POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Συνέντευξη Χρ. Νικήτα («Αμμόχωστος για την Κύπρο») στον «Π»: Θα είμαστε παρόντες στη νέα Βουλή 

Τα καθαρά χέρια, οι ήσυχες συνειδήσεις, οι νέες και διαφορετικές ιδέες, οι ξεκάθαρες θέσεις στο Κυπριακό και στο θέμα της Αμμοχώστου, η προσήλωση στην επανένωση της πατρίδας μας, η δίψα για μια σύγχρονη και προοδευτική κοινωνία και η συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά της πολλών γυναικών και νέων επιστημόνων είναι μερικά από τα «όπλα» με τα οποία ρίχνεται στη μάχη των βουλευτικών εκλογών η «νεοφώτιστη» Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο», με τα μηνύματα που λαμβάνονται από τους πολίτες, όπως λέει σε συνέντευξή του στον «Π» ο εκ των επικεφαλής της Πρωτοβουλίας κ. Χριστάκης Νικήτα, να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για την παρουσία της στη νέα Βουλή. Απαντώντας δε στο «επιχείρημα» της χαμένης ψήφου, ο κ. Νικήτα επισημαίνει ότι αυτό «ρίχνεται από όσους νιώθουν απειλή» και τονίζει ότι «δεν υπάρχει χαμένη ψήφος», αλλά «ψήφος που δίνω σε κάτι νέο που με εκφράζει», αλλιώς θα μείνουμε με το κατεστημένο σε αυτόν τον τόπο και θα συνεχίσουμε σε αυτό το αδιέξοδο.

 

Είσαστε μία από τις πολλές ομάδες πολιτών που κατέρχονται σε αυτές τις εκλογές διεκδικώντας είσοδο στη νέα Βουλή. Ποιο είναι το νέο και διαφορετικό που εσείς φέρνετε και πιστεύετε ότι είναι αρκετό για να σας εμπιστευτεί ο ψηφοφόρος.

Σαν Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο» φέρνουμε μαζί μας πολλές νέες και διαφορετικές ιδέες. Είμαστε ένα σύνολο ανθρώπων που δεν είμαστε πολιτικοί αλλά έχουμε πολιτική δράση με την αρχαιοελληνική έννοια. Είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες δηλαδή, ανησυχούμε για τον τόπο μας και με αυτά που συμβαίνουν και θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια να καταστούμε μια σύγχρονη κοινωνία σε μια επανενωμένη πατρίδα. Έχουμε ήσυχες συνειδήσεις και καθαρά χέρια. Έχουμε προοδευτικές και φρέσκες προτάσεις για όλα τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Είμαστε περήφανοι που οι μισές μας υποψήφιες είναι γυναίκες με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο σε συμμετοχή γυναικών κόμμα. Είμαστε ένα κόμμα που οι θέσεις μας διαμορφώθηκαν από νέους επιστήμονες που έχουμε στις τάξεις μας απαντώντας στην πρόκλησή μας «Σε ποια Κύπρο θα θέλετε να μεγαλώσετε εσείς και η οικογένειές σας». Μερικοί από αυτούς τους νέους είναι και υποψήφιοί μας. Καλούμε τον Κύπριο ψηφοφόρο να δείξει εμπιστοσύνη σε ανθρώπους με πολιτιστικό, επιστημονικό και κοινωνικό έργο που έχουν όρεξη και διάθεση να εργαστούν γι’ αυτόν τον τόπο.

 

Θα αντέξετε;

 

Κορμός και βάση του «Αμμόχωστος για την Κύπρο» είναι Αμμοχωστιανοί που αποφάσισαν να αντιδράσουν στη διαχρονική εγκατάλειψη και προδοσία της πόλης από το πολιτικό κατεστημένο του τόπου αλλά και στη συνεχιζόμενη μη επίλυση του Κυπριακού. Αυτό σας φέρνει αναπόφευκτα σε αντιπαράθεση με ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς. Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να αντέξετε σε μια τέτοια πίεση; Και ποιες οι εκτιμήσεις σας για την έως τώρα απήχηση της Πρωτοβουλίας ανάμεσα στους ψηφοφόρους;

Είναι φυσικό οι κομματικοί μηχανισμοί να θέλουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά της και να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τυχόν απώλειες που δεν έχουν. Εμείς δεν ερχόμαστε με κανέναν σε αντιπαράθεση. Εμείς καταθέτουμε προτάσεις και τις θέτουμε ενώπιον του λαού για να τις κρίνει. Ναι, υπάρχει πίεση αλλά εμείς νιώθουμε αποφασισμένοι να πετύχουμε, κι αυτή η δύναμη έρχεται από τα μηνύματα που παίρνουμε μέχρι τώρα από τον κόσμο.

