσων τουλάχιστον παιδιών είναι δυνατή η επιστροφή τους ή το επιθυμούν οι γονείς/κηδεμόνες. Στο ίδιο πνεύμα και η τοποθέτηση της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης. Ζητούν να αναθεωρηθεί η απόφαση και τη Δευτέρα 25/5 να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στα σχολεία όλων των μαθητών χωρίς καμιά διάκριση.

Επώδυνη δοκιμασία για τα παιδιά με αυτισμό

Την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους εξέφρασαν στον «Π» γονείς παιδιών με αυτισμό, καθώς, όπως επισημαίνουν, το Υπ. Παιδείας έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση χωρίς να δίνονται πειστικές εξηγήσεις.

«Στις 19 του Μάη είχαμε ειδοποιηθεί από το σχολείο και μας εστάλησαν με ηλεκτρονικό μήνυμα το πρόγραμμα και η ομάδα με την οποία θα επέστρεφε το παιδί μας στο σχολείο. Μας πήραν μάλιστα τηλέφωνο και η διευθύντρια και η δασκάλα για να μας ενημερώσουν για τα μέτρα που ελήφθησαν. Λίγες ώρες, όμως, πριν ανοίξουν τα σχολεία εκδόθηκε η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας που ουσιαστικά απέκλειε τα παιδιά από το σχολείο», σημειώνουν οι γονείς.

Ήταν αδύνατον, τονίζουν, μέσα σε λίγο χρόνο να υλοποιήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνταν, ενώ οι ιατρικές εκθέσεις του κάθε παιδιού, διευκρινίζουν, υπάρχουν στο υπουργείο.

«Επιπλέον μας υποχρεώνουν να υποβληθούν τα παιδιά μας σε τεστ για τον ιό. Αν δεν αλλάξει η απόφαση δεν θα υποβάλουμε τα παιδιά μας σε αυτή τη διαδικασία. Δεν παρανομούμε εμείς, αλλά το υπουργείο», σημειώνουν.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουν ότι προκαλούνται ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να υποβάλεις ένα παιδί με αυτισμό σε εξέταση για COVID-19.

«Τα παιδιά έχουν συνδέσει το σχολείο με κάτι το ευχάριστο. Εάν λοιπόν προϋπόθεση για να πάνε στο σχολείο είναι να υποβληθούν στην εξέταση, αυτό θα τα επηρεάσει και θα συνδέσουν το σχολείο με κάτι άσχημο», εξηγούν.

 

Νέο πεδίο έντασης

Αιχμές για ευθύνες εκπαιδευτικών σε σχέση με θέματα που αφορούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση άφησε χθες ο υπ. Παιδείας προκαλώντας νέες αντιδράσεις. Αν το εκπαιδευτικό προσωπικό, ανέφερε, ήταν τον Μάρτιο στα σχολεία για να γίνει αυτό που γίνεται τώρα, τέλος Μαΐου, ήδη θα είχαμε διορθώσει πολλά πράγματα.

«Αν από τότε, όπως πρέπει να γίνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με έδρα το σχολείο είχαμε λειτουργήσει, θα είχαν διαπιστωθεί και οι ανάγκες και θα είχαμε ήδη τρέξει για δύο-τρεις μήνες να κάνουμε τις βελτιώσεις που χρειάζονται», σημείωσε.

Το να λέμε σήμερα, πρόσθεσε, «ότι σε κάποια σχολεία λείπουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή θέλει ενίσχυση το διαδίκτυο, αυτό έπρεπε να το πούμε και πέρσι και πρόπερσι και πριν από τρία χρόνια. Αυτά γίνονται με οργάνωση, και γι’ αυτό είναι που λέμε ότι είναι ευκαιρία τώρα που οι εκπαιδευτικοί είναι στο σχολείο, από εκεί απ’ όπου κατά κανόνα θα πρέπει να γίνεται και η εξ αποστάσεως, να προετοιμαστούμε κατάλληλα», διευκρίνισε.

Άμεση ήταν η αντίδραση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη συγκεκριμένη δήλωση, η οποία, επισημαίνουν, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Οι εκπαιδευτικοί, τονίζουν, προσπάθησαν με ό,τι μέσα είχαν να καλύψουν τις αδυναμίες του Υπ. Παιδείας, και διερωτώνται γιατί το υπουργείο ενώ διέθετε το πρόγραμμα MS Teams από το 2016 δεν προέβη νωρίτερα στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.