Φόρμα αναζήτησης

Συλλογικότητα κατά προκλήσεων

Ελπιδοφόρες είναι οι ενδείξεις για τον τουρισμό της Λάρνακας τα επόμενα χρόνια, με τον αριθμό των τουριστικών κλινών να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ ευοίωνες φαντάζουν και οι προοπτικές για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην πόλη και την περιφέρεια της Λάρνακας.
Τα δύο αυτά ζητήματα ήταν από τα κυριότερα που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, με τον πρόεδρο Σταύρο Σταύρου, ωστόσο, να συστήνει σε όλους τους αρμόδιους φορείς επαγρύπνηση, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που προέκυψαν το τρέχον έτος. Όσον αφορά την τουριστική βιομηχανία, ο κ. Σταύρου σημείωσε ότι ενώ ο τομέας παγκυπρίως παρουσίασε άνοδο το περασμένο έτος (2018) και για τη Λάρνακα αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις, το 2019 υπήρξαν αρκετές προκλήσεις που θα πρέπει συλλογικά να αντιμετωπιστούν. Όπως ανέφερε, η πρόσφατη κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, το κλείσιμο αεροπορικών εταιρειών, η αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά το Brexit και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός που υπάρχει από γειτονικούς προορισμούς εκτός ευρωζώνης, όπως από την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Βόρειο Αφρική, είναι παράγοντες που δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ειδικά για την περίπτωση της Λάρνακας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ είπε ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι το τουριστικό της προϊόν συνεχώς εμπλουτίζεται, η εικόνα της ως τουριστικού προορισμού βελτιώνεται, ενώ ενισχύεται και το ξενοδοχειακό της δυναμικό. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν λειτουργήσει στην πόλη και την επαρχία 28 νέες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ δέκα ακόμα ξενοδοχεία αναμένεται να λειτουργήσουν τα επόμενα δύο χρόνια. «Θα επαναλάβω και φέτος την ανάγκη θεσμοθέτησης των μη τουριστικών καταλυμάτων μέσω AirBnB και άλλων παρόμοιων πλατφορμών, για να αποφευχθούν έτσι ο άνισος ανταγωνισμός, η φοροδιαφυγή και για να γνωρίζει ο κάθε εμπλεκόμενος πώς πρέπει να τα διαχειρίζεται με συνέπεια και επαγγελματισμό. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω την καθοριστική συμμετοχή των δήμων, των τουριστικών κοινοτήτων και των επαγγελματικών οργανώσεων, που συσπειρώνονται κάτω από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. Γνωρίζουμε ότι έπονται αξιόλογες δράσεις και έργο και γι’ αυτό το επιμελητήριο θα είναι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης», σημείωσε ο κ. Σταύρου.

Δρόμος Δεκέλειας

Στη γενική συνέλευση του ΕΒΕΛ αναφορά έγινε και στο έργο ανακατασκευής του παραλιακού δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας, ένα έργο που απασχολεί από τη δεκαετία του 1990! Ένας δρόμος που παραμένει ημιτελής εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αφού μονάχα οι πρώτες δύο φάσεις έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα, από τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού Λάρνακας μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο. Εκκρεμούν η τρίτη και τέταρτη φάση του έργου, που περιλαμβάνουν τις τουριστικές περιοχές Ορόκλινης και Πύλας, δηλαδή τον δρόμο που περνά μπροστά από τα πολυτελή ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, η γραφειοκρατία και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κυβερνητικών τμημάτων καθυστερούν την υλοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων έργων υποδομής στην περιφέρεια. «Λυπούμαι να αναφέρω ότι η μελέτη των κατασκευαστικών σχεδίων της τρίτης φάσης ετοιμάζεται εδώ και δυόμισι χρόνια και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ένας δρόμος ο οποίος συγκεντρώνει από τη δεκαετία του ’80 την πλειονότητα του τουρισμού και των επιχειρήσεων ανάπτυξης γης, που είναι ζωογόνες για τη Λάρνακα, δεν έπρεπε να τύχει καλύτερης διαχείρισης από το κράτος;», διερωτήθηκε.

Ιδανική η Λάρνακα

Στο κεφάλαιο «ξένες επενδύσεις», το οποίο θεωρείται άκρως καθοριστικό για το μέλλον της Λάρνακας και ειδικά της οικονομίας της, ο κ. Σταύρου ανέφερε πως τον χρόνο που πέρασε έχει διαπιστωθεί ότι η Λάρνακα διαθέτει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων επενδυτικών προορισμών, τα οποία πλέον προβληματίζουν θετικά και κινητοποιούν ξένους επενδυτές.

Όπως είπε, σε δύο εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το ΕΒΕΛ στη Λάρνακα αποκλειστικά για επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, το 2018 και το 2019, η ανταπόκριση που υπήρξε ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γι’ αυτό υπάρχει αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα ανήκουν στη Λάρνακα. «Ως επιμελητήριο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, συνεργαζόμενοι με κάθε τοπικό φορέα και κάθε επαγγελματία, προκειμένου να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε τον δυνητικό επενδυτή μέσω άρτιας ενημέρωσης και στοχευμένων ενεργειών. Σοβαρός σκόπελος, όμως, παραμένει η συνεργασία του κράτους για την υλοποίηση έργων υποδομής, τα οποία καθυστερούν, πολλές φορές αδικαιολόγητα», επισήμανε με νόημα ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ. Θέση του επιμελητηρίου, όπως εκφράστηκε κατά την τελευταία ετήσια γενική συνέλευση, είναι ότι η Λάρνακα είναι ιδανικός τόπος για εγκατάσταση ξένων εταιρειών που στοχεύουν στην αγορά της Ευρώπης και της Ασίας και οι οποίες θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, την ανάπτυξη γης και τη βιομηχανία. Είναι γι’ αυτό τον λόγο, όπως εξήγησε ο κ. Σταύρου, που το ΕΒΕΛ σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο και τον Δήμο Λάρνακας καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με τη διοργάνωση επιχειρηματικών συνεδρίων και άλλων ενεργειών που αναδεικνύουν την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.