Φόρμα αναζήτησης

Συμφωνία Αρχιεπισκοπής – Αχιλλέα Καϊμακλίου: Oικόπεδο το μισό γήπεδο

Την οικοπεδοποίηση μέρους του ιστορικού γηπέδου ποδοσφαίρου του Αχιλλέα Καϊμακλίου, το οποίο έπαψε να χρησιμοποιείται εδώ και μία δεκαετία, ίσως και περισσότερο, επιθυμεί η Αρχιεπισκοπή, η οποία ήλθε σε συμφωνία με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και αναζητά τρόπους αλλαγής χρήσης της γης.

Η συμφωνία, η οποία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των περιοίκων και μάλιστα έχουν καταχωρισθεί αγωγές κατά των εμπλεκομένων από κάτοικο της περιοχής, αφορά περίπου την οικοπεδοποίηση της μισής γης την οποία καταλαμβάνει το γήπεδο, ενώ με βάση τη συμφωνία η άλλη μισή θα παραμείνει με μακροχρόνια μίσθωση 99 ετών υπό τη δικαιοδοσία του σωματείου έναντι του συμβολικού ενοικίου του 1 ευρώ τον χρόνο. Το σωματείο του Αχιλλέα Καϊμακλίου έχει ήδη υποβάλει αίτηση στον Δήμο Λευκωσίας για έκδοση οικοδομικής άδειας για διαμόρφωση του εν λόγω τεμαχίου γης σε γήπεδα καλαθόσφαιρας, βόλεϊ, φούτσαλ και τένις, και μόλις αυτή εγκριθεί θα αναζητήσει τα κονδύλια για την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα έχει κόστος 200-300 χιλιάδες ευρώ.

Αποπληρωμή χρεών

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Εκκλησίας, η γη, η οποία μισθώθηκε στο σωματείο του Αχιλλέα από το 1960 περίπου, ανήκει στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου, η οποία επιθυμεί, μετά τον αποχαρακτηρισμό της από ζώνη «δημόσιες και άλλες αστικές χρήσεις» σε οικιστική ζώνη, να την πωλήσει σε ντιβέλοπερς και με τα έσοδα να αποπληρώσει τα χρέη από την ανέγερση του ναού του Αγίου Πολυδώρου, τα οποία φαίνεται να ανέρχονται στα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ.

Αλλοίωση της περιοχής

Οι αντιδράσεις εστιάζονται στο ότι η απόφαση του σωματείου, το οποίο πήρε την έγκριση – κατά πλειοψηφία – της γενικής συνέλευσης για να προχωρήσει, δεν έλαβε υπόψη το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ακόμα χρησιμοποιούν το χορταριασμένο γήπεδο για να περπατήσουν, για να ασκηθούν και για να πάρουν ανάσα από την καθημερινότητα. Θεωρούν ότι το διοικητικό συμβούλιο του Αχιλλέα, που ήλθε και στη συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή, δεν έλαβε υπόψη ούτε την ιστορικότητα του χώρου, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τους εθνικούς αγώνες της Κύπρου. Γίνεται λόγος επίσης για έναν μοναδικό αθλητικό χώρο ο οποίος γλύτωσε από την άτακτη δόμηση της περιοχής τα τελευταία χρόνια και που με τον διαχωρισμό των οικοπέδων θα υπάρξει οχληρία και ρύπανση. Υποστηρίζουν, θεωρώντας αδιανόητη την εν λόγω ανάπτυξη, ότι η ανέγερση πολυκατοικιών θα αλλοιώσει μία ευαίσθητη περιοχή, κάτι που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις, τόσο στο περιβάλλον όσο και στις ζωές των κατοίκων και των νέων παιδιών. Θα χαθεί, λένε, ένας μοναδικός χώρος που πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά προς βελτίωση του αθλητισμού και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Επικαλούνται επίσης τη νεολαία που έχει μεγάλη ανάγκη από χώρους και κίνητρα να στραφεί στον αθλητισμό, και πως εκείνο που χρειάζεται είναι αθλητικός χώρος για να τρέξουν και να αθληθούν μακριά από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όχι ακόμα μερικές πολυκατοικίες. Να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από το 2015, την ίδια δηλαδή περίοδο που συζητείτο και έγινε η συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκοπής και σωματείου, αλλά δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν τις εξελίξεις. Καταγγελία είχε γίνει και στην επίτροπο Διοικήσεως.

