Φόρμα αναζήτησης

Συνεχίζεται το σίριαλ με κρατική επιχορήγηση ιερέων – Αύξηση επιδότησης στην Εκκλησία και ΓεΣΥ

Τα σέβη της στην Εκκλησία, και δη στην Αρχιεπισκοπή, συνεχίζει να υποβάλλει η κυβέρνηση, η οποία έρχεται να αναθεωρήσει σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το 2015 και σκοπούσε στην επικαιροποίηση της περιβόητης συμφωνίας του 1971 μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, την οποία είχε ουσιαστικά διαβουλευθεί ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον εαυτό του. Συμφωνία που προνοούσε την επιχορήγηση της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου που λειτουργεί στην ύπαιθρο έναντι της μεταβίβασης στο κράτος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αγροτικής κτημοσύνης, ανερχόμενης σε περίπου 15.000 στρέμματα. Το δεύτερο σκέλος της μεταβίβασης ακόμη εκκρεμεί.

Η νέα εξέλιξη στο σίριαλ που πάει πίσω, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, προκύπτει από το γεγονός ότι μετά από τρία χρόνια που σκονιζόταν σε συρτάρι της Επ. Οικονομικών, το νομοσχέδιο του 2015 εμφανίστηκε στην ατζέντα της για συνέχιση της συζήτησης την ερχόμενη Δευτέρα. Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο εξετάστηκε και οδηγήθηκε στην ολομέλεια για ψήφιση τον Μάρτιο του 2016 και ακολούθως τον Απρίλιο του ίδιου έτους, ωστόσο η ψήφιση αναβλήθηκε. Όπως θα αναβληθεί, όπως πληροφορείται ο «Π», και η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα, καθότι το προαναφερθέν νομοσχέδιο θα αποσυρθεί για να κατατεθεί νέο το οποίο έχει ήδη ετοιμάσει το ΥΠΟΙΚ, έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας και εκκρεμεί η έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο για να αντικαταστήσει στη Βουλή αυτό του 2015.

Τι αλλάζουν

Το νομοσχέδιο του 2015, που επικύρωνε τα όσα είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ Εκκλησίας και κράτους, καθόριζε τον αριθμό των επιδοτούμενων ιερέων σε 700 μέχρι την 31/12/ 2025, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό 674,82 ευρώ, που συνεπάγεται ελάχιστη ετήσια δαπάνη 6,14 εκατ. ευρώ. Αυτό που αλλάζει, και προκαλεί εκ νέου, είναι ότι στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η επιδότηση πολύ περισσότερων ιερέων, με μηνιαίο ποσό 681,86 ευρώ (λόγω τιμάριθμού η μικρή αύξηση), που επί της ουσίας συνεπάγεται αύξηση της κρατικής χορηγίας προς την Εκκλησία.

Σημειώνεται πως η επιδότηση μέχρι σήμερα παραχωρείται σε κάθε ιερέα ξεχωριστά από το Γενικό Λογιστήριο, πλην ανεξέλεγκτα, αφού οι δικαιούχοι καθορίζονται από την Εκκλησία και δεν ελέγχεται αν εργοδοτούνται στην «ύπαιθρο». Με το νομοσχέδιο του 2015, και με αυτό που αναμένεται να το αντικαταστήσει, διατηρείται η πρόνοια που θέλει το ποσό της χορηγίας να καταβάλλεται ως συνολικό ποσό στον Φορέα Μισθοδοσίας της Ιεράς Συνόδου και η Εκκλησία της Κύπρου να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη μισθοδοσία των ιερέων, σύμφωνα με τις δικές της, εσωτερικές διαδικασίες.

