Φόρμα αναζήτησης

Τα τρία νοσηλευτήρια και το βρετανικό NHS – Σχολιάζει στον «Π» ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας

Παρόμοιες προσεγγίσεις, σύμφωνα με τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Stephen Lillie, χρησιμοποιούν Κύπρος και Βρετανία για την αντιμετώπιση της Covid-19. Η πορεία ωστόσο της πανδημίας, όπως αναφέρει, είναι διαφορετική λόγω των διαφορετικών συνθηκών (οικονομικών, κοινωνικών, γεωγραφικών κ.λπ.) που επικρατούν στις δύο χώρες. Ο κ. Stephen Lillie τονίζει πως η αντιμετώπιση του ιού απαιτεί παγκόσμια προσπάθεια και αναφέρεται ενδελεχώς στη συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα των εμβολιασμών με μοναδικό στόχο τη διάσωση εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών από μολυσματικές ασθένειες. Σημειώνει την ερευνητική προσπάθεια που γίνεται στη Βρετανία για το εμβόλιο κατά της Covid-19 και δηλώνει ενθουσιασμένος που βλέπει την κοινή έρευνα ΗΒ – Κύπρου για τον κορωνοϊό. Την άποψή του εκφράζει και για το ΓεΣΥ –και δη την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη– επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως η Κύπρος ορθώς επέλεξε το μονοασφαλιστικό σύστημα.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες στην έρευνα για εξεύρεση εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό. Πού βρίσκονται οι προσπάθειές τους και πότε μπορούμε να περιμένουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα;

Το ΗΒ, περιλαμβανομένων των πανεπιστημίων του, ηγείται της προσπάθειας μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας συνεργασίας και διεθνούς διάθεσης πόρων για την ανάπτυξη και παράδοση νέων εμβολίων, θεραπειών και εργαστηριακών ελέγχων στον ρυθμό και την κλίμακα που απαιτούνται για τον κορωνοϊό.
Η ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου επιβάλλει τη συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης, της Ακαδημίας, της βιομηχανίας και της Ιατρικής. Ήδη βλέπουμε μεγάλη πρόοδο, με κλινικές δοκιμές να είναι ήδη σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Imperial College του Λονδίνου – τα οποία υποστηρίζονται με περίπου £130 εκατ. κρατική επιχορήγηση. Το Imperial College, μάλιστα, έχει ισχυρούς ερευνητικούς δεσμούς με την Κύπρο μέσω του Κέντρου ΚΟΙΟΣ και είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω την κοινή έρευνα ΗΒ – Κύπρου για τον κορωνοϊό μέσω αυτής της συνεργασίας.

Υπάρχουν, επίσης, νέες καινοτόμες συνεργασίες όπως αυτή μεταξύ της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που συνεργάζονται για την κατασκευή και διανομή εμβολίου κατά του νέου ιού. Βάσει της συμφωνίας, αν το εμβόλιο της Οξφόρδης αποδειχθεί επιτυχές, το ΗΒ θα λάβει 30 εκατ. δόσεις μέχρι τον Σεπτέμβρη, από σύνολο 100 εκατ. που θα παραχθούν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει φέρει κοντά όσους εργάζονται επί του εμβολίου στο ΗΒ μέσω νέων υποστηρικτικών δομών για τις επιστημονικές εταιρείες, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τα πανεπιστήμια που εργάζονται ήδη σκληρά στη μάχη κατά της Covid-19. Αυτό περιλαμβάνει την Ομάδα Εργασίας Εμβολίων (Vaccine Taskforce) η οποία θα διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες παραγωγής θα αυξηθούν, καθώς και μια επένδυση £9 εκατ. στο πρώτο καινοτόμο κέντρο κατασκευής εμβολίων, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2021.

