Φόρμα αναζήτησης

Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική αγωγή ασθενών με κορωνοϊό

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν τη συνέχιση χρήσης αναστολέων ACE και φαρμάκων ARB κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με την ομάδα πανδημίας COVID-19 EMA (COVID-ETF).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, πρόσφατες μελέτες παρατήρησης για τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και τους αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs, που ονομάζονται επίσης σαρτάνες) δεν έχουν δείξει επίδραση αυτών των φαρμάκων στον κίνδυνο μόλυνσης από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τον COVID-19) και δεν παρουσιάζει αρνητικό αντίκτυπο στην έκβαση των ασθενών με νόσο COVID-19.

Ως εκ τούτου, η Εθνική Φαρμακευτική Αρχή (EMA) επαναλαμβάνει την προηγούμενη σύσταση του ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αναστολείς ACE ή ARBs σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους.

Οι ασθενείς με ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη θεραπεία τους θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας.

Οι αναστολείς ACE και οι ARBs, σημειώνεται, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα ή νεφρική νόσο.

Τον Απρίλιο του 2020, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και διάφορες δημοσιεύσεις εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των φαρμάκων σε ασθενείς με COVID-19.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων, 16 πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τη χρήση αναστολέων ACE και ARB κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 εξετάστηκαν και έδειξαν ότι αυτές οι ανησυχίες δεν υποστηρίζονται από τα τελευταία κλινικά στοιχεία.

Ο EMA και το ρυθμιστικό δίκτυο της ΕΕ, αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα διαθέσιμα και αναδυόμενα δεδομένα σχετικά με τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19 και συνεργάζεται με άλλους ρυθμιστικούς φορείς και σχετικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για την παροχή αξιόπιστων συμβουλών σχετικά με την ασφαλή χρήση των φαρμάκων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συστάσεις σχετικά με το COVID-19 διατίθενται στον ιστότοπο του EMA και στον ιστότοπο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Περισσότερα για το φάρμακο

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και άλλες καταστάσεις. Έχουν ενεργά συστατικά, τα ονόματα των οποίων γενικά καταλήγουν σε “pril”.

Οι αναστολείς ΜΕΑ εμποδίζουν ένα ένζυμο στο σώμα να παράγει αγγειοτενσίνη II, μια ορμόνη που περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η στένωση μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και να αναγκάσει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα. Η αγγειοτενσίνη II επίσης απελευθερώνει άλλες ορμόνες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Οι αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARBs, επίσης γνωστοί ως ανταγωνιστές υποδοχέα αγγειοτενσίνης-ΙΙ ή σααρτάνες) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση και εκείνων με ορισμένες ασθένειες της καρδιάς ή των νεφρών και επιπλοκές όπως η διαβητική νεφροπάθεια. Λειτουργούν επίσης παρεμποδίζοντας τη δράση της αγγειοτενσίνης ΙΙ, εμποδίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται έτσι ώστε η αρτηριακή πίεση να μην αυξάνεται.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.