Φόρμα αναζήτησης

Πρακτικά που «καίνε» για λίστα Γιωρκάτζη

Στα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της 3ης Δεκεμβρίου 2018 με προσκεκλημένη, στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, την τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας εντοπίζεται η άκρη του νήματος που ξετυλίγει το «κουβάρι», το οποίο συνεχίζουν να περιπλέκουν κόμματα και βουλευτές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) και τη δημοσιοποίηση αυτών.

Στα πρακτικά της συνεδρίας που εκθέτει πολλούς που καμώνονται για πλήρη διαφάνεια όσον αφορά το θέμα, θα μπορούσε να ανατρέξει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής για να μην έχει μέχρι σήμερα την απορία -με την οποία δικαιολογεί την απραξία του από τον περασμένο Ιούλιο-, για ποιο λόγο στάλθηκαν σε αυτόν, στη μορφή που στάλθηκαν, στις 8/4/2019 οι λίστες με ΜΕΔ από ΠΕΠ από την κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Υπενθυμίζεται πως τις λίστες ο Συλλούρης τις επέστρεψε δέκα μέρες μετά (18/4/2019) στον νέο διοικητή καθότι όπως είπε διαπίστωσε προχειρότητα, ανακρίβειες και καθόλου επεξεργασία τους (το τελευταίο επιβεβαίωσε ο νυν διοικητής). Πρόσφατο δε επιχείρημα του κ. Συλλούρη ήταν ότι τις επέστρεψε πρωτίστως επειδή δεν έπρεπε να κατατεθούν σε αυτόν. Για να φτάσουμε στο σήμερα και στο σημείο μηδέν όσον αφορά το ποια ΠΕΠ έχουν προβληματικά δάνεια παρόλο που τα κόμματα απαιτούν δημοσιοποίηση («όλα στο φως») με τον ΔΗΣΥ μάλιστα να έχει έτοιμη πρόταση και για το ποιος μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία, παρότι υπογραμμίζεται δεν έχουν ακόμη ζητηθεί γραπτώς από την Κεντρική Τράπεζα, με την πρόσληψη ξένου οίκου!

«Πείτε μας πώς»

«Θέλετε τη λίστα όπως κατατέθηκε από την τέως διοικήτρια; Να την καταθέσουμε. Θέλετε εκείνη τη λίστα επικαιροποιημένη, να την καταθέσουμε. Θέλετε κάποια άλλα καινούργια στοιχεία; Πείτε μας το ως κοινοβουλευτική επιτροπή, προσδιορίστε τα στοιχεία που θέλετε και εμείς θα κάνουμε τη δουλεία μας. Θέλετε να απαντήσω αν επικαιροποιήθηκε η λίστα; Δεν επικαιροποιήθηκε επειδή δεν τέθηκε τέτοιο αίτημα από την κοινοβουλευτική επιτροπή». Αυτό ήταν το ζουμί της τοποθέτησης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου στην Επιτροπή Ελέγχου την περασμένη Πέμπτη, με την οποία επίσης άδειασε ουσιαστικά όσους διατείνονται εδώ και καιρό πως τα θέλουν «όλα στο φως», αλλά και την ίδια την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Επ. Ελέγχου κ. Κουλίας (με τη συμβολή στη συγγραφή της από τον κ. Συλλούρη) πρόσφατα στον κ. Ηροδότου αφού και πάλι δεν ζητούσαν τίποτα γραπτώς ως ορίζει η νομοθεσία. Πίσω στον Δεκέμβριο του 2018 συναντά κανείς την κ. Γιωρκάτζη να απευθύνεται κατά παρόμοιο τρόπο στο ίδιο σώμα: «να τα καταθέσουμε έστω αν θέλετε, να μην κάνουμε έρευνα, να τα καταθέσουμε τα στοιχεία των ΜΕΔ των ΠΕΠ και που φαίνεται ότι είναι…». «Πού να τα καταθέσετε;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Α. Βότσης. «Σε εσάς, αν θέλετε, ή να κάνουμε έρευνα εμείς».

«Αν μπορούμε να ξέρουμε»

