Φόρμα αναζήτησης

Τα λέει ωμά η Χαραλαμπίδου για Λίστα Γιωρκάτζη

Στην πρώτη της παρέμβαση μετά την εξαγγελία της σύστασης Ad Hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, στην οποία δεν κλήθηκε να συμμετάσχει παρόλο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο για να μην οδηγηθεί η λίστα Γιωρκάτζη στις Ελληνικές Καλένδες, η βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου παρεμβαίνει δημόσια καταγράφοντας το ιστορικό της περιβόητης λίστας.

Κάνει λόγο για ολίσθημα της τέως διοικήτριας για τη μεγάλη καθυστέρηση να στείλει τη λίστα, καταλογίζει ευθύνες και εκθέτει πολλούς για να αναδείξει πως λίστες στη Βουλή έχουν πάει και έλθει πολλές, αλλά!

Ακολουθεί αυτούσια η παρέμβαση της κ. Χαραλαμπίδου

Πως θα ψηφίσει η ολομέλεια για δημοσιοποίηση ή όχι της λίστας κάτω από την υποψία της σύγκρουσης συμφέροντος και της περίληψης σε αυτήν ονομάτων βουλευτών;

Το Κυπριακό Κοινοβούλιο σήμερα δέχεται κριτική για την διαχείριση της «Λίστας Γιωρκάτζη»! Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι η διαφάνεια! Λίστες έχουν πάει και έλθει πολλές! Λίστες με εταιρίες που έσπασαν γραμμάτια την κρίσιμη περίοδο ενώ απαγορευόταν, λίστες με δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις η με εξασφαλίσεις μετοχών της MIG! Λίστες με εταιρίες που έβγαλαν εκατομμύρια εκτός την περίοδο του κουρέματος, λίστες της ΣΚΤ που εξετάζει σήμερα σε μια απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας και εκθέσεις της ΚΤ με διαγραφές χορηγήσεων του 2013 ΠΕΠ όταν σε κανέναν πολίτη δεν διέγραφαν! Και μετά από τόσες λίστες «κανένας κατεργάρης δεν έκατσε στον πάγκο του».

Μια ακόμα λίστα στο προσκήνιο! Η ατυχής διαχείριση αυτής της συγκεκριμένης λίστας προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον! Είναι θέση μου ότι ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο δεν αποτελεί από μόνο του ζήτημα εκτός και αν έχει δοθεί με προνομιακούς όρους! Αν έχει τύχει χαριστικής διαχείρισης ή αναδιάρθρωσης μέχρι και μερικής διαγραφής ή διαγραφής στην ολότητα του!

Ξανά Βουλή η λίστα Γιωρκάτζη, μπαλάκι η δημοσιοποίηση

Η Λίστα «Γιωρκάτζη» ζητήθηκε από την επιτροπή Οικονομικών! Εστάλη με μεγάλη καθυστέρηση και αυτό κατά την άποψη μου είναι ολίσθημα της κ. Γιωρκάτζη. Ο τρόπος διαχείρισης από το σημείο και μετά βαραίνει άλλους καθώς και ο τρόπος που έγινε η επιστροφή της μπροστά στα ΜΜΕ αντί να υπάρξει μια διαβούλευση, αφού αφορούσε και σε μέλη του κοινοβουλίου. Ίσως από τότε να έπρεπε να είχε καταρτιστεί μια επιτροπή διαχείρισης και εξέτασης αντί να μετατραπεί το όλο θέμα σε ζήτημα γοήτρου με την τέως Διοικήτρια! Γνωστά τα όσα επακολούθησαν, οι αναπάντητες επιστολές του διοικητή, η προώθηση του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου με την κατάληξη που γνωρίζουμε μετά από 4 συνεδριάσεις οι οποίες κατέστησαν δυνατές μετά από επίμονες προσπάθειες και πιέσεις μελών της επιτροπής, και την στοχοποίηση όσων εξέφρασαν άποψη επί του θέματος.

Η επιτροπή διαχείρισης συστάθηκε με μεγάλη καθυστέρηση μετά από απανωτά σφάλματα που δημιούργησαν την εντύπωση ότι επιχειρείται συγκάλυψη. Ίσως και να είναι έτσι, αυτό δεν το ξέρω γιατί δεν έχω δει τη Λίστα Γιωρκάτζη! Για τούτο η διαχείριση θα έπρεπε να ήταν άλλη από την αρχή που έφτασε η λίστα στη Βουλή!

Το διακύβευμα όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι σημαντικό. Να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει αξιοπιστία, ότι στοχεύουμε στη διαφάνεια. Από τη στιγμή που επεστράφη η λίστα με τον τρόπο που έγινε στο Διοικητη της ΚΤ θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενα τα όσα επακολούθησαν. Και ο ρόλος των μελών της Επιτροπής Ελέγχου ήταν καταλυτικός για να υπάρξει μια οποιαδήποτε διαχείριση και συνέχεια στο ζήτημα αφού αρνηθήκαμε να στείλουμε το θέμα στις Ελληνικές καλένδες!

Όλα αυτά τα όποια συζητούνται σήμερα θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί όταν η λίστα Γιωρκάτζη κατατέθηκε στο κοινοβούλιο.

Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια γιατί θα πλανάται η εύλογη υποψία σύγκρουσης συμφέροντος όσων ψηφίζουν στην ολομέλεια για δημοσιοποίηση ή όχι της λίστας εάν το όνομα τους περιλαμβάνεται στη Λίστα Γιωρκάτζη!.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.