POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Συνέντευξη Θεανώς Καλαβανά (Οικολόγοι) στον «Π»: ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ βουτηγμένοι στη διαφθορά 

Δηλώνει περιβαλλοντίστρια, βρίσκεται σε ανοιχτή δικαστική διαμάχη με την υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, ως Καρπασίτισσα λατρεύει την Αμμόχωστο και έχει καθαρές υπέρ της λύσης θέσεις στο Κυπριακό. Γιατί με τους Οικολόγους; Διότι αυτό που κυριαρχεί σήμερα είναι το θέμα της διαφθοράς, με τους Οικολόγους να είναι και να φαίνονται το πιο καθαρό κόμμα. Όπως λέει, «οι Οικολόγοι ήταν πάντοτε απέναντι στη διαφθορά και παράλληλα συνέβαλαν καθοριστικά στην ψήφιση νομοθεσιών που απέβλεπαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».

 

Η πρώτη μου ερώτηση είναι γιατί με τους Οικολόγους;

Με τους Οικολόγους διότι σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής μας, την πράσινη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των φαινόμενων διαφθοράς, τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου καθώς και την οικοδόμηση μιας χώρας που να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες της και να τους δίνει ίσες ευκαιρίες, οι θέσεις που προτάσσει το Κίνημα με εκφράζουν σχεδόν απόλυτα. Κατέρχομαι με τους Οικολόγους διότι ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, και το ΑΚΕΛ είναι βουτηγμένοι στη διαφθορά. Διότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι το μοναδικό κόμμα που έχει παρουσία 20 χρόνων στη Βουλή χωρίς να έχει συνδεθεί ποτέ με σκάνδαλα, μίζες και ρουσφέτια. Οι Οικολόγοι είναι αυτοί που έφεραν το 2018 στη Βουλή νόμο για τη διαφάνεια για τις πολιτογραφήσεις και τον καταψήφισαν τα κόμματα. Οι Οικολόγοι έφεραν στη Βουλή τους παράνομους ορόφους το 2017, οι Οικολόγοι ήταν αυτοί που ανέδειξαν το σκάνδαλο με το σφαγείο Cypra, οι Οικολόγοι είναι αυτοί που φώναζαν εδώ και χρόνια για τα «χρυσά» διαβατήρια. Οι Οικολόγοι ήταν πάντοτε απέναντι στη διαφθορά και παράλληλα συνέβαλαν καθοριστικά στην ψήφιση νομοθεσιών που απέβλεπαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Αυτό το έργο θέλω να συνεχίσω μέσα στη Βουλή ενδυναμώνοντας το Κίνημα των Πράσινων για να μπορούν να αποτρέπουν ενέργειες και νομοθεσίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών.

 

Η κόντρα με Γιολίτη

 

Απέφυγες επιμελώς, μέχρι στιγμής, αναφορές στη διαμάχη σου με την υπουργό Δικαιοσύνης η οποία εξελίχτηκε σε δικαστική. Θα ήθελα να γνωρίζω αν σε έχει αποθαρρύνει ή σε έχει πεισμώσει αυτή η δικαστική διαμάχη;

Δεν τις αποφεύγω, αλλά ούτε αναζητώ αυτές τις ερωτήσεις. Η δικαστική διαδικασία είναι υπό εξέλιξη, η υπουργός δεν απέσυρε την αγωγή για το tweet μου. Βεβαίως, με έχει πεισμώσει ακόμα περισσότερο αυτή η εξέλιξη. Δεν φτάνει που στερούμαστε όλοι οι πολίτες, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης της πανδημίας, πολλές από τις βασικές μας ελευθερίες έχουμε και τον εκφοβισμό και τις αγωγές από τους πολιτικούς μόλις γράψουμε ή πούμε οτιδήποτε αφορά τη διαφθορά και τα λερωμένα διαβατήρια. Έχουμε ή δεν έχουμε μια ενδιάμεση έκθεση (27.04.2021) που αφορά το πόρισμα για τα «χρυσά» διαβατήρια η οποία αναφέρεται στο ασυμβίβαστο του ΠτΔ, των υπουργών του, του Αρχιεπισκόπου αλλά και πολλών άλλων γύρω από αυτούς είτε είναι επιχειρηματίες είτε δικηγόροι είτε ντιβέλοπερ είτε λογιστές; Η απουσία ανοχής στην κριτική αλλά και η επίδειξη άσκησης εξουσίας υποδηλώνει ότι η διαφθορά όσων εμπλέκονται είναι άνευ προηγουμένου. Πρώτη φορά βιώνουμε αυτά τα φαινόμενα σε τέτοια έκταση. Πέραν των αγωγών και των διαταγμάτων έρευνας σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών έχουμε και την απέραντη σιωπή για το βιβλίο του Μ. Δρουσιώτη «Η Συμμορία». Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το ένα σκάνδαλο στη χώρα μας διαδέχεται το άλλο. Είμαστε μια χώρα από την οποία απουσιάζει διαχρονικά η δικαιοσύνη, κανένας δεν τιμωρήθηκε σε αυτήν τη χώρα. Όπως είπε και ο ιερός Αυγουστίνος: «Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά μια οργανωμένη ληστεία;».

