Φόρμα αναζήτησης

Στροφή ξενοδόχων στους Κύπριους: Προσφορές για εσωτερικό τουρισμό

Οι «αλμυρές» τιμές των αεροπορικών ναύλων προς την Ελλάδα κατά την περίοδο της καλοκαιρινής αιχμής ευνοεί, όπως όλα δείχνουν, τους Κύπριους ξενοδόχους οι οποίοι προτείνουν στους ντόπιους ταξιδιώτες να μείνουν στην Κύπρο και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρουν πολλά ξενοδοχεία τόσο στα παραθαλάσσια όσο και στα ορεινά θέρετρα. Όπως βλέπουμε στο διπλανό ρεπορτάζ, οι κρατήσεις προς τα ελληνικά νησιά, τον αγαπημένο προορισμό των Κυπρίων, φέτος είναι συγκρατημένες λόγω ακριβώς του ύψους της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και των μειωμένων αεροπορικών θέσεων, και σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ στον αντίποδα ήδη καταγράφεται αυξητική τάση αυτών που επιλέγουν να μείνουν στην Κύπρο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος βεβαίως, καθώς οι προσφορές στις οποίες προβαίνουν τα ξενοδοχεία δεν είναι άσχετη με τη μειωμένη πληρότητα που παρουσιάζουν της τάξης του 5-10% λόγω κυρίως της μειωμένης προσέλευσης τουριστών από βασικές αγορές όπως η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία. Η αύξηση που παρουσιάζεται από άλλες αγορές, όπως το Ισραήλ, δεν είναι ικανή να αντισταθμίσει τις απώλειες.
Ως εκ τούτου, εάν μέχρι πέρσι οι Κύπριοι δυσκολεύονταν να βρουν κάπου να κλείσουν στην Κύπρο ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, φέτος τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Μάλιστα, όσοι έχουν το συνήθειο να κλείνουν την τελευταία στιγμή, λόγω της μειωμένης πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων που οφείλεται και στην επάνοδο στην τουριστική αγορά της Μεσογείου ανταγωνιστικών μας προορισμών, και στην ένταξη 5.000 νέων κλινών, καθίσταται πιο εύκολο να βρουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο και μάλιστα σε καλύτερες τιμές λόγω της υπερπροσφοράς που υπάρχει. Αυτό δεν ισχύει για τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου κατά τις οποίες καταγράφεται υψηλή πληρότητα.
Προτάσεις για κάθε βαλάντιο
Την εικόνα παρουσιάζει στον «Π» ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης. «Η σημαντική αύξηση στα αεροπορικά ναύλα ιδιαίτερα προς Ελλάδα καθιστά ακόμη πιο ελκυστική την επιλογή το ‘μένω στην Κύπρο και αξιοποιώ τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ξενοδοχεία μας’ μέσω του καταλόγου του εσωτερικού τουρισμού», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης. Ο κατάλογος αυτός στον οποίο συμμετέχουν πέραν των 110 ξενοδοχείων, διαμερισμάτων και τουριστικών χωριών, βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΥΞΕ (https://www.cyprushotelassociation.org/) και κάθε μήνα μπορεί κανείς να βρει εκεί ειδικές προσφορές σε ξενοδοχεία στη θάλασσα ή στο βουνό. «Υπάρχουν προτάσεις που ανταποκρίνονται στο κάθε βαλάντιο και η προτροπή μας είναι να μην μείνουν τον Δεκαπενταύγουστο για να κάνουν διακοπές οι Κύπριοι, γιατί τη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει στενότητα και θα είναι δύσκολο να κλείσει κανείς τουλάχιστον στην πρώτη του επιλογή».
5.000 νέες κλίνες