 

Οι μέχρι τώρα πάντως δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να είναι και πολύ εφικτός ο στόχος της εισόδου στη νέα Βουλή και ήδη από κάποιους άρχισε να προβάλλεται και το «επιχείρημα» της χαμένης ψήφου. Θεωρείτε ότι στο λίγο διάστημα που απομένει μπορείτε να αλλάξετε αυτήν την «εικόνα»;

Ο κύριος αντίπαλός της είναι ο χρόνος. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε τον χρόνο να κάνουμε έντονα γνωστή την παρουσία της αλλά ούτε και την οικονομική ευχέρεια για να το πράξουμε. Βέβαια είναι και η φιλοσοφία της να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα με τηλεοπτικές διαφημίσεις, πινακίδες στους δρόμους και φυλλάδια. Δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά οι νέοι της που έχουμε σε όλο τον κόσμο που την υποστηρίζουν κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που της ταιριάζει και σαν εκσυγχρονιστικό κίνημα. Ξέρετε, έχουμε νέους επιστήμονες σε Νέα Υόρκη, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα που πίστεψαν σε αυτήν την Πρωτοβουλία και δουλεύουν πολύ σκληρά σε εθελοντική βάση για να πετύχουμε. Είμαστε ίσως το μόνο κόμμα που δεν εργοδοτεί και δεν πληρώνει κανέναν σε αυτήν την προσπάθεια. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε γιατί το θέλουμε και το πιστεύουμε. Το επιχείρημα της χαμένης ψήφου «ρίχνεται» από όσους νιώθουν απειλή και αυτό την ικανοποιεί γιατί σημαίνει πως την υπολογίζουν. Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος. Υπάρχει η ψήφος που δίνω σε κάτι νέο που με εκφράζει, αλλιώς θα μείνουμε με το κατεστημένο σε αυτόν τον τόπο και θα συνεχίσουμε σε αυτό το αδιέξοδο. Ναι, της απομένει λίγος καιρός και θα ρίξουμε όλο το βάρος στις προσωπικές επαφές που θα κάνει ο καθένας από εμάς μαζί με κάποια υποτυπώδη επικοινωνία που κάνουμε διακριτικά για να κάνουμε γνωστή την παρουσία της αλλά και για να επικοινωνήσουμε τις θέσεις της. Θεωρούμε ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

 

Στο Κυπριακό

 

Είσαστε μια Πρωτοβουλία με ξεκάθαρη θέση υπέρ της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της Κύπρου. Μετά και τα πιο πρόσφατα γεγονότα (εκλογή Τατάρ, άνοιγμα τμήματος της Αμμοχώστου, αποτυχία της πενταμερούς της Γενεύης), υπάρχουν ακόμα περιθώρια και δυνατότητες για να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού και την επιστροφή της Αμμοχώστου; Kαι τι προτείνετε για να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση;

Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά και δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο με την εκλογή του Τατάρ. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε τον Μουσταφά Ακιντζί όπως θα έπρεπε και τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Για ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες σαν κυπριακή πλευρά. Να μιλάμε επιτέλους σαν επίσημή ελληνοκυπριακή πλευρά σωστά και ξεκάθαρα. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να αντιληφθούμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών κατά γράμμα αλλά και όσα μας έχουν πει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να βρούμε τρόπο να βγούμε από το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και που δυστυχώς φέρουμε μεγάλη ευθύνη σαν ελληνοκυπριακή πλευρά γι’ αυτό.

 

Πού και πότε, κατά την άποψή σας, έγιναν τα μεγαλύτερα και πιο οδυνηρά λάθη στο θέμα της Αμμοχώστου. Και επίσης, δεν θεωρείτε ότι ακόμα και οι ίδιοι οι Αμμοχωστιανοί έχουν ευθύνες για εδώ που φθάσαμε; Να υπενθυμίσω μόνο την ψήφο των Αμμοχωστιανών στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

Αναμφισβήτητα η πιο κραυγαλέα και μοναδική ευκαιρία για την Αμμόχωστο και για την επίλυση του Κυπριακού ήταν η απόρριψη του αγγλοαμερικανοκαναδικού σχεδίου λύσης της 10ης Νοεμβρίου 1978. Έκτοτε οι Αμερικανοί δεν επανήλθαν ποτέ με δική τους πρωτοβουλία για συνολική λύση του Κυπριακού. Ακολούθησαν το Μίνι Πακέτο του 1981, ο χάρτης Γκόπι του ίδιου χρόνου, τα ενοποιημένα έγγραφα Perez de Cuellar του Απριλίου του 1986, η Δέσμη Ιδεών Γκάλι του 1992 και το σχέδιο Ανάν του 2004.