 

Αυτή είναι η πρώτη σου προσωπική επαφή σε προεκλογική ως υποψήφια, ποια η άποψη σου για τον πολιτικό πολιτισμό;

Όντως είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε προεκλογική διαδικασία και είμαι προσηλωμένη σε αυτό που πήρα απόφαση να κάνω. Διαβάζω πάρα πολύ, περισσότερο από ό,τι έκανα πριν την υποψηφιότητά μου. Αναπόφευκτα, κάποια στιγμή σε μια προεκλογική θα ανεβούν οι τόνοι με τους ανθυποψηφίους πράγμα που προσπαθώ να αποφεύγω. Δεν έχω καμία προσωπική διαμάχη με κανέναν από τους ανθυποψηφίους μου και δεν πήρα προσωπικά καμία επίθεση που δέχτηκα. Ακόμα και σχόλια που με μειώνουν ως άνθρωπο, επιστήμονα και ως γυναίκα που διαβάζω στα κοινωνικά δίκτυα τα προσπερνώ. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους και εγώ συνεχίζω τη δική μου δουλειά και στόχο που είναι να ζήσουμε σε μια καλύτερη πατρίδα.

 

Δεν είναι για τις καρέκλες

 

Με ποια κριτήρια θα ήθελες οι ψηφοφόροι να επιλέξουν τους 56 βουλευτές;

Αυτές οι εκλογές δεν είναι για να επιβιώσουν κόμματα, δεν είναι για τις καρέκλες, δεν είναι για τα συμφέροντα του καθενός, δεν είναι για τις φιλίες, ούτε για τους συγγενείς, ούτε για τους γείτονες. Σε αυτές τις εκλογές σώζουμε την Κύπρο από τα χέρια όσων την εκμεταλλεύτηκαν για να πλουτίσουν και να περάσουν νομοθεσίες οι οποίες στόχευαν στην ικανοποίηση προσωπικών ή άλλων συμφερόντων που δεν σχετίζονται με την πατρίδα μας. Το κύριο μέλημά μας είναι να προστατέψουμε το 1,2 δις που θα μπει στην οικονομία της χώρας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας μέσα σε όλη αυτήν την ταλαιπωρία, τις απώλειες της υγείας μας, των αγαπημένων μας, των δουλειών μας, τη φτώχεια μας για να ορθοποδήσουμε. Θα πρέπει τα χρήματα να επενδυθούν στη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης με επενδύσεις σε όλους τους τομείς: στην παιδεία, στην έρευνα, στην ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την οικοδομική βιομηχανία και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών. Φοβάμαι ότι τα συμφέροντα αυτών που μας κυβερνούν μαζί και των άλλων ΠΕΠ θα τινάξουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας στον αέρα, γι’ αυτό και χρειάζεται σοβαρή αλλαγή των δυναμικών αλλά και των ανθρώπων που θα μπουν στη Βουλή. Θα ήθελα τα κριτήρια των ψηφοφόρων να ήταν οι γνώσεις, η μόρφωση των υποψηφίων, οι ικανότητές τους να διαβάζουν και να κατανοούν τις συνέπειες μιας νομοθεσίας, να μπορούν να διαμορφώσουν νομοθεσίες, να αποδεικνύεται η αξιοπιστία τους μέσα από τις δράσεις τους στα κοινά και το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες τους απαιτώντας από υπουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους να λογοδοτούν.

 

Η πολιτική στην Κύπρο είναι κατεξοχήν ανδροκρατούμενη, μια γυναίκα βουλεύτρια θα έχει την ίδια πυγμή και αντιμετώπιση με τους άλλους συναδέλφους της;

Οι χώρες που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την πανδημία έχουν γυναίκες πρωθυπουργούς ή Προέδρους, οπόταν δεν θεωρώ ότι οι γυναίκες πολιτικοί έχουν λιγότερη πυγμή. Ίσα-ίσα οι γυναίκες στην ηγεσία έχουν ένα χαρακτηριστικό που δεν έχουν οι άντρες ηγέτες. Οι γυναίκες συνδυάζουν τη στρατηγική και το όραμά τους παράλληλα με το να μπαίνουν στα παπούτσια των συμπολιτών τους, κατανοώντας τι αισθάνονται, έχουν δηλαδή, ενσυναίσθηση. Στην κυπριακή Βουλή όντως απουσιάζει ο σεβασμός στο πρόσωπο των βουλευτριών. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό θα μπορούσε να εξαλειφθεί αν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες έφτιαχναν εντός της Βουλής μια ασπίδα σεβασμού και αλληλεγγύης. Οι πολιτικοί οφείλουν να είναι πρότυπα προς μίμηση και όχι πρότυπα προς αποφυγή όπως έχουν καταντήσει πλέον. Δεν είναι τυχαίο που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και το κράτος. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στην κατάχρηση εξουσίας από τα ΠΕΠ, τη διαφθορά καθώς και στις συμπεριφορές που παρατηρεί κανείς εντός Βουλής.