Ο κ. Ιωαννίδης τονίζει πως οι εσωτερικοί τουρίστες μπορούν φέτος να βρουν με μεγαλύτερη ευκολία ξενοδοχείο στην Κύπρο δεδομένου ότι η πληρότητα δεν είναι στα απαγορευτικά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Πρώτον, γιατί έχουν ανεγερθεί νέες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και υφιστάμενες μονάδες έχουν αυξήσει τις κλίνες τους. Συγκεκριμένα, φέτος έχουν προστεθεί πέραν των 5.000 νέων κλινών, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε πάνω από 90 χιλιάδες. Η αύξηση των κλινών θα συνεχιστεί και του χρόνου δεδομένου ότι βρίσκονται υπό ανέγερση και νέα ξενοδοχεία.
Επάνοδος ανταγωνιστών
Και δεύτερον, όπως εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης αναφερόμενος στη μειωμένη πληρότητα, επειδή φέτος παρατηρούμε -είχε ξεκινήσει από πέρσι και φέτος ενισχύθηκε- μία δυναμική επάνοδο ανταγωνιστικών προορισμών της Κύπρου, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Χώρες οι οποίες, όπως μας εξηγεί, λόγω και του χαμηλότερου βιοτικού τους επιπέδου έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές πακέτου και επιτυγχάνουν και ανάλογη αύξηση στις κρατήσεις τους. «Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πίεση πάνω στα ξενοδοχεία μας και αναγκαζόμαστε ακόμη και για την περίοδο αιχμής να ρίχνουμε τις τιμές, να δίνουμε ειδικές προσφορές στους συνεργάτες μας για να τους στηρίξουμε να γεμίσουν και αυτοί τις θέσεις πάνω στις πτήσεις τους και να διατηρήσουν τα προγράμματά τους ανεπηρέαστα».
Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ασκείται πίεση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι η ανάπτυξη και εδραίωση των καταλυμάτων τύπου Airbnb. «Ο τομέας αυτός αξιοποιείται από πελάτες που παλαιότερα έμεναν στα ξενοδοχεία μας. Για εμάς είναι και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μιας και δεν υπόκεινται στις φορολογίες και στα τέλη αυτού του είδους τα καταλύματα σε αντίθεση με την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αναμένουμε ότι θα μπουν κάποιοι κανονισμοί ώστε να ρυθμιστεί και αυτή η μορφή τουρισμού που δεν μπορείς να την ανακόψεις αλλά τουλάχιστον να μην λειτουργεί με αθέμιτο τρόπο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.
Μειωμένα τα έσοδα
Οι κρατήσεις των κυπριακών ξενοδοχείων είναι φέτος, με βάση τα τωρινά δεδομένα, 5-10% πίσω σε σχέση με πέρσι. Γι’ αυτό, σημειώνει ο γεν. διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, «ο αγώνας που γίνεται, μπαίνοντας στην περίοδο αιχμής, είναι να συγκρατήσουμε το αρνητικό πρόσημο και αν τα καταφέρουμε να είμαστε όσο πιο κοντά στο περσινό ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων». Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει, «εκείνο που είναι μη ανατρέψιμο είναι η σημαντική μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό λόγω της ανάγκης να δίνουμε για την περίοδο αιχμής ειδικές προσφορές και χαμηλότερες τιμές για να φέρουμε τους αριθμούς που προσδοκούμε».
Ο κ. Ιωαννίδης κάλεσε τέλος τους Κύπριους που θα μείνουν στην Κύπρο για διακοπές να προγραμματιστούν εγκαίρως και να μην επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους πέριξ του Δεκαπενταύγουστου.
Οι τιμές για 6 νύχτες σε ξενοδοχείο

