Φόρμα αναζήτησης

Τα στοιχήματα των ευρωεκλογών για την Κύπρο

Ο λόγος σήμερα ανήκει στους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να κατέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με σκοπό να επιλέξουν τους έξι που θα τους εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 72 υποψήφιοι ζητούν την ψήφο 641.181 ψηφοφόρων, με το μεγάλο αίνιγμα και υπέρτατο στοίχημα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να είναι το ύψος στο οποίο θα φτάσει η αποχή. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν πως το κόμμα το οποίο θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αποχή σε σχέση με τα υπόλοιπα, θα είναι και ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Αστάθμητο παράγοντα συνεχίζουν να αποτελούν οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν προσμετρηθεί σε καμία από τις δημοσκοπήσεις που έχει δει το φως της δημοσιότητας. Μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχει ένα βασικό διακύβευμα σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών, που δεν είναι άλλο από το μέλλον της ΕΕ και την άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων, ωστόσο στην Κύπρο όπως και σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ υπάρχουν τα εθνικά στοιχήματα των εκλογών αυτών. Όπως είναι άλλωστε αυτονόητο, η κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μία ευκαιρία για τους πολίτες να μεταφέρουν μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις εντός του πολιτικού σκηνικού της χώρας τους.

Το πρώτο και πιο βασικό στοίχημα το οποίο έχει άμεση σχέση με το διακύβευμα των εκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει να κάνει με την 6η έδρα και το κατά πόσο θα καταφέρει το ΕΛΑΜ να την «κλέψει» από την ΕΔΕΚ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Κύπρος θα μπει στις χώρες όπου ένα εθνικιστικό κίνημα κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δεύτερο στοίχημα έχει να κάνει με το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στην Ευρώπη σε σχέση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Αν οι δυνάμεις οι οποίες στέκονται επικριτικά προς τις πολιτικές της ΕΕ καταφέρουν να εξασφαλίσουν υψηλά ποσοστά τότε διαμορφώνεται διαφορετικό σκηνικό από το αν τελικά οι δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται, υπερισχύσουν σε ποσοστά.

Αλληλένδετο και τρίτο στη σειρά στοίχημα είναι αυτό της πρωτιάς και κατά πόσο αυτή θα έρθει με μεγάλη τελικά διαφορά. Στατιστικά ο ΔΗΣΥ στις προηγούμενες ευρωεκλογές κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό 37,75%, έναντι 26,98% του ΑΚΕΛ. Έχει λοιπόν εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά ο ΔΗΣΥ θα διατηρήσει τα ποσοστά του ή αν θα έχει μείωση, όπως επίσης να διαφανεί και αν το ΑΚΕΛ θα ανεβάσει τα ποσοστά του ή όχι. Ανάλογα με τα ποσοστά που θα εξασφαλίσουν τα δύο κόμματα θα διαφανεί και το μήνυμα το οποίο οι ψηφοφόροι θα θέλουν να περάσουν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αντιπολίτευση, αν έχουμε υψηλό ποσοστό για τον ΔΗΣΥ τότε οι πολίτες θα δώσουν το μήνυμα πως επικροτούν τις κυβερνητικές πολιτικές, ενώ αν το ποσοστό είναι χαμηλό τότε το μήνυμα θα σταλεί ως επίκριση των πολιτών στα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η ψαλίδα έχει «κλείσει» ενώ ο ίδιος ο ΔΗΣΥ τις προηγούμενες ημέρες έδινε την εντύπωση με δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών του, πως παίζεται ακόμα και η πρωτιά, ανάλογα φυσικά και με την προσέλευση των Τουρκοκυπρίων στις κάλπες.

Ο παράγοντας Τουρκοκύπριοι μας φέρνει στο τέταρτο στοίχημα των ευρωεκλογών, καθώς την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 9 Τουρκοκύπριοι, ένας εκ των οποίων συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους να είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαφανεί αν τελικά θα έχουμε για πρώτη φορά Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή.

Το πέμπτο στοίχημα έχει να κάνει με την ΕΔΕΚ και αν τελικά θα καταφέρει να διατηρήσει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε περίπτωση που το καταφέρει θα μιλάμε σαφώς για επιτυχία, καθώς κάτι τέτοιο βάσει δημοσκοπήσεων δεν ήταν καθόλου δεδομένο τους τελευταίους μήνες. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει είναι σαφές πως θα επέλθουν τριγμοί εντός του κόμματος και ενδεχομένως να τεθεί ακόμα και θέμα ηγεσίας.

