Φόρμα αναζήτησης

Στρατός: Φεύγουν και απ’ εκεί οι γιατροί…

Την πόρτα εξόδου βλέπουν άλλοι τέσσερις στρατιωτικοί γιατροί, με το ενδεχόμενο το υγειονομικό σώμα του στρατού να ξεμείνει από ιατρικούς λειτουργούς να είναι ορατό. Η λίστα με τις αποχωρήσεις στρατιωτικών γιατρών μακραίνει επικίνδυνα, με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας να επιχειρεί να θέσει φρένο σε αυτήν την κατάσταση καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής τις τροποποιήσεις που αποφάσισε επί του «περί Στρατού της Δημοκρατίας (τροποποιητικού) νόμου του 2019» οι οποίες αφορούν την παροχή άδειας στους γιατρούς του στρατού να ασκούν την ιατρική και ιδιωτικά.

Ανησυχίες για τη φυγή γιατρών από το υγειονομικό σώμα του στρατού εξέφρασε στον «Π» ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ιατρικών λειτουργών που έχουν αποχωρήσει από τον στρατό είναι μεγάλος, «ενώ άλλοι τέσσερις βρίσκονταν ένα βήμα πριν από την παραίτησή τους». Ανέφερε ότι υπάρχει ψαλίδα ανάμεσα στις απολαβές των γιατρών των κρατικών νοσοκομείων και των γιατρών του στρατού, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να τους δοθούν κίνητρα για να παραμείνουν στο σώμα». Το Υπουργείο Άμυνας, όπως είπε, κατέθεσε τροποποιητικό νόμο ώστε να παρέχεται, κατόπιν έγκρισης από τον αρμόδιο υπουργό, σε μέλος του στρατού άδεια για να απασχολείται μερικώς. Η Επιτροπή Άμυνας, ωστόσο, προφανώς αντιλαμβανόμενη ότι η ουσία της πρότασης αφορούσε τους γιατρούς του στρατού, προχώρησε σε τροποποίηση του κειμένου του νομοσχεδίου έτσι ώστε ο υπουργός Άμυνας να μπορεί -αφού λάβει υπόψη τις απόψεις του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς- να χορηγεί άδεια σε αξιωματικούς γιατρούς του υγειονομικού σώματος για μερική απασχόληση έναντι αμοιβής κατά τις ώρες εκτός της υπηρεσίας τους στον στρατό.

Στην έκθεσή της πάντως η επιτροπή τονίζει την αδήριτη ανάγκη παροχής κινήτρων στους στρατιωτικούς ιατρούς για να περιοριστεί η αποχώρησή τους από τον στρατό και να αυξηθεί ο αριθμός τους, ώστε το υγειονομικό σώμα να στελεχώνεται επαρκώς και συνακόλουθα να παρέχονται οι ενδεδειγμένες ιατρικές υπηρεσίες στην Εθνική Φρουρά. Η επιτροπή παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια το υγειονομικό σώμα του στρατού είναι υποστελεχωμένο και υπογραμμίζει ότι «η διατήρηση της ύπαρξης του υγειονομικού σώματος είναι υψίστης σημασίας για την παροχή επαρκούς ιατρικής φροντίδας στα μέλη της Εθνικής Φρουράς για κάλυψη των προκυπτουσών αναγκών τόσο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων που διενεργούνται από την Εθνική Φρουρά όσο και στις μονάδες αυτής και στο στρατιωτικό νοσοκομείο».

Να σημειωθεί ότι με την τροποποίηση του κειμένου του νομοσχεδίου διαφώνησε η Νομική Υπηρεσία. «Η όποια ρύθμιση απαιτείται να ισχύει για όλα τα μέλη του στρατού ανεξαιρέτως», η θέση που εξέφρασε, προβάλλοντας την αρχή της ισότητας των πολιτών η οποία επιβάλλει ίση ή ομοιόμορφη μεταχείριση όλων των πολιτών που τελούν υπό τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες.