Φόρμα αναζήτησης

Συμπληρώθηκε το παζλ των υποψηφιοτήτων για τις «εκλογές»

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μουσταφά Ακιντζί ολοκληρώνεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το παζλ των υποψηφιοτήτων στα κατεχόμενα για τις επικείμενες «εκλογές».

Ο κ. Ακιντζί επέλεξε να κινηθεί ηγετικά, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του σε φιέστα υπό τον τίτλο «βραδιά εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας», πιστός στην επιτυχημένη συνταγή της προηγούμενης εκστρατείας του, προβάλλοντας ως σήμα το ίδιο κλαδί ελιάς που είχε και το 2015 και εμφανιζόμενος ως πραγματικά ανεξάρτητος, αφού, όπως τόνισε, δεν πήρε το χρίσμα μέσω των συλλογικών οργάνων του κόμματος από το οποίο προέρχεται.

Αιχμή του δόρατος για τον Μουσταφά Ακιντζί είναι το Κυπριακό και η πιστή προσήλωσή του στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Η επικοινωνιακή στρατηγική του είναι καταφανώς επικεντρωμένη στο Κυπριακό, προτάσσοντας όσα ο ίδιος θεωρεί επιτυχίες για την τ/κ πλευρά, που είναι η πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, η οποία, όπως τόνισε κατά την ομιλία του στη φιέστα, πραγματοποιήθηκε με τη μορφή αυτή για πρώτη φορά μετά το 1960, αλλά και η επιμονή στο τραπέζι των συνομιλιών για το θέμα της πολιτικής ισότητας.

Στα δυνατά του σημεία στην επικοινωνιακή του στρατηγική προς τις «εκλογές» ο κ. Ακιντζί εντάσσει το αποτέλεσμα της συνάντησης του Βερολίνου και ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ αναμένει τα αποτελέσματα των «εκλογών» για να συγκαλέσει νέα σύνοδο για την Κύπρο, αφήνοντας να νοηθεί ότι μόνο εκείνος μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία από εκεί που έχει μείνει, ή και ότι τα ΗΕ θα ήθελαν να τον δουν να ηγείται ξανά της τ/κ κοινότητας.

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι

Τον ρόλο του Τ/Κ ηγέτη επιθυμούν να διαδραματίσουν, σύμφωνα με τις υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν, οι Μουσταφά Ακιντζί, Ερσίν Τατάρ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας), Τουφάν Ερχιουρμάν (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα), Κουντρέτ Όζερσαϊ (Κόμμα του Λαού – αν και κατέρχεται ως ανεξάρτητος), και Ερχάν Αρικλί (Κόμμα Εποίκων). Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος, προκαταβάλλοντας και την απόφασή του για το πώς θα καθοδηγήσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του, αφού ήδη ανακοίνωσε ότι θα καλέσει να κινηθούν κατά συνείδηση.

Στο ψηφοδέλτιο λοιπόν του πρώτου γύρου των «εκλογών» υπάρχουν δύο υποψήφιοι προερχόμενοι από την Αριστερά, οι κύριοι Μουσταφά Ακιντζί και Τουφάν Ερχιουρμάν, και τρεις υποψήφιοι προερχόμενοι από τη Δεξιά, οι κύριοι Ερσίν Τατάρ, Κουντρέτ Όζερσαϊ και Ερχάν Αρικλί.

Η έκκληση Έρογλου

Ο συνωστισμός και η πολυδιάσπαση, τόσο του δεξιού όσο και του αριστερού μετώπου, καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων για το αποτέλεσμα του Α’ γύρου των «εκλογών», αφού όσοι ήταν δυνατόν να είναι υποψήφιοι (πλην του Σερντάρ Ντενκτάς) βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο.

Παρ’ όλα αυτά, η Δεξιά εμφανίζεται περισσότερο ενωμένη σε επίπεδο βάσης, με πιο ξεκάθαρες προθέσεις από πλευράς ψηφοφόρων, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το κάθε κόμμα θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα το μερίδιο που του αναλογεί, με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και τον Ερσίν Τατάρ να έχει τη μερίδα του λέοντος.

Για τον Β’ γύρο, τα πράγματα στη Δεξιά δυσκολεύουν, με το μυστήριο να επικεντρώνεται στις προθέσεις του Κουντρέτ Όζερσααϊ, ο οποίος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει πέραν του Α’ γύρου.

Χωρίς να αμφισβητείται ο δεξιός προσανατολισμός του κ. Όζερσαϊ, αλλά και το γεγονός ότι χαίρει της εκτίμησης της Άγκυρας, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για το κατά πόσο θα δώσει ξεκάθαρη εντολή για στήριξη στον Β’ γύρο στον Ερσίν Τατάρ, ή και αν ακόμη το πράξει, είναι αμφίβολο αν οι ψηφοφόροι του θα ακολουθήσουν, αφού το Κόμμα του Λαού το προτιμούν και ψηφοφόροι του κεντρώου και πιο προοδευτικού χώρου.

Καθόλου άσχετο, θεωρείται το γεγονός ότι ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος χαίρει εκτίμησης ως ο συνεχιστής του Ραούφ Ντενκτάς, απηύθυνε δημόσια έκκληση προς όλα τα δεξιά κόμματα για στήριξη στον Β’ γύρο των «εκλογών» όποιου υποψήφιου του δεξιού τόξου πάρει το εισιτήριο.

Αριστερά στα μαχαίρια

Σε αντίθεση με τη Δεξιά, η Αριστερά εμφανίζεται σε επίπεδο βάσης διασπασμένη, με τους υποστηρικτές του Μουσταφά Ακιντζί και του Τουφάν Ερχιουρμάν να λογομαχούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αρθρογραφία και σε δημόσιες συζητήσεις για το ποιος είναι ο πιο φεντεραλιστής, ποιος είναι ο πιο ρεαλιστής και ποιος μπορεί να ηγηθεί χωρίς προβλήματα με την Τουρκία.

Οι υποστηρικτές και των δύο θεωρούν ότι οι υποψήφιοι που υποστηρίζουν έχουν φεντεραλιστικό προσανατολισμό, με τον Μουσταφά Ακιντζί να εμφανίζεται πιο πιστός από τον Τουφάν Ερχιουρμάν, και τον δεύτερο να εμφανίζεται πιο σύγχρονος και μεταρρυθμιστικός.

Οι κακές σχέσεις του Μουσταφά Ακιντζί με την Άγκυρα τού δίνουν προβάδισμα στη μερίδα εκείνη που στέκεται με πίστη υπέρ της αυθεντικής κυπριακής ταυτότητας, όμως οι πιο «ρεαλιστές» θεωρούν ότι με αυτό ως δεδομένο, η συνέχιση της «ΤΔΒΚ» σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση θα είναι προβληματική με τον Ακιντζί στο πηδάλιο. Οι δεύτεροι προτιμούν τον Τουφάν Ερχιουρμάν, του οποίου οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σαφώς καλύτερες από αυτές του Μουσταφά Ακιντζί. Μάλιστα, ο κ. Ερχιουρμάν δεν διστάζει να το αναφέρει δημόσια, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δεν πρέπει να διαταράσσονται.

Αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές Ακιντζί και Ερχιουρμάν προκαλεί και το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων, με τον Μουσταφά Ακιντζί να εμφανίζεται ως πιο παραχωρητικός -προκαλώντας διιστάμενες αντιδράσεις- και τον Τουφάν Ερχιουρμάν να κατηγορείται για συνειδητή προσπάθεια αποφυγής της όποιας συζήτησης επί του θέματος.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.