POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Συνέντευξη του Κεντάρο Σονούρα στον «Π»Στην Κύπρο βρέθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, κ. Κεντάρο Σονούρα. Ο κ.Σονούρα πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κ. Κυριάκο Κούρο, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, και συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μετά το άνοιγμα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Κύπρο. Είχε επίσης συνάντηση με την κα. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Ειδική Αντιπρόσωπο και Επικεφαλή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να συζητήσουν τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Κύπρο και την συνεργασία μέσω των Ειρηνευτικών Αποστολών του ΟΗΕ.

Ο κ. Σονούρα παραχώρησε συνέντευξη στον Πολίτη και τον Γιάννη Ιωάννου:

 

-Καλωσορίσατε στην Κύπρο. Θα ήθελα, αρχικά, να σας ρωτήσω πως βλέπετε τις σχέσεις Κύπρου-Ιαπωνίας και πώς μπορούν να επεκταθούν περισσότερο στο μέλλον. Τι θα μπορούσε το Τόκυο να διδάξει στη Λευκωσία και το ανάποδο;

Η Κύπρος συμμερίζεται με την Ιαπωνία θεμελιώδεις αξίες, όπως το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, και είναι ένας αξιόπιστος εταίρος ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Η Ιαπωνία και η Κύπρος έως πρόσφατα δεν είχαν εκατέρωθεν πρεσβείες, κατά συνέπεια οι απευθείας επαφές ήταν περιορισμένες. Πέρυσι, η Ιαπωνία άνοιξε την πρεσβεία της στην Λευκωσία και άκουσα επίσης ότι στο προσεχές μέλλον η Κύπρος πρόκειται να ανοίξει πρεσβεία στο Τόκυο. Αναμένω οι διμερείς μας επαφές να εντατικοποιηθούν σε διάφορα πεδία, όπως το πολιτικό, το οικονομικό αλλά και το πολιτιστικό. Η Ιαπωνία και η Κύπρος ως νησιωτικές χώρες περιτριγυρίζονται από θάλασσα και βασίζονται για την ευημερία τους στο διεθνές δίκαιο που εξασφαλίζει ελεύθερες και ανοιχτές θάλασσες. Στο πλαίσιο της ιδέας του «Ελεύθερου και Ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού», η Ιαπωνία εργάζεται για 1) Προώθηση και εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου, ελευθερία ναυσιπλοΐας, ελεύθερο εμπόριο κ.ο.κ. 2) Επιδίωξη οικονομικής ευημερίας, 3) Δέσμευση για ειρήνη και σταθερότητα. Οι χώρες μας επιθυμούν ειρήνη και σταθερότητα στη διεθνή κοινότητα και για αυτό το λόγο επιθυμούμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας για την εγκαθίδρυση του κράτος δικαίου στη θάλασσα, δηλαδή του σεβασμού του δίκαιου της θάλασσας από όλους.

 

-Η Κύπρος είναι μέρος ενός πολύπλοκου υποσυστήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την Λιβύη μέχρι την Συρία και από το Ιράκ μέχρι την Υεμένη, υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις ασφάλειας, που περιλαμβάνουν την επόμενη μέρα της ήττας του ISIS, την προσφυγική κρίση και πόλεις κτυπημένες από τον πόλεμο. Ποιες νομίζετε είναι οι προκλήσεις για την ασφάλεια σε αυτή την περιοχή; Πως βλέπετε τον ρόλο της Ρωσίας και της Κίνας;

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου γειτνιάζει στην ουσία με την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού μέσω της Μέσης Ανατολής, διαμέσου της διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας, οι οποίες αποτελούν στρατηγικά σημεία, και μια περιοχή μείζονος σημασίας για την Ασία ως αγοράς με μεγάλες δυνατότητες. Δεδομένου ότι υπάρχουν διάφοροι εμπλεκόμενοι στην Μέση Ανατολή, η κατάσταση φαίνεται περίπλοκη και περιφερειακά θέματα όπως η Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής και η Συριακή κρίση δεν μπορούν να λυθούν σε μια νύχτα.  Είναι κρίσιμο λοιπόν να γίνουν συντονισμένες ενέργειες με σκοπό την επίτευξη της περιφερειακής σταθερότητας και της εξασφάλισης της διαρκούς αντιμετώπισης παρόμοιων ζητημάτων στο μέλλον. Η Ιαπωνία έχει αξιοποιήσει  την ιστορική και θρησκευτική της ουδετερότητα στην Μέση Ανατολή, και παίζει τον δικό της ρόλο στην διευκόλυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διαλόγου στην περιοχή. Καταβάλουμε  επίσης συνεχείς προσπάθειες, μέσω διάφορων πρωτοβουλιών όπως η συνέχιση του προγράμματος Κοινής Πρόσκλησης για Ισραηλινούς και Παλαιστίνους νέους ηγέτες για περισσότερα από 20 χρόνια και παρέχουμε υποστήριξη για το Αγρο-Βιομηχανικό Πάρκο της Ιεριχούς (JAIP) για πάνω από 10 χρόνια.

