Φόρμα αναζήτησης

Συσκότιση για τον Δημόσιο Κήπο

Οι περιβαλλοντικές πτυχές και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από την ανέγερση καθεδρικού ναού στον Δημόσιο Κήπο της Πάφου είναι πολύ σημαντικές και αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία εξασφάλισης των σχετικών αδειών για το επίμαχο έργο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απαντητική επιστολή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στον δικηγόρο Άγη Γεωργιάδη, ο οποίος εκ μέρους της πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Δημόσιου Κήπου απευθύνθηκε στο αρμόδιο τμήμα ζητώντας σχετική πληροφόρηση.

Καμία ενημέρωση

Στην επιστολή της η Υπηρεσία Περιβάλλοντος σημειώνει ότι μέχρι τώρα ο Δήμος Πάφου δεν έχει αποστείλει τη σχετική πληροφόρηση αναφορικά με την περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου που επιβάλλεται, με βάση τον Περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα Νόμο του 2018 (Ν.127 (Ι)/2018). Σημειώνεται επίσης ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος είχε στο παρελθόν εξετάσει αίτημα για ανέγερση και λειτουργία καθεδρικού ναού της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου σε ιδιόκτητο αυτή τη φορά τεμάχιο εντός του Δημοτικού Κήπου στην Πάφο, δίπλα από το Δημοτικό Μέγαρο, και εξέδωσε σχετικές γνωματεύσεις ως περιβαλλοντική αρχή. Τονίζεται δε ότι σε περίπτωση που ο Δήμος Πάφου είναι κάτοχος περιβαλλοντικής πληροφόρησης για το εν λόγω έργο έχει υποχρέωση να τη διαθέσει στο ενδιαφερόμενο κοινό. Μάλιστα, η υπηρεσία προτίθεται να αποστείλει και σχετική επιστολή προς τον Δήμο Πάφου.

Οι διαπιστώσεις

Η Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΕΕΠ) που εξέτασε στις 21 Μαΐου 2010 την αίτηση για ανέγερση ναού στον Κήπο, ο οποίος θα ήταν τότε συνολικού εμβαδού 1.035 τ.μ. και χωρητικότητας 500 ατόμων, είχε καταγράψει πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα ήταν επηρεασμός του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών και απώλεια ειδών χλωρίδας, αλλοίωση του τοπίου και δημιουργία ατμοσφαιρικών ρύπων και θορύβου που θα επηρεάσει τις άμεσα εφαπτόμενες οικοδομές. Κατά το στάδιο της λειτουργίας του ναού οι επιπτώσεις θα ήταν κυρίως η οπτική ρύπανση λόγω του όγκου του ναού, η πρόκληση θορύβου από τα εξωτερικά μεγάφωνα και τις καμπάνες, η αύξηση της κυκλοφορίας και η ατμοσφαιρική ρύπανση από την οδική κυκλοφορία.
Να υπενθυμίσουμε πως η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Δημόσιου Κήπου υποστηρίζει ότι ο Δημόσιος Κήπος της Πάφου αποτελεί ιστορικό αστικό πάρκο και είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης και των ανθρώπων της. Θα πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο Πάφου για να τον αναζωογονήσει, ώστε να παραδοθεί στις επόμενες γενεές στη μορφή που παραδοσιακά είχε και προβλέπεται στο Τοπικό Σχέδιο Πάφου. Προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μη ανέγερση του ναού διαφοροποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Δεν συνάδει ο ναός 

Η Περιβαλλοντική Αρχή, λαμβάνοντας τότε υπόψη τα στοιχεία της σχετικής αλληλογραφίας, καθώς και τις διαπιστώσεις της από επιτόπια επίσκεψη στον χώρο ανέγερσης του ναού, εξέφρασε ανησυχίες ως προς τις επιπτώσεις από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου. Σημειωνόταν επίσης ότι οι διαστάσεις, το ύψος, ο όγκος, τα υλικά οικοδομής, κ.λπ. δεν συνάδουν με το αρχιτεκτονικό ύφος της περιοχής και τον περιβάλλοντα πυκνοδομημένο ιστό. Η ανάγκη προβολής των αρχαίων μνημείων και των αξιόλογων ιστορικών μνημείων της περιοχής μειώνεται από τον όγκο του ναού.
Τα αρχαία ευρήματα της περιοχής (μέρος των νεκροπόλεων της αρχαίας Πάφου), όπως αποδεικνύουν πρόσφατες ανασκαφές, θα επηρεαστούν από την κατασκευή του ναού, θα αποκοπούν είδη χλωρίδας από τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της περιοχής, η στενότητα του δρόμου και η θέση του χώρου στάθμευσης θα επιφέρουν αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας. Τέλος, αναφερόταν ότι οι ανάγκες των εκκλησιαζομένων της περιοχής μπορούσαν να καλυφθούν από τους άλλους ναούς σε κοντινή απόσταση.
Σε περίπτωση, προστίθεται, που ο αιτητής κρίνει την αναγκαιότητα προώθησης του έργου, θα πρέπει να μεριμνήσει για την ετοιμασία Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και την υποβολή της στην Περιβαλλοντική Αρχή για αξιολόγηση, σε συνδυασμό με την ετοιμασία κυκλοφοριακής μελέτης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.