POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Συμβάσεις ΟΑΥ με κλινικάρχες: Υψηλού κινδύνου για διαφθοράΑδιαφανή κρίνει ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για τη σύναψη συμβάσεων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε σχέση με τη β’ φάση του ΓεΣΥ. «Εμπερικλείει όλα τα στοιχεία που μπορούν να τη χαρακτηρίσουν υψηλού κινδύνου για διαφθορά» αναφέρει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η αναφορά αυτή δεν υποδηλοί ότι έχουμε οποιαδήποτε ένδειξη ή υποψία για την ύπαρξη κρουσμάτων διαφθοράς».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέστειλε χθες επείγουσα επιστολή στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου με θέμα «Συμβάσεις ΟΑΥ με νοσηλευτήρια για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ», στην οποία αναφέρονται τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε.

Στην επιστολή του ο κ. Μιχαηλίδης διατυπώνει έντονο προβληματισμό σε σχέση με τον ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι επιτρεπτό να παραλείπει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να εισπράττει, όπως δικαιούται, έσοδα από τον ΟΑΥ με σκοπό να διευκολύνει τα οικονομικά του οργανισμού, αυξάνοντας το ποσό που θα κληθεί να του παραχωρήσει το κράτος από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Καταπιάνεται την ίδια ώρα με τις καταχρήσεις που καταγράφει το σύστημα, θεωρώντας τες «απαράδεκτες από κάθε άποψη».

Εκφράζει παράλληλα ανησυχία για τη συνεχή προβολή του επιχειρήματος ότι δήθεν οι καταχρήσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ επειδή υπάρχει η πρόνοια περί σφαιρικού προϋπολογισμού. Σημειώνει δε ότι το πρόβλημα παραμένει, επικαλούμενος στοιχεία από τον ΟΑΥ για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019.

Ειδικότερα, για τη σύμβαση που συνήψε ο ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει ότι η διαπραγμάτευση για την αμοιβή των νοσηλευτηρίων έγινε μυστικά, δεν ακολουθήθηκε η σχετική νομοθεσία και οι αμοιβές των νοσηλευτηρίων παραμένουν κρυφές, σε αντίθεση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον καθορισμό της αμοιβής των προσωπικών και των ειδικών γιατρών για την οποία υπήρχε πλήρης διαφάνεια. «Οι πολίτες του κράτους οι οποίοι συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς ο ΟΑΥ αξιοποιεί τα χρήματά τους», υποδεικνύει ο κ. Μιχαηλίδης.

Κάνει, επίσης, λόγο για αβεβαιότητα της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ. Ενδεικτικά, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει: «Στις 37 συμβάσεις που υπογράφηκαν από τον ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια περιλαμβάνονται ρήτρες αναπροσαρμογής των τιμών μονάδας, καθώς και του συνολικού αριθμού μονάδων σε ετήσια βάση οι οποίες δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη πρόνοια του νόμου, που είναι ο σφαιρικός προϋπολογισμός. Οι πρόνοιες αυτές αφήνουν ανοικτό πεδίο συνεχούς διαπραγμάτευσης του ΟΑΥ με τα νοσηλευτήρια, κάτι που αυξάνει την αβεβαιότητα βιωσιμότητας του ΓεΣΥ».

Στην επιστολή του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται ακόμη σε ευνοϊκή μεταχείριση που είχαν δύο νοσηλευτήρια ως προς συγκεκριμένη πρόνοια για τον τρόπο χειρισμού αύξησης του όγκου εργασίας τους, που συμπεριλήφθηκε μόνο στις συμβάσεις με αυτά τα δύο.

Αντίθετες με τον νόμο

Επισημαίνει περαιτέρω ότι οι 37 συμβάσεις που υπογράφηκαν από τον ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κάνουν αναφορά σε γιατρούς του νοσηλευτηρίου οι οποίοι δεν συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Επίσης, το άρθρο 9 του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ ΟΑΥ – Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων αναφέρει ότι σε περίπτωση που κάποιος γιατρός δεν παρέχει υπηρεσίες εντός του ΓεΣΥ ενώ το νοσηλευτήριο το οποίο στεγάζεται έχει συμβληθεί με το σύστημα, τότε ο γιατρός συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω του συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου, απλώς οι υπηρεσίες του θα θεωρούνται εκτός ΓεΣΥ και δεν θα αποζημιώνονται από το σύστημα. Η ρήτρα αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, περιλήφθηκε σε μία εκ των 37 συμβάσεων, στην οποία αναφέρεται ότι για περίοδο που δεν ξεπερνά τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία ισχύος της σύμβασης, ο πάροχος δύναται να λειτουργεί πτέρυγα στην οποία να παρέχονται υπηρεσίες υγείας από μη εγγεγραμμένους και ή / συμβεβλημένους γιατρούς στο ΓεΣΥ. Ο ελεγκτής θεωρεί ότι οι πιο πάνω πρόνοιες συγκρούονται με τον περί του ΓεΣΥ Νόμο που προβλέπει ότι τα νοσηλευτήρια δεν επιτρέπεται να αμείβονται από δικαιούχους για υπηρεσίες φροντίδας υγείας που καλύπτονται από τον ΟΑΥ στο πλαίσιο του συστήματος, καθώς και ότι οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας (που περιλαμβάνουν και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη) παρέχονται μόνο από συμβεβλημένους με τον ΟΑΥ παρόχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας της επιλογής των δικαιούχων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.