Φόρμα αναζήτησης

Τα μέτρα έπρεπε να έρθουν μια μέρα νωρίτερα

Οι Κύπριοι πολίτες αποδέχονται τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σε σχέση με την επιδημία του κορωνοϊού, και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό. Έξι στους δέκα Κύπριους μάλιστα ασκούν κριτική στην κυβέρνηση γιατί τα μέτρα δεν επιβλήθηκαν ενωρίτερα. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα πρώτα συμπεράσματα της online δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών RetailZoom για λογαριασμό του «Πολίτη» από τις 24 έως τις 26 Μαρτίου.

Με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν από συνολικά 1.753 άτομα, οι απαντήσεις των οποίων σταθμίστηκαν κατά ηλικία και φύλο, οι Κύπριοι πολίτες φοβούνται και δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το τρέχον έτος.

Σε ό,τι αφορά άλλα ερωτήματα, επιδοκιμάζουν τις προσπάθειες του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, συμφωνούν απόλυτα με το κλείσιμο των εκκλησιών, ενώ σε ποσοστό 79% έχουν αυξήσει την επικοινωνία τους μέσω τηλεφώνων και άλλων applications.

Συνολικά οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 16 ερωτήματα, όσοι και οι πίνακες που ακολουθούν μαζί με το επεξηγηματικό τους υπόμνημα.

Πίνακας 1

Το 92% των Κυπρίων πολιτών συμφωνούν με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την επιδημία του κορωνοϊού, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου και εργασίας. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο νούμερο για τα κυπριακά δεδομένα, το οποίο αντικατοπτρίζει από τη μια την πειθώ της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να πείθει ότι ξέρει τι κάνει, και από την άλλη τη σύμπνοια όλων των πολιτικών παρατάξεων σε έναν κοινό στόχο. Κομβικό ρόλο βεβαίως έχουν οι πολίτες, που δείχνουν τεράστια διάθεση να συμμορφωθούν με τα όποια μέτρα. Το ποσοστό αυτό στέλνει και ένα αισιόδοξο μήνυμα: ότι διά της καθολικής αποδοχής των μέτρων, ίσως βγούμε γρηγορότερα από τον κυκεώνα που προκάλεσε η πανδημία.

Πίνακας 2 

Πήρε εγκαίρως τα μέτρα η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της επιδημίας; Σε αυτή την ερώτηση η πλειοψηφία ασκεί κριτική. Το 57% θεωρεί ότι τα μέτρα ήρθαν αργά. Το 41% θεωρεί ότι τα μέτρα λήφθηκαν έγκαιρα. Η μόνη κατηγορία που θεωρεί ότι η κυβέρνηση έδρασε έγκαιρα, με ποσοστό 62%, είναι οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών. Υπάρχει και μια μικρή ομάδα, με ποσοστό 2%, που θεωρεί ότι η κυβέρνηση έδρασε πρόωρα.

 

Πίνακας 3

Πότε η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει από το τεράστιο κτύπημα που δέχτηκε; Οι Κύπριοι στην πλειοψηφία τους, και με ποσοστό 63% στους άντρες και 57% στις γυναίκες, θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί μετά από 9 μήνες. Με λίγα λόγια, οι πολίτες φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει ότι το 2020 είναι ένα οικονομικά χαμένο έτος. Από την άλλη, αν η οικονομία στηρίζεται στην ψυχολογία και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι ο προγραμματισμός της θα πρέπει να είναι πιο μακροπρόθεσμος και κυρίως πιο ευφάνταστος. Μέχρι στιγμής, και υπό τις περιστάσεις, όλοι οι σχεδιασμοί κτίστηκαν με μέτρο την τρίμηνη πρακτική των ξενοδοχείων μας, τα οποία υπολειτουργούν την περίοδο του χειμώνα. Ίσως αυτές τις δύσκολες ώρες να χρειαστεί να σκεφτούμε περισσότερο έξω από το κουτί.

