Φόρμα αναζήτησης

Συμφωνία για μεριδιο της ΑΗΚ -Θετική η κυβέρνηση

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν την Πέμπτη 12 Μαρτίου σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, ωστόσο οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα που προκαλούν την αντίδραση των εργαζομένων, ο διαμοιρασμός των καθαρών εσόδων της ΕΤΥΦΑ από την επαναεριοποίηση φυσικού αερίου, μεταξύ της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ, οδηγείται σε ρύθμιση με τρόπο που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Τελεσίδικη απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, ωστόσο φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, και ειδικότερα του Υπουργείου Οικονομικών, ο διαμοιρασμός των εσόδων να γίνεται με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται, πέραν της σταδιακής εξόφλησης των δανείων της ΕΤΥΦΑ, η απόσβεση της επένδυσης της ΑΗΚ.

Δεδομένης της ανεπίσημης συμφωνίας που έχει επέλθει μεταξύ της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ για να καταλήγουν τα καθαρά έσοδα της ΕΤΥΦΑ στην ΑΗΚ (μάλλον μέχρι να αποσβεστεί το κεφάλαιο των 43 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει ο οργανισμός για την κατασκευή των υποδομών επαναεριοποίησης στο Βασιλικό), το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να δώσει τη συγκατάθεσή του για επισημοποίηση της συμφωνίας.

Χθες οι συντεχνίες της ΑΗΚ, σε ανακοίνωσή τους, εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους «για τη συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ, στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη ΔΕΦΑ, η οποία είναι εναρμονισμένη με τις θέσεις των τεχνοκρατών και των συμβούλων της ΑΗΚ. Ποια η σκοπιμότητα όμως», διερωτούνται οι συντεχνίες, «της παρέμβασης του Υπουργείου Οικονομικών κατά τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο, τόσο την επένδυση της ΑΗΚ, όσο και την υλοποίηση και βιωσιμότητα του πιο πάνω έργου;»

  • Πηγή στο Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στον «Πολίτη» ότι οι ισχυρισμοί των συνδικαλιστών για παρέμβαση του υπουργείου εναντίον της υλοποίησης του έργου είναι αβάσιμοι.

Η θέση της ΡΑΕΚ

Όπως ξαναέγραψε ο «Πολίτης», η ΔΕΦΑ δεν θα συμμετάσχει στην ΕΤΥΦΑ -και κατ’ επέκταση στο μεγάλο έργο στο Βασιλικό- με δικά της χρήματα, αλλά θα κατέχει το 70% της εταιρείας, σε αντίθεση με την ΑΗΚ που θα καταβάλει 43 εκατ. και θα αποκτήσει το 30% των μετοχών. Σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕΚ, τα 101 εκατ. ευρώ που θα χορηγήσει γι’ αυτό τον σκοπό η ΕΕ, θα διατεθούν μεν για την κατασκευή της υποδομής φυσικού αερίου, αλλά δεν θα υπολογίζονται στο ανακτήσιμο κόστος της ΕΤΥΦΑ όταν η ρυθμιστική αρχή θα καθορίζει τον βαθμό απόδοσης κεφαλαίου, ώστε να είναι (απλώς) βιώσιμο, προς όφελος των καταναλωτών. Στα ανακτήσιμα έξοδα θα υπολογίζονται μόνο ο δανεισμός των 156 εκατ. ευρώ και τα 43 εκατ. που θα βάλει η ΑΗΚ, έτσι ώστε ο καταναλωτής φυσικού αερίου να μην επιβαρύνεται και για το κεφάλαιο που καλύφθηκε με χορηγία της ΕΕ. Συνεπώς, τα καθαρά έσοδα που θα επιτρέπει η ΡΑΕΚ από την επαναεριοποίηση θα είναι δυσανάλογα του πραγματικού κόστους των υποδομών (αφού αυτό θα καλυφθεί κατά 1/3 από την ΕΕ) και αυτός ήταν ο λόγος της αντίδρασης της ΑΗΚ στο ενδεχόμενο τα καθαρά έσοδα να μοιράζονται 70-30 μεταξύ της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν τα διευθυντικά στελέχη και οι τεχνοκράτες της ΑΗΚ, θα απέδιδε πενιχρά ποσά στην ΑΗΚ και θα έθετε σε αμφιβολία την απόσβεση της επένδυσής της, ή στην καλύτερη περίπτωση θα την καθυστερούσε πολύ.

Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν στον «Πολίτη» ότι μπορεί η απόσβεση της επένδυσης της ΑΗΚ να καθυστερήσει με βάση τη φόρμουλα 70-30 για το μέρισμα, ωστόσο δεν πρέπει να αγνοείται ότι η αξία της ΕΤΥΦΑ θα εκτοξευτεί μετά τη λειτουργία της επαναεριοποίησης και μαζί της θα εκτοξευτεί και η αξία του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΗΚ.

Εξελίξεις για οριστική διευθέτηση του θέματος αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Η δανειοδότηση

Η άρση της εκκρεμότητας με τους όρους συμμετοχής της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ θα επιτρέψει στη ΔΕΦΑ να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για άντληση δανεισμού ύψους 156 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων. Πληροφορούμαστε ότι η ΔΕΦΑ μελετά διάφορες προτάσεις για άντληση δανεισμού, παρότι εξακολουθεί να θεωρείται ως πιθανότερη επιλογή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το ξεκαθάρισμα ως προς τη δανειοδότηση και τη συμμετοχή της ΑΗΚ θα επιτρέψει στη ΔΕΦΑ, ενδεχομένως μέσα στον Απρίλιο, να ανάψει το πράσινο φως στην κοινοπραξία China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd και METRON S.A., σε συνεργασία με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd και Wilhelmsen Ship Management Limited, να βάλουν μπρος για τις κατασκευές. Βάσει του συμβολαίου, το έργο πρέπει να παραδοθεί σε δύο χρόνια από την έναρξη των εργασιών. Ο αρχικός στόχος για λειτουργία της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης τέλη του 2021 καθίσταται (και αυτός) ανέφικτος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.