Φόρμα αναζήτησης

Την πατρότητα… του Ρώσου ολιγάρχη στο ΑΚΕΛ έριξε το Προεδρικό

Τα μεθεόρτια των διαψεύσεων το περασμένο Σάββατο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και από το δικηγορικό γραφείο Νικ. Χρ. Αναστασιάδης του δημοσιεύματος της πλατφόρμας Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), ημερ. 14/8/2019, εξελίχθηκαν χθες, με το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει προσπάθεια του Προεδρικού να δημιουργήσει σύγχυση στον κόσμο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί το ΑΚΕΛ για υποκρισία. Το περασμένο Σάββατο, Προεδρικό και πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου διέψευσαν το δημοσίευμα του OCCRP, το οποίο συνέδεε το δικηγορικό γραφείο και τον κ. Αναστασιάδη ως δικηγόρο με υπόθεση διαδρομής 220 εκατ. δολαρίων, που θεωρούνται από το OCCRP μέρος των ύποπτων συναλλαγών ενός δικτύου που το OCCRP ονομάζει Troika Laundromat και είχε ως σκοπό (σύμφωνα με το OCCRP) μεταξύ 2007-13 το ξέπλυμα περίπου 4,6 δισ. δολαρίων από εταιρείες που συνδέονταν με τον Ρώσο ολιγάρχη και κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου από το 2010 Αλεξάντερ Αμπράμοφ.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου, το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ανέμενε απάντηση επί της ουσίας. «Αντί τούτου δηλώνουν ότι δεν θα ασχοληθούν με όσα καταγγέλλει το OCCRP αλλά θα στραφούν ενάντια σε όσους αναδημοσίευσαν τα κείμενα ή υποβάλλουν ερωτήματα εδώ στην Κύπρο» σημειώνει το ΑΚΕΛ, διερωτώμενο γιατί το γραφείο δεν στρέφεται και κατά του OCCRP. Κατηγορώντας τον Πρόεδρο για φίμωση της δημοσιογραφίας «με απειλές», το ΑΚΕΛ καταγγέλλει την προσπάθεια του Προεδρικού να περάσει το μήνυμα ότι το δημοσίευμα στοχεύει να κτυπήσει πολιτικά τον Αναστασιάδη, παραβλέποντας ότι «από δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου δυσφημείται η Κυπριακή Δημοκρατία».

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για μνημειώδη υποκρισία, διότι καλεί τον Πρόεδρο «να δώσει εξηγήσεις για ένα ανώνυμο, συκοφαντικό δημοσίευμα που καταλογίζει στον Πρόεδρο δραστηριότητες του κ. Αμπράμοφ, τον οποίο, όμως, είχε πολιτογραφήσει η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ». Υπενθυμίζοντας ότι το δημοσίευμα του OCCRP δεν περιέχει «απολύτως κανένα επιβαρυντικό στοιχείο» και πως «τα τραπεζικά έγγραφα» που δηλώνει το OCCRP ότι κατέχει «δεν περιέχουν καμία απόδειξη» για παραβίαση του νόμου, ο Πρόδρομος Προδρόμου αποδίδει στο δημοσίευμα «το γνωστό τροπάριο για συσχέτιση της Κύπρου με ρωσικά διεθνή δίκτυα». Στη δήλωσή του, ο κ. Προδρόμου υπενθύμισε ότι τα ίδια λέγονταν και γράφονταν επί διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, διερωτώμενος τι είχε γίνει τότε για ξεκαθάρισμα του ονόματος της χώρας, όπως ζητά να γίνει σήμερα το ίδιο κόμμα.

Αποπροσανατολισμό καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

Ο χαρτοπόλεμος μεταξύ Προεδρικού και ΑΚΕΛ συνεχίστηκε χθες, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να απαντά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να αναμείξει τα θέματα και να προκαλέσει σύγχυση. «Το OCCRP κατηγορεί ευθέως τον κ. Αναστασιάδη και το δικηγορικό του γραφείο για ύποπτες διαδρομές χρήματος. Σε αυτό να απαντήσει ο κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος και το δικηγορικό του γραφείο», αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του. Ως εκ τούτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε, αποδίδοντας «υποκριτικό στόμφο» στο ΑΚΕΛ και υιοθέτηση «του ανώνυμου συκοφαντικού δημοσιεύματος» του OCCRP. «Την απάντηση σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα» του OCCRP, σημειώνει ο Πρόδρομος Προδρόμου, «την έχει δώσει ο (υπουργός Εσωτερικών το 2010, έτος πολιτογράφησης του κ. Αμπράμοφ στην Κύπρο) Νεοκλής Συλικιώτης», ο οποίος αναφερόμενος στον κ. Αμπράμοφ είχε δηλώσει το 2013 στον αγγλικό «Guardian» πως «θεωρείται ότι προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Κάλυψη από ΔΗΣΥ