 

Πριν από δυο βδομάδες το ΗΒ εισέφερε £330 εκατ. στη Συμμαχία για τους Εμβολιασμούς (GAVI). Ποιοι οι στόχοι της GAVI και με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί αυτό το ποσό;

Η GAVI είναι μια διεθνής συμμαχία που στόχο έχει τον εμβολιασμό παιδιών ενάντια σε θανατηφόρες ασθένειες στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Στις 4 Ιουνίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβολίων, στο οποίο θα παραστούν ψηφιακά ηγέτες από όλο τον κόσμο για να παράσχουν υποστήριξη στην GAVI. Στόχος του Συνεδρίου είναι η συγκέντρωση 7,4 δισ. δολάρια για να μπορέσει η GAVI να προστατεύσει μέχρι 8 εκατ. ζωές την επόμενη πενταετία. Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος για αποφυγή ξεσπάσματος επιδημιών ιλαράς, πολιομυελίτιδα και τύφου οι οποίες θα προκαλούσαν τον θάνατο εκατομμυρίων παιδιών και θα προσέθεταν βάρος στα ήδη πληγέντα από τον κορωνοϊό συστήματα υγείας. Εμβολιάζοντας εκατομμύρια παιδιά ενάντια σε άλλες θανατηφόρες ασθένειες, υποστηρίζουμε τα συστήματα υγείας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν με τα αυξημένα περιστατικά Covid-19. Ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποίησαν εξάλλου ότι αν ο κορωνοϊός διαδοθεί ανεξέλεγκτα σε αναπτυσσόμενες χώρες, μπορεί να επιστρέψει και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως το ΗΒ και η Κύπρος.

 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Πιστεύετε ότι εντός των επόμενων λίγων μηνών η ανθρωπότητα θα έχει στη διάθεσή της το σωτήριο εμβόλιο;

Όντως, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένα δεύτερο κύμα μπορεί πιθανότατα να εμφανιστεί το φθινόπωρο. Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτόν τον ιό, επιβάλλεται η προσπάθεια να είναι παγκόσμια διότι καμιά χώρα και καμιά φαρμακευτική εταιρεία δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει μόνη της. Οποιοδήποτε εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε κλίμακα, να τιμολογηθεί προσιτά και να είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί, η υποστήριξη των προσπαθειών για νέες θεραπείες και δοκιμές εμβολίων άλλων ασθενειών θα συνδράμει τη μείωση των απωλειών από τον κορωνοϊό, ενώ αναπτύσσεται το εμβόλιο. Το ΗΒ εισφέρει σημαντικά ποσά και σε αυτόν τον τομέα, έχοντας δεσμεύσει £313 εκατ. για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, πλέον του £1,65 δισ. για τις προσπάθειες ανοσοποίησης που καταβάλλει η GAVI σε όλο τον κόσμο. Καλούμε πλέον και άλλες χώρες να βγουν μπροστά με τις δικές τους δεσμεύσεις.

 

Το κίνημα ενάντια στους εμβολιασμούς αποκτά επιρροή σε πολλές χώρες. Ποια είναι η κατάσταση στη Βρετανία;

Υπάρχει ανησυχία στο ΗΒ για το κίνημα κατά των εμβολιασμών και τη μείωση των εμβολίων που γίνονται σε παιδιά. Η βρετανική κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στο θέμα της σκόπιμης παραπληροφόρησης και εργάζεται στενά με τους εταίρους της για να αποδομήσει ψευδείς και σκοπίμως αποπροσανατολιστικές ρητορικές για τον κορωνοϊό, διασφαλίζοντας ότι το κοινό θα έχει σωστή πληροφόρηση για να προστατευθεί. Είναι καίριο να διατηρήσουμε την ανοσοποίησή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 για να σταματήσουμε τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών και την επανεμφάνιση άλλων επιδημιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εμβολιασμοί αποτρέπουν δύο με τρία εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, αριθμός αντίστοιχος με το διπλάσιο έως τριπλάσιο του πληθυσμού της Κύπρου.

