Φόρμα αναζήτησης

Τ/κ ταυτότητα Vs υποταγή στην Τουρκία

Τα χαρτιά τους ξεδιπλώνουν οι υποψήφιοι στις επικείμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα, επικοινωνώντας πλέον ξεκάθαρα τη γραμμή στην οποία κινούνται, με προφανή στόχο την πόλωση και τη συσπείρωση.

Το αφήγημα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι «θέλουμε ή όχι να συνεχίσει η εξάρτηση από την Τουρκία;», με τη ζυγαριά να γέρνει ως προς το «πόση εξάρτηση να επιτρέψουμε;» από τη μια και «πώς να διασφαλίσουμε την κυπριακή μας υπόσταση» από την άλλη.

Στην ατζέντα της εκστρατείας, το Κυπριακό ως ζήτημα, το οποίο οδηγείται προς διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), μπαίνει στη συζήτηση κυρίως από τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος στηρίζει τον προεκλογικό του αγώνα στο ότι είναι ο μόνος υποψήφιος ο οποίος αν «εκλεγεί» θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση στην προδιαγεγραμμένη από τον γ.γ. του ΟΗΕ συνέχεια μετά τη συνάντηση του Βερολίνου.

Ο κύριος αντίπαλος του κ. Ακιντζί, ο Ερσίν Τατάρ, χωρίς περιστροφές εμφανίζεται έτοιμος να τινάξει στον αέρα το κυπριακό παρελθόν, τασσόμενος ξεκάθαρα υπέρ της λύσης δύο κρατών, εκτροχιαζόμενος με πλήρη συνείδηση και απόλυτα από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις που διεξάγονται για επίλυση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ και προκαλώντας σοβαρά ερωτηματικά για το αν σε περίπτωση επικράτησής του στις «εκλογές» θα μετάσχει, έστω αδιάλλακτα, στις προσπάθειες που θα δρομολογήσουν τα ΗΕ προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Τατάρ και δύο κράτη

Η δήλωση υπέρ της λύσης δύο κρατών που έγινε από τον κ. Τατάρ σε εκδήλωση στην κατεχόμενη Μόρφου, είναι ενδεικτική της πόλωσης που επιχειρείται.

Ο κ. Τατάρ, πάντως, δεν στηρίζει μόνο τη λύση δύο κρατών, αλλά αποδομεί τη ΔΔΟ λέγοντας πως αν εκλεγεί θα εργαστεί για την ανάπτυξη πολιτικών στη βάση των «πραγματικοτήτων» στο νησί αντί να δημιουργεί ελπίδες στους πολίτες για την επίτευξη μιας ομοσπονδιακής λύσης, κάτι «που είναι ξεκάθαρα ανέφικτο». Σύμφωνα με τ/κ πηγή, «η συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας τις τελευταίες βδομάδες και τα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλει διά των περικοπών των ευρωπαϊκών κονδυλίων στους Τ/Κ ρίχνουν νερό στο αφήγημα του Τατάρ». Συμφωνα με την ίδια πηγή, «ο κ. Αναστασιάδης μπαίνει στην επικοινωνιακή λογική των κ. Τατάρ και Όζερσαι για το Βαρώσι και επιχειρεί να απαντήσει με αντίμετρα, τα οποία όμως αξιοποιούνται εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν άνετα να ληφθούν και μετά τις τ/κ εκλογές. Εκτός βέβαια κι αν αυτό επιδιώκει η ε/κ πλευρά. Να μην επανεκλεγεί ο Ακιντζί».

Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί, υπεραμυνόμενος της ομοσπονδιακής λύσης και τονίζοντας πως οτιδήποτε διαφορετικό ενέχει τον κίνδυνο της μόνιμης διαίρεσης, προσγείωσε τις προσδοκίες που υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό περί ευρωπαϊκής αποδοχής της λύσης δύο κρατών, λέγοντας πως δεν βλέπει το ενδεχόμενο να μπορούν να υπάρχουν δύο κράτη στην ΕΕ, αλλά και οποιοδήποτε άλλο κράτος πέραν της Τουρκίας να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ».

Ψευδοδίλημμα η προσάρτηση

Απόδειξη τού ότι το θέμα που προκάλεσε το μένος της Τουρκίας εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με τη δήλωση που έκανε στην «Guardian» για την προσάρτηση με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το ενδεχόμενο ως «φρικτό σενάριο» είναι ψςυδοδίλημμα, είναι το γεγονός πως ούτε καν ο αντιομοσπονδιακός και ακραίος στις θέσεις του στο Κυπριακό, Ερσίν Τατάρ, διανοήθηκε ή διανοείται να θέσει την προσάρτηση ως ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.

Ο κ. Τατάρ στην εν λόγω εκδήλωση στη Μόρφου, στην προφανή προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί την κόντρα ανάμεσα σε Ακιντζί και Άγκυρα, τάχθηκε υπέρ της παραμονής των τουρκικών εγγυήσεων και περιορίστηκε να πει πως θα ενισχύσει την «ΤΔΒΚ» αναπτύσσοντας τις σχέσεις με την Τουρκία και όχι δημιουργώντας με αυτήν ένταση.

