Φόρμα αναζήτησης

Στον «Π» ο διαδηλωτής της Λήδρας Ντ. Αγιομαμίτης: «Βγήκαν στους δρόμους οι λύκοι»

Ο Ντίνος Αγιομαμίτης είναι στέλεχος της Εργατικής Δημοκρατίας, η οποία συμμετέχει στη δικοινοτική Πλατφόρμα Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος». Είναι ενεργό μέλος του κινήματος επαναπροσέγγισης τα τελευταία 40 χρόνια, έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις / διαδηλώσεις για την ειρήνη και άλλα μεγάλα θέματα, και ήταν παρών στην εκδήλωση της Λήδρας (29/2/2020), όπου ένας διαδηλωτής κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε σε στρατιώτη. Σύμφωνα με τον κ. Αγιομαμίτη, η εν λόγω διαδήλωση έγινε αυθόρμητα, μέσω διαδικτύου / social media, όπως άρχισε να γίνεται τα τελευταία χρόνια. «Ήταν σημαντική η συμμετοχή του κόσμου σε εκείνη την εκδήλωση διαμαρτυρίας. Τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει συσσωρευμένη οργή στον κόσμο, λόγω της αποτυχίας στο Κραν Μοντανά και του τι επακολούθησε – είχαμε φθάσει τόσο κοντά στη λύση του Κυπριακού και τελικά απομακρυνθήκαμε τόσο πολύ. Ο κόσμος που μαζεύτηκε στη Λήδρας είναι απογοητευμένος, πικραμένος και λυπημένος που βλέπει να εξανεμίζονται οι ελπίδες του για οριστική ειρήνευση και επανένωση του νησιού. Ήταν μια απόλυτα ειρηνική εκδήλωση, ήταν μια πράξη πολιτικής ανυπακοής, μια αντίδραση σε μια αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία θα είχε -και τελικά φάνηκε ότι έχει- πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα όσον αφορά την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και τις προοπτικές της συνεργασίας», επεσήμανε ο Ντίνος Αγιομαμίτης μιλώντας στον «Π».

Ήταν ειρηνική διαμαρτυρία που εξελίχθηκε, όμως, σε επίθεση διαδηλωτή κατά στρατιώτη, και με την Αστυνομία να ενεργοποιεί πρόνοια νόμου που αφορά παράνομη συνάθροιση και οχλαγωγία.

 Τούτο το ανακάλυψε μετά η Αστυνομία, όταν είδε την επιτυχία της εκδήλωσης, και πιστεύω ότι το έκανε για να τρομοκρατήσει τον κόσμο, διότι κατάλαβε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Είχε επιτυχία η εκδήλωση και μεγάλη αποδοχή από κόσμο που δεν ήταν παρών, μέχρι που η κυβέρνηση ξεκίνησε το παιγνίδι της δυσφήμησης και της κατασυκοφάντησης της εκδήλωσης με αφορμή ένα περιστατικό που είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους διαδηλώσεις. Το περιστατικό παρουσιάστηκε με έναν τελείως λανθασμένο τρόπο. Όποιος παρακολουθήσει το βίντεο καρέ-καρέ θα δει ότι όταν είχαν πια πέσει τα κάγκελα και περνούσαν διαδηλωτές στην άλλη πλευρά και οι αστυνομικοί είχαν σχετικά υποχωρήσει -και κατά τη γνώμη μου είχαν συμπεριφερθεί καλά, με εξαίρεση το περιστατικό με τον Τριμικλινιώτη, διότι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν 300 πλάσματα 10 αστυνομικοί- ο συγκεκριμένος στρατιώτης επέμενε να σπρώχνει και να εμποδίζει τον κόσμο να περάσει.

«Ήμουν κοντά»
Ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία ο στρατιώτης, οι εντολές που είχε ήταν να μην αφήσει τον κόσμο να προχωρήσει προς την άλλη πλευρά.

