POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Συνενώσεις Λάρνακας: Δεν μίλησαν με ΥΠΕΣ, αλλά με Αβέρωφ και ΝικόλαΗ ισχυρή εντύπωση που σχημάτισαν ο δήμαρχος Αραδίππου και οι κοινοτάρχες Τρούλων και Κελιών ότι οι τοπικές τους αρχές θα συνενώνονταν μεταξύ τους, αλλά επίσης με την Ορόκλινη ή και τα Λιβάδια, προήλθε όχι από διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά μέσα από επαφές που είχαν από κοινού ή μεμονωμένα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, άλλους αξιωματούχους και κομματικά στελέχη. Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι ούτε ο δήμαρχος Αραδίππου, ούτε οι κοινοτάρχες των εμπλεκόμενων κοινοτήτων είχαν συναντήσεις με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον τέως υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, για το θέμα των συνενώσεων. Όπως ήδη έγραψε ο «Πολίτης», σε κανένα σημείο της τεχνοοικονομικής μελέτης του Χαράλαμπου Κουταλάκη δεν προτείνεται η συνένωση Αραδίππου – Λιβαδιών ή η συνένωση της Αραδίππου με άλλη τοπική αρχή, πλην της Αθηένου και εναλλακτικά του μητροπολιτικού Δήμου Λάρνακας, Λιβαδιών, Δρομολαξιάς – Μενεού.

Η πληροφόρηση του «Πολίτη» ότι πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον μία συνάντηση των προαναφερθέντων τοπικών αρχόντων με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ προέρχεται από δύο κοινοτάρχες: Τον κοινοτάρχη Τρούλων Σπύρο Πάμπουλου και τον κοινοτάρχη Ορόκλινης Νεόφυτο Φακοντή. Ο κ. Πάμπουλου ανέφερε στον «Πολίτη» ότι «όλα όσα λέει ο δήμαρχος Αραδίππου είναι σωστά». Δηλαδή, έγιναν επαφές για συνένωση της Αραδίππου με τους Τρούλους και τα Κελιά και μετά από αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων συμφωνήθηκε να ζητηθεί αυτή η συνένωση. Ο ίδιος είπε ότι στη συνένωση θα περιλαμβάνονταν τα Λιβάδια, ίσως και η Ορόκλινη. Σε ερώτησή μας αν όντως τους δόθηκε η εντύπωση ότι αυτή η συνένωση θα ανακοινωνόταν από τον υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Πάμπουλος απάντησε «ναι». Πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος Αραδίππου και οι επηρεαζόμενοι κοινοτάρχες, περιλαμβανομένου του ιδίου, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και συζήτησαν αυτή τη συνένωση. Έγιναν, είπε, και άλλες επαφές του κ. Ευαγγελίδη με «αξιωματούχους της κυβέρνησης και κομματικά στελέχη» και τους δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα γινόταν η συνένωση που διεκδικούσαν, αλλά τελικά ο υπουργός ανακοίνωσε άλλη απόφαση. Σε ερώτηση του «Π» αν συναντήθηκαν για το ίδιο θέμα και με τον τότε υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Πάμπουλου απάντησε αρνητικά.

  • Ο κοινοτάρχης Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής ανέφερε στον «Πολίτη» ότι τον Σεπτέμβριο κλήθηκε εσπευσμένα από τον δήμαρχο Αραδίππου σε βραδινή σύσκεψη στους Τρούλους, παρουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου. Συμμετείχε μεν στη σύσκεψη, στην οποία παρίσταντο και άλλοι κοινοτάρχες, αλλά όταν αντιλήφθηκε ότι το θέμα της συζήτησης ήταν η συνένωση Αραδίππου – Τρούλων – Κελιών και Ορόκλινης (ενδεχομένως και Λιβαδιών) διαχώρισε με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση του. Μετά από μερικές μέρες, είπε ο κ. Φακοντής, ο κ. Ευαγγελίδης τον κάλεσε να πάνε αυθημερόν, μαζί με τους ενδιαφερόμενους κοινοτάρχες, σε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, η οποία είχε διευθετηθεί. Ο κ. Φακοντής είπε ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση και λίγες μέρες αργότερα το κοινοτικό συμβούλιο Ορόκλινης αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει επίσημα, όπως και έκανε, τη συνένωση με τον μητροπολιτικό Δήμο Λάρνακας. Ο ίδιος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητούν συνένωση με Αραδίππου.

ΑΚΕΛ Αραδίππου

Χθες, η δημοτική ομάδα ΑΚΕΛ Αραδίππου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τονίζει ότι «ως δημοτικοί σύμβουλοι ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης για τις επαφές και ενέργειες που έκανε και προτίθεται να κάνει ο δήμαρχος. Δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα της μεταρρύθμισης σε συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου και ούτε ως δημοτικό συμβούλιο επεξεργαστήκαμε τα όποια σενάρια ακούστηκαν». Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ προσθέτει ότι «με τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι ο δήμαρχος είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, με τον δήμαρχο Λιβαδιών και τους κοινοτάρχες Κελιών και Τρούλλων και ‘συναποφάσισαν’ να προκρίνουν το σενάριο συνένωσής τους σε νέο δήμο. Ο δήμαρχος Αραδίππου δεν ένιωσε την ανάγκη να διαβουλευτεί με το δημοτικό του συμβούλιο πριν προβεί σε αυτές τις ενέργειες, ούτε καν να ενημερώσει, τόσο πριν όσο και μετά, για το αποτέλεσμά τους». Όπως προαναφέραμε, οι πληροφορίες από το ΥΠΕΣ αναφέρουν ότι δεν έγιναν προσωπικές ή τηλεφωνικές επαφές του κ. Ευαγγελίδη με τον τέως υπουργό για το συγκεκριμένο θέμα, παρότι άλλες τοπικές αρχές ζήτησαν και κατέθεσαν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τη δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ, «διπλά εκτεθειμένος είναι ο κ. Ευαγγελίδης αφού στη συνέλευση της Ένωσης Δήμων ψήφισε να γίνουν υποχρεωτικές συνενώσεις, αφαιρώντας έτσι το δικαίωμα κρίσης από τους δημότες. Θέση του ΑΚΕΛ είναι να αποφασίσουν οι δημότες σε δημοψήφισμα για την εξέλιξη της τοπική τους αρχής».

ΑΚΕΛ Λιβαδιών

Ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική ομάδα ΑΚΕΛ Λιβαδιών, η οποία διαψεύδει τη θέση Ευαγγελίδη ότι υπάρχει τα τελευταία επτάμισι χρόνια συμπλεγματοποίηση Αραδίππου – Λιβαδιών. Το μόνο που υπάρχει, αναφέρεται, είναι η αγορά από τον Δήμο Λιβαδιών υπηρεσιών δημοτικού γραμματέα, πολιτικού μηχανικού, ταμία και τεχνικού από τον Δήμο Αραδίππου, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Η ομάδα του ΑΚΕΛ τονίζει ότι ουδέποτε τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων συζήτησαν θέμα συνένωσης και προσθέτει ότι «οι δηλώσεις του δήμαρχου Αραδίππου φανερώνουν το παρασκήνιο που έγινε και συνεχίζει να γίνεται ερήμην των δημοτικών συμβουλίων».

  • Σήμερα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στην Αραδίππου για να συζητηθεί η πρόταση του ΥΠΕΣ, με συμμετοχή του δημάρχου και των κοινοταρχών Τρούλων και Κελιών. Δεν είναι σαφές αν θα συμμετάσχει και ο δήμαρχος Λιβαδιών, που ευνοεί (μαζί με δύο συμβούλους του ΔΗΣΥ) συνένωση με Αραδίππου, παρά την πλειοψηφική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για συνένωση με Λάρνακα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.