Φόρμα αναζήτησης

Τα έκαναν όλα «σωστά» η Ghada δολοφονήθηκε

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον άγριο φόνο της 31χρονης Ghada Al Nouri, πολύτεκνης μητέρας από τη Συρία, αποκαλύπτουν κενά, αδυναμίες,ενδεχομένως και παραλείψεις αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και Αστυνομία ήταν ενήμερες για την κακοποίηση που υφίστατο η νεαρή μητέρα, όμως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον υποτίμησαν την επικινδυνότητα του δράστη. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιανουαρίου το θύμα προέβη σε επίσημη καταγγελία για κακοποίησή της από τον 42χρονο σύζυγό της Hussein Farouh και κλοπή προσωπικών της αντικειμένων. Στις 11 Ιανουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του, στις 12 του ίδιου μήνα συνελήφθη και την επόμενη μέρα παρουσιάστηκε στο επαρχιακό δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης 2 ημερών. Στις 15 Ιανουαρίου η υπόθεση καταχωρίσθηκε στο δικαστήριο και ορίστηκε για ακρόαση στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν ζητήθηκε από το δικαστήριο η κράτησή του μέχρι την ημερομηνία της δίκης διότι εκτιμήθηκε ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζει η σχετική νομολογία. Μεταξύ των περιοριστικών όρων που είχαν τεθεί στον φερόμενο ως δράση για να αφεθεί ελεύθερος ήταν η παράδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων, η παρουσία του στην Αστυνομία δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Σάββατο, και η κατάθεση εγγύησης 2.000 ευρώ. Επίσης εκδόθηκε διάταγμα απομάκρυνσής του από την κατοικία. Πέντε μέρες μετά ο 42χρονος προφανώς δεν έλαβε υπόψη το δικαστικό διάταγμα και βρέθηκε στο σπίτι όπου και μαχαίρωσε με κουζινομάχαιρο την 31χρονη.

Τα κενά

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου σε δηλώσεις του χθες παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα κενό σε ό,τι αφορά την τήρηση των δικαστικών διαταγμάτων. Η Αστυνομία, όπως είπε, θα μπορούσε να επέμβει αν υπήρχε καταγγελία για παρακοή του. Ωστόσο κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν έγινε. Ανέφερε επίσης ότι περί τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν η Αστυνομία ενημερώθηκε για την ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση του θύματος, προσπάθησε να πείσει την 31χρονη να προβεί σε επίσημη καταγγελία, όμως η ίδια αρνήθηκε. Η καταγγελία έγινε τελικά στις 10 Ιανουαρίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε ο 42χρονος φέρεται να έστελνε και απειλητικά μηνύματα στο θύμα. Αυτό καταγγέλθηκε στις 10 Ιανουαρίου.

Καρούσος: Οι λεωφορειούχοι πρέπει να σέβονται τους πελάτες τους

Παρακολουθούσαν

Η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυριατζή δήλωσε ότι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας γνώριζαν την οικογένεια και ήταν υπό παρακολούθηση πριν από αρκετούς μήνες για θέματα όμως που δεν αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία. Ωστόσο, όπως είπε, τόσο η 31χρονη μητέρα όσο και ο σύζυγός της δεν είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για να παρακολουθείται η οικογένεια από αρμόδιο λειτουργό. Στις 23 Δεκεμβρίου, όταν ενημερώθηκαν για την ενδοοικογενειακή βία, λειτουργοί των υπηρεσιών ήταν κοντά στη μητέρα, ενημερώθηκε η Αστυνομία και μάλιστα της προτάθηκε να πάει σε ειδική στέγη για κάποιο χρονικό διάστημα, όμως η ίδια αρνήθηκε και ήθελε να παραμείνει στο σπίτι της, όπως ανέφερε η κ. Κυριατζή. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας γνώριζαν ότι ο δράστης παραβίαζε το δικαστικό διάταγμα. Αναπάντητο επίσης παραμένει και το ερώτημα για τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τα οποία την ημέρα του φονικού βρίσκονταν στο σπίτι του αδελφού του όπου διέμενε και ο ίδιος.

Παρούσα η κόρη

Η ανακριτική ομάδα που συστάθηκε στο ΤΑΕ Πάφου συνεχίζει τις εξετάσεις και αξιολογεί το μαρτυρικό υλικό που συγκεντρώθηκε. Το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά που βρίσκονταν στο σπίτι με τη μητέρα τους, η 7χρονη, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να μίλησε για όσα διαδραματίστηκαν στο σπίτι σε παιδοψυχολόγο. Τα άλλα δύο παιδιά, ηλικίας 3 και 4 χρονών, βρίσκονταν σε διπλανό δωμάτιο.

