POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Τα βρήκε με Αναστασιάδη… τα έχασε με Ερσίν Τατάρ ο Μπορέλ – Το χαλλούμι/hellim ως άτυπο ΜΟΕ 

Με τη συζήτηση μεταξύ άλλων ενός θέματος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και έκπληξη από κάποιους έκλεισε η παρουσία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική στο νησί, καθώς ανάμεσα σε Κυπριακό και ευρωτουρκικά τέθηκε και το ζήτημα του χαλλουμιού/hellim, παρουσία μάλιστα του υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή. Παρ’ όλα αυτά, μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί η συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς πρόκειται για ζήτημα που συζητείται με τεχνοκράτες της Κομισιόν εδώ και καιρό, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να προσπεραστούν τα νομικά αγκάθια. Όπως προκύπτει μέσα από πληροφορίες του «Π», φαίνεται να προχωρά με θετικό πρόσημο η προσπάθεια για ολοκλήρωση του φακέλου σχετικά με την κατοχύρωση του χαλλουμιού/hellim, κάτι που αναμένεται να κλειδώσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτή είναι τουλάχιστον η προσπάθεια των δύο πλευρών καθώς δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντησή του με τον Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα αυτό σημαντικό για τη διαμόρφωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών πριν από την «5+1». Στόχος πάντως είναι να μην υπάρξουν νομικά κενά στον φάκελο έτσι ώστε να υπάρξει θετική έκβαση στην προσπάθεια αυτή, καθώς κρίνεται ουσιώδης και από τις δύο πλευρές.

 

«Όχι» στα δύο κράτη

Για μία ακόμα φορά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ έστειλε το μήνυμα πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και να είναι σύμφωνη με ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως και με τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Πηγές αναφέρουν πως ο κ. Μπορέλ μετέφερε τη θέση ότι η Ένωση δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση δύο κρατών. Κάλεσε μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο την Άγκυρα όσο και την τ/κ πλευρά να απέχουν από μια τέτοια ρητορική στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού το επόμενο διάστημα. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως η ΕΕ θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία του Κυπριακού, ενώ χαρακτήρισε την «5+1» μια πραγματική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. Ξεκαθάρισε άλλωστε πως θα διοριστεί άτομο από πλευράς ΕΕ που θα ενταχθεί στην ομάδα καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Πηγές αναφέρουν πως η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ χαρακτηρίστηκε από αρκετές διαφωνίες στα περισσότερα θέματα. Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τη θέση που εκφράζεται όλο το προηγούμενο διάστημα από πλευρά Τουρκίας και ψευδοκράτους, σύμφωνα με την οποία οι συζητήσεις για λύση ομοσπονδίας έχουν κορεσθεί και πλέον θα πρέπει να συζητηθεί η λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα τα οποία θα συνεργάζονται μεταξύ τους. «Βεβαίως κι έχουμε εναλλακτικές αν δεν βρεθεί συμφωνία» τόνισε, καθώς μπορούμε να συνεχίσουμε ως «ΤΔΒΚ». Ο Τ/Κ ηγέτης ξεκαθάρισε πως η ΕΕ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε υψηλό επίπεδο στην άτυπη «5+1» της Γενεύης καθώς δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη, όπως είπε, από τη στιγμή που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλη της. Από τ/κ πλευράς ψηλά στην ατζέντα τέθηκαν τα ζητήματα της κατοχύρωσης και της εμπορίας του χαλλουμιού, της εμπορίας των πατατών, το θέμα του φυσικού αερίου και της εξασφάλισης επαρκών ποσοτήτων εμβολίων από πλευράς ΕΕ. Στο ζήτημα των εμβολίων ο Τατάρ φρόντισε να ενημερώσει τον Μπορέλ πως «συνομιλητής μας δεν είναι ο Αναστασιάδης αλλά η ΕΕ και θέλουμε τα εμβόλια να τα παίρνουμε απευθείας από την ΕΕ». Ζήτησε μάλιστα αύξηση της χρηματοδοτικής βοήθειας από πλευράς ΕΕ για την πανδημία. Όλα τα πιο πάνω φυσικά είναι ζητήματα που βρίσκονται στη λίστα της τ/κ πλευράς, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης και του ρόλου της αλλά και για σκοπούς ικανοποίησης του εσωτερικού ακροατηρίου, ενώ παράλληλα επιχειρείται παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαδικασίες, κάτι που ωστόσο σε επίπεδο ΕΕ δεν μπορεί να γίνει.

Οι θέσεις της Λευκωσίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα να πάει στην «5+1» με εποικοδομητική διάθεση για να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία, πάντα στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όσων καταγράφονται στο Κοινό Ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο και σε όλες τις διαχρονικές θέσεις όπως εκφράζονται από την ε/κ πλευρά. Μπορέλ και Αναστασιάδης είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν και για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου που θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά. Τέθηκε μεταξύ άλλων το θέμα του μεταναστευτικού. Τη Δευτέρα άλλωστε φτάνει στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας, ημέρα που θα βρίσκεται στο νησί και η Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του. Παράλληλα επαφές στην Αθήνα θα έχει την Τετάρτη η κ. Λουτ.

Το χαλλούμι

Το αγκάθι μέχρι τώρα ήταν νομικό και είχε να κάνει με τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται από αδειοδοτημένη αρχή έτσι ώστε να πιστοποιείται ότι όλα βαίνουν καλώς με την παραγωγή του χαλλουμιού ακόμα και στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει ανεξάρτητη αρχή πιστοποιημένη για τέτοιους ελέγχους, κάτι που συνηθίζεται σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις. Από την πλευρά του, ο Τατάρ τόνισε πως δεν γίνεται αποδεκτό το να ασκεί έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία σε διαδικασίες στα κατεχόμενα. «Θέλουμε κι εμείς να πουλούμε χαλλούμι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα στην ΕΕ μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, αλλά ποτέ δεν θα επιτρέψουμε οι Ε/Κ να έχουν δικαιοδοσία στον βορρά». Σε καμία περίπτωση, συνέχισε, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η άποψη ότι στην Κύπρο υπάρχει μία κυριαρχία και δύο διοικήσεις/εξουσίες (authorities).

Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεκτεί ποτέ λύση δυο κρατών – Πρέπει να είμαστε παρών στη Γενεύη

Με αντιπαράθεση για το Κυπριακό η συνάντηση Μπορέλ και Τατάρ – Δύο κράτη και χαλούμι πρόταξε ο Τ/κ ηγέτης

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.