Φόρμα αναζήτησης

Συνεννοήσεις για επανέναρξη αντιρρυπαντικών έργων σε μονάδες της ΑΗΚ

Σε επικοινωνία με τους εξωτερικούς εργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται κατόπιν προσφορών βρίσκεται η ΑΗΚ, με στόχο να διευθετηθεί πότε θα ξαναπιάσουν δουλειά για την εγκατάσταση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στις μονάδες 1, 2 και 3 στο Βασιλικό, ώστε να λειτουργούν με τα αναγκαία συστήματα απονίτρωσης και αποθείωσης, αλλά και με δυνατότητες καύσης φυσικού αερίου.

Οι εργασίες για την εγκατάσταση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας διακόπηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα πολυμελή συνεργεία των εργολάβων (περίπου 200 άτομα) αναχώρησαν από την Κύπρο και η επιστροφή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πέραν των περιορισμών που ισχύουν στην Κύπρο αναφορικά με τις πτήσεις, ανάλογοι περιορισμοί υπάρχουν και στις χώρες που διαμένει το προσωπικό.

Προηγείται η 1

Εκ των πραγμάτων, η ΑΗΚ θα δώσει προτεραιότητα στην αναβάθμιση της μονάδας 1 (130 μεγαβάτ), η οποία είναι η μόνη από τις τρεις που δεν είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση, αφού ξηλώθηκε για την εγκατάσταση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και οι εργασίες έμειναν στη μέση λόγω της ανατροπής που έφερε η πανδημία.

Όπως μας είπαν από την ΑΗΚ, από τις αρχές Μαΐου ξεκίνησαν στη μονάδα 1 κάποιες εργασίες Κύπριοι εργολάβοι. Με τους εξωτερικούς εργολάβους που ανέλαβαν την απονίτρωση και την αποθείωση, η ΑΗΚ βρίσκεται σε επικοινωνία ώστε να διευθετηθεί η επιστροφή στην Κύπρο των συνεργείων τους, τα μέλη των οποίων διαμένουν σε διάφορες χώρες και απαιτούνται αρκετές διαδικασίες. Όπως μας αναφέρθηκε, πιθανό να κριθεί αναγκαίο να γίνουν από μέρους της ΑΗΚ κάποιες παραστάσεις προς τις κυπριακές αρχές για να διευκολυνθεί, αν είναι δυνατό, η διευθέτηση πτήσεων για μεταφορά των υπαλλήλων στην Κύπρο και να επαναρχίσουν το συντομότερο οι εργασίες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε όλες οι αναβαθμίσεις στη μονάδα 1 να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να είναι πιο ομαλή στη συνέχεια η απόσυρση των μονάδων 2 και 3 για τις δικές τους αναβαθμίσεις.

Τα συμβόλαια για την αποθείωση στις μονάδες 1 και 2 εξασφάλισε ο ίδιος εργολάβος, ενώ για την αποθείωση ο εργολάβος για τη μονάδα 3 είναι άλλος. Για την απονίτρωση επιλέγηκε ο ίδιος εργολάβος και για τις τρεις μονάδες.

Τα προβλήματα

Ο «Π» έγραψε σε προηγούμενα ρεπορτάζ ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των τριών μονάδων δεν εξελίχθηκε όπως είχε προγραμματίσει η ΑΗΚ, με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα στην αξιοποίηση των μονάδων κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο.

Επίσημη πληροφόρηση για τις ανατροπές προσφέρει το κείμενο της απόφασης της ΡΑΕΚ, τη Δευτέρα, για έκτακτα μέτρα για την αποτροπή ενεργειακής κρίσης. Μέσα από την ανάλυση από τη ΡΑΕΚ των δεδομένων που λήφθηκαν υπόψη για την απόφαση, προκύπτουν τα εξής:

Ενώ η ΑΗΚ είχε προγραμματίσει εργασίες για την εγκατάσταση μονάδας απονίτρωσης στη μονάδα 3, με παράδοση την 23η Δεκεμβρίου 2019, οι εργασίες παρουσίασαν σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα η πρώτη ανάφλεξη του λέβητα να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου 2020.