Στην αγωγή, που βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης, γίνεται επίκληση ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθεσιών για να αποδειχθεί ότι η συμφωνία μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και του δ .σ. του Αχιλλέα Καϊμακλίου δεν έχει νομική ισχύ και παραβιάζει, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και θεμελιωδών ελευθεριών.

Αλλαγή ζώνης

Ο λόγος που φαίνεται να επανέρχεται το ενδιαφέρον για το θέμα αυτό σήμερα, αποτελεί η προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής να βρει άλλον νόμιμο τρόπο για αλλαγή της ζώνης σε οικιστική χωρίς να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων και χωρίς να χρειάζεται να περιμένει μέχρι την επόμενη αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων που αναμένεται το 2021. Πληροφορίες μας επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια και υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν πιθανότητες να προχωρήσει.

Χωρίς την τροποποίηση της πολεοδομικής ζώνης, το βέβαιο είναι ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώληση των οκτώ οικοπέδων – ο πρόεδρος του δ.σ. του Αχιλλέα υποστηρίζει ότι μειώθηκαν σε τέσσερα οικόπεδα – αφού δεν θα μπορούν να τύχουν αξιοποίησης. Πάντως, η άδεια διαχωρισμού των οικοπέδων έχει εκδοθεί από το 2016.

Win-win η συμφωνία, λέει ο πρόεδρος του Αχιλλέα

Ο πρόεδρος του σωματείου Αχιλλέας Καϊμακλίου, βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας, μιλώντας στον «Π» υπερασπίστηκε την απόφαση του σωματείου να καταλήξει σε αυτή την win-win, όπως την αποκάλεσε, συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή. Όπως εξήγησε, «ο χώρος ήταν ανεκμετάλλευτος και σε κατάσταση αποσύνθεσης για πέραν των δέκα ετών, από τον καιρό που οι αθλητικοί χώροι έπαψαν να λειτουργούν». Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομάδα ποδοσφαίρου του Αχιλλέα Καϊμακλίου διαλύθηκε, ενώ, όπως ανέφερε, το γήπεδο σταμάτησε να χρησιμοποιείται και από άλλες ομάδες του Καϊμακλίου όταν δόθηκε άλλος χώρος για προπονήσεις και αγώνες. «Με τη συμφωνία αυτή μας δίδεται η ευκαιρία ως σωματείο Αχιλλέας να αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του χώρου και να δημιουργήσουμε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ θα δημιουργηθεί και χώρος πρασίνου και παιγνιδότοπος, ώστε με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, των ανοικτών γηπέδων, η περιοχή να σφύζει από ζωή, από αθλητές και αθλήτριες, αλλά και από άλλους πολίτες που θα ήθελαν να χρησιμοποιούν τον χώρο για να γυμναστούν. Άρα, με το να είναι ένας χώρος που να μην αξιοποιείται γιατί δεν υπήρχε η ευχέρεια για να αξιοποιηθεί, με το να γίνει κάτι στο μεγαλύτερο μέρος του χώρου, προτιμήσαμε το δεύτερο. Τώρα, εάν στο εναπομείναν κομμάτι, ο ιδιοκτήτης, δηλαδή η Αρχιεπισκοπή, θέλει να το εκμεταλλευτεί για τους δικούς του λόγους, είναι δικαίωμά του. Ας μην ξεχνάμε ότι δίπλα ακριβώς από τον χώρο που μιλούμε, υπάρχουν κτισμένες περιμετρικά τρεις ή τέσσερις πολυκατοικίες, και απ’ ό,τι γνωρίζω στα διαμερίσματα που έχουν γίνει κατοικούν νέα ζευγάρια. Συνεπώς, δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα και γιατί να μείνει ο χώρος έτσι όπως είναι σήμερα και να μην αξιοποιηθεί». Στο ερώτημα γιατί να μην προωθηθεί ολόκληρος ο χώρος ως γήπεδα αθλοπαιδιών, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε πως για να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση χρειάζεται άδεια και από τον ιδιοκτήτη της γης, την Εκκλησία, η οποία είχε άλλα σχέδια και ήθελε να το εκμεταλλευτεί εμπορικά. «Εμείς θεωρούμε πως είναι win – win αυτή η συμφωνία με την Εκκλησία. Είναι προς το συμφέρον και του σωματείου και της κοινότητας», κατέληξε ο κ. Μουσιούττας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.