Από την αναζήτηση που κάναμε σε γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων ξενοδοχείων, όντως υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα ξενοδοχεία (και πολλά διαμερίσματα ή βίλες) σε όλες της περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, άλλες με μικρότερη άλλες με περισσότερη πληρότητα. Η έρευνά μας αφορούσε διαμονή έξι ημερών σε ξενοδοχεία με πρόγευμα.

Τον Ιούλιο
Για την πρώτη περίοδο που ερευνήσαμε από τις 22 έως τις 28 Ιουλίου. Οι τιμές που βρήκαμε για κάθε περιοχή είναι:

 • Πάφος: Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν 99% πληρότητα. Οι τιμές τους ξεκινούν από 1.000 αναλόγως της περιοχής και της εγγύτητας με τη θάλασσα. Τα ξενοδοχεία 4* ξεκινούν από 800 ευρώ, των 3* από 600 και των 2* από 400 ευρώ. Η πληρότητα συνολικά είναι 76% για την Πάφο.
 • Λεμεσός: Σε 5* για έξι μέρες μπορεί κανείς να πληρώσει 1.700 ευρώ, τα 4στερα στη Λεμεσό ξεκινούν από 1.100 ευρώ, ενώ στην ίδια τιμή βρίσκεις και 3*. Τα 3* ξεκινούν από 500 ευρώ. Η πληρότητα στην πόλη αγγίζει το 87%.
 • Λάρνακα: Τα 5* ξεκινούν από 1.200 ευρώ, τα 4* είναι από 800 ευρώ και τα 3* από 500 ευρώ για την περίοδο αναζήτησής μας.
 • Αγία Νάπα: Η διαμονή σε 5* ξεκινά από 1.250 ευρώ, σε 4* 950 και σε 3* 700 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 1.700. Υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα στα ξενοδοχεία της πόλης.
 • Πρωταράς: Τα 5* στο θέρετρο του Παραλιμνίου πιάνουν από 1.200, τα 4* από 850 και 3* δύσκολο να βρει κανείς αφού η πληρότητά τους αγγίζει το 96%. Ακόμα και τα 3* μπορεί να πιάσουν 1.000 ευρώ για έξι βράδια. Γενικά η πληρότητα στον Πρωταρά αυτήν την περίοδο αγγίζει το 87%.
 • Στην Πόλη Χρυσοχούς η οποία έχει πολύ μεγάλη πληρότητα και τους δύο μήνες που διερευνήσαμε βρίσκεις ξενοδοχείο 2* με 700 ευρώ.
 • Στον Πύργο Τηλλυρίας η τιμή σε 2* ξενοδοχείο για έξι βράδια είναι τα 480 ευρώ.
 • Στις Πλάτρες σε ξενοδοχείο 4 αστέρων πληρώνεις 600 ευρώ και στην προσφορά 450.

Τον Αύγουστο
Η δεύτερη περίοδος που ερευνήσαμε και πάλι για έξι ημέρες με πρόγευμα μάς έδωσε τις ακόλουθες τιμές:

 • Πάφος: Οι τιμές που βρήκαμε για 5* ξενοδοχείο ξεκινούν από 1.000 ευρώ. Στην τουριστική δεν βρίσκεις όμως κάτω από τα 1.700. Τα 4* αναλόγως και πάλι της περιοχής ξεκινούν από 700 και φτάνουν τα 1.500 ευρώ. Τα 3* κυμαίνονται στα 800, αλλά μπορείς να βρεις και με 600. Η πληρότητα είναι στο 77%.
 • Λεμεσός: Τα 5* πιάνουν μία τιμή από 1.300 έως 1.700 ευρώ για έξι βράδια, τα 4* από 850 έως 1.200 και 3* βρίσκεις με 700 ευρώ.
 • Λάρνακα: Η τιμή για 5* ξεκινά από τα 1.150 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 1.500. Τα 4* είναι στα 950 για έξι νύχτες τον Αύγουστο, τα 3* από 700 ευρώ και τα 2* από 450.
 • Αγία Νάπα: Τα 5* ξεκινούν από 1.200 ευρώ, τα 4* από 1.000 και τα 3* από 850. Υπάρχει διαθεσιμότητα.
 • Πρωταράς: Στον Πρωταρά η πληρότητα είναι στο 85%. Τα 5* είναι στα 1.400 ευρώ και πάνω, τα 4* στα 1.000 ευρώ και πάνω και τα 3* για έξι νύχτες στα 850 ευρώ και πάνω.
 • Τη μεγαλύτερη πληρότητα παρουσιάζει η Πόλη Χρυσοχούς με 88%, όπου για να μείνεις σε ένα 2* πρέπει να πληρώσεις 450 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.