Φόρμα αναζήτησης

Σύντομα και στο ΓεΣΥ προσωπικός οδοντίατρος

Από τον Ιούνιο του 2020 οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορούν -όπως όλα δείχνουν- να επισκέπτονται οδοντίατρο της επιλογής τους μια φορά τον χρόνο για καθαρισμό δοντιών και παράλληλο έλεγχο της στοματικής τους κοιλότητας, αρκεί βέβαια ο οδοντίατρος να είναι έχει συμβληθεί με το σύστημα. Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος μπαίνουν, λίαν συντόμως, στα βαθιά της διαβούλευσης για την οδοντιατρική κάλυψη των δικαιούχων του ΓεΣΥ. Οι οδοντίατροι ετοιμάζουν επιστολή προς τον ΟΑΥ για επίσπευση της διαδικασίας του διαλόγου, ενώ ζητούν επίσημη ενημέρωση σε σχέση με αίτημα που κατέθεσαν γραπτώς στον οργανισμό, πριν έναν περίπου χρόνο, για κάλυψη όλου του πληθυσμού με έναν καθαρισμό δοντιών τον χρόνο. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι το αίτημα αντικρίζεται με θετικό φακό από τον οργανισμό ενώ κατά τις διαβουλεύσεις οι οδοντίατροι θα ενημερωθούν ενδελεχώς για όλες τις θέσεις του ΟΑΥ. Ο προϋπολογισμός, και σε αυτή τη διαβούλευση, αναμένεται να απασχολήσει έντονα τις πλευρές.

Σύγχυση
Ο πρόεδρος των οδοντιάτρων Βρασίδας Φιλιππίδης, μιλώντας στον «Π» ανέφερε πως ο σύλλογος βρίσκεται σε αναμονή επίσημης απάντησης από τον ΟΑΥ σε σχέση τόσο με το αίτημά του που αφορά τον οδοντιατρικό καθαρισμό για όλο τον πληθυσμό όσο και σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των οδοντιάτρων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. «Εάν ο ΟΑΥ κάνει αποδεκτό το αίτημά μας τότε θα πρέπει να αυξήσει την προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την οδοντιατρική κάλυψη των δικαιούχων στο ΓεΣΥ, ύψους 10 εκατ. ευρώ», είπε για να προσθέσει ωστόσο ότι «όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν σε βάθος κατά τη διαβούλευση με τον ΟΑΥ». Σημείωσε πως ο σύλλογος ετοιμάζει ανακοίνωση προς τον ΟΑΥ με την οποία θα ζητά επίσπευση της διαδικασίας της διαβούλευσης καθώς επικρατεί αναβρασμός και ανησυχία ανάμεσα στα μέλη του για το αύριο του κλάδου. «Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πώς θα ο οδοντίατρος θα λειτουργεί στο ΓεΣΥ. Θα πρέπει να καταρτίσει κατάλογο με τους δικαιούχους που θα τον επιλέξουν ή θα λειτουργεί όπως και οι ειδικοί γιατροί – ανάλογα δηλαδή με τις επισκέψεις που θα πραγματοποιεί;» διερωτήθηκε ο κ. Φιλιππίδης. Οι δε πολίτες φαίνεται να είναι ακόμη μπερδεμένοι και συγχυσμένοι γύρω από το νέο σύστημα και τις υπηρεσίες που σήμερα προσφέρει. «Έρχονται πολίτες στο ιατρείο και μας ρωτούν εάν έχουμε ενταχθεί στο ΓεΣΥ», ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος των οδοντιάτρων.

Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος σπεύδει στη διαβούλευση με ένα δυνατό χαρτί στο χέρι: Τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών που έχουν διεξαχθεί τα οποία δεικνύουν πως ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας μπορεί να προλάβει ή/και να διαγνώσει εγκαίρως πέραν των 1.200 παθήσεων. «Με έναν καθαρισμό δοντιών για τους δικαιούχους τον χρόνο επιτυγχάνεται η αποτελεσματική πρόληψη των νόσων των δοντιών (τερηδόνα) και του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), βελτιώνοντας τη στοματική υγεία όλου του πληθυσμού», είπε ο κ. Φιλιππίδης δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό μεγάλου αριθμού σοβαρών νοσημάτων όπως για παράδειγμα ο καρκίνος στόματος, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο ιός ΗΙV. Παθήσεις, που όπως εξήγησε, «παρουσιάζονται πρωτίστως στο στόμα και μετά στον υπόλοιπο οργανισμό». Η έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων, πρόσθεσε, θα έχει σημαντικό όφελος στη δημόσια υγεία την ίδια ώρα που θα προκύψουν εξοικονομήσεις ανθρωπίνων και υλικών πόρων, χρόνου, και κόστους θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι στον σχεδιασμό του ΟΑΥ, σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική κάλυψη του ΓεΣΥ περιλαμβάνονται και τα πιο κάτω:

-Προληπτικές εμφράξεις (μικρά σφραγίσματα χωρίς κοιλότητα για προστασία των δοντιών των παιδιών υψηλού κινδύνου από την τερηδόνα) σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες παιδιών.

-Δακτύλιοι διατήρησης χώρου (μεταλλικό δακτυλίδι με μικρή επέκταση που εφαρμόζεται σε γειτονικό δόντι για να διατηρήσει τον κενό χώρο ενός δοντιού που έχει χαθεί πρόωρα).

Οι οδοντιατρικές υπηρεσίες ωστόσο που θα προσφέρονται στο ΓεΣΥ θα τεθούν εκ νέου στη διαβούλευση μεταξύ των πλευρών στη βάση και του προϋπολογισμού του ΟΑΥ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.