Αύξηση επιδότησης στην Εκκλησία και ΓεΣΥ

Όπως πληροφορείται ο «Π», με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, ο προβλεπόμενος αριθμός επιδοτούμενων ιερέων από 700 που είχε κλειδώσει το 2015 αυξάνεται σε 760 μέχρι το 2020, 800 μέχρι το 2021, και 850 μέχρι το 2025. Γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της ετήσιας δαπάνης για αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα πάντως με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 κονδύλι 6,8 εκατ. ευρώ (6,75 εκατ. ευρώ το 2018) προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες για την κρατική αρωγή των ιερέων υπαίθρου. Σύμφωνα και πάλι με τον προϋπολογισμό, το κονδύλι αυτό καταγράφει σταθερή αύξηση 200 χιλ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Το 2020 θα ανέλθει στα 7 εκατ. και το 2021 στα 7,2 εκατ. ευρώ. Πλην όμως, ο προϋπολογισμός του 2019 και το μεσοπρόθεσμο πλάνο του ΥΠΟΙΚ για αυτό το κονδύλι δεν είχε προβλέψει τα όσα προνοεί το νέο νομοσχέδιο που συνεπάγεται πρόσθετη αύξηση της προαναφερθείσας. Κυβερνητική πηγή μας υπέδειξε ότι η αύξηση των επιδοτούμενων ιερέων, που στην ουσία συνεπάγεται αυξημένη επιχορήγηση προς την Εκκλησία, σχετίζεται άμεσα με την υποχρέωσή της ως εργοδότης να συνεισφέρει για το ΓεΣΥ…

Στο μεταξύ η ισχύουσα συμφωνία του 1971 προνοούσε την επιχορήγηση της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου που λειτουργεί στην ύπαιθρο. Ως ύπαιθρος, με τα τότε δεδομένα, ορίζονταν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν εκτός των τειχών των πόλεων, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα δήμοι όπως του Στροβόλου, της Αγλαντζιάς, των Λατσιών, της Λακατάμιας και της Μέσα Γειτονιάς, για σκοπούς επιδότησης, να θεωρούνται ύπαιθρος… Τον επανακαθορισμό της υπαίθρου και τη διακοπή της αρωγής σε νέους κληρικούς επιχείρησε η κυβέρνηση Χριστόφια το 2012 εν μέσω οικονομικής κρίσης, ωστόσο η απόφαση ανετράπη από την κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013, όπως ανετράπη και η μείωση κατά 15% της κρατικής αρωγής που είχε επιχειρηθεί μέσω του προϋπολογισμού του 2013.

Περιμένουν το Κτηματολόγιο

Με το νομοσχέδιο του 2015, που δεν ψηφίστηκε ποτέ, προβλεπόταν πως η εκκλησιαστική γη που παραχωρήθηκε στη Δημοκρατία το 1971 θα μεταβιβαστεί όποτε το κράτος το ζητήσει. Με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, αρχές Ιανουαρίου φέτος, ενέκρινε τη μεταβίβαση της εκκλησιαστικής γης η οποία βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τούτο εξουσιοδότησε τον ΥΠΕΣ να δώσει οδηγίες στον διευθυντή του Τμ. Κτηματολογίου όπως, σε συνεργασία με τη γενική λογίστρια και την Εκκλησία της Κύπρου, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για υλοποίηση τής πιο πάνω απόφασης. Όπως πληροφορείται ωστόσο ο «Π», μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό να γίνει η μεταβίβαση λόγω διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν και καλείται να ξεδιαλύνει το Τμήμα Κτηματολογίου.

Σημειώνεται πως η μεταβίβαση αφορά 15 χιλιάδες στρέμματα εκκλησιαστικής γης. Το μεγαλύτερο μέρος (περίπου το 73%) αυτής της ακίνητης περιουσίας όμως βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές και ως εκ τούτου μόνο το 27% που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές θα έχει, για την ώρα, πραγματική αξία για το κράτος. Σύμφωνα με εκτίμηση του Κτηματολογίου, η αξία της εκκλησιαστικής γης που παραχωρήθηκε στην κυβέρνηση και βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές, σε τιμές του 2010 ανέρχεται στα 81,27 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη αξία της γης που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές, σε τιμές του 2009 -στη βάση της αγοραίας αξίας για σκοπούς του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών- εκτιμήθηκε στα 125 εκατ. ευρώ.