 

Είμαι κατά της κατοχής

 

Οι θέσεις σου και οι αγώνες σου ως ενεργού πολίτη για το Κυπριακό ήταν όπως φάνηκε το θέμα για το οποίο συζητήθηκε περισσότερο η υποψηφιότητά σου με τους Οικολόγους. Ποια είναι η δική σου αποτίμηση για την 5μερή;

Οι θέσεις μου είναι οι ίδιες που έχω εδώ και χρόνια στον δημόσιο διάλογο και δεν μου ζητήθηκε από κανέναν να μετακινηθώ. Από την άλλη, θεωρώ ότι το Κίνημα Οικολόγων δεν έχει αγκυλώσεις ούτε επικεντρώνεται στην ονοματολογία της λύσης, φτάνει να διασφαλίζονται όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να απομακρύνονται τα τουρκικά στρατεύματα, οι εγγυήσεις και να υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα όσον αφορά την 5μερή, αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι το 2017 στον Κραν Μοντανά δεν είδα έναν ΠτΔ τόσο ένθερμο υποστηρικτή και θιασώτη της ΔΔΟ όταν είχε απέναντί του έναν πραγματικά ένθερμο υποστηρικτή της ΔΔΟ, τον Ακιντζί. Τώρα που θεωρεί δεδομένη την απόρριψη της ΔΔΟ από τον Τατάρ ξαφνικά λάτρεψε τη ΔΔΟ. Δυστυχώς, για τον τόπο, η αξιοπιστία του Νίκου Αναστασιάδη είναι στο ναδίρ. Με τις παλινωδίες του και τη στροφή που επιχείρησε, για μια περίοδο, στα δύο κράτη έβλαψε ανεπανόρθωτα τον τόπο. Πάλι καλά που ο Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ και ο Γκουτέρες έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης δύο κρατών. Αυτό για εμένα ήταν ίσως η μοναδική ανακούφιση.

 

Όλοι οι υποψήφιοι και τα κόμματα αναφέρονται στην αλλαγή. Τι σημαίνει αλλαγή για εσένα;

Στην Κύπρο έχουν χάσει πλέον οι λέξεις το νόημά τους. Μιλά για αλλαγή ο ΔΗΣΥ που κυβερνά για οκτώ χρόνια τον τόπο και έχει εξευτελίσει την πατρίδα μας διεθνώς με τα απανωτά σκάνδαλα διαφθοράς. Μιλά για αλλαγή το ΑΚΕΛ που φιλοδοξεί να καταλάβει την εξουσία χωρίς να έχει ακόμη μια συγκροτημένη και ρεαλιστική πρόταση για την οικονομία, που αρνείται ακόμη να προβεί σε αυτοκριτική για τα λάθη της διακυβέρνησής του και τα απανωτά κρούσματα διαφθοράς και στον δικό του χώρο. Το πιο εξωφρενικό, μιλά για καθαρή Αλλαγή το ΔΗΚΟ, το κόμμα που θεσμοποίησε το ρουσφέτι και τη διαφθορά σε αυτήν τη χώρα.

Αλλαγή για εμένα σημαίνει αποδυνάμωση των διεφθαρμένων κομμάτων εντός της Βουλής και απομάκρυνση ανθρώπων που εξυπηρετούν κόμματα, συμφέροντα και το «εγώ» τους. Αλλαγή θα επέλθει μόνο αν ενισχυθούν οι δυνάμεις που υπηρετούν τις ανάγκες της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας και όχι τα συμφέροντα των ολίγων, που δεν προτάσσουν τα προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα υπεράνω των συμφερόντων του τόπου. Αλλαγή για εμένα είναι η ουσιαστική ενίσχυση των Οικολόγων.

 

Πού θα σε βρει η επόμενη μέρα των εκλογών;

Αναλόγως του τι θα αποφασίσει ο κόσμος! Αν εκλεγώ, θα είμαι μαζί με τον κόσμο μέσα στη Βουλή, γιατί δεν παύω να είμαι μια πολίτης που μπαίνω στην πολιτική. Αν δεν εκλεγώ θα είμαι με τον κόσμο έξω από τη Βουλή, να συνεχίσω να αγωνίζομαι για μια καλύτερη πατρίδα και για το μέλλον που δικαιούνται τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές.

 

 

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.