Στην έκτη θέση των στοιχημάτων έχουμε τη σύμπραξη Συμμαχίας Πολιτών-Οικολόγων, οι οποίοι ένωσαν δυνάμεις ενόψει ευρωεκλογών. Πρώτιστος στόχος είναι η αξιοπρεπής παρουσία και ένα ποσοστό που να τους επιτρέπει δυναμική παρουσία στα πολιτικά δρώμενα στη συνέχεια, ενώ θα θεωρηθεί ως η υπέρτατη επιτυχία αν καταφέρουν να ξεπεράσουν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ και να εξασφαλίσουν την έκτη έδρα.

Έβδομο και τελευταίο στοίχημα, αυτό του ποσοστού που θα εξασφαλίσει το ΔΗΚΟ, το οποίο είναι τρίτο κόμμα σε ποσοστά. Κατά την προεκλογική περίοδο κράτησε μια στάση ιδιαίτερα επικριτική προς την κυβέρνηση, ενώ την τελευταία εβδομάδα έκανε επιθέσεις και προς την Αριστερά. Αν εξασφαλίσει υψηλό ποσοστό τότε το μήνυμα περνά και προς τα δύο μεγάλα κόμματα, ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν χάνουν έδαφος μεταξύ των πολιτών.

Τα στατιστικά

Οι αριθμοί πάντοτε έχουν τη σημασία τους γι’ αυτό θα σταθούμε λίγο σ’ αυτά για να διαμορφωθεί και μια ξεκάθαρη εικόνα γύρω από τους υποψηφίους στην Κύπρο. Είκοσι τέσσερις υποψήφιοι είναι ηλικίας 50-59, 13 είναι μεταξύ 60-69, 12 είναι μεταξύ 40-49. Η νέα γενιά εκπροσωπείται με τη συμμετοχή 14 υποψηφίων, οι οποίοι διεκδικούν εκλογή, τρεις είναι ηλικίας 20-29 και 11 κινούνται στο φάσμα των 30-39. Ο νεαρότερος υποψήφιος είναι 26 ετών και ο γηραιότερος 81.

Ζητείται ισότητα

Η αναγκαιότητα για ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης τα τελευταία χρόνια. Για μια ακόμα φορά αυτό, τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμού υποψηφίων, δεν έγινε εφικτό, καθώς από τους 72 υποψήφιους μόλις οι 20 είναι γυναίκες. Ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών υπάρχει μόνο σε δύο ψηφοδέλτια: Στο κοινό ψηφοδέλτιο Συμμαχίας Πολιτών-Οικολόγων και στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Γιασεμί. Ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ συμπεριέλαβαν δύο γυναίκες στο ψηφοδέλτιο. Στο ΑΚΕΛ υπάρχει μία γυναίκα, όπως επίσης στην ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ.

Οι Τουρκοκύπριοι και η ψήφος τους

Ανάμεσα στους υποψηφίους υπάρχουν 9 Τουρκοκύπριοι οι οποίοι ζητούν την ψήφο μας σε αυτές τις ευρωεκλογές. Ένας Τουρκοκύπριος υποψήφιος βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, 6 υποψήφιοι στο κίνημα Γιασεμί και δύο στο Σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου. Για πρώτη φορά είναι ορατό, βάσει μετρήσεων, το ενδεχόμενο να εκλεγεί Τουρκοκύπριος υποψήφιος στο Ευρωκοινοβούλιο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές. Δικαίωμα ψήφου έχουν 81.611 Τουρκοκύπριοι. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014 ψήφισαν 1.856 Τουρκοκύπριοι. Οι 754 στήριξαν τον Σενέρ Λεβέντ, 655 ΔΡΑΣυ-Eylem και 256 το ΑΚΕΛ. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η συμμετοχή θα είναι ακόμα πιο αυξημένη, στοιχείο το οποίο προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκλογική αναμέτρηση.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα είναι μέρα Δημοκρατίας, όπου οι πολίτες θα πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να διαμορφώσουν τις δικές τους ισορροπίες. Καλή ψήφο σε όλους.