  • Η καθυστέρηση στη μονάδα 3 προκάλεσε καθυστέρηση και στην έναρξη εγκατάστασης συστήματος απονίτρωσης στη μονάδα 1, η οποία στη συνέχεια επηρεάστηκε και από την πανδημία και παραμένει ανενεργή.
  • Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω ανατροπών, αποφασίστηκε να μην παραδοθεί η μονάδα 2 στον εργολάβο για την εγκατάσταση συστήματος απονίτρωσης, υπό τον κίνδυνο να μην είναι έτοιμη ούτε αυτή για τις ανάγκες του καλοκαιριού.
  • Επιπλέον, τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο εργολάβος κατά την εγκατάσταση απονίτρωσης στη μονάδα 3 δεν επέτρεψαν την τοποθέτηση μόνιμου συστήματος και εξ ανάγκης τοποθετήθηκε προσωρινός μηχανισμός απονίτρωσης, ενώ παράλληλα η μονάδα λειτουργεί χωρίς τη μονάδα αποθείωσης για φόρτιση πέραν των 90MW (από τα 130 που είναι η μέγιστη δυνατότητα της). Η ΑΗΚ προγραμματίζει για τον Σεπτέμβριο την επανέναρξη των εργασιών στη μονάδα 3, ώστε να εγκατασταθεί μόνιμο σύστημα απονίτρωσης και να λειτουργήσει η μονάδα αποθείωσης.

Αποζημιώσεις;

Ρωτήσαμε κατά πόσον υπάρχει πρόθεση από την ΑΗΚ να απαιτήσει αποζημιώσεις από τον εργολάβο για την καθυστέρηση στην εγκατάσταση απονίτρωσης και μας απάντησαν ότι «η ΑΗΚ λαμβάνει όλα τα μέτρα για προστασία των συμφερόντων της, εφαρμόζοντας όλες τις πρόνοιες του συμβολαίου».

Μόνο 570MW από αέριο

Συνηθίσαμε να ακούμε και να γράφουμε ότι «οι μονάδες της ΑΗΚ είναι έτοιμες να καίνε φυσικό αέριο, αλλά φυσικό αέριο δεν υπάρχει». Στην πραγματικότητα, μόνο τρεις από τις πέντε μονάδες στο Βασιλικό μπορούν σήμερα να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο. Οι άλλες 12 μονάδες στη Δεκέλεια και τη Μονή, ούτε μπορούν σήμερα να αξιοποιήσουν φυσικό αέριο, ούτε προγραμματίζεται κάτι τέτοιο από την ΑΗΚ στο προσεχές μέλλον.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην τεχνική αναβάθμιση των ατμολεβήτων 1, 2 και 3 στο Βασιλικό, επηρέασαν και τη μετατροπή τους ώστε να μπορούν να καίνε και φυσικό αέριο εκτός από μαζούτ. Όπως μας είπαν χθες επισήμως από την ΑΗΚ, ολοκληρώθηκε μόνο η μετατροπή στη μονάδα 3 (130 μεγαβάτ), η οποία μπορεί πλέον να καίει φυσικό αέριο, όταν αυτό εισαχθεί. Οι μετατροπές στις μονάδες 1 και 2 έχουν αναβληθεί λόγω των καθυστερήσεων και της πανδημίας και θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, για να να μπορούν οι 3 ατμολέβητες να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα πρέπει να κατασκευαστεί και σύστημα διανομής του νέου καυσίμου στις εν λόγω μονάδες, κάτι που επίσης εκκρεμεί.

Οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου 4 και 5 (440 μεγαβάτ) είναι ήδη σε θέση να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο και είναι εγκατεστημένο και το σύστημα διανομής αερίου προς αυτές.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.