 

-Υπάρχουν μαθήματα από τις συγκρούσεις στην Ασία που να μπορούν να εφαρμοστούν για την λύση του Κυπριακού; Πώς μπορεί η Ιαπωνία να βοηθήσει σε αυτό;

Η Ιαπωνία δίνει έμφαση στην σημασία της σταθερότητας της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ καθώς και ένα σημαντικό γεωπολιτικό σημείο-κλειδί κοντά στην Μέση Ανατολή. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ιαπωνία συμμετέχει στον πολιτικό τομέα της  UNFICYP, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα της κατάστασης στην Κύπρο. Η Ιαπωνία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, επειδή πιστεύουμε ότι συνδέεται με την σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις διεθνώς για την ασφάλεια για τα επόμεναχρόνια, σύμφωνα με την εμπειρία σας;

Στη διεθνή κοινότητα, η αλληλεξάρτηση μεταξύ των χωρών έχει επεκταθεί και ισχυροποιηθεί. Από την άλλη, αλλαγές στο ισοζύγιο ισχύος επιταχύνονται και γίνονται πιο περίπλοκες, αυξάνοντας έτσι την αβεβαιότητα για την υπάρχουσα τάξη. Οδηγούμενοι από τις ραγδαίες τεχνολογικές καινοτομίες στην πληροφορική και τις επικοινωνίες, καθώς και σε άλλα πεδία, οι στρατιωτικές τεχνολογίες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Από τη στιγμή που το διάστημα και ο κυβερνοχώρος χρησιμοποιούνται ευρέως για μη-στρατιωτικούς σκοπούς, εάν παρακωλυθεί η σταθερότητα στην χρήση αυτών των χώρων, αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια των κρατών και των πολιτών τους. Στην διεθνή κοινότητα, υπάρχει μια διευρυνόμενη και ποικιλότροπη σειρά προκλήσεων ασφάλειας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια μόνο χώρα. H εγκαθίδρυση διεθνών κανόνων και κανονισμών σε σχέση με το διάστημα και τον κυβερνοχώρο, είναι στην ατζέντα. Στο χώρο της θάλασσας , έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου κάποιος εγείρει μονομερώς αξιώσεις ή προχωρεί σε πράξεις βασισμένες στους δικούς του ισχυρισμούς που είναι ασυμβίβαστοι με την υπάρχουσα διεθνή τάξη. Αυτά έχουν δημιουργήσει αδικαιολόγητες παραβιάσεις πάνω στην ελευθερία των ανοικτών θαλασσών. Επιπλέον, η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, των βιολογικών και χημικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων, όπως και η επιδεινούμενη κατάσταση της διεθνούς τρομοκρατίας, παραμένουν σημαντικά ζητήματα για την διεθνή κοινότητα. Καμία χώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί από μόνη της την εθνική της ασφάλεια. Η Ιαπωνία πρόκειται φέτος να φιλοξενήσει τη συνάντηση των G20 και άλλα σημαντικά συνέδρια. Ως διοργανώτρια χώρα και γνωρίζοντας καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σκοπεύουμε να ηγηθούμε μιας προσπάθειας για να διευθετηθούν παγκόσμια ζητήματα. Επίσης, η προκαταρκτική εφαρμογή της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας Ιαπωνίας-ΕΕ έχει αρχίσει. Η Ιαπωνία επιθυμεί να ενισχύσει την συνεργασία με την ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενης και της Κύπρου ως σημαντικού εταίρου με την οποία συμμερίζεται βασικές αξίες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.