POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Σύγκλιση θέσεων Βουλής και Κυβέρνησης για μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδωνΟι θέσεις της Κυβέρνησης ως προς τη μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδων που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές, όπως είναι οι ασφαλτικές μονάδες στην ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι συμπίπτουν με αυτές των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος που συζήτησε το θέμα στη συνεδρία της, την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η μετακίνηση τους θα γίνει με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση στη διασφάλιση της υγείας.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, μετά τη μακρά συνεδρία, ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι το Υπουργείο του και η Κυβέρνηση αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες των κατοίκων και το αίτημα για άμεση αναστολή της λειτουργίας των δύο ασφαλτικών, έχουν απευθυνθεί, μετά από σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη Νομική Υπηρεσία, ζητώντας της να μελετήσει το θέμα και να προβεί στις δέουσες ενέργειες για τερματισμό της λειτουργίας τους.

Πρόσθεσε ότι σήμερα έχουμε ενημερωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα, η Νομική Υπηρεσία κατέθεσε αίτημα για έκδοση άμεσου τερματισμού της λειτουργίας των μονάδων αυτών, το οποίο εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές.

Αφού υπογράμμισε ότι ως θέμα αρχής, η Κυβέρνηση θέτει την υγεία των πολιτών πάνω από κάθε οικονομική δραστηριότητα και οικονομικό συμφέρον, εξήγησε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα στην περιοχή Ιδαλίου, υφίσταται εδώ και τρεις δεκαετίες και τόνισε ότι αυτή η Κυβέρνηση με την προσωπική εμπλοκή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας μελέτησε σε βάθος το ζήτημα, αναγνώρισε το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή και αποφάσισε να το αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και οριστικά.

Υπενθύμισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Ιουλίου 2020, ενέκρινε το πλαίσιο δράσεων για τη μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από την περιοχή και τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι οριστική και αμετάκλητη.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης έκτοτε κινούνται προς υλοποίηση της απόφασης για μετακίνηση των μονάδων ασφάλτου, αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ρυθμίζεται η λειτουργία των μονάδων αυτών με πολύ αυστηρούς όρους και αναζήτηση της συμβολής της Νομικής Υπηρεσίας για εξέταση της δυνατότητας πιο άμεσου τερματισμού της λειτουργίας των μονάδων.

Συνεχίζοντας ο κ. Καδής είπε ότι για μετακίνηση των μονάδων από την περιοχή, κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε στις 4 Δεκεμβρίου 2020 τις εταιρείες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος για τα τεμάχια τα οποία προτίθεται το Κράτος να τους εκμισθώσει για τη μετακίνηση των μονάδων τους και οι εταιρείες απάντησαν γραπτώς ότι αποδέχονται τα προτεινόμενα τεμάχια.

Επισήμανε ότι οι χώροι στους οποίους μπορούν να λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές είναι συγκεκριμένοι και προσδιορίζονται από τη Νομοθεσία, ώστε να έχουν όσο το δυνατό μικρότερες επιπτώσεις και ανέφερε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η διασπορά των εργοστασίων  σε τρεις διαφορετικές περιοχές, αντί μία στην οποία δραστηριοποιούνται σήμερα.

Σημείωσε επίσης ότι, η μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφάλτου αποτελεί μια πολυσύνθετη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες του Κράτους και που θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τρόπο που να διασφαλίζει ότι το πρόβλημα μιας τοπικής κοινωνίας δεν θα μεταφερθεί σε μια άλλη τοπική κοινωνία, αλλά θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι η λειτουργία των μονάδων στις περιοχές που θα εγκατασταθούν, δεν θα δημιουργεί προβλήματα στις γύρω κοινότητες.

Περαιτέρω τόνισε ότι, οι προτεινόμενες περιοχές χωροθέτησης των εγκαταστάσεων αυτών θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της εκπόνησης των περιβαλλοντικών μελετών, οι οποίες θα υποβληθούν στο Τμήμα Περιβάλλοντος με βάση τη Νομοθεσία, για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.

Ανέφερε ότι η αξιολόγηση από την Περιβαλλοντική Αρχή και η έκδοση Γνωμοδότησης θα προηγηθεί της διαδικασίας εκμίσθωσης των τεμαχίων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι νέες μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλούν πρόβλημα στη γύρω περιοχή.

Εξήγησε περαιτέρω πως όσον αφορά τις Μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), αυτές αφορούν τις περιβαλλοντικές πτυχές από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί και την προτεινόμενη χωροθέτηση, ενώ θα αξιολογηθεί επίσης και θα ληφθεί υπόψη και σχετική Μελέτη Εκτίμησης Συσσωρευτικών Επιπτώσεων που συναξιολογεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το σύνολο των έργων που υπάρχουν σε μια περιοχή.