Στα πρακτικά που αποκαλύπτει σήμερα ο «Π» επιβεβαιώνεται κατ’ αρχάς ότι είναι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλος που ήγειρε πρώτος το θέμα τον Δεκέμβριο του 2018, κάτι που υπέμνησε στην Επ. Ελέγχου την Πέμπτη, αφού σε αυτήν αντί της Επ. Οικονομικών ο κ. Συλλούρης κοινοποίησε την 2η επιστολή του νυν διοικητή (Νοεμβρίου 2019, με τον κ. Ηροδότου να επαναλαμβάνει όπως και τον Ιούλιο στον ΠτΒ την πρόθεση της ΚΤ να υποβάλει στοιχεία αν του ζητηθούν γραπτώς από κοινοβ. επιτροπή), «για τις δικές σας ενέργειες».. Συνεπώς δεν θα μπορούσε η Επ. Οικονομικών που προκάλεσε την κατάθεση των στοιχείων να λάβει γνώση για τις θέσεις του νυν διοικητή. Είναι ο κ. Σιζόπουλος που ρώτησε τον περασμένο Δεκέμβριο την κ. Γιωρκάτζη για τα δάνεια των ΠΕΠ αιτία για να της ζητηθεί από την Επιτροπή Οικονομικών να στείλει τα στοιχεία στον κ. Συλλούρη. «Επειδή ακριβώς γίνεται μεγάλο ζήτημα γι’ αυτό το θέμα, αν μπορούμε να ξέρουμε πόσα είναι αυτά τα δάνεια. Αν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα για να μην μπαίνουν στην ίδια μοίρα με αυτά που είναι μη εξυπηρετούμενα. Και εάν και κατά πόσο η ΚΤΚ έχει οποιεσδήποτε πληροφορίες ενδεχομένως για ευνοϊκή μεταχείριση όσον αφορά τη δανειοδότηση πολιτικά εκτεθειμένων». Υπό το φως των πιο πάνω εύλογα ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της Επ. Οικονομικών μέχρι σήμερα καθώς ενώ ζήτησε τα στοιχεία με την έντονη πίεση του νυν προέδρου της, ακολούθως έμεινε αμέτοχη να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

«Πρέπει να κατατεθούν»

Στη συνεδρία της Επ. Οικονομικών στις 3/12/2018 ο πρόεδρός της Αβ. Νεοφύτου απουσίαζε και προήδρευε ο τότε αναπλ. Μ. Μαυρίδης. Στην εισήγηση του κ. Σιζόπουλου να εγγραφεί εκ μέρους της επιτροπής θέμα ειδικά για τα ΜΕΔ από ΠΕΠ, ο κ. Μαυρίδης είπε πως δεν είχε εξουσιοδότηση και πως θα το έβλεπαν παρουσία του κ. Νεοφύτου. Σε κάποιο σημείο η κ. Γιωρκάτζη είπε πως «μπορούμε να βρούμε μια λύση όπως βρήκαμε άλλες φορές να κατατεθούν στον πρόεδρο, να είναι στο γραφείο του και όποιος βουλευτής θέλει να τα δει ή μπορείτε να διασφαλίσουμε εμείς το απόρρητο και να κάνουμε εμείς την έρευνα που μπορούμε λίγο πιο εύκολα να αναγνωρίσουμε εάν είναι ένα δάνειο με ευνοϊκούς όρους γιατί ξέρουμε περίπου τους όρους των δανείων». Πιο κάτω αποσπασματικά τοποθετήσεις βουλευτών:

Α. Βότσης: Εγώ εισηγούμαι να κατατεθούν στον ΠτΒ, απλά και ωραία. Αν θα αποφασίσει να τα βλέπει ένας-ένας ή να τα δημοσιοποιήσουν, ας το αποφασίσει ο ΠτΒ και η ολομέλεια του σώματος, αλλά να κατατεθούν… Από τη στιγμή που κυκλοφορεί αυτό το πράμα, αυτό το νέφος να είναι μπροστά μας ’τα του Καίσαρος τω Καίσαρι’».

Μαυρίδης: {…} εντάξει…. στον ΠτΒ.

Σ. Στεφάνου: Συγγνώμη, να πω όμως για να είμαστε ξεκάθαροι για τη διαδικασία, διότι υπάρχουν τα στοιχεία και υπάρχει ένας νόμος για τα ΠΕΠ σε σχέση με τις δύο πτυχές που έχουμε βάλει, είτε εάν πήραν χατιρικώς δάνειο, να το πω έτσι, είτε έχουν ΜΕΔ, σωστά; Με βάση τα προσωπικά δεδομένα δεν πρόκειται ή δεν πρέπει να δώσουμε τίποτε ούτε να διαρρεύσει κάτι.

Μ. Σιζόπουλος: Όταν θα ολοκληρωθεί η έρευνα και θα είναι έτοιμη, να έρθουν στην επιτροπή, να κουβεντιάσουμε.

Γιωρκάτζη: Εντάξει, άρα θα κάνουμε την έρευνα.

Α. Δαμιανού: Δεν είναι μόνο οι βουλευτές, επειδή εδώ βάζουμε αυτογκόλ. Υπάρχουν και βουλευτές, υπάρχουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα… Και είναι καλά να περιλάβετε και τις διαγραφές δανείων ΠΕΠ. Θα είναι ακόμα πιο χρήσιμο.

