POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Συλλούρης – Τζιοβάνης: Δήλωσαν αθώοι και έκλεισαν το στόμα 

Χρήση του δικαιώματος της σιωπής έκαναν χθες ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης. Οι δυο πρώην αιρετοί αξιωματούχοι, αν και διατράνωσαν την αθωότητά τους, δεν έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία και λεπτομέρειες που να την καταμαρτυρούν. Αντ’ αυτού επέλεξαν τη σιωπή ως απάντηση για την εμπλοκή τους στα «χρυσά» διαβατήρια που είναι καταγεγραμμένη σε βίντεο του «Αλ Τζαζίρα» και κάνει τον γύρο του κόσμου.

Όπως παραδέχθηκε ο Δημήτρης Συλλούρης στην ερευνητική επιτροπή, κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του θα ακολουθήσει την ίδια τακτική – γραμμή υπεράσπισης κάνοντας χρήση του δικαιώματος της σιωπής, όπως έπραξε και στην ανακριτική κατάθεση που του λήφθηκε στις 30/10/2020 στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας. «Θέλω να διευκρινίσω ότι η εν λόγω στάση μου, η οποία είναι απόλυτα θεμιτή και νόμιμη, υιοθετείται εξ ανάγκης και μετά λύπης μου, πλην όμως δεδομένης της μη διάπραξης από πλευράς μου οιουδήποτε αδικήματος, είμαι αναγκασμένος να τηρήσω τη στάση αυτή ούτως ώστε να προστατεύσω κατά τον καλύτερο και ενδεδειγμένο τρόπο τα νομικά μου δικαιώματα», δήλωσε ο Δημήτρης Συλλούρης. Ομοίως, τη σιωπή επέλεξε και ο Χριστάκης Τζιοβάνης. Σε δήλωσή του που ανέγνωσε στην ερευνητική επιτροπή ανέφερε ότι η εταιρεία του εμπλέκεται σε μία μόνο πολιτογράφηση που είναι καθόλα νόμιμη. Για το βίντεο του Αλ Τζαζίρα ανέφερε ότι είναι επεξεργασμένο και μονταρισμένο και περιέχει αποσπασματικές και επιλεκτικές αναφορές με στόχο «να παραπλανηθεί ο θεατής με τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων». Την ίδια γραμμή αναμένεται να ακολουθήσει και ο τρίτος της παρέας που πρωταγωνιστεί στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα, δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, που δεν κατέθεσε χθες λόγω κωλύματος.

Οι ερωτήσεις

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια Μύρωνας Νικολάτος υπέβαλε, μεταξύ άλλων, τις εξής ερωτήσεις στον Δημήτρη Συλλούρη, τις οποίες αρνήθηκε να απαντήσει:

  • Εξουσιοδοτηθήκατε ποτέ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως σύμβουλός του ή ως εκπρόσωπος της Δημοκρατίας για να συμμετάσχετε σε διεθνή συνέδρια για ξένες επενδύσεις; Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες;

Οι παραπάνω ερωτήσεις έχουν σχέση με την αποκάλυψη ότι ο Δημήτρης Συλλούρης ενώ ήταν πρόεδρος της Βουλής βρέθηκε στο Ντουμπάι να διαφημίζει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) και τα «χρυσά» διαβατήρια. Πάντως, επί του θέματος αυτού η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη πληροφόρησε τη Βουλή στις 12/3/2021, κατόπιν ερώτησης της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ότι ζήτησε ενημέρωση από τον αρχηγό Αστυνομίας προκειμένου να ενημερώσει τη Βουλή κατά πόσο η Αστυνομία διερευνά τη δράση του Δημήτρη Συλλούρη και στο Ντουμπάι. Απάντηση δεν στάλθηκε ακόμη στη Βουλή.

  • Είναι γνωστό ότι μέλος της οικογένειάς σας είχε οικονομικό όφελος ως πάροχος του ΚΕΠ. Χρησιμοποιήσατε ποτέ την ιδιότητά σας ως πρόεδρος της Βουλής για επίτευξη συμφωνιών που θα απέφεραν οικονομικό όφελος σε σας ή και σε μέλος της οικογένειάς σας;

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο γαμπρός του Δ. Συλλούρη ήταν πάροχος του ΚΕΠ και συγκαταλέγεται στα γραφεία με τα περισσότερα «χρυσά» διαβατήρια. Μάλιστα, μία από τις εταιρείες που είχαν εμπλοκή στην έκδοση του διαβατηρίου του μεγαλοαπατεώνα Τζο Λόου φέρεται να συνδέεται με τον γαμπρό του Συλλούρη. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο που η ερευνητική επιτροπή ρώτησε τον Συλλούρη κατά πόσο αυτά τα «χρυσά» διαβατήρια εγκρίνονταν και λόγω της θέσης του. Εξάλλου, υπάρχουν απτά στοιχεία που παραθέτουμε παρακάτω που είναι στην κατοχή της ερευνητικής επιτροπής και επιβεβαιώνουν παρεμβάσεις του Δ. Συλλούρη όντας πρόεδρος της Βουλής.