Στις ανακοινώσεις του το ΑΚΕΛ ανέδειξε και την απροθυμία των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να σχολιάσουν και να τοποθετηθούν επί του δημοσιεύματος του OCCRP που εκθέτει τη χώρα. Πάντως, ο ΔΗΣΥ εξέδωσε χθες το πρωί μια φειδωλή ανακοίνωση στηρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Η υιοθέτηση διαδικτυακών δημοσιευμάτων που χωρίς τεκμηρίωση προσπαθούν να πλήξουν την αξιοπιστία της Κύπρου και του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν βοηθούν τη χώρα μας, όπου ένας από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας μας είναι ο χρηματοοικονομικός», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Συναγερμού.

«Λιβελλογραφήματα στοχοποίησης» η θέση του Προέδρου

Τρεις μέρες μετά το δημοσίευμα του OCCRP και αφού προηγήθηκε η αναδημοσίευσή του σε «Πολίτη» και «Χαραυγή», ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε επί του περιεχομένου προχωρώντας σε κατηγορηματική διάψευση. Καλώντας τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε το Σάββατο ότι πρόκειται περί λιβελλογραφήματος που ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μεταφέροντας τη λύπη του Προέδρου «γιατί για ακόμα μία φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος όσο και η Κύπρος», ο Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε ότι τα όσα αναφέρονται ως «ευρήματα» από το OCCRP «υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, «και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του Προέδρου είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο». Περαιτέρω, ο Πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του «διότι ευρέθη κυπριακό έντυπο να αναδημοσιεύσει τους σχετικούς λιβέλλους, ενισχύοντας την επιχειρούμενη δυσφήμιση της χώρας». Στην ανακοίνωση της προηγούμενης μέρας του ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου απάντησε προχθές, παραπέμποντας στη δήλωση του Νεοκλή Συλικιώτη από το 2013 στον «Guardian» για την ορθότητα της πολιτογράφησης το 2010 του Ρώσου ολιγάρχη που αναφέρεται στο δημοσίευμα του OCCRP Αλεξάντερ Αμπράμοφ. Το ΑΚΕΛ σχολίασε προχθές την πρώτη τοποθέτηση του Προεδρικού, καλώντας τον Πρόεδρο να απαντήσει στις πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που δέχθηκε από το OCCRP. Οι κατηγορίες αναφέρονται στη διακίνηση χρημάτων για την αγοραπωλησία συγκεκριμένης εταιρείας που, σύμφωνα με το OCCRP, είχε πωληθεί σε αξία μικρότερης της πραγματικής.

Διαψεύδει και το γραφείο

Αργά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου κυκλοφόρησε τη θέση του και το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης. Με ανακοίνωση που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Στάθης Λεμής επαναλαμβάνεται η θέση του Προέδρου ότι «ουδέποτε το γραφείο βρέθηκε υπό διερεύνηση». Διατυπώνοντας την πρόθεση να κινηθεί δικαστικώς «εναντίον όσων μέσα από ψευδείς ειδήσεις και λιβελλογραφήματα, και με καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν να πλήξουν τη φήμη του γραφείου», ο κ. Λεμής «επιφυλάσσει πλήρως τα δικαιώματά του εναντίον κυπριακών εντύπων που αναδημοσίευσαν τα λιβελλογραφήματα». Στην ανακοίνωση παρατηρείται ακόμα ότι είναι η «πολλοστή φορά που για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες επιχειρείται διά ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων να στοχοποιηθεί το γραφείο». «Όσα αναφέρονται ως στοιχεία που τάχα εμπλέκουν εταιρείες του δικηγορικού μας γραφείου σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης από ανακριτικές αρχές ανάλογων αδικημάτων από υπηρεσίες διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών», σημειώνει ο κ. Λεμής, επαναλαμβάνοντας προηγούμενη θέση του Προέδρου. «Εις ουδεμία των ερευνών», τονίζει ο κ. Λεμής, «διεφάνη είτε ότι το δικηγορικό μας γραφείο είτε οποιαδήποτε εταιρεία πελατών μας ότι εμπλέκεται σε ανάλογα αδικήματα. Ως εκ τούτου», καταλήγει ο επικεφαλής του πρώην δικηγορικού γραφείου του Προέδρου, «ουδέποτε το δικηγορικό γραφείο ευρέθη υπό διερεύνηση». Ο κ. Λεμής χαρακτηρίζει τέλος «αμφιβόλου αξιοπιστίας» τις πηγές του OCCRP, αφού οι πληροφορίες που τροφοδότησαν το δημοσίευμα δεν προέρχονται από ερευνώσες αρχές.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.