Φόρμα αναζήτησης

Στον γενικό Εισαγγελέα η νέα Εντατική του ΓΝ Λευκωσίας

Πράματα και θάματα εντοπίζει ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στο έργο της νέας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λευκωσίας η οποία κατασκευάστηκε εν μέσω πανδημίας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών ασθενών με covid 19. Τα όσα διαπίστωσε ο ελεγκτής αναμένεται να μεταφερθούν στο Γενικό Εισαγγελέα προς διερεύνηση του ενδεχομένου να προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Το έργο της νέας Εντατικής, όπως διεφάνη κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, δεν έτυχε της έγκρισης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου γεγονός που καθιστά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν παράνομες και παράτυπες. Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη ξεκαθάρισε πως ούτε η ίδια αλλά ούτε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ενέκριναν τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου. Όπως είπε αυτό το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή το έργο της Εντατικής του ΓΝ Λευκωσίας «ανατέθηκε από τον ΟΚΥπΥ απευθείας σε συγκεκριμένο αρχιτέκτονα για την ετοιμασία της μελέτης και επίβλεψης των εργασιών χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας προσφορών και σε συγκεκριμένο εργολάβο -μετά τη ζήτηση προσφορών από τρεις εργοληπτικές εταιρείες- με τρόπο όμως που δεν διασφαλίστηκε καθόλου η ανάπτυξη στοιχειώδους έστω ανταγωνισμού». Ο ελεγκτής πρόσθεσε ότι οι πρόνοιες της νομοθεσίας περί δημόσιων συμβάσεων δεν ακολουθήθηκαν σε καμία από τις δύο περιπτώσεις , υπήρξε πλήρης παράκαμψη του ΔΣ του ΟΚΥπΥ που είναι κατά νόμο αρμόδιο όργανο ενώ υπήρξε επίσης και παραβίαση των γενικών αρχών του διοικητικού δικαίου.

ΟΚΥπΥ: Πώς απαντά στις διαπιστώσεις Γενικού Ελεγκτή για τη νέα Εντατική του ΓΝ Λευκωσίας

Σε σχέση με την περίπτωση του εργολάβου ο ελεγκτής υποστήριξε ότι είχε αρχικά υποδειχθεί μια εργοληπτική εταιρεία «ωστόσο στη συνέχεια ο ΟΚΥπΥ αποφάσισε υποτίθεται για σκοπούς διαφάνειας και σύγκρισης τιμών, να ζητηθεί η υποβολή προσφορών για την κατασκευή του έργου και από άλλους δυο εργολάβους οι οποίοι κρίθηκαν από τον ΟΚΥπΥ ότι είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν το έργο».

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, προκύπτει από τη κατάληξη της διαδικασίας ότι η επιλογή των άλλων δύο εργολάβων δεν ήταν η κατάλληλη αφού ο ένας εργολάβος δεν υπέβαλε προσφορά δηλώνοντας ότι αδυνατούσε να εκτελέσει εντός του χρονοδιαγράμματος που καθορίστηκε στα έγγραφα (30 μέρες) ενώ ο δεύτερος εργολάβος υπέβαλε εναλλακτική λύση η οποία ήταν ακριβότερη και κρίθηκε ως υποδεέστερη και η προσφορά ανατέθηκε στην εργοληπτική εταιρεία που είχε αρχικά αποδειχθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα είπε στη Βουλή, ο ένας εκ των δύο εργολάβων έχει ιδιαζουσα σχέση με τον γενικό εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ που τον επέλεξε.

Κατά τη συνεδρία ξεκαθαρίστηκε ότι ο εν λόγω εργολάβος δεν είναι ο ανάδοχος του έργου.

Μνεία έκανε ο ελεγκτής και σε ουσιώδη όρο του διαγωνισμού για εξαιρετικά μεγάλου ύψους ποινική ρήτρα σε περίπτωση καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου που περιλαμβανόταν στους όρους του διαγωνισμού. Ο εν λόγω όρος, όπως διαπίστωσε, αφαιρέθηκε μετά την υποβολή των προσφορών και πριν την υπογραφή της σύμβασης. «Η επιτευχθείσα τιμή φαίνεται να είναι υπερβολικά ψηλή και να μην μπορεί να δικαιολογηθεί απλώς και μόνο από τα στενά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ή τις ιδιάζουσες συνθήκες λόγω της πανδημίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν έπεισε

Η προσπάθεια του προέδρου του ΔΣ του ΟΚΥπΥ Μάριου Παναγίδη αλλά και του εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού να επιχειρηματολογήσουν επί των διαπιστώσεων του ελεγκτή δεν έπεισε τους βουλευτές. Εκ μέρους του ΔΗΣΥ η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως ο Οργανισμός μένει εκτεθειμένος. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως το έργο έγινε παράτυπα και παράνομα καθότι δεν έχει λάβει την έγκριση του ΔΣ του ΟΚΥπΥ. «Ο Οργανισμός μένει ακάλυπτος» είπε και πρόσθεσε πως δεν κατάφερε να πείσει και να ανατρέψει τα όσα αναφέρει ο ελεγκτής στην έκθεσή του.

Ο κ. Παναγίδης είπε πως ο ΟΚΥπΥ ετοιμάζει ενδελεχή απάντηση προς τον γενικό ελεγκτή σε σχέση με τις διαπιστώσεις του. Ανέφερε ακόμη ότι πρώτιστο μέλημα του οργανισμού ήταν η ετοιμασία της υποδομής, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.