Φόρμα αναζήτησης

Καίνε τα ηχητικά του Λαρένα – Ευθύνες στην Αστυνομία

Ο αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης αμφισβήτησε χθες, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, την ποιότητα και την αποδειξιμότητα των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε πολλούς από τους 85 κόκκινους φακέλους που έστειλε από το 2011 έως σήμερα η UEFA στην ΚΟΠ και μέσω αυτής στην Αστυνομία, προς διερεύνηση του ενδεχομένου προσυνεννόησης συγκεκριμένων αγώνων. Από πλευράς του, όμως, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ενώπιον της ίδιας επιτροπής ότι κάποιοι φάκελοι περιέχουν κραυγαλέα στοιχεία εναντίον συγκεκριμένων προσώπων και ομάδων, τα οποία θα έπρεπε να διερευνηθούν από τις αστυνομικές αρχές και να οδηγήσουν σε λήψη καταθέσεων από τους άμεσα εμπλεκόμενους και όχι να μπουν στα συρτάρια της Αστυνομίας.

Μάλιστα, όταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας έδωσε συγχαρητήρια στην Αστυνομία για τη διαχείριση της υπόθεσης Λαρένα, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «κάποιοι ακούσαμε και συνδιαλέξεις (σ.σ. που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση) και αν τις άκουγαν και οι συνάδελφοι βουλευτές δεν θα έδιναν συγχαρητήρια στην Αστυνομία»!
Σε επικοινωνία μας αργότερα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε στον «Πολίτη» ότι ήδη κυκλοφορούν ηχητικά από τις παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων που αφορούν την υπόθεση Λαρένα και ένα τμήμα τους το άκουσε και ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, στο ηχητικό γίνονται συγκεκριμένες αναφορές σε ποδοσφαιριστές, ατζέντηδες και παράγοντες και η Αστυνομία όφειλε να τους είχε καλέσει από την πρώτη στιγμή για καταθέσεις.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Δαμιανού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «έχουμε πρόβλημα και το πρόβλημα συνίσταται στο ότι υπάρχουν οι νόμοι, οι οποίοι, είτε ένεκα διαπλοκής, είτε ένεκα ανεπάρκειας ή φόβου, το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ποινική δίωξη και καταδίκη να είναι μηδενικό, με εξαίρεση μια υπόθεση η οποία αφορά καταγγελίες του 2014, που έκανε τότε ο διαιτητής κύριος Μάριος Παναγή».

23 ανοικτοί φάκελοι

Σε ό,τι αφορά τους κόκκινους φακέλους, ο αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως 23 από τους 85 φακέλους που παραλήφθηκαν εξακολουθούν να διερευνώνται και δεν έχουν αρχειοθετηθεί. Δεν είπε, όμως, ποιες χρονιές κατατέθηκαν οι φάκελοι που παραμένουν υπό διερεύνηση, ποιες ομάδες ή ποια διοργάνωση αφορούν ή αν λήφθηκαν ή εκκρεμούν καταθέσεις.

Ο Κύπρος Μιχαηλίδης είπε ακόμα ότι 62 φάκελοι αρχειοθετήθηκαν (έκλεισαν) μετά από διερεύνηση (και πάλι δεν ανέφερε κατά πόσο λήφθηκαν καταθέσεις) και αφού στάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία «ως μη αστυνομικής φύσεως υποθέσεις, καθότι δεν μπορέσαμε με βάση τις καταγγελίες που έγιναν και με βάση τη νομοθεσία μας να στοιχειοθετήσουμε ποινικές υποθέσεις εναντίον προσώπων».

Από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μιχαηλίδης, προκύπτει ότι η χειρότερη χρονιά ως προς τις υποψίες (ή βεβαιότητα) της UEFA για στημένα παιγνίδια στην Κύπρο ήταν το 2016, όταν στάλθηκαν 23 φάκελοι. Δεύτερη χειρότερη χρονιά ήταν το 2013 με 14 φακέλους και ακολουθούν το 2011 και το 2019 με 9 φακέλους ανά έτος, το 2014 με 7 φακέλους, το 2015 και 2017 από 5 φακέλους, το 2018 με 4 φακέλους και το 2012 με 3 φακέλους. Με αξιώσεις διεκδικεί ρεκόρ το 2020, καθώς ήδη, σύμφωνα με τον αρχηγό Αστυνομίας, παραλήφθηκαν έξι φάκελοι.

