Φόρμα αναζήτησης

Τα αποκαλυπτήρια ενός παραρτήματος

Οι απειλές που εκστόμισε προσφάτως ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, προς όσους αγγίζουν το ευαίσθητο θέμα της μη στράτευσης του ίδιου και στελεχών του κόμματός του, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων. Αντίδραση η οποία θα μπορούσε να εκδηλωθεί όταν το ΕΛΑΜ αποκάλυπτε την πραγματική του ταυτότητα, με τη δημιουργία του.

Μπορεί τα περί απαντήσεων «με στρατιωτικούς όρους» και «ανορθόδοξο πολιτικό πόλεμο» να προκάλεσαν μειδιάματα, λόγω του ότι ο κ. Χρίστου δεν έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, αλλά δεν παύουν να είναι έννοιες με τις οποίες το ΕΛΑΜ έστησε μια βιομηχανία δήθεν αντισυστημικότητας. Οι αποκαλύψεις για τα στελέχη του, που κρίθηκαν μη ικανά για υπηρεσία στην ΕΦ, έφερε το ΕΛΑΜ σε δύσκολη θέση, καθώς είχε στηρίξει τη δημαγωγική ρητορική του σε πατριωτικές κορόνες, πασπαλισμένες με στρατιωτικές ιαχές, εμβατήρια, στρατιωτικές παρατάξεις κ.λπ.

Παράρτημα Χρυσής Αυγής

 Με το ΕΛΑΜ, πέραν της μη στράτευσης των στελεχών του, υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα και έχουν να κάνουν με την ίδια την εμφάνιση και την παρουσία του στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Η προσέγγιση αυτής της παρουσίας δεν πρέπει σε καμία στιγμή να παραγνωρίζει την παραδοχή του ίδιου του Χ. Χρίστου ότι πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή της Κύπρου, η οποία προσπάθησε να εγγραφεί με αυτό τον τίτλο αλλά, λόγω μη αποδοχής, αναγκάστηκε να ονομαστεί ΕΛΑΜ. Ο κ. Χρίστου είχε δηλώσει στο Sigma το 2013: «Είμαστε η Χρυσή Αυγή της Κύπρου. Όταν ξεκίνησε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, κατατέθηκε αρχικώς η ονομασία Χρυσή Αυγή, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών και γι’ αυτό προχωρήσαμε στη δημιουργία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου». Μάλιστα είχε ερωτηθεί αν είναι ένα και το αυτό με τη Χρυσή Αυγή και ο κ. Χριστού με αφοπλιστική ειλικρίνεια είχε απαντήσει: «Δεν το έχουμε κρύψει ποτέ…».

Μην εξαπατάσθε

 Στο διαδικτυακό κανάλι της Χρυσής Αυγής τον Μάιο του 2016, ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης συγκεκριμενοποίησε τα πράγματα σε ό,τι αφορά το ΕΛΑΜ. Μάλιστα εκείνες οι δηλώσεις του αφήνουν για ακόμα μία φορά εκτεθειμένο τον Χρίστου Χρίστου, ο οποίος προσπάθησε να δείξει ότι Χρυσή Αυγή και ΕΛΑΜ είναι απλώς «αδελφά» κόμματα. Ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε πει: «Το ΕΛΑΜ δεν είναι αδελφό κόμμα, είναι η ίδια η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, μην εξαπατάσθε […] Η Χρυσή Αυγή, μέρα με την ημέρα, σε όλα τα ελληνικά κράτη –δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ελληνικά κράτη– ελπίζουμε κάποια στιγμή θα ενωθούν αυτά τα δύο ελληνικά κράτη…».

 Ο τυπικός «πρόεδρος» Χ. Χρίστου

 Ο Ηλίας Κασιδιάρης σε εκείνη τη διαδικτυακή εκπομπή μιλούσε μαζί με τον Άγγελο Ιωάννου, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια πήρε μετάθεση στο ΕΛΑΜ, για να εργάζεται σήμερα στην Κυπριακή Βουλή ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης του εν Κύπρω παραρτήματος. Στην ίδια εκπομπή ο Χρίστος Χρίστου παρουσιάστηκε ως τοποτηρητής του Μιχαλολιάκου και όχι ως πρόεδρος κόμματος. Κάποια στιγμή ο Α. Ιωάννου αποκάλεσε τον Χ. Χρίστου «πρόεδρο» προκαλώντας την ειρωνική αντίδραση του Η. Κασιδιάρη ο οποίος είπε: «Πρόεδρος… Καλά το πρόεδρος είναι τυπικό. Για να αναγνωριστεί το κόμμα έπρεπε να έχει πρόεδρο…».