Δεν ξέρω εάν ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία, εγώ δεν έχω δει από το 1974 και μετά να χρησιμοποιείται ο στρατός για να αντιμετωπίσει διαδηλώσεις, δηλαδή να ασκεί αστυνομικά καθήκοντα. Έχουμε στρατιωτικό νόμο; Και μάλιστα ήταν σε απαγκιστρωμένη περιοχή όπου δεν πρέπει να υπάρχει στρατός. Δεν είμαι σίγουρος εάν είχαν δοθεί εντολές από τον στρατό για να γίνει αυτό το πράγμα ή εάν η Αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει τους φαντάρους χωρίς συνεννόηση με τον στρατό. Και οι γονείς που διαμαρτύρονταν για τον διαδηλωτή που έδωσε το χαστούκι στον φαντάρο πρέπει να ρωτήσουν τους αρμόδιους γιατί έστειλαν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές. Εγώ ήμουν πολύ κοντά στον στρατιώτη και τον έβλεπα να σπρώχνει και να κλοτσά. Όταν ο συγκεκριμένος διαδηλωτής πέρασε μέσα από τα κιγκλιδώματα, ο στρατιώτης πήγε να τον εμποδίσει και ο διαδηλωτής τον έσπρωξε. Τότε ο στρατιώτης σήκωσε το πόδι του και έδωσε στον διαδηλωτή μια κλοτσιά με το άρβυλο, και ενστικτωδώς ο διαδηλωτής τον χαστούκισε. Αυτό δεν θα το έλεγα ξυλοδαρμό του στρατιώτη. Θα έλεγα ότι είναι απαράδεκτο να ασκεί αστυνομικά καθήκοντα ένας στρατιώτης και μάλιστα με τέτοιο τρόπο.
 

Αντιδράσεις για διαμαρτυρόμενο που επιτίθεται σε στρατιώτη στο οδόφραγμα Λήδρας

Βρόμικο παιγνίδι


Γιατί είπατε ότι η κυβέρνηση δυσφήμησε την εκδήλωση; Τι σχέση έχει η κυβέρνηση με το τι ακολούθησε μετά το περιστατικό;

Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταδόθηκε η είδηση δεν ήταν τυχαίος. Αρχικά μεταδόθηκε σχετικά θετικά η είδηση για την εκδήλωση και στη συνέχεια ήρθε καπάκι δεύτερη είδηση, η ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, ότι εξετάζεται το συγκεκριμένο περιστατικό. Και απ’ εκεί και πέρα ξεκίνησαν οι λεκτικές επιθέσεις, ένας οχετός από βρισιές εναντίον όσων τολμούσαν να υπερασπιστούν την εκδήλωση. Τέτοιο πράγμα προσωπικά είχα να ζήσω από το 1974. Ήταν μια τελείως ανεξέλεγκτη κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου είδαμε να γράφονται ακραία σχόλια του τύπου «θα σε σκοτώσουμε», «θα σε κρεμάσουμε», «μην ξανακυκλοφορήσεις» κ.λπ. Υπάρχει κόσμος που τρομοκρατήθηκε. Με την πολιτική της η κυβέρνηση άνοιξε τις πόρτες και βγήκαν έξω στους δρόμους οι λύκοι, οι οποίοι απειλούν ανοιχτά πλέον τον κόσμο. Είναι απίστευτο εκείνο που είδαμε το βράδυ της Τετάρτης με κάποιους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Αναφέρομαι στα συνθήματα που φώναζαν, τις ζημιές και τις καταστροφές που έκαναν στην πλατεία Ελευθερίας, με τη συνοδεία αστυνομικών παρακαλώ. Αυτό δεν ήταν οχλαγωγία; Αυτούς δεν τους είδε κανένας; Δεν τους άκουσε κανείς; Δεν υπήρχαν βίντεο, δεν υπήρχαν ΜΜΕ εκεί; Είναι φανερό ότι παίζεται ένα βρόμικο παιγνίδι.