 

Η Βρετανία και η Κύπρος είναι δύο χώρες που χρησιμοποιήσαν πολύ διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Covid-19. Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο η κάθε χώρα χειρίστηκε την πανδημία;

Η πανδημία Covid-19 είναι το μεγαλύτερο ιατρικό επείγον περιστατικό της γενιάς μας, με σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπους ανά τον κόσμο αλλά και στην οικονομία. Η πανδημία επιβάλλει αποφασιστική και συντονισμένη δράση στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Όλες οι χώρες επηρεάστηκαν. Μια αποτελεσματική παγκόσμια αντίδραση εξυπηρετεί και το εθνικό μας συμφέρον και θα συνδράμει την ανάκαμψη.
Πρέπει να πούμε ότι το ΗΒ και η Κύπρος ακολούθησαν παρόμοιες προσεγγίσεις: επικέντρωση σε επιστημονικά δεδομένα και συμβουλές, αύξηση κλινών στα νοσοκομεία, αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων, εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κ.λπ. Ωστόσο, οι συνθήκες στο ΗΒ είναι αρκετά διαφορετικές από την Κύπρο, οικονομικά, κοινωνικά, γεωγραφικά, ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε στις πόλεις, ιδιαίτερα με τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς στο Λονδίνο. Συνεπώς, αναπόφευκτα η πορεία της επιδημίας ήταν διαφορετική. Ενώ η Βρετανία δεν έχει καταγράψει την πρόοδο που βλέπουμε στην Κύπρο, τα πράγματα προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και έχουμε περάσει τα χειρότερα. Πρέπει όμως να παραμείνουμε προσεκτικοί.
Η επιστημονική μας προσέγγιση παραμένει στοχευμένη στον περιορισμό, την έρευνα και τον μετριασμό των επιπτώσεων του ιού. Αντιμετωπίζοντας αυτή την πανδημία, κάθε χώρα αποφασίζει ποια μέτρα εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά της. Η κατανόηση των αποφάσεων κάθε χώρας όμως και η αναζήτηση συνεργασιών και συντονισμού είναι σημαντική για την εσωτερική στρατηγική.

 

Η απόφαση για μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας είναι σωστή

Η Κύπρος από αύριο εντάσσει την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Μπορεί η εμπειρία του NHS να δώσει μαθήματα σχετικά με την παροχή ποιοτικής περίθαλψης;

Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Κύπρου να εφαρμόσει μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας είναι σωστή. Το NHS καθοδηγείται από την αρχή της παροχής δωρεάν περίθαλψης σε όλους/ες και αυτό είναι σεβαστό από όλες τις πολιτικές ομάδες στο ΗΒ. Παραμένει ανάμεσα στους πλέον αγαπητούς θεσμούς και απέδειξε ξανά την αξία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί φοβήθηκαν ότι η Covid-19 θα εξαντλούσε το NHS, όμως αυτό δεν έγινε, καθώς χιλιάδες ζωές σώθηκαν ενώ υπήρξε πάντα διαθεσιμότητα κλινών και αναπνευστήρων.

Είναι χάρη στο NHS που έχουμε εξαλείψει ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα και η διφθερίτιδα, και είχαμε νέες θεραπείες όπως τις πρώτες μεταμοσχεύσεις ήπατος, καρδιάς και πνευμόνων. Πιο πρόσφατα, είδαμε καινοτομίες όπως η μηχανική θρομβεκτομή που βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιακά επεισόδια και η μεταμόσχευση βιονικών ματιών για την αποκατάσταση όρασης.

Το NHS Αγγλίας υποδέχεται ένα εκατομμύριο ασθενείς κάθε 36 ώρες. Καλύπτει τα πάντα, από ελέγχους ρουτίνας, μέχρι θεραπείες για χρόνιες παθήσεις, μεταμοσχεύσεις, επείγοντα περιστατικά και ασθενείς σε τελικό στάδιο.

Οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις πάντα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά το NHS αποτελεί ένα καλό παράδειγμα παροχής δωρεάν ποιοτικής περίθαλψης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.