Φόρμα αναζήτησης

Σύνοδος Κορυφής: Υιοθετεί τις εισηγήσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας

Η ΕΕ των 28 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα το ΚΥΠΕ, στο σχέδιο συμπερασμάτων, οι 28 της ΕΕ αναφέρουν τα εξής:

“Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα ”

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες.

Συνάντηση Αναστασιάδη- Τουσκ 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε νωρίτερα τον  Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σημείωσε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και να απαντήσει κατάλληλα στις τουρκικές παραβιάσεις. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Ντόουλ και άλλους ηγέτες.
Συνάντηση με Τσίπρα 
Εξάλλου σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά τη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για τις επαφές και τις προσπάθειες ενόψει των αποψινών αποφάσεων του Συμβουλίου, καθώς και συντονισμός για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Ξεκάθαρες αποφάσεις ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός 

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις, σε δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

Όπως είπε, η πρώτη απόφαση θα πρέπει κατά τον ίδιο να είναι ο αποκλεισμός του Μάνφρεντ Βέμπερ από τη προεδρία της Κομισιόν. “Το δεύτερο κρίσιμο θέμα στο οποίο θα επιχειρήσω τόσο εγώ, όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις, είναι αυτό που αφορά το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία”, είπε ο κ. Τσίπρας.

“Και βεβαίως θα εξετάσουμε την κάθε πιθανότητα, στο βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις, διότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε εξάλλου συνάντηση με τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας και αντάλλαξαν απόψεις, ενώ τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που δίνει στην υπόθεση της Κύπρου στο πλαίσιο του ΕΛΚ, και γενικότερα.