Φόρμα αναζήτησης

Συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων: 14 συν 3 πανίσχυρες τοπικές κυβερνήσεις

Η συνένωση του Στροβόλου με τους αστικούς δήμους της Λευκωσίας, η συνένωση τριών δήμων στην ελεύθερη Αμμόχωστο με το… ανεπιθύμητο Παραλίμνι, η συνένωση και της Αραδίππου με τη Λάρνακα μετά από έναν εμφύλιο στον ΔΗΣΥ, η συνένωση της Γεροσκήπου με την Πάφο (για την οποία αντιδρούσαν έντονα οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων και το ΔΗΚΟ σε κεντρικό επίπεδο) και η συνένωση του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού με τρεις γειτονικές κοινότητες και όχι με τη Λάρνακα, όπως προέβλεπε η τεχνοοικονομική μελέτη, ήταν οι προτάσεις που προκάλεσαν αίσθηση από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Η αίσθηση δεν προκλήθηκε γιατί οι προτάσεις του υπουργού δεν στηρίζονται σε λογική βάση ή σε εισηγήσεις της τεχνοοικονομικής μελέτης, αλλά είτε γιατί λήφθηκαν παρά τις εντονότατες πιέσεις για διαφορετικές επιλογές, είτε γιατί οι συγκλίνουσες πληροφορίες από διάφορες πλευρές μιλούσαν μέχρι και τις τελευταίες μέρες για διαφορετικές προτάσεις. Είναι προφανές ότι το ράβε-ξήλωνε για τη διαμόρφωση των προτάσεων συνεχίστηκε μέχρι τέλους και υπήρξαν όντως αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

Για αλλαγές την υστάτη με πολιτικά κίνητρα φωνάζει η Αραδίππου (ηχητικό)

Ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε χθες ότι όλες οι προτάσεις διαμορφώθηκαν με βάση αντικειμενικά κριτήρια και απέρριψε κάθε υπόνοια για ικανοποίηση κομματικών σκοπιμοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, είναι αναντίλεκτο ότι υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις από όλα τα μεγάλα κόμματα, οι περισσότερες από στελέχη του ΔΗΣΥ, οι οποίες μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αλληλοσυγκρουόμενες, λόγω των διαφορετικών τοπικών συμφερόντων που επιδίωκαν να ικανοποιηθούν μέσω των συνενώσεων.

Πάντως, με εξαίρεση τον Στρόβολο, το Τσέρι και τη Δρομολαξιά-Μενεού, οι υπόλοιπες προτάσεις του υπουργού δεν προκάλεσαν έκπληξη, καθώς η διαμόρφωσή τους είχε διαφανεί εδώ και μέρες ή και εβδομάδες. Για τον Στρόβολο εκφράστηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έντονες αντιδράσεις για τη συνένωση του Στροβόλου με τη Λευκωσία από το στέλεχος του ΔΗΚΟ Χρίστο Τσίγκη, ο οποίος είχε διεκδικήσει τη δημαρχία Στροβόλου το 2016 και πρωτοστάτησε πρόσφατα για την κίνηση Στρόβολος 2020, η οποία είχε εκδώσει ανακοίνωση εναντίον της συνένωσης με τη Λευκωσία και επιφυλάχθηκε για άλλες κινητοποιήσεις.

45+5 κοινότητες

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, 45 κοινότητες συγχωνεύονται με δήμους για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες μάζες για την εύρυθμη λειτουργία τους υπό το νέο καθεστώς. Άλλες πέντε κοινότητες στην ελεύθερη Αμμόχωστο συνενώνονται μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός νέου αγροτικού δήμου. Αν και αρχικά είχε λεχθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι στόχος ήταν η δημιουργία 15 δήμων «το πολύ» (από τους 30 που λειτουργούν σήμερα) τελικά η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 17 δήμων. Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του χαιρέτησε τη δραστική μείωση δήμων, αλλά επιφυλάχθηκε για τη θέση του επί των άλλων πτυχών της μεταρρύθμισης.

Σε γενικές γραμμές, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επέλεξε να υιοθετήσει με κάποιες αποκλίσεις τα κριτήρια και τις προτάσεις που περιλαμβάνονταν στην τεχνοοικονομική μελέτη που ετοιμάστηκε από τον εξωτερικό σύμβουλο Χαράλαμπο Κουταλάκη και δεν υποχώρησε στις έντονες πιέσεις που δεχόταν μέχρι την τελευταία στιγμή από τοπικές αρχές και κόμματα για διαφορετικές αποφάσεις, κυρίως σε σχέση με τις συνενώσεις στη Λάρνακα, την Πάφο και την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Χριστοφίδης: Να γίνουν δημοψηφίσματα για τις συνενώσεις

Οι καυτές αποφάσεις

  • Οι μακρές και έντονες πιέσεις από τον Δήμο Αραδίππου και μερίδα στελεχών του ΔΗΣΥ για διατήρηση του εν λόγω δήμου αυτόνομου και συνένωσής του με τα Λιβάδια και την Ορόκλινη δεν έφεραν αποτέλεσμα. Επιλέγοντας το εναλλακτικό σενάριο που πρότεινε η τεχνοοικονομική μελέτη, ο υπουργός Εσωτερικών προτείνει τη συνένωση της Αραδίππου με τη Λάρνακα, τα Λιβάδια και την Ορόκλινη, η οποία δεν περιλαμβανόταν στις προτάσεις της μελέτης, αλλά προέκυψε μετά από ομόφωνη επιθυμία του κοινοτικού της συμβουλίου. Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η δημιουργία ξεχωριστού δήμου από τον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού και τις κοινότητες Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου. Η μελέτη προέβλεπε τη συνένωση της Δρομολαξιάς-Μενεού με τη Λάρνακα, ώστε το ενιαίο παραλιακό μέτωπο του νέου Δήμου Λάρνακας να επεκταθεί και δυτικά και αυτό το σενάριο θεωρείτο βέβαιο μέχρι και πριν μερικές μέρες. Υπέρ της συνένωσης με τη Λάρνακα είχε ταχθεί και το δημοτικό συμβούλιο Δρομολαξιάς-Μενεού, παρότι υπήρχαν στον δήμο και απόψεις υπέρ της συνένωσης με γειτονικές κοινότητες. Μεσολάβησε αρχές της περασμένης εβδομάδας ανακοίνωση της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, η οποία εν ολίγοις τασσόταν εναντίον της συνένωσης με τη Δρομολαξιά-Μενεού, νοουμένου ότι θα γινόταν η συνένωση με Αραδίππου, Λιβάδια και Ορόκλινη. Τελικά, αποφασίστηκε ο Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού να συστήσει ξεχωριστό νέο δήμο με Κίτι, Περβόλια και Τερσεφάνου.
  • Στην Πάφο, ο υπουργός Εσωτερικών και οι συνεργάτες του άντεξαν μέχρι τέλους στις πιέσεις της Γεροσκήπου και της Πέγειας, αλλά και των κομμάτων (ιδιαίτερα από το ΔΗΚΟ, σε ό,τι αφορά τη Γεροσκήπου) και υλοποίησε το βασικό σενάριο που προτάθηκε μέσα από την τεχνοοικονομική μελέτη: Η Γεροσκήπου θα συνενωθεί και τυπικά με την Πάφο (προστέθηκαν και οι κοινότητες Τίμη, Αχέλεια, Κονιά), ενώ η Πέγεια θα συνενωθεί με τις μεγάλες γειτονικές κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Χλώρακας και Κισσόνεργας. Η τύχη του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς (συνένωση με γειτονικές κοινότητες) ήταν προδιαγεγραμμένη προ πολλού.
  • Σε ό,τι αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο, η προχθεσινή απόφαση για υπουργοποίηση του δημάρχου Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσου είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Επισημοποιήθηκε χθες ότι παρά τους φόβους τους για απορρόφηση από το Παραλίμνι, οι τρεις μικρότεροι δήμοι της περιοχής θα συνενωθούν με τον μεγάλο και ισχυρό της περιοχής, με την ονομασία Αγία Νάπα – Πρωταράς, ίσως για να χρυσωθεί το χάπι για τους κατοίκους Αγίας Νάπας. Υιοθετείται έτσι το βασικό σενάριο της μελέτης που ήθελε τη συνένωση των τεσσάρων δήμων σε ένα, για τη δημιουργία ενός μάλλον τουριστικού δήμου, με πολύ καλές οικονομικές προοπτικές. Διασφαλίζεται και σε αυτή την περίπτωση η δημιουργία ενός ενιαίου και πολύ μεγάλου παραλιακού μετώπου, από τον Κάππαρη μέχρι την παραλιακή περιοχή Σωτήρας και η εφαρμογή ενιαίας πολιτικής στα θέματα τουρισμού στην ισχυρότερη ίσως τουριστική περιοχή της Κύπρου. Ωστόσο, η επιλογή του υπουργού Εσωτερικών αφήνει πολλούς δυσαρεστημένους. Η συνένωση όμως των τεσσάρων δήμων και η δημιουργία ενός νέου, με πληθυσμό γύρω στις 30 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους (εκ των οποίων περίπου οι 15 στο Παραλίμνι), μειώνει εκ των πραγμάτων τον ρόλο και την επιρροή που θα μπορεί να έχει το Παραλίμνι στο νέο σχήμα.