  • Παρευρεθήκατε ποτέ σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αλλοδαπούς εν δυνάμει επενδυτές ή μεσάζοντες ή παρόχους για να συζητήσετε τρόπους για το πώς να προωθήσετε αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις; Αποκομίσατε εσείς ή άλλο μέλος της οικογένειάς σας οικονομικό ή άλλο όφελος από αυτές σας τις ενέργειες; Υπήρξε οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ σας με άλλους κρατικούς αξιωματούχους για την έγκριση τέτοιων αιτήσεων; Πιστεύετε ότι από τη θέση σας ως πρόεδρος της Βουλής ήταν θεμιτό να εμπλέκεστε στο ΚΕΠ;

Όλες οι πιο πάνω ερωτήσεις παραπέμπουν σαφώς στο γνωστό βίντεο του Αλ Τζαζίρα και στο τρίο Συλλούρη, Τζιοβάνη και Πιττάτζη. Το βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου παρουσιάζει τους τρεις μαζί με άλλα πρόσωπα να συνεννοούνται για το πώς θα προωθηθεί συγκεκριμένη πολιτογράφηση. Εύλογα, λοιπόν, η ερευνητική επιτροπή θέτει το ερώτημα ποιο ήταν το αντάλλαγμα για τον Δημήτρη Συλλούρη. Υποβάλλοντας παράλληλα και το ερώτημα, με βάση τα όσα παρουσιάζεται να δηλώνει στο επίμαχο βίντεο ο Δ. Συλλούρης, κατά πόσο επικοινώνησε με προέδρους άλλων Κοινοβουλίων και ζήτησε τη συνδρομή τους στην έκδοση διαβατηρίων στις χώρες τους για πρόσωπα που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν «χρυσό» διαβατήριο στην Κύπρο. Ένα άλλο εξίσου σοβαρό ζήτημα που εγείρει η ερευνητική επιτροπή είναι η σύγκρουση συμφέροντος βουλευτών. Γι’ αυτό τέθηκε και το ερώτημα στον Δ. Συλλούρη κατά πόσο γνωρίζει εάν εμπλέκονται στο ΚΕΠ και άλλοι βουλευτές πέραν, βεβαίως, του Τζιοβάνη. Με βάση τα ονόματα των παρόχων του ΚΕΠ που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχουν εμπλοκή και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι ουδέποτε δήλωσαν αυτή τη σύγκρουση συμφέροντος στη Βουλή όταν συζητούνταν και ψηφίζονταν σχετικοί νόμοι. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που στο Κοινοβούλιο παραβιάζεται κατά κόρον ο κώδικας δεοντολογίας και ηθικής.

Για Κύπρο Κυπριανού

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής ρώτησε τον Δ. Συλλούρη ποια είναι η σχέση του με τον τέως γενικό διευθυντή του Υπ. Εσωτερικών και νυν γενικό διευθυντή στο Υπ. Παιδείας κ. Κύπρο Κυπριανού. «Τον χρησιμοποιήσατε καθόλου ως σύνδεσμό σας για προώθηση πολιτογραφήσεων;» ρώτησε ο Μύρωνας Νικολάτος και όχι τυχαία καθώς στο επίμαχο βίντεο του Αλ Τζαζίρα ο Δ. Συλλούρης τον επικαλείται. Ο κ. Κυπριανού, καταθέτοντας πριν από μία εβδομάδα στην ερευνητική επιτροπή, δήλωσε βαριά θιγμένος και προσβεβλημένος από την αναφορά του ονόματός του στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα. «Ο κ. Συλλούρης ήθελε να δείξει πρόσωπο στους επενδυτές και είναι απαράδεχτο ότι ανέφερε το όνομά μου για να πουλήσει έπαυλη», είπε. Επιβεβαιώνοντας ότι δέχθηκε τηλεφωνικές παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Συλλούρη.

Υπάρχουν στοιχεία

Στα έγγραφα που έχουν εξασφαλιστεί από την ερευνητική επιτροπή ξεχωρίζει ένα μήνυμα μεταξύ λειτουργών των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών με το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ο παρεμβατικός ρόλος του Δημήτρη Συλλούρη και η πίεση που ασκείτο προς τους λειτουργούς των δύο υπουργείων για προώθηση συγκεκριμένης πολιτογράφησης το 2018, η οποία εγκρίθηκε λίγες ημέρες μετά το πιο πάνω μήνυμα. Σύμφωνα με το ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, στοιχεία που οδηγούν σε παρέμβαση Συλλούρη εντοπίστηκαν και για άλλη μία πολιτογράφηση του 2019.

Αιχμές από τον δικηγόρο

Ο δικηγόρος του Χριστάκη Τζιοβάνη, κ. Αντώνης Δημητρίου, δήλωσε ότι ο πελάτης του συνεργάζεται πλήρως με την Αστυνομία και ότι έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών και πλέον δεν έχει σημασία εάν αθωωθεί. Ο κ. Δημητρίου ζήτησε ίση μεταχείριση και διερωτήθηκε εύλογα γιατί βρίσκονται στο απυρόβλητο και δεν ερευνώνται μεγάλα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία που αποδεδειγμένα είναι εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια και συνδεδεμένα με πολιτικά πρόσωπα.

 

Πολιτογραφήσεις: Τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί για το πόρισμα Νικολάτου το Υπουργείο Εσωτερικών

Έρευνα για Συλλούρη ζητά η ερευνητική – Εισήγηση και για κατάσχεση των €310.000 που έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων – Αναλυτικά τα σχέδια

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.