POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Σύγκρουση στην Άγκυρα λίγο πριν την πενταμερή: Δημόσιο μπρα ντε φερ Δένδια – ΜεβλούτΗ επίσημη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα έκλεισε με επεισοδιακό τρόπο, καθώς στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομόλογό του για μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Μπορεί οι δύο ΥΠΕΞ αρχικά να επιχείρησαν να δώσουν το μήνυμα πως είναι έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας, ωστόσο οι ουσιώδεις διαφωνίες που χωρίζουν τις δύο χώρες σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, σε σχέση με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από πλευράς Τουρκίας, όπως και σε σχέση με τον ρόλο και τη θέση της ΕΕ στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή δεν άργησαν να έρθουν στην επιφάνεια. Ο Νίκος Δένδιας είχε απαντήσεις σε όλα και δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με επιχειρήματα. Πηγές από την Αθήνα αναφέρουν μάλιστα πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και είχε το πράσινο φως αν προκληθεί σε κάποια θέματα να δώσει απαντήσεις. Μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως η Συνθήκη της Λωζάννης είναι σε πλήρη ισχύ και ότι η Τουρκία την έχει υπογράψει και αυτό δεν αλλάζει, υπενθύμισε ότι η μειονότητα στην Ελλάδα είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική όπως θέλει η Άγκυρα να την αποκαλεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η επιθυμητή από όλους θετική ατζέντα προϋποθέτει αποκλιμάκωση των προκλήσεων στην περιοχή και να κατανοούν οι πλευρές τι έκαναν λάθος στο παρελθόν για να μην το επαναλάβουν. Ο Νίκος Δένδιας επέπληξε επίσης την Άγκυρα για fake news σε ό,τι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό και τα γεγονότα του προηγούμενου χρόνου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Αναφέρθηκε επίσης στην ΕΕ χαρακτηρίζοντάς την οικογένεια στην οποία συμμετέχουν τα κράτη μέλη και τόνισε στον Τούρκο ΥΠΕΞ πως αν όντως και η Τουρκία επιθυμεί, όπως λέει, πλήρη ένταξή της στην Ένωση, έτσι ακριβώς πρέπει να τη βλέπει και από τη δική της πλευρά. Η αιχμή αυτή αποτελούσε φυσικά απάντηση στις αναφορές Τσαβούσογλου περί τρίτων (εννοώντας την ΕΕ) που μπλέκονται σε θέματα που πρέπει να επιλυθούν από τις δύο χώρες. Παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν με τον πλέον δημόσιο τρόπο, οι συναντήσεις Δένδια πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν εξαιρετική. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη θετική ατζέντα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έγινε συζήτηση επί προτάσεων που θα μπορούσαν να αναβιώσουν πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά και να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η τουρκική προσέγγιση

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιδίωξε στις αρχικές του δηλώσεις να κρατήσει ήπιο τόνο, ωστόσο δεν έλειψαν συγκεκριμένες αιχμές στα ζητήματα που ανάγκασαν τον Νίκο Δένδια να δώσει απαντήσεις. Παρ’ όλα αυτά η προσπάθεια της Άγκυρας είναι να δείξει πως έχει εποικοδομητική στάση και επιθυμεί να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις, όμως την ίδια στιγμή η βασική και κύρια επιδίωξη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι να απομονώσει τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό από τα ζητήματα που αποτελούν προϋποθέσεις για τη θετική ατζέντα με την ΕΕ. Δεν είναι καθόλου τυχαία η συνεχής αναφορά στην ΕΕ ως τρίτο σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή (Κύπρο – Ελλάδα). Παράλληλα σε επίπεδο ΕΕ η Άγκυρα επιθυμεί να αναβαθμίζει στην ατζέντα ζητήματα όπως η Λιβύη, η Συρία, το Ουκρανικό, το Αφγανιστάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία (ο Τσαβούσογλου μίλησε στις δηλώσεις του για ελευθερία έκφρασης στη χώρα) και όχι μόνο. Πρόκειται για μια τακτική η οποία τμηματικά, σταδιακά θέλει να επιτύχει πρόοδο στις σχέσεις με την ΕΕ σε συγκεκριμένες πτυχές, χωρίς να καθίσταται προαπαιτούμενο η επίλυση θεμάτων με Ελλάδα και Κύπρο στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα η Άγκυρα επιμένει στην πρόταση για διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόταση που μετέφερε στον Νίκο Δένδια ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επιχειρεί ταυτόχρονα βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο. Άλλωστε τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις αρχές Μαΐου στην Αίγυπτο για να συζητήσει την «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από πολλά χρόνια διμερούς έντασης, ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μόνο ΔΔΟ στο Κυπριακό…

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως θα συναντηθούν οι δύο χώρες και στη Γενεύη στο τέλος του μήνα στην «5+1» για το Κυπριακό και κάλεσε Αθήνα και Λευκωσία να προσέλθουν με ανοιχτό μυαλό για νέες ιδέες και με εποικοδομητική προσέγγιση, για να πάρει επί της ουσίας απάντηση από τον Έλληνα ΥΠΕΞ πως η μοναδική αποδεκτή λύση είναι αυτή της ΔΔΟ την οποία αποδέχεται και η διεθνής κοινότητα. Σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις στα κατεχόμενα με τον Ερσίν Τατάρ και την ομάδα του ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό. Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, μετά τη χθεσινή τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου στην Αθήνα, βρίσκεται σήμερα στην Πάφο όπου συμμετέχει στην τετραμερή υπουργική Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Κοινό έδαφος, αλλιώς… εκστρατεία αναγνώρισης

Το πλάνο που θα ακολουθήσει η τ/κ πλευρά το επόμενο διάστημα ξεδίπλωσε ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Όπως είπε, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το ΓΤΠ, «στο Κυπριακό η διαδικασία για εξεύρεση κοινού εδάφους μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, αλλά αν δεν υπάρξει συμφωνία η ‘τδβκ’ θα πορευτεί προς διεθνή αναγνώριση». Επεσήμανε δε πως αν καταρρεύσει η διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα καθίσουν μαζί με την Άγκυρα και θα ετοιμάσουν οδικό χάρτη με τον οποίο θα προωθούν την αναγνώριση. Εξέφρασε τη σιγουριά πως «όταν αρχίσουμε εκστρατεία αναγνώρισης θα αναγνωριστούμε εκ μέρους χωρών ο αριθμός των οποίων θα υπερβαίνει τις προσδοκίες. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες θα είναι μουσουλμανικές και μη μουσουλμανικές χώρες». Κάλεσε παράλληλα την ΕΕ να διορθώσει το λάθος της, αναφερόμενος στο γεγονός της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ένωση.

Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά στο Κυπριακό

Σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου… Συμφώνησαν σε θετική ατζέντα

Ερτουγρούλογλου: Χωρίς συμφωνία στο Κυπριακό, θα συνεργαστούμε με Τουρκία για αναγνώριση

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.