Γιωρκάτζη: Ναι, έχει πολλά στοιχεία… Έχει διαγραφές ατόμων που είναι, ας πούμε έχουν ένα επάγγελμα που μπορεί να επηρεάσει το προφίλ μιας εταιρείας, για να μην τους κατονομάσω και να βρεθώ πάλι…

Α. Βότσης: Πρόεδρέ μου, άρα έχουμε και τρίτη κατηγορία. Να κατατεθούν και αυτά και να τα κρατά ο ΠτΒ…

Μ. Σιζόπουλος: Άγγελε, να ολοκληρωθεί η μελέτη και όταν η έρευνα ολοκληρωθεί να το κουβεντιάσουμε και να αποφασίσουμε…

«Μόλις πάω στο γραφείο, θα στείλω εγκύκλιο στις τράπεζες»

Εγείροντας το θέμα τον Δεκέμβριο του 2018 ο κ. Σιζόπουλος έδωσε την ευκαιρία στην κ. Γιωρκάτζη να πει mea culpa για τον όλο χειρισμό του θέματος. Για να προσθέσει πως θα μπορούσε να προχωρούσε και σε έρευνα για ποια δάνεια δόθηκαν με ευνοϊκούς όρους σε ΠΕΠ «αν δεν απειλούμουν με σύλληψη από την Αστυνομία». Ειδικότερα απαντώντας στον κ. Σιζόπουλο σημείωσε πως το θέμα αυτό «με απασχολεί σχεδόν από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα και φτάνουμε προς το τέλος της θητείας μου… Όταν ξεκίνησα κ. Σιζόπουλε, περί το 2015, λίγο μετά που ανέλαβα να κάνω αυτή την έρευνα, διέρρευσε από κάπου ένας κατάλογος ΜΕΔ, ΠΕΠ». Η κ. Γιωρκάτζη αναφερόταν βεβαίως σε λίστα που ετοίμασε τότε η Τράπεζα Κύπρου, την οποία μετά τον σάλο δημοσίευσε ο «Π» στις 13/3/2015. «Την άλλη μέρα βρήκα το γραφείο μου περιτριγυρισμένο, περιβαλλόμενο από μια κίτρινη κορδέλα όπως αυτές που βλέπουμε εκεί που γίνονται εγκλήματα και μου είπαν ’να μονογράψεις εδώ, σου κατάσχουμε τα κομπιούτερ σου, τα προσωπικά σου στοιχεία…» εξηγούσε στην Επ. Οικονομικών η κ. Γιωρκάτζη γιατί μετά από καταγγελία του βουλευτή (δεν κατονόμασε τότε) Ζ. Κουλία έγινε ποινική ανάκριση γι’ αυτό το θέμα «και το mea culpa μου πριν φύγω θα είναι ότι ίσως φοβήθηκα… Πήγα στο ΤΑΕ και κατέθετα επί ώρες…». Όπως εξήγησε τότε το «mea culpa μου είναι ότι τότε είχε γίνει τέτοιος σάλος, υπήρχε τέτοιο μίσος εναντίον μου που από εκεί που ήμουν στα ψηλά ως γενικός ελεγκτής, το ίδιο ακριβώς πρόσωπο, χωρίς να αλλάξει οτιδήποτε, βρέθηκα να με μισεί μια κοινωνία. Γιατί; Γιατί θα έκανα ελέγχους στα ΜΕΔ των ΠΕΠ και στους όρους τους ευνοϊκούς ή αν υπήρχαν όροι ευνοϊκοί και σταμάτησε εκείνη η προσπάθεια. Και αυτό το φέρω βαρέως και αν σήμερα επιτύχουμε κάτι ως ομάδα, οι βουλευτές μας και οι τεχνοκράτες μας, είναι να πούμε ότι ναι, η Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες για το ποια είναι τα ΜΕΔ των ΠΕΠ και υπό ποιους όρους έχουν δοθεί. Αν συμφωνείτε, εγώ μόλις πάω στο γραφείο, θα στείλω την εγκύκλιο προς τις τράπεζες για να πάρουμε αυτά τα στοιχεία».

Υπενθυμίζεται πως η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζήτησε πρόσφατα εξαίρεση του κ. Κουλία από το θέμα που συζητείται τώρα στην Επιτροπή Ελέγχου (μετά από παραπομπή επιστολής του νυν διοικητή από τον Δ. Συλλούρη) κάνοντας λόγο σύγκρουσης συμφερόντων, υπενθυμίζοντας την καταγγελία του 2015. Ο κ. Κουλίας, που θεωρεί ότι δεν έχει σύγκρουση συμφέροντος, εξήγησε ότι η καταγγελία του το 2015 για τότε λίστα βουλευτών αφορούσε τη διαρροή δικού του «δήθεν ΜΕΔ που ωστόσο ήταν καθ΄ όλα εξυπηρετούμενο» και ήθελε να φανεί από πού προήλθε η διαρροή. Παρουσία του κ. Ηροδότου ο ίδιος βουλευτής εξεμάνην: «Είμαι σε όλες τις λίστες και είμαι αρχιλίσταρχος». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η τέως διοικητής παράνομα έδωσε τη λίστα. Ανέφερε, περαιτέρω, ότι κατήγγειλε στην Αστυνομία τη διαρροή της λίστας, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το άτομο που τη διέρρευσε και διερωτήθηκε «αν είναι έγκλημα επειδή κάποιος χρωστά την ώρα που ο μισός πληθυσμός χρωστά. Η λίστα διέρρευσε είτε από την Κεντρική Τράπεζα ή από την Τράπεζα Κύπρου» συμπλήρωσε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.