Φόρμα αναζήτησης

Στρίμωγμα από τις ΗΠΑ για τους Ρώσους ολιγάρχες

Στα σχέδια των κυπριακών αρχών είναι και η πραγματοποίηση καμπάνιας θεσμικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κύπρος. [...]

Read More...

Το φάντασμα του 2013 και οι σοβαρές σκιές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σε ζητήματα ξεπλύματος χρήματος εξακολουθεί να βαραίνει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα -και όχι μόνο- παρά το γεγονός ότι η κατάσταση από τα μέσα του 2012 (οπότε και υιοθετήθηκαν αυστηροί κανόνες ενόψει της εφαρμογής του μνημονίου) είναι τελείως διαφορετική.

Το 2012 -13 η πίεση αυτή ερχόταν από την Ευρώπη, και ειδικά από τη Γερμανία. Τώρα η πίεση έρχεται από τις ΗΠΑ και στην παρούσα συγκυρία αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η χθεσινή εγκύκλιος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία ζητεί από τις οντότητες που εποπτεύει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελευταία επικαιροποίηση του καταλόγου κυρώσεων των ΗΠΑ σε πρόσωπα από τη Ρωσία, είναι χαρακτηριστική της εγρήγορσης στην οποία βρίσκονται χρηματοπιστωτικός τομέας, εποπτικές αρχές και κυβέρνηση για να πείσουν τις αμερικανικές αρχές ότι η Κύπρος εφαρμόζει πλήρως τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος, αλλά –κυρίως- και τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος Ρώσων.

Ο υφυπουργός

Η πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, με αφορμή την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του μέλους του δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργου Συρίχα αξιοποιήθηκε για λεπτομερή ενημέρωση των Αμερικανών. Στα σχέδια των κυπριακών αρχών είναι και η πραγματοποίηση καμπάνιας θεσμικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κύπρος.

Οι επαφές στην Ουάσινγκτον είχαν αποτέλεσμα, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ίδιοι Αμερικανοί μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Λευκωσία του υφυπουργού Οικονομικών Μάρσιαλ Μπίλινγκσλι, αρμόδιου για θέματα κατά της Οικονομικής Ενίσχυσης της Τρομοκρατίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνθηκαν από τις δεσμεύσεις των Κυπρίων αξιωματούχων και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και άλλων οικονομικών απειλών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, και να διασφαλιστεί ότι η Κύπρος έχει έναν ισχυρό και υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και άλλους αξιωματούχους και στις επαφές εξετάστηκαν οι θετικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις που έκανε η Κύπρος στους κανονισμούς για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και τη ρυθμιστική εποπτεία.

Στις συζητήσεις εξετάστηκαν, επίσης, τομείς στους οποίους Ηνωμένες Πολιτείες και Κύπρος μπορούν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση απειλών στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι αποδείξεις

Η συνάντηση πήγε καλά, ανέφερε στον «Π» πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων, καθώς η Κύπρος, πέρα από την υιοθέτηση νόμων, έχει να επιδείξει και αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει περίπου 50.000 λογαριασμοί (5.500 έχει κλείσει μόνο μία μεγάλη συστημική τράπεζα), ενώ έχουν απορριφθεί χιλιάδες άλλα αιτήματα ανοίγματος λογαριασμού.

Επίσης, στην πράξη έχει τερματιστεί και η πρακτική των ενδιάμεσων που έφερναν πελάτες στις τράπεζες. Την αλλαγή τη νιώθουν και οι «απλοί» ντόπιοι πελάτες των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες προβαίνουν σε τακτική επικαιροποίηση των στοιχείων τους.

«Πιο εύκολα ανοίγεις λογαριασμό σε τράπεζα στη Γερμανία παρά στην Κύπρο», είπε στον «Π» τραπεζικό στέλεχος.

Η Κύπρος έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση και την ανταλλαγή πληροφοριών που κάποια κράτη μέλη της ΕΕ τα υιοθέτησαν πρόσφατα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να καθαρίσουμε το όνομά μας το οποίο έχει επιβαρυνθεί από πρακτικές του παρελθόντος», σχολίασε αξιωματούχος στον «Π».

Η μεγάλη εικόνα

Στελέχη της εγχώριας αγοράς τονίζουν στον «Π» την ανάγκη να αλλάξει η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό. Ο Αμερικανός υφυπουργός, φτάνοντας στο αεροδρόμιο σίγουρα θα είδε τις διαφημίσεις στα ρώσικα ή κινέζικα για την απόκτηση διαβατηρίου.

«Πρέπει να αξιολογήσουμε κατά πόσο το κύμα κυρώσεων κατά προσώπων από τις ΗΠΑ είναι κάτι παροδικό ή κάτι μόνιμο. Αν αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων, πρέπει να δούμε την κατάσταση μακροπρόθεσμα», ανέφερε στον «Π» τραπεζικό στέλεχος, θέτοντας ευρύτερο θέμα προσανατολισμού της κυπριακής οικονομίας.

Τους «καίνε» οι κυρώσεις

Αυτό που «καίει» τους Αμερικανούς είναι η Ρωσία και η εφαρμογή των κυρώσεων κατά των ολιγαρχών. Η τελευταία επικαιροποίηση της λίστας, για την οποία εξέδωσε εγκύκλιο η Κεφαλαιαγορά, έχει και κυπριακό ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα 20 πρόσωπα είναι ο Viktor Vekselberg της Renova (μεγαλομέτοχος της Τρ. Κύπρου) και ο Oleg Deripaska (φέρεται να έχει κυπριακό διαβατήριο). Ο τελευταίος έχει εμπλοκή και στην υπόθεση Μάναφορντ – Τραμπ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει υιοθετήσει τις εν λόγω κυρώσεις, αλλά καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να συναλλάσσεται με τα πρόσωπα αυτά. Έτσι, αν και ο κ. Vekselberg ελέγχει μέσω της Lamesa Holdings S.A. το 9,27% της Τράπεζας Κύπρου, δεν μπορεί να διατηρεί λογαριασμό στην τράπεζα.

«Αυτό έγινε. Είναι εκτός τραπεζικού συστήματος», διαβεβαίωσε τον «Π» αρμόδια πηγή. Επιπλέον, για να διασφαλιστεί η απομόνωση της Τράπεζας Κύπρου από τις εταιρείες του κ. Vekselberg, ο πρόεδρος της τράπεζας Ζόζεφ Άκερμαν παραιτήθηκε από τις θέσεις που κατείχε σε διοικητικά συμβούλια σε εταιρείες του Ρώσου επιχειρηματία.

Η επέκταση του μέτρου των κυρώσεων προκαλεί προβληματισμό σε τραπεζικά στελέχη, καθώς θα δοκιμαστεί το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών σε ό,τι έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση διεθνών επιχειρήσεων. Πρακτικά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόζει με αυστηρότητα τη νομοθεσία και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Δεν θέλουμε να δώσουμε καμία αφορμή. Μας λένε κάντε ένα και κάνουμε δύο», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος.

Χθες, πάνΤως, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να επιβάλει νέες κυρώσεις σε μια σειρά ξένων φυσικών και νομικών προσώπων, αιτιολογώντας την απόφαση της αυτή με το επιχείρημα ότι παραβίασαν την αμερικανική νομοθεσία που αφορά τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Στον κατάλογο αυτό βρίσκονται ρωσικές, ιρανικές, βορειοκορεάτικες και κινεζικές εταιρείες, καθώς και οργανισμοί από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Send this to a friend