Χωρίς εκπλήξεις η Λεμεσός, νέα ανατροπή για Στρόβολο

Σε προηγούμενα ρεπορτάζ είχαμε επισημάνει ότι οι συνενώσεις στη Λευκωσία και τη Λεμεσό είχαν λίγο-πολύ κλειδώσει εδώ και αρκετές μέρες. Η Λεμεσός μάλιστα από ένα σημείο και μετά εξελίχθηκε στην πιο βολική επαρχία για το Υπουργείο Εσωτερικών (κάτι που επισήμανε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στη χθεσινή του ομιλία και ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές), αφού οι συνενώσεις ανταποκρίνονται πιο ευδιάκριτα στις γεωγραφικές, πληθυσμιακές και οικονομικοκοινωνικές πραγματικότητες.

Ωστόσο, κάποια έκπληξη προκάλεσε η τελική απόφαση να συνενωθεί ο Δήμος Στροβόλου με τους αστικούς Δήμους Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου και Έγκωμης, παρότι τις τελευταίες μέρες όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν προς τη συνένωση με τη Λευκωσία μόνο της Ακρόπολης και τμήματος της Δασούπολης και συνένωση του υπόλοιπου Στροβόλου με τη Λακατάμια και του Τσερίου με τα Λατσιά και το Γέρι. Τελικά η Λακατάμια ενώνεται μόνο με το Τσέρι και μεταξύ τους τα Λατσιά και το Γέρι.

Στη Λευκωσία, οι προτάσεις της τεχνοοικονομικής μελέτης διαφοροποιήθηκαν μερικώς, μετά την κίνηση ματ των πέντε κοινοτήτων της νοτιοανατολικής Λευκωσίας να ζητήσουν συνένωση με τον Δήμο Ιδαλίου. Νοουμένου ότι κρίθηκε πως έτσι διασφαλίζονται οι κρίσιμες μάζες για έναν βιώσιμο δήμο, ο Δήμος Ιδαλίου απέφυγε τη συνένωσή του με τα Λατσιά και το Γέρι, όπως προέβλεπε η μελέτη, και θα συνενωθεί με την Αλάμπρα, τη Νήσου, το Πέρα Χωριό, την Ποταμιά και τα Λύμπια. Υπάρχει μάλιστα προοπτική μελλοντικά να συνενωθεί και με την Αγία Βαρβάρα, ίσως και με τον Λυθροδόντα, κάτι που δεν απέκλεισε ο υπουργός. Η δημιουργία αυτού του δήμου προκάλεσε κάποιες μουρμούρες στον ΔΗΣΥ, καθώς θεωρούν ότι δημιουργείται μια «μαγιά» για επικράτηση της Αριστεράς στο νέο σχήμα.