Ποιος πληρώνει;

Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ωστόσο με δηλώσεις τους έχουν εκθέσει πολλαπλώς τον Χ. Χρίστου και το ΕΛΑΜ, αφού δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση περιθώριο παρανόησης, για το ποιος είναι το αφεντικό. Ο επίσης υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, σε άλλη διαδικτυακή εκπομπή με τον Η. Κασιδιάρη, αναφέρθηκε στο πού πηγαίνουν τα χρήματα από τη χορηγία του ελληνικού κράτους. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και «στα 2-3 γραφεία που συντηρούν στην Κύπρο».

Ψέματα κατά συρροή

 Το ΕΛΑΜ, με τη μεγαλύτερη ευκολία, διαψεύδει γεγονότα τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Παράδειγμα ο Χ. Χρίστου ο οποίος στις πρόσφατες τηλεοπτικές του εμφανίσεις διέψευσε ότι υπήρξε φρουρός του Ν. Μιχαλολιάκου, παρά το ότι αυτό το είχε δηλώσει ο ίδιος ο Η. Κασιδιάρης και παρά το ότι υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα που τον παρουσιάζουν δίπλα στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής με το κόκκινο τζόκεϊ το οποίο φορούσαν μόνο τα μέλη της προσωπικής του φρουράς. Ο κ. Χρίστου επίσης σε τηλεοπτική του εμφάνιση ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν ρωτήθηκε στο Mega αν οι φωτογραφίες του κ. Μιχαλολιάκου με τις σβάστικες και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς αποτελούν προϊόν φωτομοντάζ, είπε το αμίμητο: «πιθανόν να είναι φωτομοντάζ»! Την ίδια αστεία δικαιολογία είχε προβάλει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, για τη δική του φωτογραφία στην οποία φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά αγκαλιασμένος με τον αδελφό του Ηλία Κασιδιάρη. Ωστόσο ο ποταμός των ψεμάτων δεν έχει τελειωμό. Ο Γ. Γεάδη όταν τέθηκε θέμα για εκπρόσωπο κόμματος που δεν εμφανίζεται στην εφεδρεία είχε εκδώσει ανακοίνωση που αναφερόταν σε τραυματισμό του ενώ υπηρετούσε τη θητεία του. Με αυτό τον τρόπο είχε επιχειρήσει να παρουσιαστεί ως τραυματίας εν ώρα υπηρεσίας στην πατρίδα. Στην πραγματικότητα είχε τραυματιστεί σε συγκρούσεις οπαδών ομάδων, κάτι το οποίο είχε αποκρύψει.

Ο κ. εισαγγελέας

 Τόσο ο γ.γ. του ΑΚΕΛ όσο και ο πρόεδρος των Οικολόγων είχαν κάνει καταγγελίες για τη δραστηριότητα του ΕΛΑΜ, όπως τα στρατιωτικού τύπου γυμνάσια, αλλά και επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών και Τουρκοκυπρίων. Σε καμία περίπτωση ο γεν. εισαγγελέας δεν ενεργοποίησε τις νομικές διαδικασίες αν και όφειλε. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή με τις καταγγελίες του κ. Α. Κυπριανού. Ο γενικός εισαγγελέας είχε διαπιστώσει ποινικά αδικήματα, αλλά είχε αποφανθεί ότι η νομοθεσία ήταν καινούργια και έτσι δεν προχώρησε σε διώξεις. Ηχηρή είναι και η σιωπή της κυβέρνησης, η οποία παρά τις εξόφθαλμες παραβιάσεις νομοθεσιών για ρατσιστική ρητορική κ.λπ. δεν καταδίκασε ποτέ έστω και φραστικά το ΕΛΑΜ, το οποίο ενδεχομένως θεωρεί πολύτιμο σύμμαχο στη Βουλή για την ψήφιση νομοσχεδίων.

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.