 Πολιτική η απόφαση

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι η απόφαση για τα οδοφράγματα δεν ήταν πολιτική.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν ήταν πολιτικά τα κριτήριά της, στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που καταδεικνύουν ότι δεν ισχύει αυτό. Και νομίζω ότι ο θυμός του κόσμου προκύπτει και από το γεγονός ότι θεωρεί ότι τον περιπαίζουν. Το πρώτο και το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι ο ΠΟΥ -που δεν είναι πολιτικός οργανισμός, αλλά επιστημονικός- έδωσε οδηγίες διεθνώς για τον τρόπο πρόληψης, διαχείρισης και προστασίας από τον νέο κορωνοϊό. Στην κορυφή της λίστας αναφέρεται ότι η συνεργασία των αρχών σε όλες τις περιοχές είναι απαραίτητη για τη μη εξάπλωση του ιού. Συνεπώς, και στο νησί μας θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία – και δεν χρειάζεται να γίνουν ενέργειες που θα θέτουν ζητήματα αναγνώρισης ή υποβάθμισης κράτους. Υπάρχει η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, η οποία συνεδρίασε πρόσφατα και υπό τους Πρόεδρο Αναστασιάδη και κ. Ακιντζί, για να επεξεργαστεί μέτρα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν στην Κύπρο και οι Βρετανικές Βάσεις, από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των οποίων εισέρχονται Βρετανοί υπήκοοι, οι οποίοι κυκλοφορούν σε όλο το νησί χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Και στις Βρετανικές Βάσεις υπάρχουν ανοικτά δύο οδοφράγματα. Γιατί έμεινε εκτός συζήτησης και μέτρων αυτό το κομμάτι; Εάν έβγαινε απόφαση από ειδικούς, από επιστήμονες, και από τις τρεις αυτές πλευρές, που θα προνοούσε ακόμα και το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων, κανείς δεν θα αντιδρούσε, αντίθετα θα επικροτούσαμε την απόφαση που προάγει τη συνεργασία και τη συνεννόηση σε αυτό το νησί. Αλλά η απόφαση ήταν πολιτική. Στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος δεν είπε ότι είχε γνωμάτευση από εμπειρογνώμονες, από επιστήμονες, από πανεπιστήμια, από τον ΠΟΥ…

Προφάσεις
Δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, δεν συγκυβερνά ο Πρ. Αναστασιάδης με τον κ. Ακιντζί, δεν είναι η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία αρμόδια να λάβει αποφάσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την υγεία του λαού. Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης, συν ότι ήταν και θέμα στελέχωσης, δεν υπήρχαν νοσηλευτές και αστυνομικοί για να στελεχώσουν όλα τα οδοφράγματα.