Πίνακας 4

Σε ατομικό επίπεδο, οι Κύπριοι, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 63-65%, θεωρούν ότι η πανδημία θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην εργασία τους. Η ανησυχία αυτή μεγαλώνει στις ηλικίες από 45 έως και 64, με τα ποσοστά αντίστοιχα να ανεβαίνουν στο 70% και 74%. Εκτός πίνακα, εδώ θα μπορούσε να προστεθεί ότι κατά επάγγελμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ανησυχούν σε ποσοστό 48% και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε ποσοστό 66%. Το ποσοστό στους αυτοαπασχολούμενους ανεβαίνει στο 83%, στέλνοντας ίσως και ένα μήνυμα προτεραιότητας για τη στόχευση των μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Πίνακας 5 

Ο φόβος και η ανασφάλεια αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα μεταξύ των Κυπρίων αυτή την περίοδο. Το 54% φοβάται πολύ έντονα ή έντονα. Από την άλλη, ένα ποσοστό 46% φαίνεται να διατηρεί την ψυχραιμία του. Το ποσοστό των ανδρών που φοβούνται κυμαίνεται στο 49% και των γυναικών στο 65%. Το χαμηλότερο ποσοστό στην επιλογή «φοβούμαι έντονα» το έχουν οι νέοι 18-24 με 5%. Πάντοτε οι νέοι αισθάνονται ατρόμητοι.

Πίνακας 6 

Οι Κύπριοι, λόγω καραντίνας, έχουν αυξήσει τις επικοινωνίες τους μέσω τηλεφώνου, skype και άλλων social media λόγω της καραντίνας. Αυτό δηλώνει το 79% των ερωτηθέντων. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο εξάγεται από τα ποσοστά της ηλικίας 65 ετών και άνω. Η οποία καταγράφει, με βάση τη δημοσκόπηση, ποσοστό αύξησης 75%. Η ομάδα αυτή παραδοσιακά είχε δυσχέρειες στη χρήση συσκευών επικοινωνίας πέραν του κοινού τηλεφώνου. Η ανάγκη βιντεοκλήσεων βέβαια για να βλέπουν τα παιδιά και τα εγγονάκια τους, προφανώς οδήγησε την κατηγορία αυτή σε ταχύρρυθμη εκπαίδευση.

Πίνακας 7 

Θετική ψήφο παίρνουν από τους Κυπρίους οι δημόσιοι υπάλληλοι στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Εξαιρετικά ή ικανοποιητικά θεωρεί ότι ασκούν το επάγγελμα τους το 79%, ενώ το 21% κρίνει την εργασία τους μη ικανοποιητική. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μεταξύ των συνταξιούχων με 83%, αλλά και ακόμα πιο υψηλό  μεταξύ των νέων 18-24 ετών, με ποσοστό 88%. Η δημόσια υπηρεσία πάντως θα κριθεί τις επόμενες βδομάδες στα δύσκολα, όταν δηλαδή θα κληθεί να εφαρμόσει το οικονομικό και το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης.

Πίνακας 8 

Εξαιρετικά θετική ψήφο παίρνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για τον τρόπο που ασκούν το λειτούργημά τους. Η θετική ψήφος ξεπερνά το 90%, κάτι που αντικατοπτρίζει περισσότερο την ευγνωμοσύνη των Κυπρίων προς το πρόσωπό τους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τα υψηλότερα ποσοστά δίνουν οι γυναίκες του δείγματος, και κυρίως οι νέοι ηλικίας 18-24.

Πίνακας 9 

Οι Κύπριοι είναι ευγνώμονες στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά στην πράξη γνωρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα. Στο ερώτημα, τι περίθαλψη νομίζουν ότι θα έχουν στα νοσοκομεία αν προσβληθούν από τον κορωνοϊό, η ευγνωμοσύνη μετατρέπεται σε ρεαλισμό. Μόλις το 10% θεωρεί ότι θα έχει εξαιρετική περίθαλψη. Το 47% πιστεύει ότι θα έχει ικανοποιητική περίθαλψη, το 29% μέτρια και το 14% κακή περίθαλψη. Με λίγα λόγια, λίγο περισσότεροι από 4 στους 10 Κύπριους θεωρούν ότι θα έχουν μέτρια ή κακή περίθαλψη. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στις ηλικίες 25-34, στο 47%, με τους πτυχιούχους πανεπιστημίου να έχουν περισσότερες ανησυχίες από τους υπόλοιπους.

