Φόρμα αναζήτησης

Συνάντηση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος με τον Μουσταφά Ακιντζί

Μια ευρεία αντιπροσωπεία της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης –Ενωμένη Κύπρος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας κ.Μουσταφά Ακκιντζή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Αντιπροσωπεία αντάλλαξε απόψεις με τον Ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας για την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού προβλήματος, επαναβεβαιώνοτας την υποστήριξη της στο στόχο για επανένωση της Κύπρου. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την υποστήριξη της στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ των Ηγετών μέχρι το Κρανς Μοντάνα. Επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη για μια λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.  Στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ελπίδα να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών επί των Όρων Αναφοράς, που σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα ανοίξουν το δρόμο για επανέναρξη των Διακοινοτικών Συνομιλιών και για τη λύση.

Το μήνυμα το οποίο διαβιβάστηκε από την Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης –Ενωμένη Κύπρος στον Ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας κ.Μουσταφά Ακκιντζή είναι το εξής:

Είναι βαθιά η ανησυχία μας για το αδιέξοδο στη διαδικασία των συνομιλιών, που υπάρχει από τη Διεθνή Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα, και που έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο. Η απουσία προόδου για περισσότερα από δύο χρόνια, απειλεί να καταστήσει βαθύτερο το διαχωρισμό, να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να επιβάλει νέα τετελεσμένα σε σχέση με τις διαδικασίες για εξαγωγή φυσικού αερίου και την πόλη της Αμμοχώστου.

Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι και ανήσυχοι για το ότι, στο Κρανς Μοντάνα, οι δύο πλευρές ήταν σχεδόν έτοιμες να προβούν στο τελευταίο βήμα προς το στόχο για μια στρατηγική Συμφωνία για μόνιμη Λύση, αλλά απέτυχαν να αξιοποιήσουν το Πλαίσιο που  προτάθηκε από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες. Δυστυχώς, έχουν περάσει δύο χρόνια, χωρίς καμία πρόοδο, με απώλεια χρόνου και ενέργειας σε βάρος του Κυπριακού λαού.

Οι δύο ηγέτες, ο κ.Αναστασιάδης και ο κ.Ακιντζής θα συναντηθούν με το ΓΓ του ΟΗΕ κ.Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τα δύο μέρη να καταβάλουν τις αναγκαίες προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τουλάχιστο στους Όρους Αναφοράς, για να είναι δυνατή άμεσα επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Εμείς, ως Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, επιθυμούμε να επαναβεβαιώσουμε ότι παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξη της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση της πολιτικής ισότητας, ως της μόνης βιώσιμης λύσης που θα επανενώσει τον Τόπο μας και θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό μέλλον για τις μελλοντικές γενιές. Οποιοσδήποτε συμφωνημένος διακανονισμός, μπορεί να είναι βιώσιμος, μόνο αν βασίζεται στην ισχυρή δέσμευση του λαού της Κύπρου να τον καταστήσει λειτουργικό, και υπογραμμίζουμε ότι, οι συμβιβασμοί στους οποίους χρειάζεται να προβούμε,  είναι μικρότερης σημασίας από την ειρήνη και ευημερία που θα έλθει με την επανένωση.

Σε αυτή τη βάση συνεχίζουμε να απαιτούμε τα πιο κάτω:

  1. Οι δύο Ηγέτες να αποδεχθούν, χωρίς καμία προϋπόθεση, να εργαστούν με το Πλαίσιο, όπως το έχει προτείνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, και να δώσουν καθαρές προτάσεις και επί των έξι κυρίως θεμάτων του, οι οποίες μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα και να οδηγήσουν σε μια Συμφωνία.
  2. Να γίνει εποικοδομητική χρήση της προτεινόμενης νέας Συνθήκης  Εφαρμογής της Λύσης ως μια βιώσιμη  επιλογή για να γεφυρωθεί το χάσμα των ζητημάτων που αφορούν τις  Εγγυήσεις και την Ασφάλεια.
  3. Να γίνουν σεβαστές από όλους, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, σε όλα τα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης της προόδου  που επιτεύχθηκε μέχρι την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί  στα ζητήματα που αφορούν  την πολιτική ισότητα και των συγκλίσεων που έχουν ήδη καταγραφεί στα ζητήματα της εκ περιτροπής προεδρίας, της σταθμισμένης διασταυρούμενης ψήφου  και της μίας θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Σεβαστή θα πρέπει επίσης  να γίνει  η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο εδαφικό με την κατάθεση χαρτών.
  4. Να γίνει σεβαστή η κρίσιμης σημασίας σύγκλιση του 1:4 για τις πολιτογραφήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουμε ότι: 

  1. Είναι ουσιαστικής σημασίας η άμεση και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των Διακοινοτικών Συνομιλιών και η σύγκλιση της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, για να εκτονωθεί η παρούσα κρίση επί του θέματος των Υδρογονανθράκων, του θέματος της Αμμοχώστου και άλλων ζητημάτων.
  2. Θα πρέπει να τερματιστούν οι μονομερείς δραστηριότητες της Τουρκίας γύρω από την Κύπρο και εντός της ΑΟΖ της, οι οποίες είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
  3. Εν όψει  της επανέναρξης της διαδικασίας των συνομιλιών, θα πρέπει να γίνει σεβαστό, το δικαίωμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη – και τους τεχνοκράτες συμβούλους του στο θέμα που αυτός δυνατόν να ορίσει- να ενημερώνεται κατάλληλα και εμπιστευτικά για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα έργα  ανάπτυξης των οικοπέδων φυσικού αερίου της Κύπρου. Η ανάπτυξη των αποθεμάτων αερίου σε συνθήκες προόδου προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη με την προοπτική όλοι οι Κύπριοι να απολαμβάνουν τα οφέλη σε μια επανενωμένη πατρίδα.
  4. Θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο και θα πρέπει να δημιουργηθούν, ως θέμα προτεραιότητας, κατάλληλες διακοινοτικές τεχνικές επιτροπές, κάτω από την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις εντός και εκτός Κύπρου θεωρούμε ότι:

  1. Οι δύο Ηγέτες, κ.Αναστασιάδη και κ.Ακιντζιή  , αποφασιστικά και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση ή  υπεκφυγή, να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να επαναφέρουν  τη διαδικασία των συνομιλιών στη σωστή πορεία  επίτευξης Λύσης, προτού το παρόν αδιέξοδο και η συνεχιζόμενη  κρίση χειροτερεύσει και εκτροχιαστεί. Να καλέσουμε ταυτόχρονα όλα τα μέρη να αποφεύγουν την καλλιέργεια κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης αλλά αντίθετα να εμπλακούν ενεργά σε δράσεις που αναπτύσσουν τη κουλτούρα ειρήνης.
  2. Με σταθερό στόχο την επίτευξη συμφωνίας για λύση, επανένωση και ειρήνη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ακούραστα μέχρι ο σκοπός μας να επιτευχθεί

Bi-communal Peace Initiative-United Cyprus

Δικοινοτική Πρωτοβουλία ΕιρήνηςΕνωμένη Κύπρος

Birleşik Kıbrıs – İki Toplumlu Barış İnisiyatifi

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.