Η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία δεν αποτελεί επιλογή για την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, αν και για πολλούς παραμένει ως ένα μη ρεαλιστικό όραμα.

Το είπε και ο Ντενκτάς

Στη διακαναλική του συνέντευξη, ο Μουσταφά Ακιντζί στήριξε την τοποθέτηση που έκανε στην «Guardian», λέγοντας πως το σύνθημα «η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα μείνει» ήταν σύνθημα του ’50 απέναντι στην Ένωση των Ε/Κ. Είπε μάλιστα ότι και ο Ραούφ Ντενκτάς είχε χαρακτηρίσει «καταστροφή» ένα σενάριο ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία. Στην αιτιολογία της θέσης του χρησιμοποίησε και το επιχείρημα των εποίκων, λέγοντας πως ακόμα και αυτοί που ήρθαν στα κατεχόμενα πριν χρόνια και σήμερα νιώθουν Κύπριοι (εννοώντας προφανώς τους εποίκους), θέλουν λύση και Ευρώπη. «Αν ήθελαν να ζήσουν στις συνθήκες της Τουρκίας, δεν θα έμεναν εδώ» είπε.

Βαρώσι στην ατζέντα

Ο Τατάρ εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους δρόμους που του ανοίγει η Άκγυρα στη διαδρομή του προς τις «εκλογές», και το Βαρώσι δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός ατζέντας.

Ως ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας δήλωσε μετά από συνάντηση που μάζεψε δημοσιογράφους στο γραφείο του, ότι μαζί με την Τουρκία είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων, προσθέτοντας ότι αυτό το βήμα θα είναι προς όφελος της οικονομίας. Τονίζοντας το «μαζί με την Τουρκία» τρεις-τέσσερις φορές στη διάρκεια των δηλώσεών του, είπε επίσης ότι αφού «εκλεγεί» στην «προεδρία» θα ακολουθήσει μια δραστήρια πολιτική υπεράσπισης των δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν θα τρώμε σφαλιάρες

Απέναντι στο «μαζί με την Τουρκία» του Ερσίν Τατάρ, ο κ. Ακιντζί προτάσσει την «τουρκοκυπριακή ταυτότητα». Τραβώντας το σχοινί ακόμα περισσότερο, με εμφανή τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης των κακών σχέσεων του με την Άγκυρα, είπε πως αυτό που επιθυμεί είναι να υπάρχουν αδελφικές και ισότιμες σχέσεις με την Τουρκία και όχι μια σχέση στην οποία οι Τ/Κ θα «είναι το παιδί για τις σφαλιάρες».

Για άλλη μια φορά τόνισε ότι διαφέρει η τουρκική από την τουρκοκυπριακή νοοτροπία, τονίζοντας ότι η «τ/κ ταυτότητα» έχει πιο δημοκρατική και κοσμική δομή και μια αυθεντικότητα από τη δεκαετία του ’20.

Δημοσκόπηση «Γκεζιτζί»

Η εταιρεία «Γκεζιτζί» συνεχίζει στο μεταξύ να κάνει δημοσκοπήσεις βγάζοντας νικητή τον Ερσίν Τατάρ. Πολλοί αμφισβητούν τα αποτελέσματα των ερευνών της εταιρείας, η οποία, ωστόσο, υπενθυμίζουμε ήταν η μοναδική το 2015 που έβγαζε νικητή τον Μουσταφά Ακιντζί. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Ακιντζί για τις δημοσκοπήσεις αυτές, απάντησε ότι έχει και ο ίδιος έρευνες που τον δείχνουν πρώτο με αρκετή διαφορά από τον δεύτερο Ερσίν Τατάρ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που παρουσίασε η «Γκεζιντζί», με ποσοστό 35,2% προηγείται ο Τατάρ έναντι 29,3% του Ακιντζί και 17,4% του Ερχουρμάν.

Στον δεύτερο γύρο, το 38,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα νικήσει ο Τατάρ, το 31,8% ο Ακιντζί και το 13,1% ο Ερχουρμάν.

Στο σενάριο Β’ γύρου ανάμεσα σε Τατάρ και Ακιντζί, 47,7% θα ψηφίσουν Τατάρ, 42,2% Ακιντζί και 10,1% είναι αναποφάσιστοι.

Επικοινωνιακή τακτική

Σύμφωνα με τ/κ πηγή, «η συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας τις τελευταίες βδομάδες και τα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλει διά των περικοπών των ευρωπαϊκών κονδυλίων στους Τ/Κ ρίχνουν νερό στο αφήγημα του Τατάρ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ο κ. Αναστασιάδης μπαίνει στην επικοινωνιακή λογική των κ. Τατάρ και Όζερσαι για το Βαρώσι και επιχειρεί να απαντήσει με αντίμετρα, τα οποία όμως αξιοποιούνται εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν άνετα να ληφθούν και μετά τις τ/κ εκλογές. Εκτός, βέβαια, κι αν αυτό επιδιώκει η ε/κ πλευρά. Να μην επανεκλεγεί ο Ακιντζί».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.