Mανιτάρια και μούχλα σε λεωφορείο στην Πάφο που μεταφέρει μαθητές

Κλειδί το τηλέφωνο

Ο δράστης μέχρι χθες βράδυ διέφευγε της σύλληψης. Χθες το πρωί ερευνήθηκε διαμέρισμα στην Κάτω Πάφο για το οποίο υπήρξαν πληροφορίες ότι μπορεί να κρύβεται ο 42χρονος, όμως, απέβησαν άκαρπες. Έρευνες της Αστυνομίας γίνονται σε όλην την Κύπρο και αξιολογείται κάθε πληροφορία που φθάνει στις αρχές. Η Αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια του κοινού και γι’αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα και η φωτογραφία του καταζητούμενου. Συμπατριώτες του φερόμενου ως δράστη επικοινώνησαν με την Αστυνομία και έδωσαν διάφορες πληροφορίες που αξιοποιούνται. Επίσης, υποβλήθηκε αίτημα στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για το Έγκλημα, αφού παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο 42χρονος να διέφυγε στα κατεχόμενα από μη ελεγχόμενο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η Αστυνομία ζήτησε άρση και των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του 42χρονου, από τα οποία μπορεί να προκύψουν στοιχεία για τη διαδρομή που ακολούθησε μετά το φονικό και πού βρισκόταν το πρωί όταν τηλεφώνησε στον αδελφό του, λέγοντας πως θα φύγει. Από τον έλεγχο του σήματος του τηλεφώνου του μπορεί να διαφανεί η διαδρομή του και αν βρίσκεται ακόμη στις ελεύθερες περιοχές. Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται και το κουζινομάχαιρο που βρέθηκε στο σπίτι του θύματος, το οποίο ήταν σπασμένο από τη λαβή. Από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος προήλθε από εσωτερική αιμορραγία τραύματος που προκλήθηκε από αιχμηρό αντικείμενο. Η μία μαχαιριά που δέχθηκε το θύμα έπληξε τον πνεύμονα και την καρδιά. Η 31χρονη μητέρα επιχείρησε να σκουπίσει τα αίματα με χαρτί κουζίνας που βρέθηκε πάνω της. Με βάση μαρτυρίες και στοιχεία που προέκυψαν από την αυτοψία, φαίνεται πως το άγριο φονικό διαπράχθηκε γύρω στις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Διαστάσεις μάστιγας οι γυναικοκτονίες στην Κύπρο

Aντιμέτωποι με μια ακόμη τραγωδία που αναδεικνύει τα κενά και τις παραλείψεις στις διαδικασίες και τη νομοθεσία του κράτους, όσον αφορά την προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία, δήλωσε χθες ότι βρισκόμαστε η Αλεξία Σακαδάκη εκ μέρους των Οικολόγων, εκδίδοντας μια επικριτική για τις υπηρεσίες του κράτους ανακοίνωση. «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, ενώ θα ανέμενε κανείς να έχουν γίνει βήματα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές χωρίς να έχει καταστεί το πρόβλημα προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές» εξηγεί η κ. Σακαδάκη. Η εκπρόσωπος των Οικολόγων τονίζει περαιτέρω πως η νομοθεσία για την παρενοχλητική παρακολούθηση που θα άλλαζε άρδην την κόλαση των θυμάτων βίας από τους πρώην ή εν διαστάσει συντρόφους τους βρίσκεται ακόμα στα συρτάρια. «Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών έχει πολιτική και ηθική ευθύνη για κάθε νέο περιστατικό που συγκλονίζει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Μαζί, ευθύνη φέρουν και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας που μπορούν να αξιοποιούν διάφορα εργαλεία για την προστασία των θυμάτων και των παιδιών τους, αλλά αδυνατούν να τα αξιοποιήσουν. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να χάνονται αθώες ζωές, τις πλείστες φορές από αμέλεια και ολιγωρία των αρμόδιων αρχών στο να επιβληθούν και να αναλάβουν περιστατικά με ’προδιάθεση’ βίας κατά των γυναικών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν οι γυναίκες να γίνονται θύματα στυγερών εγκλημάτων και τα παιδιά να μένουν ορφανά», καταλήγει.

Επικριτική ήταν και η δήλωση της πρόεδρου της Συμμαχίας Γυναικών Ρένας Γιαβάση. «Οι γυναικοκτονίες στην Κύπρο έχουν πάρει διαστάσεις μάστιγας. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της αναλγησίας και της ανικανότητας της πολιτείας να τις αντιμετωπίσει», τονίζει η κ. Γιαβάση εξηγώντας πως «Η βία και οι κίνδυνοι που διέτρεχε αυτή η γυναίκα δεν ήταν άγνωστοι στις αρμόδιες αρχές. Γνώριζαν, λήφθηκαν κάποια μέτρα αλλά και πάλι το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι τα μέτρα είναι ημίμετρα», προσθέτει. «Καμία ανοχή δεν μπορεί πλέον να επιδειχθεί στον φόρο αίματος και θανάτου που πληρώνουν οι γυναίκες στην Κύπρο», σύμφωνα με τη Συμμαχία, η οποία καταλήγει στο ότι η ανοχή τελείωσε. Η Συμμαχία απαιτεί άμεσα, δραστικά μέτρα, την εφαρμογή επιτέλους της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την άμεση λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.