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι στο Τμήμα Περιβάλλοντος έχουν δοθεί ξεκάθαρες οδηγίες να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα αυτό και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των ΜΕΕΠ το συντομότερο δυνατό και προς τούτο  το Τμήμα ζήτησε και έχει εξασφαλίσει τη βοήθεια τεσσάρων ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε θέματα μηχανολογικού εξοπλισμού, πρώτων υλών για ασφαλτικά και εκτίμησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της αξιολόγησης των ΜΕΕΠ.

Δεδομένου ότι θα υποβληθεί πλήρως συμπληρωμένη ΜΕΕΠ, το Τμήμα Περιβάλλοντος χρειάζεται ενάμιση έως δύο μήνες για την αξιολόγησή της, ενώ παράλληλα μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση με τις επηρεαζόμενες Κοινότητες, ανέφερε περαιτέρω.

Ως προς την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων  και συζητούνται αυτή την περίοδο κανονισμοί που τροποποιούν την υφιστάμενη Νομοθεσία, ώστε να ρυθμίζεται η λειτουργία των μονάδων αυτών με πολύ αυστηρούς όρους, είπε.

Ο κ. Καδής απηύθυνε θερμή  παράκληση όπως το θέμα αυτό δεν τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης, ενόψει των βουλευτικών εκλογών και έφερε ως παράδειγμα, πολιτικούς να βρίσκονται σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τόσο στην περιοχή Ιδαλίου όσο και σε όλες τις περιοχές που είναι υποψήφιες για φιλοξενία των μονάδων και διαβεβαίωσε τον κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι αποφάσεις  θα ληφθούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και την ανάγκη διασφάλισης της υγείας των πολιτών σε όποια περιοχή και να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Γιώργος Λουκαϊδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπήρξε ομόφωνη διαπίστωση, ότι είναι επιεικώς απαράδεκτη η κατάσταση  που επικρατεί στην ενορία Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι και συνιστά για τους κατοίκους καθημερινό μαρτύριο.

Πρόσθεσε ότι ομόφωνη είναι η θέση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι δεν είναι λύση να μεταφερθεί σε άλλους ανθρώπους το καθημερινό μαρτύριο που βιώνουν οι κάτοικοι αυτής της ενορίας με τη μεταφορά του εργοστασίου στην περιοχή τους.

Τέθηκε έντονα το ζήτημα της άμεσης αναστολής της λειτουργίας των ασφαλτικών εργοστασίων στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι και διατυπώθηκε ικανοποίηση από τα μέλη της Επιτροπής για το γεγονός ότι τη Δευτέρα κατατέθηκε αγωγή από την Νομική Υπηρεσία για αναστολή των εργασιών των εργοστασίων αυτών, είπε ο κ. Λουκαϊδης προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα εκφράστηκε και σκεπτικισμός  αν θα υπάρξει θετική και σύντομη κατάληξη της δικαστικής διαδικασίας.

Ο κ. Λουκαϊδης συνεχίζοντας είπε ότι τονίστηκε και υπογραμμίστηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος η ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες σωστές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος στον καινούργιο χώρο στον οποίο θα επιλεγεί να μεταφερθούν οι ασφαλτικές μονάδες.

Διευκρίνισε ότι τα κριτήρια χωροθέτησης, αδειοδότησης και λειτουργίας  των ασφαλτικών και άλλων παρόμοιων εγκαταστάσεων πρέπει να τίθενται αφού συνεκτιμηθούν σειρά παραμέτρων και να είναι αυστηρά ώστε βλαπτικές και τοξικές χημικές ενώσεις να χρησιμοποιούνται πλέον σε κλειστού τύπου εργοστάσια.

Θα πρέπει, είπε να εκτιμούνται μετεωρολογικά δεδομένα ώστε οι άνεμοι να μην μεταφέρουν τους ρύπους σε άλλες κατοικημένες περιοχές και να επηρεάζουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής, την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να συνεχίζονται και να είναι αυστηροί και μετά την αδειοδότηση και λειτουργία τέτοιων μονάδων και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της έναρξης της συζήτησης νομοθετήματος στην Επιτροπή Εργασίας για τη μεταφορά των ελέγχων στο Υπουργείο Εργασίας.

Εξήγησε πως επειδή τα συγκεκριμένα ασφαλτικά εργοστάσια λειτουργούσαν πριν από το 2004 δεν υποχρεώνονται στους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα και αυτό είναι που επέτρεψε σε αυτά τα εργοστάσια να δηλητηριάζουν καθημερινά τους κατοίκους και τα παιδιά της ενορίας Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε τέλος ότι διαπιστώθηκε από την Επιτροπή η ανάγκη για συνολικότερη αναθεώρηση στις διαδικασίες εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τις παραμέτρους που πρέπει να διέπουν αυτή τις διαδικασίες και υπογραμμίστηκε και τονίσθηκε η ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένος στρατηγικός χωροταξικός σχεδιασμός για το είδος κάθε ανάπτυξης.

 

Αντιδρούν στη δημιουργία ασφαλτικής μονάδας κάτοικοι Παρεκκλησιάς, Πύργου, Πραστειού Κελλακίου

 

Οδηγίες για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.