Προφάσεις εν αμαρτίαις. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να βρει κανείς προσωπικό, εάν το θέλει πραγματικά. Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος αποκάλυψε έναν από τους πραγματικούς λόγους που τον έκαναν να λάβει την απόφαση του κλεισίματος τεσσάρων οδοφραγμάτων. Με τούτη την απόφαση ο Πρόεδρος έστειλε μήνυμα προς τους Τ/Κ, αλλά και αλλού, ότι «εγώ είμαι η εξουσία, εγώ αποφασίζω, εγώ είμαι το κράτος και θα κάνω ό,τι εγώ νομίζω, δεν σας λογαριάζω». Και είναι αυτό το μήνυμα που στέλνει με συνέπεια τα δύο τελευταία χρόνια: ότι «εγώ και η κυπριακή ελίτ είναι που αποφασίζουμε, δεν είμαστε διατεθειμένοι να μοιραστούμε τίποτε με τους Τ/Κ, ούτε εξουσία, ούτε πόρους, ούτε αρμοδιότητες, ούτε οτιδήποτε άλλο». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε και με το θέμα της ΑΟΖ. Είπε στους Τ/Κ, «πάρτε τη δική σας ΑΟΖ και αφήστε ήσυχη τη δική μας». Είναι το μήνυμα που στέλνουν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, οι εθνικιστές: «εσείς ποτζιεί, εμείς ποδά, αφήστε μας ήσυχους πιον». Και υπάρχει ακόμα ένας λόγος που ο Πρόεδρος αποφάσισε να κλείσει οδοφράγματα. Με αυτή την απόφαση ξόφλησε γραμμάτιο προς το ΕΛΑΜ, το οποίο του προσέφερε στήριξη στις προεδρικές εκλογές. Το 6% του ΕΛΑΜ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και δεν είναι τυχαίο που το ΕΛΑΜ βγήκε και είπε ότι «συναντήσαμε το πρωί τον Πρόεδρο, του είπαμε να κλείσει οδοφράγματα και το έκανε, τον ευχαριστούμε και του ζητούμε να κλείσει και τα υπόλοιπα». Και είδαμε να επαναφέρονται διατάξεις νόμων της αποικιοκρατίας -περί παράνομης συνάθροισης και οχλαγωγίας- για να συλλαμβάνονται διαδηλωτές. Θέλουν να ενσπείρουν τον φόβο, να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, διότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει κοινωνικές αντιδράσεις πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα, κοινωνικές διαδηλώσεις / διαμαρτυρίες που δεν είχαμε δει για δεκαετίες. Και αντί η κυβέρνηση να απαντήσει με μέτρα υπέρ των πολιτών, αντιδρά με μέτρα καταστολής και εκφοβισμού. Φθάσαμε στο σημείο η Αστυνομία να περιφρουρεί τις διαδηλώσεις των φασιστών και να αφήνει εκτεθειμένους τους ανθρώπους που παλεύουν για ειρήνη, επαναπροσέγγιση, δημοκρατία στην Κύπρο.

Κρέας στο σάντουιτς
Πώς τα έχουν εκλάβει όλα αυτά οι Τ/Κ με τους οποίους μιλάτε;

Μας είπαν ότι παραμονές των τ/κ «εκλογών» ήταν η καλύτερη πάσα που μπορούσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δώσει στον υποψήφιο της τ/κ Δεξιάς Ερσίν Τατάρ. Εκεί που το παιγνίδι παιζόταν ανάμεσα στους Τατάρ και Ακιντζί, εννοώ στον 2ο γύρο, δίνοντας του Τατάρ τούτη την ώθηση, σχεδόν διασφαλίζεται ότι αυτός θα εκλεγεί και έτσι θα ξαναέχουμε έναν Ντενκτάς στην άλλη πλευρά. Και άμα έχουμε και στις δύο πλευρές οπαδούς του «εσείς ποτζιεί τζι εμείς ποδά», ξεχάστε τις οποιεσδήποτε διευθετήσεις για ειρηνική συνύπαρξη. Έχουν απογοητευθεί πολύ και οι Τ/Κ, γιατί βρίσκονται πάρα πολύ στριμωγμένοι. «Νιώθουμε όπως το κρέας μέσα στο σάντουιτς, μας τσιλλά από τη μια ο Ερντογάν και από την άλλη ο Αναστασιάδης. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε», μας λένε. Είναι απαράδεκτο το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, τους τσίλλησε ο Αναστασιάδης τζαι έφκαλεν τους το ζουμίν τους. Παρ’ όλα αυτά, εγώ είμαι αισιόδοξος. Έχουν γίνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης. Έχουν πραγματοποιηθεί κοινές εκδηλώσεις, επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπάρχει διάθεση για ειρήνη, συμφιλίωση, συνύπαρξη, συνεργασία, σε ένα κράτος με πολιτική ισότητα, με σεβασμό στη διαφορετικότητα κ.λπ. Δυστυχώς, αυτοί που αντιδρούν ή προκαλούν τις αντιδράσεις και δεν αφήνουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού να εξελιχθεί είναι κυρίως οι εθνικιστικές ελίτ και στις δύο πλευρές, η άρχουσα τάξη.
kateliadi@politis-news.com

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.