Ονόματα χωρίς… στοιχεία

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των φακέλων, ο αρχηγός Αστυνομίας είπε πως όλοι αφορούν την πιθανότητα προσυνεννοημένων αγώνων. Κάποτε, είπε, περιέχουν και ονόματα, αλλά «όχι στοιχεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε κάποιες περιπτώσεις η έκθεση της UEFA κάνει λόγο για έντονη στοιχηματική δραστηριότητα για έναν αγώνα, αλλά το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα δεν συμβαδίζει με την κατεύθυνση του στοιχήματος.

Ο αρχηγός πρόσθεσε ότι, ακόμα και στις περιπτώσεις που φαινόταν να υπάρχει προσυνεννόηση, οι εταιρείες στοιχημάτων στο εξωτερικό δεν επεδείκνυαν προθυμία να προμηθεύσουν την Αστυνομία με στοιχεία που τους ζητήθηκαν. Απροθυμία επιδεικνύουν και ποδοσφαιριστές ή παράγοντες κυπριακών ομάδων για να δώσουν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο φακέλων.

Προβλήματα συνάντησε η Αστυνομία και για τη διερεύνηση τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ εμπλεκομένων, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις έληξε το περιθώριο των έξι μηνών για λήψη αυτών των στοιχείων από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Ο κ. Μιχαηλίδης συμφώνησε με τον βουλευτή Άριστο Δαμιανού ότι ο νέος νόμος που επιτρέπει παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δεν είναι πανάκεια για την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, αλλά τόνισε ότι θα αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο.

Κραυγαλέα στοιχεία

Ο Άριστος Δαμιανού επέμεινε ότι πολλοί κόκκινοι φάκελοι παραμένουν στα συρτάρια παρότι περιέχουν, κάποιοι, κραυγαλέα στοιχεία εναντίον προσώπων και ομάδων, που θα μπορούσαν να διερευνηθούν από την Αστυνομία, με λήψη καταθέσεων. «Αν το πρόβλημα της μη διερεύνησης είναι παθογένειες του συστήματος, να το ξέρουμε», σημείωσε ο βουλευτής, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί πως άλλοι παράγοντες ευθύνονται για τη μη πραγματοποίηση ερευνών. Ήταν σαφές μέσα από τις τοποθετήσεις του βουλευτή ότι αμφισβητεί την προθυμία κάποιων στελεχών της Αστυνομίας να προβούν σε ενδελεχείς έρευνες.

Σχολιάζοντας τη θέση της Αστυνομίας ότι είναι δύσκολη η στοιχειοθέτηση καταγγελιών ή ότι τα στοιχεία από την ισπανική Αστυνομία δεν μπορούν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο, ο κ. Δαμιανού είπε πως (πέραν των στοιχείων από τους κόκκινους φακέλους και τις καταγεγραμμένες συνομιλίες της υπόθεσης Χόρχε Λαρένα), από το 2015 υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, ακολούθησαν πρόσφατα καταγγελίες από δύο προέδρους σωματείων, υπήρξε ο -σωστός- καταγγελτικός λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας και διερωτήθηκε γιατί η Αστυνομία δεν προέβη σε πρωτογενείς έρευνες και ανακρίσεις.

«Πολλή δουλειά για Λαρένα»

Από τα όσα ανέφερε χθες στην Επιτροπή Θεσμών ο αρχηγός Αστυνομίας συνάγεται ότι η υπόθεση Λαρένα αξιολογήθηκε μεν σημαντική, αναλώθηκε όμως χρόνος για εξασφάλιση και μετάφραση των καταγεγραμμένων συνομιλιών που ηχογράφησε η ισπανική Αστυνομία, έγιναν διαβουλεύσεις στην Κύπρο με Ισπανούς αστυνομικούς και στελέχη της Europol, ζητήθηκε σε κάποιες φάσεις η συνδρομή / βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας αλλά μετά από παρέλευση σχεδόν 13 μηνών δεν λήφθηκαν καταθέσεις από κανέναν και είναι άγνωστο ή αμφίβολο κατά πόσον θα ληφθούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Κύπρο Μιχαηλίδη, στέλεχος της Αστυνομίας που συμμετείχε σε συνέδριο της Interpol στο εξωτερικό άκουσε -τον Ιανουάριο του 2019- από Ισπανούς συναδέλφους του την πρώτη πληροφόρηση για τις συνδιαλέξεις Λαρένα και συνεργατών του για στημένα παιχνίδια στην Ισπανία και την Κύπρο. Ερχόμενος Κύπρο, ο εν λόγω αστυνομικός ζήτησε πρόσθετα στοιχεία και έγινε συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία για να αποφασιστεί ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης. Ακολούθησαν επαφές με την ισπανική Αστυνομία, η οποία έστειλε τις ηχογραφημένες συνδιαλέξεις. Απαιτήθηκε χρόνος, είπε ο αρχηγός Αστυνομίας, «μέχρι να μάθουμε τι λένε στις συνδιαλέξεις», μετά ζητήσαμε να έλθουν στην Κύπρο μέλη της ισπανικής Αστυνομίας και της Europol, ήλθαν τον Ιούλιο του 2019, ζητήσαμε νέα στοιχεία, μας τα έστειλαν και στις 30 Ιανουαρίου του 2020 ο αρμόδιος βοηθός αρχηγός έστειλε τον φάκελο στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. Πρόσθεσε ότι πολύ πρόσφατα «ζητήσαμε συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα, αλλά βρίσκεται με συνεργάτες του σε αποστολή στο εξωτερικό. Έγιναν πολλές ενέργειες και πολλή δουλειά», διαβεβαίωσε ο κ. Μιχαηλίδης.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του αρχηγού, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού είπε: «Αν θέλαμε φωνάζαμε τον κάθε Λαρένα, του παίρναμε κατάθεση και μπορούσαμε να πάρουμε την υπόθεση στα δικαστήρια».