Πίνακας 10

Οι Κύπριοι συμφωνούν με την απαγόρευση προσέλευσης στις εκκλησίες. Ένα ποσοστό  85% θεωρούν ότι το μέτρο είναι απόλυτα σωστό ή σωστό. Στον γενικό πληθυσμό διαφωνεί ένα ποσοστό 9%, νούμερο που δείχνει ότι στα social media κάποιοι φαίνονται ή φωνάζουν περισσότερο από ό,τι τους αναλογεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης στο κλείσιμο των ιερών ναών εμφανίζεται στους νέους 18-24 ετών με 14%. Ποσοστό 6%, ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Πίνακας 11

Με βάση τη δημοσκόπηση, οι Κύπριοι θεωρούν σωστή την αποχή από τη θεία κοινωνία λόγω κορωνοϊού σε ποσοστό 82%. Μόλις ένα ποσοστό 9% διαφωνεί, με τους υπόλοιπους να μην εκφράζουν γνώμη. Τη μεγαλύτερη αντίδραση στη θέση αυτή εκφράζει και πάλιν η κατηγορία των νέων ηλικίας 18-24 με ποσοστό  26%. Σε συνδυασμό με τον πίνακα 10, φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό νέων αντιδρά πολύ πιο έντονα στα μέτρα που αφορούν τον εκκλησιασμό και την κοινωνία.

Πίνακας 12 

Σε ποσοστό 62% φαίνεται ότι η επιδημία έχει αγγίξει τους πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν ότι εξαιτίας της θα αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητες που έχουν θέσει στη ζωή τους. Η επιδημία φαίνεται να αγγίζει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες δηλώνουν έτοιμες για αλλαγή προτεραιοτήτων σε ποσοστό 70% σε σχέση με τους άντρες, το ποσοστό των οποίων φτάνει το 54%

Πίνακας 13

Η επιδημία δεν φαίνεται να έχει αγγίξει τις πολιτικές πεποιθήσεις των Κυπρίων. Αυτό το υποδηλώνει το υψηλό ποσοστό του 90% που δηλώνει ότι οι πολιτικές του πεποιθήσεις θα επηρεαστούν λίγο έως καθόλου. Ένας στους 10 άντρες πάντως δηλώνει ότι οι πολιτικές του πεποιθήσεις έχουν κλονιστεί πάρα πολύ ή πολύ.

Πίνακας 14 

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων θεωρούν σωστό να απέχουν από τον εκκλησιασμό και τη θεία κοινωνία, η θρησκευτική τους πίστη δεν φαίνεται να κλονίζεται. Σε ποσοστό 91% δηλώνουν ότι έχει κλονιστεί λίγο έως καθόλου. Αν συνδυάσουμε τα αποτελέσματα των απαντήσεων που δόθηκαν στους πίνακες 10, 11 και 14, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι οι Κύπριοι γενικά σέβονται τη θρησκεία τους, αλλά την προσεγγίζουν με λογική και χωρίς ιδιαίτερο φανατισμό.

Πίνακας 15

Σε σχέση με τα πρόσθετα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν σοβαρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία, το 76% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει με θετικό πνεύμα. Δυσφορία ή μεγάλη δυσφορία σε σχέση με τους περιορισμούς δηλώνει ότι αισθάνεται το υπόλοιπο 24% του πληθυσμού. Η μεγαλύτερη δυσφορία προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα των 18-24, το ποσοστό της οποίας ανέρχεται στο 35%.

 

Πίνακας 16

Οι ερωτηθέντες είναι κυριολεκτικά διχασμένοι σε ό,τι αφορά τον χρόνο περιορισμού της πανδημίας. Κάτι που φαίνεται απόλυτα λογικό από τη στιγμή που ακόμα βρισκόμαστε στο μέσο της. Ένα αισιόδοξο 7% θεωρεί ότι θα την ξεπεράσουμε τον Απρίλιο. Το 21% τον Μάιο, το 29% τον Ιούνιο το 14% τον Ιούλιο, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό απαισιόδοξων, της τάξης του 21%, θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί μετά τον Ιούλιο. Το πιο αισιόδοξο κομμάτι του πληθυσμού είναι οι νέοι 18-24 ετών, οι οποίοι σε ποσοστό 55% θεωρούν ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση μέχρι τον Μάιο.

 

Μεθοδολογία

Ταυτότητα Έρευναs

Διαδικτυακή έρευνα μέσω της online πλατφόρμας της εταιρείας RetailZoom.

Πρόσκληση συνδρομητών του «Πολίτη» μέσω email, καθώς και αναγνωστών της επίσημης ιστοσελίδας, και άλλων ατόμων μέσω των σελίδων σε facebook και twitter.

Ημερομηνίες: 24η – 26η Μαρτίου

Συνολικές απαντήσεις: 1.753

Στάθμιση αποτελεσμάτων φύλου και ηλικίας, ούτως ώστε να αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό ατόμων 18 ετών και άνω.

Υπάρχει δυσανάλογη εκπροσώπηση των ατόμων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.