Φόρμα αναζήτησης

Συντονίζονται 4 υπουργεία για τον κορωνοϊό -Προετοιμασία και για ακραία σενάρια

Απάντηση στο ερώτημα «τι κάνει η Κύπρος και πώς συντονίζονται τα αρμόδια υπουργεία και οι υπηρεσίες τους στην περίπτωση εμφάνισης πολλών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας» θα επιχειρήσουν να δώσουν σήμερα οι υπουργοί Υγείας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Όπως πληροφορείται ο «Π» οι τέσσερις υπουργοί συναντιούνται με στόχο την κατάρτιση ενός πλάνου με τις αρμοδιότητες του κάθε υπουργείου ή και των αρμόδιων υπηρεσιών (Πολιτικής Άμυνας, Αστυνομίας, πρεσβειών κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάτω από το μικροσκόπιο της διυπουργικής σύσκεψης θα τεθούν ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια, όπως για παράδειγμα η ανάγκη εκκένωσης περιοχών, νοσοκομείων κ.λπ.

Ποια είναι η άποψη των Κυπρίων για τον κορωνοϊό;

Αν και τέτοια σενάρια είναι απομακρυσμένα, εντούτοις η κυβέρνηση θέλει να είναι πανέτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Η δράση που αναλαμβάνει η πολιτεία για να θωρακίσει τους πολίτες απέναντι στον νέο κορωνοϊό δεν περιορίζεται μόνο σε σενάρια επί χάρτου. Τα μέτρα στα αεροδρόμια, ύστερα και από την εξάπλωση της επιδημίας στην Ιταλία, ενισχύονται. Από χθες δεν ελέγχονται μόνο οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κύπρο από την Κίνα, αλλά και από

χώρες όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα και θάνατοι συνεπεία του νέου ιού.

Αυστηρότεροι έλεγχοι θα διενεργούνται και στα οδοφράγματα.

Χθες, στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου. Κατά τη σύσκεψη αξιολογήθηκε η μέχρι στιγμής κατάσταση όσον αφορά στον κορωνοϊό και οι εξελίξεις γύρω από την επιδημία, με τον υπουργό να ανακοινώνει ότι:

  • στις χώρες υψηλού κινδύνου εντάσσονται η Βόρειος Ιταλία, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και το Ιράν, όπου έχει καταγραφεί υψηλός αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών. Συνεπώς, στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες, θα υπόκεινται στον ίδιο έλεγχο όπως γινόταν μέχρι σήμερα για επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα. Θα ερωτώνται δηλαδή βάσει του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου και αναλόγως των απαντήσεων, θα ενεργοποιούνται τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
  • Σε συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες σε όλα τα αεροπλάνα που φτάνουν στην Κύπρο, θα γίνεται σχετική ανακοίνωση και άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα θα μεταφέρονται στα ιατρεία που λειτουργούν στα αεροδρόμια και θα αξιολογούνται.
  • Διαφοροποιούνται οι έλεγχοι στα οδοφράγματα. Θα ελέγχονται όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου – όπως δηλαδή γίνεται στα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Σενάριο για πανδημία

Ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε τέλος ότι η Μονάδα Παρακολούθησης Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας έχει ετοιμάσει και το στρατηγικό πλάνο στην περίπτωση πανδημίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο, όπως είπε, θα υπάρχει ένα νοσοκομείο αναφοράς. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται ο «Π» ότι όλα τα κρούσματα θα μεταφέρονται σε ένα νοσηλευτήριο με σκοπό τον περιορισμό της μεταδοτικότητας. Η δε συνεννόηση των αρμοδίων υπηρεσιών σε αυτό το σενάριο είναι τεράστιας σημασίας, αφού θα πρέπει όλες οι δράσεις να είναι συντονισμένες, οι επαγγελματίες υγείας (του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) καταλλήλως προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για τα πρωτόκολλα ενώ θα πρέπει να υπάρχουν και χώροι όπου θα μεταφέρονται όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου, δηλαδή αυτά που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ταξιδέψει σε χώρες με αυξημένα περιστατικά.

ΥΠΕΞ: Κανένας λόγος πανικού για Κύπριους στο εξωτερικό λόγω κορωνοϊού

  • Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του συμβουλεύει τα άτομα που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία, Ιαπωνία, Ιράν, Ν. Κορέα όπως: περιορίσουν τις κινήσεις τους σε χώρους με συνωστισμό ατόμων, να αυτοεξετάζονται, και σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας ή δύσπνοια) σε περίοδο 14 ημερών από την επιστροφή τους, να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα με το Κέντρο Κλήσεων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στον 24ωρο δωρεάν αριθμό 1420.

Δύο χώροι φιλοξενίας

Στην άγνοια απέδωσε τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε σχέση με τη δημιουργία χώρου όπου θα φιλοξενούνται ασυμπτωματικά άτομα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. «Ασυμπτωματικοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, απλώς έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό» εξήγησε ο κ. Ιωάννου προσθέτοντας ότι βάσει οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα πρέπει να τοποθετούνται σε απομόνωση για 14 μέρες. Ο κ. Ιωάννου, ακολούθως, ενημέρωσε ότι έχουν εξευρεθεί δύο χώροι που θα χρησιμοποιηθούν ως απομόνωση για τα ασυμπτωματικά άτομα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε ανακοίνωση αυτών των σημείων, εν αναμονή της έγκρισής τους από το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Στο νεκροτομείο μέχρι… νεωτέρας – Yποψία για κορωνοϊό σε νεκρό

Όπως έγινε ήδη γνωστό ο ένας χώρος που έχει εντοπιστεί για τη δημιουργία κέντρου για τα υψηλού κινδύνου άτομα αφορά «το σπίτι του γιατρού» το οποίο βρίσκεται στον χώρο του νοσοκομείου Κυπερούντας. Πρόκειται για το σπίτι που παλαιότερα διέμενε ο εκάστοτε διευθυντής του νοσηλευτηρίου.

Οι μαθητές

Σήμερα φτάνουν στην Κύπρο από το Μιλάνο της Ιταλίας οι 12 μαθητές και οι δύο συνοδοί τους.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι και αυτά τα άτομα θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνουν χειρισμό όσοι προέρχονται από Ιταλία. Από την πληροφόρηση που έλαβε το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, οι μαθητές δεν είχαν μέχρι χθες εκδηλώσει συμπτώματα. Ωστόσο, είπε, θα τους ζητηθεί όπως αυτοπεριοριστούν και εάν και εφόσον παρουσιάσουν συμπτώματα, θα τους δοθούν και γραπτές οδηγίες για άμεση επικοινωνία με ιατρικούς λειτουργούς. «Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Κύπρο», διευκρίνισε ο υπουργός.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.