Τι ευθύνες μπορεί να έχουν οι Αμμοχωστιανοί για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αγωνιζόταν για τη απόρριψη του σχεδίου και την άρνησή του να διαπραγματευτεί για έναν έντιμο συμβιβασμό; Οι Αμμοχωστιανοί έχουν ευθύνη γιατί για χρόνια εμπιστεύτηκαν τους λάθος ηγέτες μέχρι πρόσφατα.

 

Κάποιοι λένε ότι είσαστε μια μονοθεματική κίνηση (Κυπριακό – Αμμόχωστος), με κάποιες μεμονωμένες παρεμβάσεις σε θέματα κυρίως της τρέχουσας επικαιρότητας και ότι δεν έχετε συγκεκριμένο και σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα. Στην κλασική κλίμακα Άκρα Δεξιά – Άκρα Αριστερά, πού κατατάσσετε εσείς την πλατφόρμα σας;

Δεν είμαστε μια μονοθεματική κίνηση ούτε ασχολούμαστε μόνο με την Αμμόχωστο. Κάθε άλλο. Κατ’ αρχάς λαμβάνουμε μέρος στις εκλογές με παγκύπριο ψηφοδέλτιο. Αν επισκεφτεί κάποιος την ιστοσελίδα μας (www.famagustaforcyprus.com) θα δει ότι έχουμε θέσεις για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Εκτός από το Κυπριακό έχουμε θέσεις για την οικονομία, την παιδεία, το περιβάλλον, την υγεία, την κοινωνία και τη διαφάνεια. Θέσεις ξεκάθαρες χωρίς γενικολογίες και μισόλογα. Θέσεις που προβάλλουν ένα σύγχρονο κόμμα που απαντά στις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Το Κυπριακό σίγουρα είναι αυτό που μας απασχολεί πολύ, όπως άλλωστε και τον τόπο μας.

Η Πρωτοβουλία μας έχει τους πυλώνες της πολιτικής της που είναι η επανένωση της πατρίδας μας με τη λύση του Κυπριακού, με βάση τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, την πάταξη της διαφθοράς, ευφάνταστες προτάσεις για την οικονομία, την κοσμική παιδεία, την πράσινη ανάπτυξη, την κοινωνία, με εμπεριστατωμένες και επιστημονικά καταρτισμένες αναλύσεις.

Αν τα πιο πάνω δεν συνιστούν ένα σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, τότε τι είναι; Δεν κατατάσσουμε την Πρωτοβουλία σε καμία κλασική κλίμακα του παλαιοκομματισμού με τις παθογένειες του παρελθόντος. Εμείς κατατάσσουμε την Πρωτοβουλία σαν μια νέα δύναμη που βλέπει και βαδίζει μπροστά, προς το μέλλον.

Θα παραμείνουμε

 

Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε είσοδο στη Βουλή, η Πρωτοβουλία θα συνεχίσει να υπάρχει ή θα έχει την τύχη άλλων πολιτικών εγχειρημάτων που δεν άντεξαν σε ανάλογες συνθήκες;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έχουμε παρουσία στη νέα Βουλή. Αυτά τα μηνύματα έρχονται σε εμάς. Όπως κι αν εξελιχθούν όμως τα πράγματα η «Αμμόχωστος για την Κύπρο» ήρθε για να μείνει και για να αγωνιστεί για τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει.

 

Αχιλλέας Δημητριάδης για Άντρη Ελευθερίου: Ο Γ. Εισαγγελέας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αστική δίωξη (ηχητικό)

 

Συνέντευξη Νίκου Τορναρίτη (ΔΗΣΥ) στον «Π»: «Ομοσπονδία ή διχοτόμηση το δίλημμα»

 

Συνέντευξη Στ. Στεφάνου (ΑΚΕΛ) στον «Π»: «Είμαστε προ της οριστικής διχοτόμησης»

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.