Νικολαΐδης: Ισορροπημένη η πρόταση για μεταρρύθμιση της ΤΑ

Στη Λεμεσό διαφοροποιήθηκε μερικώς το βασικό σενάριο της μελέτης, το οποίο προέβλεπε και τη συνένωση του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και της κοινότητας Π. Πολεμιδιών με τη Λεμεσό και τη Μέσα Γειτονιά. Η επιμονή των Πολεμιδιών να συνεχίσουν ως αυτόνομος δήμος, καθώς διαθέτουν την κρίσιμη μάζα πληθυσμού, σε συνδυασμό με τις πιέσεις στελεχών του ΑΚΕΛ προς αυτή την κατεύθυνση και κάποιες ανησυχίες ότι σε διαφορετική περίπτωση ο νέος Δήμος Λεμεσού θα καθίστατο τεράστιος και δυσλειτουργικός για τα κυπριακά δεδομένα οδήγησαν στην απόφαση τα Πολεμίδια να διατηρηθούν ως δήμος. Ο υπουργός ανέφερε ωστόσο ότι δεν θα ενοχλούσε την κυβέρνηση μια απόφαση (της Βουλής προφανώς) για συνένωση και των Πολεμιδιών με τον νέο Δήμο Λεμεσού.

Στα ανατολικά της Λεμεσού συνενώνονται οι Δήμοι Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου με τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Ακρούντας, Φοινικαριών και Αρμενοχωρίου. Δυτικά, ο Δήμος Ύψωνα συνενώνεται με τις κοινότητες Ασώματου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Καντού και Επισκοπής.

Αλλαγές ναι, όχι καταστρατήγηση της ουσίας

Μετά τη μακροσκελή ομιλία του, με την οποία αιτιολόγησε μία προς μία τις προτάσεις του για τους νέους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η Βουλή διαφοροποιήσει δραστικά τις προταθείσες συνενώσεις, σε βαθμό που να ανατραπεί το ισοζύγιο που θέλησε να δημιουργήσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι η Βουλή έχει τον τελευταίο λόγο και μπορεί να προβεί σε κάποιες αλλαγές. Άλλωστε ο ίδιος στη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι στην περίπτωση των Πολεμιδιών θα μπορούσε η Βουλή να λάβει απόφαση για συνένωσή τους με τη Λεμεσό (όπως ήταν το βασικό σενάριο της μελέτης), κάτι που θα γινόταν αποδεκτό από την κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο είπε ότι για την περίπτωση του Δήμου Στροβόλου θα ήταν καλύτερη η προοπτική συνένωσης με τη Λευκωσία μόνο κάποιων περιοχών τού εν λόγω δήμου και οι υπόλοιπες περιοχές να συνενωθούν με τον Δήμο Λακατάμιας-Τσερίου, αφήνοντας και πάλι την ευχέρεια στη Βουλή να πάρει την απόφαση.

Όμως, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αν με ενδεχόμενες αποφάσεις της Βουλής καταστρατηγηθεί η ουσία της μεταρρύθμισης και των συνενώσεων, για παράδειγμα οι εξοικονομήσεις από τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας (μεγαλύτεροι δήμοι), τότε «θα έχουμε ένσταση και υπάρχουν νομικά ερείσματα για να αντιδράσουμε». Είναι προφανές ότι ο υπουργός αναφέρεται στο δικαίωμα του Προέδρου να αναπέμψει ή και να αναφέρει τον νόμο για τη μεταρρύθμιση αν κριθεί ότι οι αλλαγές που θα επιφέρει η Βουλή ανατρέπουν τον πυρήνα του σχεδιασμού.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών εκλογών (είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021), ο κ. Πετρίδης είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει αναβολή των εκλογών, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μεταβατική περίοδο μετάβασης στο καθεστώς της μεταρρύθμισης, με 17 δήμους αντί 30. Αν η πρόταση της κυβέρνησης κριθεί συνταγματικά συμβατή και εγκριθεί από τη Βουλή, οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν το 2024, μαζί με τις ευρωβουλευτικές εκλογές.

Αναφερόμενος στο νέο καθεστώς που δημιουργείται με τη συνένωση 30 δήμων και 50 κοινοτήτων και τη δημιουργία 17 δήμων, ο υπουργός είπε ότι αν η πρόταση εγκριθεί από τη Βουλή, το 83% περίπου του πληθυσμού της χώρας θα ζει σε δημαρχούμενες περιοχές (περίπου 700.000, έναντι 600.000 σήμερα), έναντι 71% που ζει σήμερα σε δήμους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.