Ο αρχηγός σχολίασε μεταξύ άλλων πως όταν η Αστυνομία δεν είχε τη λεγόμενη εύλογη υπόνοια για να μπορέσει να πατήσει πάνω σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, δεν μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω διαδικασία ανάκρισης έτσι ώστε να έχει καλά αποτελέσματα.

«Δεν καταθέτει ο Παναγή…»

Ειδική αναφορά στον πρώην διαιτητή Μάριο Παναγή έκανε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ο αρχηγός της Αστυνομίας. Ο Κύπρος Μιχαηλίδης αρχικά είπε πως πολλοί παράγοντες του ποδοσφαίρου αρέσκονται σε δηλώσεις και καταγγελίες που είτε αποδεικνύονται αβάσιμες είτε δεν στοιχειοθετούνται από τους ίδιους.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι ο διαιτητής Παναγή έδωσε το 2014 καταθέσεις στην Αστυνομία, μέσω των οποίων στοιχειοθετήθηκαν / καταχωρίσθηκαν στο δικαστήριο τρεις υποθέσεις. Η πρώτη υπόθεση, είπε ο αρχηγός, οδήγησε στις 23/4/2018 σε καταδίκη προσώπου σε 12 μήνες φυλακή με αναστολή. Η δεύτερη υπόθεση, πρόσθεσε, αποσύρθηκε από τον γενικό εισαγγελέα και η τρίτη υπόθεση εκδικάστηκε και κατέληξε σε αθώωση του κατηγορουμένου στις 23/1/2020.

Σύμφωνα με τον αρχηγό Αστυνομίας, στις 31/1/2020 ο κ. Παναγή προέβη σε νέες δηλώσεις-καταγγελίες και κλήθηκε επανειλημμένα από την Αστυνομία για κατάθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Παναγή δεν απαντούσε στις κλήσεις αλλά τελικά εντοπίστηκε και συμφώνησε να προσέλθει στις 4/2/2020 στην Αστυνομία για κατάθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώην διαιτητής δεν προσήλθε για κατάθεση στη συμφωνημένη ημερομηνία, ούτε την επομένη και «έκλεισε τα τηλέφωνα».

Επ. Δεοντολογίας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν εφάρμοσε έγκαιρα το άρθρο του νόμου του 2017 για σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Από τις απαντήσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας προέκυψε ότι πέρασαν τρία χρόνια από την ψήφιση του νόμου (2017) για να συνεδριάσει -πριν από μερικές μέρες, στις 14/2/2020- για πρώτη φορά η εν λόγω επιτροπή, ο ρόλος της οποίας σε θέματα διαφθοράς, διαπλοκής, στοιχηματικής δραστηριότητας, ασυμβίβαστου αθλητικών παραγόντων και εφαρμογής του νόμου για καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων είναι σημαντικός. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνώρισε ότι ο πρώτος διορισμός της πενταμελούς επιτροπής έγινε τον Ιανουάριο του ’18, αλλά τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου παραιτήθηκαν τρία μέλη λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Με καθυστέρηση περίπου 15 μηνών, τον Ιανουάριο του 2020 συμπληρώθηκε η επιτροπή και, σύμφωνα με τον αν. γενικό διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα έχουμε αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.